kourdistoportocali.comRead ThisΤο άρθρο 16 και η ίδρυση ιδιωτικών ναυτικών ακαδημιών

Χριστόφορος Μπουτσικάκης

Το άρθρο 16 και η ίδρυση ιδιωτικών ναυτικών ακαδημιών

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στη ναυτιλία

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει και τη Συνταγματική Αναθεώρηση όπως μας έχει συνηθίσει. Με προχειρότητα, ψηφοθηρικές στοχεύσεις και ιδεοληψία. Ανοίγει το ζήτημα άρον-άρον λίγους μήνες πριν παραδώσει την εξουσία, το βλέπει ως ευκαιρία για να αλώσει το κράτος και επιχειρεί να παραπέμψει στις Ελληνικές καλένδες όλες τις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές.
Διαφημίζει, μάλιστα, τις ιδεοληπτικές εμμονές του αποπειρώμενος να παρατείνει για μια ακόμη δεκαετία την απαγόρευση ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Toυ Χριστόφορου Μπουτσικάκη

Απέναντι σε αυτή την τακτική η ΝΔ απαντά υπεύθυνα. Δεν ακολουθεί το διχαστικό μονοπάτι της κυβέρνησης και παίρνει μέρος στην κορυφαία διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να μπλοκάρει μια τόσο αναγκαία μεταρρύθμιση.
Η ΝΔ οφείλει να παρέμβει. Γιατί το κόστος της αδράνειας του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν βαρύ και στην Παιδεία.

Μη αλλαγή του άρθρου 16 για δέκα ακόμη χρόνια θα σήμαινε: α) διαιώνιση της οικονομικής αιμορραγίας για δεκάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, β) συνέχιση του brain drain με πολλά από τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας να παραμένουν στο εξωτερικό και γ) χαμένες επενδύσεις σε μια χώρα η οποία έχει όλες τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στην τριτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση και να αποτελέσει πόλο έλξης φοιτητών της ευρύτερης περιοχής.
Η αναθεώρηση του άρθρου 16 αποτελεί, όμως, και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στη ναυτιλία. Κάθε χρόνο τουλάχιστον 2.000 υποψήφιοι μένουν εκτός των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού και αναγκάζονται ή να φοιτήσουν στο εξωτερικό ή να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση. Όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη!

Την ώρα που η παγκόσμια ζήτηση για ναυτικούς αυξάνεται ραγδαία η Ελλάδα αυτοκαταστρέφεται διώχνοντας μελλοντικούς πλοίαρχους και μηχανικούς, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι παθαίνουν αλλεργία στην ιδέα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων ή γιατί φοβούνται ότι θα σπάσει το μονοπώλιο του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Μιλάμε δηλαδή για εμμονές ή στην καλύτερη περίπτωση ατεκμηρίωτες ανησυχίες αφού είναι προφανές ότι η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έχει ευεργετική επίδραση για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, χάρη στον υγιή ανταγωνισμό αλλά και τις συνέργειες δημόσιας και μη κρατικής εκπαίδευσης. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης στις ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού σε επίπεδο υποδομών, στελέχωσης και εκσυγχρονισμού των γνωστικών αντικειμένων.
Το κυριότερο όφελος, όμως, αφορά στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η ίδρυση ιδιωτικών ναυτικών ακαδημιών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα ανασχέσει το brain drain κρατώντας χιλιάδες Ελλήνες στη χώρα. Θα λειτουργήσει, όμως, και προς την αντίστροφη κατεύθυνση προσελκύοντας στην Ελλάδα φοιτητές από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι οποίοι θα θελήσουν να σπουδάσουν στο κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας και να αποκτήσουν επαγγελματικά εφόδια σε μια χώρα με τόσο πλούσια ναυτική παράδοση. Brain gain λοιπόν αλλά και πολλαπλό όφελος για τον ελληνόκτητο εμπορικό στόλο.

Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία η πολιτεία δεν έχει πια το δικαίωμα να κόβει το δρόμο Ελλήνων σε σχολές που εξασφαλίζουν θέσεις με σημαντικές οικονομικές απολαβές και επαγγελματικές ευκαιρίες στην ποντοπόρο ναυτιλία, την κρουαζιέρα και την ακτοπλοΐα. Ούτε έχει, όμως, και την πολυτέλεια να στερεί σημαντικούς πόρους από τις ελληνικές οικογένειες και την οικονομία. Ήρθε η ώρα να τολμήσουμε. Για την παιδεία αλλά και για την Ελληνική Ναυτιλία.

>

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS