kourdistoportocali.comPassbookVerbal Delirium

To “Koυρδιστό Πορτοκάλι” παρουσιάζει

Verbal Delirium

Θα εμφανιστούν στις 17 Δεκεμβρίου στο Ρόττερνταμ και στις 29 Απρίλη στην Ουαλία

H ιστορία κάθε μουσικού συγκροτήματος που στήνεται  πάντα με πολύ αγάπη, δουλειά και υπέρμετρες δυσκολίες, έχει πάντα ενδιαφέρον.  Η μουσική δεν έχει σύνορα δεν έχει όρια και δεν έχει ταμπέλες.  Αυτό θεωρητικά είναι γνωστό.  Όμως στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα από όσο νομίζουμε εμείς που απλά βάζουμε ένα cd να παίξει ή ακόμα (χειρότερα) που απλά πατάμε το YouTube .  H δυσκολίες είναι πολλές για τους καλλιτέχνες και πολύ περισσότερες για τους δημιουργούς.  

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Ας ορίσουμε λίγο τις έννοιες ώστε καθένας από εμάς που ίσως να μην έχει επαφή με τα “καλλιτεχνικά” να μπορέσει να μπει στο νόημα.   Δημιουργός είναι κάποιος που δημιουργεί, γράφει, συνθέτει  μουσική.  Δημιουργεί δηλαδή κάτι καινούριο . Όπως ακριβώς κάνει ένας ζωγράφος ή ένας συγγραφέας. Μόνο που εδώ αντί για χρώματα, πινέλα ή λέξεις…τον πρώτο ρόλο έχουν οι νότες, η σύνθεσή τους, οι μελωδίες και μετά ο στίχος.  Μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία  στην αρχή της και μετά στην εκτέλεσή της.  Για την εκτέλεση χρειάζονται μουσικοί να την πλαισιώσουν, να μάθουν να προβάρουν να προσπαθήσουν να “νοιώσουν” τον δημιουργό και να εκφράσουν αυτό που θέλει να δώσει.

Ένα τέτοιο συγκρότημα είναι οι Έλληνες Verbal Delirium που ξεκίνησε  χωρίς αυτό το όνομα τότε, από τον  Jargon, ένα παιδί από τη Νίκαια που σπούδασε πιάνο και είχε μόνο πάθος και  αγάπη για τη μουσική.  Όπως όλα ξεκινούν λίγο παρεΐστικα,  με φίλους πολύ προσπάθεια, πειραματισμό αλλά και θέληση το συγκρότημα πήρε μορφή και όνομα γύρω στο 2006. Το ψυχεδελικό ροκ και η progressive σκηνή των 70΄s ήταν οι βασικές επιρροές του Jargon, που εκείνη τη χρονιά κατάφερε να ηχογραφήσει το πρώτο demo.  

Τέσσερα χρόνια αργότερα, με πρόβες, αλλαγές πολλές στα μέλη, στήνεται το πρώτο album της μπάντας με το όνομα ‘So close and Yet so far Away”.  Μια Γαλλική δισκογραφική (Μusea Rec) αναλαμβάνει την εκτύπωση του και μια σχετικά καλή διανομή στο εξωτερικό.  Για εκείνες τις συνθήκες ήταν μεγάλη ανακούφιση για όλα τα μέλη αυτή η δισκογραφική

Η μουσική ιδιαίτερη, ο στίχος (αγγλικός) πολύ δυνατός σε αρκετά κομμάτια δίνει σε μια σειρά από webzines, περιοδικά και blogs την αφορμή να γράψουν πολλά κολακευτικά λόγια για τους “Έλληνες proggers” !  Τότε ακόμη ο αντίστοιχος τύπος της Ελλάδας δεν είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το είδος αυτής της μουσικής.  Ακολούθησαν ζωντανές εμφανίσεις σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη ροκ σκηνή που έδινε βήμα στα “παιδιά” πάντα με πολλές δυσκολίες και φυσικά χωρίς οικονομικά αντικρίσματα.

2012, το Eurock Marathon μια Ελληνική διοργάνωση στο Βερολίνο καλεί την μπάντα για πρώτη φορά να εμφανιστεί στο εξωτερικό σε με headliner την Νina Hagen.  Λίγο αργότερα το 2013 βγαίνει ο επόμενος δίσκος: “From the Small hours of Weakness”. Η παραγωγή του έγινε όπως και ο προηγούμενος αλλά και ο επόμενος από τον Λ. Πετρόπουλο, φίλο και συνεργάτη όλα αυτά τα χρόνια του Jargon.  Αγάπη, μεράκι πολύ δουλειά και φυσικά πολύ μουσική. Μουσική που καθηλώνει και κάνει τον πιο δύσκολο ακροατή να την προσέξει και να την αξιολογήσει αν μη τι άλλο! Το συγκρότημα αυτή τη φορά δεν βρήκε κάποια δελεαστική πρόταση οπότε αποφάσισε να κυκλοφορήσει το δίσκο self released όπως λέγεται δηλαδή: χωρίς δισκογραφική, χωρίς διανομή.  Όπως τα μέλη του λεν σε αυτή την περίπτωση το internet ήταν μεγάλη βοήθεια καθώς και η manager τους φυσικά που ήταν πια δίπλα τους από το 2011 και μετά.  Έτσι κάπως ήρθε και η πρώτη πρόταση από ένα φεστιβάλ στην Ολλανδία το 2013 και εμφανίστηκαν στο Prog Power Europe, οι Verbal Delirium μεταξύ αρκετών ήδη καταξιωμένων συγκροτημάτων από όλη την Ευρώπη. Οι αλλαγές στα μέλη ήταν αναπόφευκτες  ‘Έτσι γίνεται σχεδόν πάντα με τα συγκροτήματα καθώς η ζωή είναι απαιτητική,  άλλοτε προσωπικές δυσκολίες άλλοτε οικονομικές, άλλοτε καθαρά καλλιτεχνικές διαφορές, είναι δύσκολο να “δέσει” μια ομάδα ιδίως όταν δεν υπάρχει άλλο “κίνητρο” εκτός από την πίστη και το καλλιτεχνικό όραμα.

Ο δεύτερος αυτός δίσκος του συγκροτήματος ήταν αρκετά διαφορετικός από τον πρώτο.  Προσέλκυσε το ενδιαφέρον και των παλιών αλλά και νέων θαυμαστών.  Γράφτηκαν πολλές εξαιρετικές κριτικές και πάντα με μια καλώς εννοούμενη απορία : Ελληνικό συγκρότημα με τέτοια μουσική??!!! Αυτό φαίνεται ότι λειτούργησε πολύ θετικά στην γνώμη των ακροατών αλλά και διοργανωτών και οι Verbal Delirium προσκλήθηκαν σε συνεντεύξεις, σε πολλά web-radios  από παντού σχεδόν  (Αγγλία, Αργεντινή, Αυστραλία, Αμερική, Ολλανδία, Γερμανία κλπ).  Η εμφάνισή τους  στην Ουαλία αυτή τη φορά το 2014 στο Summer’s End festival, κινητοποίησε ιδιαίτερα το Βρετανικό κοινό του progressive rock.

Έτσι όταν το 2016 κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος “The imprisoned Words of Fear”, η Αγγλική δισκογραφική Bad Elephand Music ανέλαβε την κυκλοφορία και τη διανομή του δίσκου.  Ακολούθησαν εμφανίσεις των Verbal Delerium στο HRH Festival στην Ουαλία, στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο. Το τρίτο αυτό τους πόνημα είναι ιδιαίτερα δυνατό και κάθε του κομμάτι έχει κάτι ξεχωριστό. 

Εμείς δεν έχουμε καταφέρει να επιλέξουμε ποιο είναι το καλύτερο.  Αφήνουμε στην δική σας κρίση αυτή τη δύσκολη επιλογή.

Οι Verbal Delirium θα εμφανιστούν στις 17 Δεκεμβρίου στο Ρόττερνταμ και στις 29 Απρίλη στην Ουαλία. Αρχές Σεπτέμβρη το πρόγραμμά τους έχει μια εμφάνιση στο Ο2 Αcademy στο Λονδίνο.

Σήμερα τα μέλη των Verbal Delirium είναι:

Jargon (Keyboards, Vocals)
George Pagidas (Bass) 
George Kyriakidis (Guitars)
Wil Bow (Drums)

Ελπίζουμε πως θα έχουμε την τύχη να τους ακούσουμε ζωντανά στην Αθήνα στα τέλη του Μάρτη όπως μας πληροφόρησαν

Μέχρι τότε μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτή την ξεχωριστή Ελληνική art rock μπάντα, ακολουθώντας τους στο Facebook  ή αγοράζοντας τους δίσκους τους στο bandcamp

https://www.facebook.com/

verbaldelirium.bandcamp.com

SHARE
MORE PASSBOOK