kourdistoportocali.comFashionΗ χαρά της ανακάλυψης του νέου και της αναβίωσης του παλιού

Με τίτλο “Ανακαλύπτω” η φετινή TEDx

Η χαρά της ανακάλυψης του νέου και της αναβίωσης του παλιού

Παρόν και ο ιδρυτής Richard Saul Wurman

τον Στέλιο Κράλογλου

Η φετινή διοργάνωση TEDx τα είχες όλα και κυρίως είχε ανθρώπους πετυχημένους, οραματιστές που βρέθηκαν στην Αθήνα της κρίσης για να δείξουν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης κα εργασίας: Πως η καινοτόμος ιδέα μέσα από επιμονή,  σκληρή εργασία και την θετική προσέγγιση μπορεί να γίνει ένα επιχειρηματικό success stoty από το οποίο μπορούμε να διδαχθούμε όλοι.

Με τον τίτλο «Ανακαλύπτω» η φετινή διοργάνωση TEDx έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους από 1400 συμμετέχοντες να ανιχνεύσουν νέες ή παλαιότερες ιδέες και απόψεις, άγνωστες  στο ευρύ κοινό. Μοναδικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιράστηκαν την προσωπική τους διαδρομή και τις πολυεπίπεδες ανακαλύψεις τους.

Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις ομιλίες ήταν η χαρά της ανακάλυψης του καινούριου, αλλά και της αναβίωσης του παλιού με μια νέα τελείως διαφορετική ματιά.

Ανάμεσα στους ομιλητές ξεχώρισε τον Γιάννη Μουργής, νικητή του διαγωνισμού Calltoinnovation, με το project ORGANERY (διαχείριση απορριμμάτων)  και ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητή βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα στην ανίχνευση συγκεκριμένων ωφελειών στην υγεία από τοπικά προϊόντα με αποτέλεσμα οι έρευνές του να επαναπροσδιορίσουν την αξιοποίησή τους προς όφελος των.
 
Την ιδέες τους παρουσίασαν κορυφαίοι επιστήμονες, φιλόσοφοι και επιχειρηματίες όπως ο Richard Saul Wurman- ιδρυτής του TED, η Ping Fu επιχειρηματίας στην τεχνολογία 3D Printing και σύμβουλος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του B. Obama, ο Chris Delarocca καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και ο Theo Vassilakis επιχειρηματίας και expert σε Big Data. Ειδικότερα:

Ping Fu: Επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στην 3D Systems, παρουσίασε έναν πρωτοπόρο μοντεέλο στη δημιουργία λογισμικού για τρισδιάτατη εκτύπωση. Η κ. FU  συμμετέχει, στην αμερικανική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Οικονομία, ένα όργανο που λειτουργεί συνδεδεμένο με το γραφείο του προέδρου Ομπάμα.

Γιάννης Μπουτάρης: Για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η δράση είναι εκείνη που δηλώνει τις προτεραιότητες ενός ανθρώπου. Με τα χρόνια κατάλαβε ότι για κάθε δράση υπάρχει μια ίσης έντασης και αντίθετης φοράς κριτική. Πιστεύει ακράδαντα : «Αυτό που έχει σημασία στους ανθρώπους δεν είναι η ηλικία, αλλά οι φρέσκιες ιδέες, η διάθεση για προσφορά, η ετοιμότητα να υποδεχθούν το νέο, να εργασθούν για την αλλαγή χωρίς στείρα προσκόλληση στο παρελθόν».

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο γνωστός και δημοφιλής δημοσιογράφος παρουσίασε ανθρώπους που πήγαν κόντρα στην μοίρα τους, ανθρώπους που διέψευσαν τις προβλέψεις και τις στατιστικές. Επιμένει στην ανακάλυψη νέων «Πρωταγωνιστών»  γιατί όπως είπε «θέλω να μαθαίνω».
David Gallo: Θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς ωκεανογράφους στον κόσμο. Τα τελευταία 25 χρόνια εξερευνά τους ωκεανούς, παρατηρώντας και ανακαλύπτοντας νέους τρόπους αλλά και τεχνολογίες για τη χαρτογράφησή τους. Παρουσίασε τα  ειδικά ρομπότ και υποβρύχια για την εξερεύνηση του βυθού.

Χρύσανθος Ντελαρόκας: Τακτικός καθηγητής στο τμήμα διοίκησης πληροφοριακών συστημάτων της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (Boston Ένας από τους πιο πολυδιαφημισμένους επιστήμονες στο πεδίο της διαδικτυακής φήμης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αναμετρήθηκε στο νέο μοντέλο μάθησης στα πανεπιστήμια.

Δημήτρης Καραγιάννης: Παιδοψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και καθηγητής στο Frederick University της Κύπρου. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη της ανθρώπινης ψυχής, αυτής της ακαθόριστης έννοιας με τις χιλιάδες ερμηνείες και ορισμούς, που τόσο έχει απασχολήσει τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. «Η αισιοδοξία της ζωής έγκειται στο να δούμε τα πράγματα όπως είναι και να τα οδηγήσουμε στην ανέλιξη…», τόνισε  χαρακτηριστικά ο κ Καραγιανης.

Julie Meyer: Θεωρείται μία από τις 30 Ευρωπαίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στο χώρο των τεχνολογιών (σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκδοση της Wall Street Journal). Μίλησε για τους τόπους επιρροής στην ψηφιακή κοινωνία.
Theo Vassilakis: Ιδρυτής και CEO ενός δυνατού start up στο χώρο των Big Data Analytics.  Εργάσθηκε στη Google για οκτώ περίπου χρόνια, εκ των οποίων τα τελευταία δύο, ως επικεφαλής τομέα 75 μηχανικών. Αναφέρθηκε σε σημαντικά projects όπως το Dremel και το Tenzing, αλλά και για την ανάπτυξη συστημάτων για billing και financial/sales reporting.

Daniel Kraft: Δημιούργησε το Marrow Miner, μία συσκευή η οποία διευκολύνει την συγκομιδή του μυελού των οστών, τόσο για τον δωρητή όσο και για τον ίδιο το γιατρό. Πρόκειται για μία από τις πολλά υποσχόμενες ιατρικές πρακτικές, για να αντιμετωπιστούν σοβαρές ασθένειες όπως αυτές της καρδιάς ή και το Πάρκινσον. Είναι υπεύθυνος του ιατρικού τομέα του Singularity University και δηλωσε ότι : «Σαν γιατρός που ειδικεύεται στον καρκίνο, θα ήθελα πολύ μια μέρα να μείνω χωρίς δουλειά».

Δημήτρης Κουρέτας: Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, άρχισε να δραστηριοποιείται όλο και πιο έντονα στην ανίχνευση συγκεκριμένων ωφελειών στην υγεία από τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα οι έρευνές του να επαναπροσδιορίσουν την αξιοποίησή τους προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής κοινωνίας. Η πιο ενδιαφέρουσα ερευνητική επιτυχία της ομάδας του, όμως, ήταν το «κέικ αποκατάστασης», ένα κέικ 80 γραμμαρίων, το οποίο μπορεί να συντηρήσει τον ανθρώπινο οργανισμό επί ένα 24ωρο,

Αγγελική Κοτταρίδη: Έχει σπουδάσει Αρχαιολογία, Ιστορία της Τέχνης, Φιλοσοφική, Εθνολογία και Θεατρολογία. Είναι διδάκτωρ της κλασικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. μίλησε για την υλοποίηση 17 έργων ΕΣΠΑ ύψους περίπου 32 εκατομμυρίων ευρώ.

Πάνος Μητκίδης: Εργάζεται στο Duke University και το Πανεπιστήμιο του Aarhus. Μέσω της έρευνας, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στο πώς η γνώση, τα συναισθήματα και τα πολιτιστικά πρότυπα επηρεάζουν τον τρόπο που οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις, σε σχέση με το συντονισμό τους και τη συνεργασία τους με τους άλλους.

Νίκος Ορφανός: Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Αθηνών, στον τομέα της Ψυχολογίας και της Δραματικής Σχολής
του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα γοητευτικότερο από το να γνωρίζει κανείς τη διαφορετικότητα και την πολυχρωμία του κόσμου. Σε μορφή σχεδόν stand up κωμωδίας, θα προσπαθήσει να διατρανώσει γιατί το να προσπαθείς να γίνεις κάποιος που εκτιμάς είναι ο βασικός λόγος για να ζεις.

Σπύρος Κιτσινέλης: Φυσικοχημικός ερευνητής που ασχολείται παράλληλα με την επικοινωνία της επιστήμης. Ξεκίνησε να ασχολείται με αυτό εντατικά το 2007, μετά την πρωτιά του στο διαγωνισμό Famelab που διοργανώθηκε στην Ελλάδα από το Βρετανικό Συμβούλιο. Από τότε επικοινωνεί την επιστήμη στο ευρύ κοινό της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πηγή:www.capital.gr

SHARE

Περισσότερα

MORE FASHION

TOP LINE

Oμιχλώδης ανακοίνωση των καθηγητών Μαγιορκίνη-Δημόπουλου για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυξάνει την αγωνία
Ξαφνικά οι υπερορθόδοξες γειτονιές του Ισραήλ εμφανίζονται με λιγότερα κρούσματα την ίδια στιγμή που ο γενικός πληθυσμός βρίσκεται εκ νέου στο έλεος της πανδημίας
Θετικός στο ιό ο Αδωνις μετά το κορωνοπάρτι του Προεδρικού Μεγάρου;
Jerusalem Post> Τι πραγματικά συμβαίνει με την πανδημία; Η ανεξήγητη απουσία συντονισμού μεταξύ των κρατών
Επικίνδυνα “Ανεμβολίαστοι”;
Lancet> Ανησυχητικά στοιχεία για θρομβώσεις, εμφράγματα και επώδυνες ουρολοιμώξεις μετά τις λήψεις εμβολίων Pfizer/AstraZeneca
Έρχεται η μετάλλαξη Lamda
Πάνω από 1,08 δισ. εμβολιασμένοι μετατρέπονται σε ανεμβολίαστους και ζουν έναν εφιάλτη με τους Μπουρλά και Τσιόδρα εξαφανισμένους
ΙΣΡΑΗΛ> O Naftali Bennett δίνει εντολή για 3η δόση Pfizer στους άνω των 60. Δεν υπήρξε ομοφωνία στην επιτροπή
ΕΚΤΑΚΤΟ> Γιατί οι εμβολιασθέντες πρέπει να φοράνε μάσκα. Δες ποιες είναι οι αδιαπέραστες μάσκες της Ισραηλινής εταιρίας Sonovia
EKTAKTO> O Eφιάλτης Επιστρέφει στο Ισραήλ! Πάνω από τα μισά κρούσματα και τα δύο τρίτα των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση είναι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως!
EKTAKTO> Καθώς ο Albert Bourla της Pfizer ξεκινάει τις διακοπές του από τις Κυκλάδες είναι ολέθριο λάθος τα lockdown στα νησιά μας