kourdistoportocali.comNews DeskXτίζει από τώρα το προφίλ του για να διαδεχθεί τον Τσίπρα

Φραγκίσκος Κουτεντάκης

Xτίζει από τώρα το προφίλ του για να διαδεχθεί τον Τσίπρα

Το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρεται σε σοβαρό δημοσιονομικό κίνδυνο

Xτίζει από τώρα το προφίλ του για να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη λοιπόν και ο πρώην σύμβουλος του Πρωθυπουργού και νυν επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, απευθύνει αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση να κλείσει τα 16 προαπαιτούμενα που μένουν σε εκκρεμότητα και συνδέονται με την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους.

 Γράφει η Gillian Rothschild

Το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρεται σε σοβαρό δημοσιονομικό κίνδυνο, εξαιτίας των αυξανόμενων δικαστικών διεκδικήσεων αναδρομικών από συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, και εκφράζει φόβους ότι, ενόψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, «η όξυνση του πολιτικού ανταγωνισμού ενδέχεται να προκαλέσει πλειοδοσία εξαγγελιών με σημαντικό κόστος που μπορεί να διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία».

Στην περίπτωση που υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις που θα κρίνουν αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων στο Δημόσιο, το δημοσιονομικό κόστος θα είναι πολύ μεγάλο και ολόκληρο το ποσό θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό του έτους κατά το οποίο το Δημόσιο με απόφασή του θα αναγνωρίσει τη δαπάνη. Δηλαδή, ακόμα και αν τα χρήματα επιστραφούν τμηματικά στους δικαιούχους σε βάθος μερικών ετών, η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό θα είναι εφάπαξ.

Αλλά και πέρα από τις δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν, σημαντικές εστίες αβεβαιότητες δημιουργούν σύμφωνα με την έκθεση:

  1. Η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης. Η εκταμίευσή τους συνδέεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Τυχόν καθυστέρηση θα προκαλέσει την απώλεια περίπου 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και θα δώσει κακό μήνυμα στις αγορές.
  2. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η διαμόρφωση του πλαισίου που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
  3. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης, που απαιτεί να υπάρχει επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικά στις οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου.
  4. σε μακροοικονομικό επίπεδο, η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, το Brexit και άλλες πιθανές αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού σχολιάζει θετικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αφορά κυρίως κλάδους που απευθύνονται στην εγχώρια ζήτηση και λιγότερο εξαγωγικούς κλάδους, επομένως δεν θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.

Από την ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού προκύπτει ότι από το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (περίπου 2.000.000), το 22,5% αμειβόταν το 2018 με τον κατώτατο μισθό (δηλαδή, περίπου 400.000 εργαζόμενοι), έναντι 21,5% το 2017. «Τα υψηλότερα ποσοστά αμειβόμενων με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και στις υπηρεσίες κτιρίων, δηλαδή σε μη διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες.

Από τους εξαγωγικούς κλάδους βλέπουμε υψηλά ποσοστά μόνο στη βιομηχανία τροφίμων (που, ωστόσο, περιλαμβάνει και τα αρτοποιεία, τα οποία κατά κύριο λόγο απευθύνονται στην εγχώρια ζήτηση), στις χερσαίες μεταφορές, στην αποθήκευση και στα καταλύματα (που μπορούν να θεωρηθούν εξαγωγικός κλάδος στον βαθμό που συνδέονται στενά με τον τουρισμό).

Ωστόσο, στους εξαγωγικούς κλάδους πλην της βιομηχανίας τροφίμων, το ποσοστό των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό είναι σχετικά χαμηλό, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο, ενώ στα καταλύματα είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι», σημειώνεται στην έκθεση.

Όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018, η έκθεση εκτιμά ότι η περυσινή χρονιά έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017. Η εκτίμηση αυτή επισημαίνεται, όμως, ότι στηρίζεται στη μεθοδολογία του Γραφείου Προϋπολογισμού, που διαφέρει από εκείνες των δανειστών και της Eurostat.

Η έκθεση εκφράζει, τέλος, προβληματισμό για τη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (έφθασε τα 3,8 δισ. ευρώ το 2018). Παρότι, όπως ανέφερε ο συντονιστής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης, το έλλειμμα αυτό δεν είναι μεγάλο, εμφανίζει μια αυξητική τάση που αναμένεται να ενισχυθεί. Με προβληματισμό αντιμετωπίζεται επίσης η διατήρηση του πυρήνα του πληθωρισμού (δηλαδή, του πληθωρισμού, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα καύσιμα) σε πολύ χαμηλά επίπεδα (0,5% το 2018).

Φραγκίσκος Κουτεντάκης σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of Warwick στις Βιομηχανικές Σχέσεις ενώ έλαβε το διδακτορικό του το 2006 στα Οικονομικά της Εργασίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Π.Δ. 407) και εργάζεται στο σώμα επιθεώρησης εργασίας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την εργασία (The effect of temporary contracts on job security of permanent workers, Όψεις υποβάθμισης της ποιότητας εργασίας στην Ελλάδα: Δουλεύοντας περισσότερο και με μεγαλύτερη ανασφάλεια και Προσωρινή Απασχόληση: Η ευρωπαϊκή εμπειρία και η ελληνική εξαίρεση) και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK