kourdistoportocali.comFashionΠως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος άλλαξε την ζωή δύο φοιτητών της Αρχιτεκτονικής

Παιδικοί φίλοι

Πως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος άλλαξε την ζωή δύο φοιτητών της Αρχιτεκτονικής

Το περασμένο Μάρτιο  ο Renzo Piano,  ανακοίνωνε χειροκροτώντας τα ονόματα δύο

 

Ηταν τον περασμένο Μάρτιο όταν ο Renzo Piano, σε ζωντανή σύνδεση ανακοίνωνε χειροκροτώντας μάλιστα τα ονόματα δυο φοιτητών αρχιτεκτονικής που κέρδισαν το βραβείο για την κατασκευή του Κέντρου Επισκεπτών στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μια γενναιόδωρη χειρονομία του Piano και του Ιδρύματος με μια μεγάλη φόρτιση: Να είναι αυτή η εφήμερη, διαφανής κατασκευή ο προπομπός του Κέντρου Πολιτισμού. Από αύριο το κοινό της Αθήνας – και όχι μόνο- θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το Κέντρο Επισκεπτών, να μάθει τα πάντα για το έργο που δημιουργείται και κυρίως να βυθιστεί στις εργασίες που γίνονται μέσα στο εργοτάξιο που θα στεγάσει την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη και βέβαια το Πάρκο Πολιτισμού.

Ολο το καλοκαίρι, οι δύο αυτοί φοιτητές αρχιτεκτονικής (ο ένας στην Αθήνα ο άλλος στην Πάτρα) που ένα πρωί πίνοντας καφέ άκουσαν στο ραδιόφωνο για την προκήρυξη του Ιδρύματος Νιάρχος και αποφάσισαν να λάβουν μέρος, βρίσκονταν μέσα στο εργοτάξιο επί ατελείωτες ώρες παρακολουθώντας τα συνεργεία να οικοδομούν το σχέδιό τους. Ο Αγις Παναγιώτης Μουρελάτος και ο Σπύρος Γιωτάκης (φωτογραφία κάτω), ευτυχείς, λιγότερο ζαλισμένοι απ’ότι τον περασμένο Μάρτιο, υποδέχθηκαν σήμερα τους δημοσιογράφους μέσα στο ολοκληρωμένο Κέντρο.

Τους ρωτάω πως αισθάνονται τώρα που δεν θα πηγαίνουν κάθε μέρα στο εργοτάξιο. «Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για εμάς» λέει ο Αγις γελώντας αλλά και με μια ξεκάθαρη χροιά απόλυτης ειλικρίνειας. Κρατάνε στα χέρια τις σημειώσεις για την ομιλία τους. Tον περασμένο Μάρτιο στο κατάμεστο μουσείο Μπενάκη μας είχαν πει αφοπλιστικά: “Πήραμε μέρος στον διαγωνισμό γιατί είμαστε παιδικοί φίλοι και πάντα θέλαμε να συνεργαστούμε, κάψαμε την εξεταστική αλλά δεν το μετανιώνουμε.”

Με την ίδια πρώτη ύλη-της φιλίας, της συνεργασίας, της συνδημιουργίας- παρέδωσαν σήμερα το έργο τους, κρατώντας μια ιδιότητα που ιδιαιτέρως τόνισε ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Γιάννης Τροχόπουλος (φωτογραφία κάτω): τη σεμνότητά τους.

Μέσα στα 170.000 τ.μ του εργοταξίου, με τους δεκάδες γερανούς να δουλεύουν αδιάλειπτα σε κλίμακες ανοίκειες στα μάτια μας και με δεδομένα τα 566 εκατομμύρια ευρώ της δωρεάς, ο Τροχόπουλος, οι νέοι φοιτητές, ο ίδιος ο Piano επιμένουν να ποντάρουν στην σεμνότητα. Στόχος τους είναι να αγαπηθεί ο χώρος από το κοινό, να κατοικηθεί από αυτό, ή όπως μου λένε ο Αγις και ο Σπύρος «το μόνο που θέλουμε τώρα είναι να το ζήσει ο κόσμος το κέντρο».

Κατά την παράδοση του Κέντρου Επισκεπτών ο Γιάννης Τροχόπουλος αναφέρθηκε στα καλύτερα μυαλά της χώρας, στις δημιουργικές δυνάμεις που θα έχουν μια πρώτη ευκαιρία μέσω του κέντρου να γνωρίσουν, να στοχαστούν και να ετοιμαστούν για τη νέα εποχή του Φαλήρου.

Αναφέρθηκε όμως ιδιαίτερα και στις γειτονιές που αγκαλιάζουν το κέντρο και που στόχος του Ιδρύματος είναι να αγαπήσουν το Κέντρο και να βρουν ευκαιρίες ανάπτυξης και ευζωίας μέσα από αυτό : «Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω με μία μόνο λέξη το Κέντρο Επισκεπτών, θα επέλεγα τη λέξη “διάφανο”. Με διάφανο σχεδιασμό και κυρίως διάφανη λειτουργία, το Κέντρο Επισκεπτών επινοήθηκε και υλοποιήθηκε έχοντας έναν διπλό στόχο: να προσφέρει ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό και να φέρει ακόμα πιο κοντά τους πολίτες στη μεγαλόπνοη ιδέα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σχεδιασμένο από δύο δημιουργικούς εκπροσώπους της νέας γενιάς της χώρας μας και με τη φροντίδα του Οργανισμού ΚΠΙΣΝ, το Κέντρο Επισκεπτών ευχόμαστε να αποτελέσει έναν φιλικό χώρο ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της πόλης, ένα μέσο συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόοδο του υπό κατασκευή μεγάλου έργου, του ΚΠΙΣΝ».

Η εμπειρία της περιήγησης στο Κέντρο Επισκεπτών
Περπατώντας στην Εσπλανάδα, φτάνει κανείς στην διάφανη, ήρεμη κατασκευή του Κέντρου Επισκεπτών. Τον υποδέχονται ο θαλασσινός αέρας και τα αρώματα των μεσογειακών φυτών που βρίσκονται φυτεμένα στα παρτέρια στην είσοδο του κέντρου: Πρόκειται για χαρακτηριστικά είδη των φυτών που θα κατακλύσουν το πάρκο, αφού θα ανέλθουν στα 1300 δέντρα και στους 400.000 θάμνους.
Μπαίνοντας στον διαφανή χώρο με την απροσπέλαστη θέα στο εργοτάξιο και βέβαια στη θάλασσα – στην Bella Vista (Καλή Θέα) που υποσχέθηκε ο Piano να επιστρέψει στους κατοίκους της περιοχής- ο επισκέπτης θα βρεις 4 διαφορετικές περιοχές, που αντιστοιχούν σε 4 διαφορετικές θεματικές ενότητες, οι οποίες μέσω διαδραστικών οθονών, ειδικών κατασκευών και παιχνιδιών θα μεταφέρουν στο κοινό τις καλλιτεχνικές προοπτικές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την ερευνητική και κοινωνική διάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και την περιβαλλοντική ταυτότητα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Η τέταρτη και τελευταία γωνιά του Κέντρου είναι αφιερωμένη στα παιδιά και επικεντρώνεται στη σταδιακή, αλλά και διαδραστική γνωριμία τους με το ΚΠΙΣΝ. Οσοι έφτασαν λίγο νωρίτερα σήμερα στο Κέντρο, είδαμε τον Γιάννη Τροχόπουλο στο χώρο αυτό, ανάμεσα στα μαξιλάρια και τα παιδικά βιβλία, με χαρτιά στα χέρια να δουλεύει. Από βήματος μας εξομολογήθηκε ότι είναι ο αγαπημένος του χώρος για να δουλεύει – από τους λίγους χώρους που δεν κινδυνεύει να συγχιστεί!

Κάθε ενότητα έχει και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και από ένα ειδικά σχεδιασμένο επιτραπέζιο παιχνίδι– όπου κάθε άλλο παρά απαγορεύεται στους ενηλίκους να παίξουν με αυτά και να μάθουν έτσι τα πάντα για το Κέντρο Πολιτισμού. Φεύγοντας οι επισκέπτες θα παίρνουν μαζί τους σπόρους από βότανα που θα υπάρχουν στο πάρκο.Οπως εξήγησε ο Γιάννης Τροχόπουλος “Αυτο το Κέντρο και αργότερα το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  όπως οι σπόροι της Μαντζουράνας, του Δενδρολίβανου, του ορθόκλαδου και του φασκόμηλου που θα παίρνουν μαζί τους φευγοντας οι επισκέπτες, θέλουν φροντίδα και υπομονή για να ευδοκιμήσουν και να αποδώσουν τους αναμενόμενους καρπούς. Είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.”

Κάθε δεύτερη Πέμπτη θα διοργανώνονται επισκέψεις με πούλμαν μέσα στο εργοτάξιο (θα πρέπει να δηλώνετε νωρίτερα συμμετοχή,) ενώ φυσικά θα γίνουν ειδικές επισκέψεις από σχολεία ή άλλες ομάδες που το επιθυμούν. Ο χώρος αναμένεται να γίνει το νέο σημείο συνάντησης των Αθηναίων, περίεργων, δημιουργικών, ανυπόμονων για μια κατάκτηση των δυνάμεων του καλού. Σύντομα εξάλλου αναμένεται να ανακοινωθούν και ειδικές δράσεις που θα διοργανωθούν στο Κέντρο αναδεικνύοντας πτυχές της μελλοντικής του δράσης, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως μέσα στο 2016. Περισσότερες πληροφορίες, στοιχεία και νεότερα στο www.snfcc.org.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE FASHION