kourdistoportocali.comRead ThisΑννίτα Π.

Οταν οι λέξεις νίκησαν τις τηλεοπτικές εικόνες

Αννίτα Π.

Η οργή της ακούγεται γνήσια, ατόφια, ακατέργαστη. Κι αυτά που γράφει, αλήθειες είναι.

Κι όμως το κείμενο της Αννίτα Π. ήταν συγκλονιστικό. Σε μια εποχή που οι λέξεις έχουν υποστεί δεινή ήττα από τις εικόνες η Αννίτα Π. έγραψε ένα κείμενο που συγκλόνισε την κοινωνία_όχι απλά την κοινή γνώμη. Σαν κείμενο λοιπόν ήταν ζηλευτό και όσοι γράφουν μπορούν να το καταλάβουν αυτό και να το εκτιμήσουν.

Δεν έχει καμμία σημασία εάν η συγραφέας είναι η σύζυγος  δημοσιογράφου-συμβούλου του Κυριάκου.Το κείμενό της, οι λέξεις της, νίκησαν ακόμη κι αυτές τις τηλεοπτικές εικόνες κι αυτό ήταν η μεγάλη του επιτυχία.

Σημασία έχει ότι η οργή της ακούγεται γνήσια, ατόφια, ακατέργαστη. Κι αυτά που γράφει, αλήθειες είναι. Το κείμενό της δεν είναι καν πολιτικό: Eίναι η ασφυκτική πραγματικότητα που δημιούργησαν οι κατσιαπλιάδες του Σύριζα.

Και ο Μητσοτάκης να ήταν πρωθυπουργός το ίδιο κείμενο θα έγραφε. Και το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να ξαναγράψει με κυβέρνηση ΝΔ καθότι και ο Μητσοτάκης δεν είναι δα και κανείς οξυδερκής. Oτι απομείνει όρθιο από τους κατσιαπλιάδες του Σύριζα θα γίνει στάχτη από την κυβέρνηση του Κυριάκου. Οι ηγέτες που επιλέγει ο λαός-όλοι εμείς-είναι ότι πρέπει για να ζούμε κάθε τόσο εθνικές τραγωδίες.

Δεν μπορεί να χάνονται 100 ζωές και να μην έχει δικαίωμα ένας Ελληνας πολίτης να κάνει κριτική στους σαρδανάπαλους της εξουσίας.

killbill

Ο Αγγελος Τσέκερης στην ΑΥΓΗ χαρακτηρίζει πολιτική αλητεία το επίμαχο κείμενο:

Την περασμένη Δευτέρα, ένα ακραίο κείμενο που καταριόταν τον Τσίπρα και είχε την υπογραφή “Αννίτα Π.” δημοσιεύτηκε σε όλες τις αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες και στα κοινωνικά μέσα. Δεν παρουσίαζε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες καταγγελίες ούτε προσδιόριζε την ταυτότητα του συγγραφέα, ώστε να διεκδικεί απόλυτη εγκυρότητα. Ήταν γεμάτο φόρτιση εξ αιτίας της σχέσης ανάμεσα σε αυτήν που το υπέγραφε και κάποια από τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι. Δεν έλεγε καθαρά ποια είναι αυτή η σχέση. Έκανε κάτι χειρότερο: οι συνεχείς αναφορές για τους νεκρούς “μου” άφηναν να εννοηθεί ότι η σχέση αυτή ήταν στενότερη από αυτήν που αποκαλύφθηκε στην πραγματικότητα. Μόνο μια ασαφής αναφορά στο τέλος του κειμένου αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για τη μάνα. Είναι λοιπόν παραπλανητικό μέχρι την προτελευταία του γραμμή. Η ανωνυμία βοηθούσε σκοπίμως στο να συντηρείται αυτή η ασάφεια.

Επιπλέον το κείμενο δεν λέει λέξη για τις φωτιές. Μιλάει για την υφαρπαγή της εξουσίας, το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο (την ώρα που βγαίναμε από την κρίση…), την κωλοτούμπα του 2015, την υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων, τη στοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, το κυνηγητό στους εκδότες, τους Καρανίκες, την προδοσία της Μακεδονίας, τους Ρουβίκωνες και την ανομία, το brain drain. Και απαιτεί εκλογές εδώ και τώρα. Είναι λοιπόν ένα άρθρο καθαρής πολιτικής πολεμικής. Και επιστρατεύει το πένθος (που σηκώνουν άλλοι) για να γίνει πιο αιχμηρό. Δεν έγινε χθες ο Τσίπρας προσωπικός εχθρός της Αννίτας Π. Ήταν πάντοτε. Απλώς η σχέση της με κάποιους ανθρώπους που χάθηκαν της φάνηκε ένα καλό εργαλείο για να τον χτυπήσει πιο αποτελεσματικά. Αυτό ονομάζεται καπηλεία και είναι πράξη αναίσχυντη. Εξ ου και η έκκληση για την απόσυρσή του.

Λίγο αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι η συγγραφέας του άρθρου ήταν η σύζυγος του διαβόητου Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, σύμβουλου επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και γνωστού δημοσιογράφου. Είναι σαφές ότι η Αννίτα Π. δεν μπορούσε να υπερασπιστεί την άποψή της φανερώνοντας πλήρως την ταυτότητά της. Η προσωπική της σχέση με τον Μπ. Παπαπαναγιώτου θα εξέθετε το κείμενο, αλλά και την οδύνη της συγγραφέως, σε πολιτική και όχι συναισθηματική ανάγνωση. Έτσι, το άρθρο κρατήθηκε τεχνηέντως μακριά από τον Μπ. Παπαπαναγιώτου, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του. Η ανωνυμία αυτή είναι κακόβουλη, όπως και η εσκεμμένη ασάφεια για τη σχέση της Αννίτας Π. με τους ανθρώπους που χάθηκαν.

Είναι ο σύμβουλος επικοινωνίας του Κ. Μητσοτάκη υπόλογος γι’ αυτά που γράφει η γυναίκα του; Τυπικώς όχι. Να πούμε, βέβαια, ότι η συγκεκριμένη συζήτηση θα ήταν πιο γόνιμη αν η Αννίτα Π. είχε δημοσιεύσει κάτι που ήταν αντίθετο και όχι υποστηρικτικό προς τα πολιτικά συμφέροντα του άντρα της, αν το ύφος της ήταν αντίθετο και όχι απολύτως ευθυγραμμισμένο με το πάγια αχαρακτήριστο ύφος του συζύγου της, αν η ανωνυμία είχε ως σκοπό να προστατέψει τον Μπάμπη και όχι να προστατέψει το άρθρο από αξιοσημείωτες πληροφορίες που έπρεπε να παραλειφθούν. Ας είναι. Σε κάθε περίπτωση, όλους τους ανθρώπους που έχουν κάποιο δημόσιο πρόσωπο, τους αφορά η πολιτική αλητεία που εκδηλώνεται στο άμεσο περιβάλλον τους, είτε φταίνε είτε όχι. Είναι η πραγματικότητα του δημόσιου χώρου. Αλλά ο Μπ. Παπαπαναγιώτου δεν έχει αντισώματα στην πολιτική αλητεία. Ενώ στο μαγαζί που δουλεύει η πολιτική αλητεία θεωρείται πλεονέκτημα. Αλλιώς θα είχαν προσλάβει κάποιον άλλον.

Ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου έκρυψε τη γυναίκα του μέχρι που ζητήθηκε από τους συγγενείς η απόσυρση του άρθρου. Μετά, προφανώς πιεζόμενος, την πέταξε από πάνω του και έτρεξε να κρυφτεί πίσω από τον Ρήγα Φεραίο και τη φεμινιστική παράδοση του ΚΚΕ Εσωτερικού. Δεν είπε “εμείς στη Ν.Δ. είμαστε φεμινιστές” ούτε “εμείς στο περιβάλλον του Μητσοτάκη είμαστε…”, είπε “εμείς στον Ρήγα ήμασταν…”. Και έτσι, επικαλείται τη συνέπειά του σε ευγενικές πολιτικές αξίες για να υπερασπιστεί, στην ουσία, το δικαίωμά του να βγάζει την ουρά του απ’ έξω όποτε αυτό τον συμφέρει. Είναι και αυτό πολιτική αλητεία.

Ευτυχώς, στον Ρήγα όλοι ξέραμε ποιος είναι ποιος.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΕΚΕΡΗΣ

Ακολουθεί το κείμενο της Αννίτα Π.

Άκου να σου πω Αλέξη, τώρα που έθαψα τους νεκρούς μου.

Το παίζεις ψευτόμαγκας γιατί υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ – πολίτες – πολιτικοί που περιμένουν, ως είθισται από αρχαιοτάτων χρόνων, να ταφούν οι νεκροί τους για να σου απαντήσουν. Υπάρχουν δημοκράτες που περιμένουν να καταλαγιάσει ακόμα κ ο θυμός τους πριν σου απαντήσουν.
Οι δικοί μου νεκροί, ότι απέμεινε από το κορμάκι τους, βρίσκονται πια στο χώμα… για πάντα.

Άκου λοιπόν Αλέξη,
Από σήμερα εσυ κ οι όμοιοί σου είστε εχθροί μου.
Προσωπικοί εχθροί μου, όχι της χώρας. Δικοί μου εχθροί.
ΟΧΙ γιατί είπες τερατώδη ψέμματα σ έναν βασανισμένο λαό για να αρπάξεις την εξουσία
ΟΧΙ γιατί έριξες τη χώρα στο γκρεμό την ώρα που απέφευγε το χείλος του
Όχι γιατί μου πρότεινες το βράδυ των εκλογών από το μπαλκόνι σου, ή να με τελειώσεις ή να σε τελειώσω
ΟΧΙ γιατί έκανες στροφή στον «κυβερνητισμό» !!! 360ο μοιρών στροφή, μόνο αυτή έμαθες στο Πολυτεχνείο
ΟΧΙ γιατί μισείς τη μεσαία τάξη που σε γέννησε και σε εξέθρεψε κηφήνα – αμπελοφιλόσοφο
ΟΧΙ γιατί συνθλίβεις κάθε παραγωγική δύναμη που σπρώχνει τη χώρα προς τα πάνω
ΟΧΙ γιατί ελέγχεις όλες τις διακριτές εξουσίες ως άλλος δικτατορίσκος
ΟΧΙ γιατί μισείς την ελεύθερη γνώμη και προσπαθείς συνειδητά για την εξόντωση όσων διαφωνούν
ΟΧΙ γιατί έδωσες σύνθημα στα φιλαράκια σου για πλιάτσικο στη δημόσια ζωή της χώρας
ΟΧΙ γιατί πουλάς Τιμαλφή – Ιερά κ Όσια και γίνεσαι ο ικανότερος σφουγγοκωλαριος όλων των εποχών
ΟΧΙ γιατί χαϊδεύεις τη βία κ τους νταβαντζηδες της για να γαλουχήσεις με δηλητήριο τη νέα γενιά
ΟΧΙ γιατί με αναγκάζεις να φυγαδεύσω τα παιδιά μου από τη χώρα
ΟΧΙ γιατί άφησες ανθρώπους να καούν στο βωμό της ασχετοσύνης σου

Αλλά γιατί ….

μ έκανες να ντρέπομαι για τον τρόπο που μεγάλωσα στο σπίτι ενός αριστερού ΕΑΜίτη που, αμούστακος ακόμη, έτρεξε πίσω από τον Άρη. Πίστεψε σ έναν καλύτερο – δίκαιο κόσμο… πολέμησε … έχασε … διδάχτηκε.
Ντρέπομαι να πω αυτό που άλλοτε καυχιόμουν και ηλπιζα να το διδάξω στα παιδιά μου, τώρα που μεγαλώνουν σ έναν στρεβλό κόσμο.
Ντρέπομαι να πω πως έχω ήθος, ηθική, ανθρωπιά, αλληλεγγύη, ταπεινότητα, αξίες της αριστεράς με τις οποίες πορεύτηκα κ έγινα 50 χρόνων.
Για να έρθεις εσύ και να ντραπώ. Πολύ. Και να μην ξέρω τι να πω στα παιδιά μου.
Ξέρεις Αλέξη;
Υπήρξαν μεγάλοι Έλληνες πολιτικοί που μαζί, με τον πατέρα μου κ όσους έζησαν εμφύλιο, έκατσαν και έφτιαξαν μια δημοκρατία. Με κόπο κ πόνο είναι η αλήθεια … Μια δημοκρατία που σου επέτρεψε να εκλεγείς, εσυ και οι όμοιοί σου.
Και ήρθες για να ανασύρεις από την ψυχή του Έλληνα τα πιο ταπεινά του ένστικτα, αυτά που μπορείς να αναγνωρίσεις καλά και να τα ελέγξεις.
Εμφύλιος λοιπόν ;
Τελείωσες την κοινή λογική, θα τελειώσεις και τη δημοκρατία ;
Σε μια ύστατη προσπάθεια να καταλαγιάζω το θυμό μου και να φανώ αντάξια του δημοκράτη πατέρα μου, σου ζητώ εκλογές. Τώρα, όχι όποτε σε βολέψει.
Να κριθείς δημοκρατικά από το λαό. Για τις προθέσεις, τις πράξεις, τα λάθη κ τις παραλείψεις σου. Για την κυβέρνηση σου. Για τους συνεργάτες σου.
Δημοκρατικά από το λαό.
Αλλιώς, δεν μου αφήνεις άλλο περιθώριο από την προτροπή σου: ή να με τελειώσεις ή να σε τελειώσω.
Από σήμερα εχθρός μου λοιπόν, ο ΠΘ της χώρας μου. Προσωπικός εχθρός μου.
Το οφείλω. Στα δυο ξανθά αγγελούδια που έθαψα σήμερα.
Το οφείλω. Στο τελευταίο άδειο βλέμμα της ΜΑΝΑΣ τους, πριν αποσυρθεί από τα εγκόσμια για πάντα.

Αννίτα Π.
Ντροπιασμένη
Αηδιασμένη
Άοπλη στρατιώτης
της δημοκρατικής λογικής

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS