kourdistoportocali.comNews DeskΞηλώνεται το Ευρωπαϊκό πουλόβερ

Θρίαμβος του Boris Johnson

Ξηλώνεται το Ευρωπαϊκό πουλόβερ

To Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2020

Ξηλώνεται το Ευρωπαϊκό πουλόβερ.

Μεγάλη πλειοψηφία στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, με 368 έδρες, φαίνεται να εξασφαλίζει το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα υπό τον Μπόρις Τζόνσον, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Βρετανία, συντρίβοντας τους κεντροαριστερούς Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, με το εκλογικό “στοίχημα” του Βρετανού πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στη χώρα του σχετικά με το Brexit να αποδεικνύεται επιτυχημένο.

Βρετανία – Exit Poll: Προς ισχυρή αυτοδυναμία Τζόνσον και συντριβή των Εργατικών

Σύμφωνα με το κοινό exit poll των δικτύων BBC, ITV και Sky News, η κατανομή των εδρών προβλέπεται να είναι η ακόλουθη:

Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα: 368
Εργατικό Κόμμα: 191
Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα: 55
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 13
Κόμμα των Πρασίνων: 1
Plaid Cymru (Το Κόμμα της Ουαλίας): 3
Κόμμα του Brexit: 0
Άλλες Δυνάμεις (Β. Ιρλανδία, ανεξάρτητοι υποψήφιοι, μικρότεροι σχηματισμοί): 19

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόβλεψης, οι Συντηρητικοί φαίνεται να κερδίζουν 50 έδρες τις οποίες δεν κατείχαν από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ οι Εργατικοί να χάνουν 71.

Ο εκλογικός θρίαμβος των Συντηρητικών ανοίγει το δρόμο για έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τα Χριστούγεννα και, στη συνέχεια, για ολοκλήρωση της αποχώρησης της χώρας μέσα στον Ιανουάριο του 2020 (προσδιορισμένη ημερομηνία, επισήμως, είναι η 31η Ιανουαρίου).

Τα δύσκολα για τον Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την πραγματοποίηση του Brexit, καθώς θα πρέπει να κινηθεί με αστραπιαία ταχύτητα, εάν θέλει να τηρήσει την υπόσχεσή του για σύναψη εμπορικής συμφωνίας ΗΒ – ΕΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Κι αυτό γιατί την 1η Ιανουαρίου 2021 τελειώνει η μετα-Brexit μεταβατική περίοδος, την οποία ο Συντηρητικός ηγέτης έχει δεσμευθεί να μην παρατείνει.

Σε περίπτωση που η προθεσμία περάσει και μια τέτοια συμφωνία δεν έχει συναφθεί, η βρετανική οικονομία ενδέχεται να αντιμετωπίσει τον Ιανουάριο του 2021 ένα σοκ ανάλογο εκείνου ενός “ασύντακτου” Brexit.

Παρόλα αυτά η κυριαρχία Τζόνσον δεν μπορεί παρά να είναι και ένα χαστούκι για την γερμανική Ευρώπη. Μια Ευρώπη (θεσμοί) η οποία στην περίπτωση των ελληνικών Μνημονίων επέτρεψε σε δημαγωγούς εγχώριους πολιτικούς ν΄αφήσουν ανέπαφο το πελατειακό κράτος και να κλωτσήσουν το τενεκεδάκι των μεταρρυθμίσεων στο μέλλον.


Η νίκη Τζόνσον και η αποδυνάμωση της Ευρώπης καθιστά ακόμη πιο ανεξέλεγκτο τον Ερντογάν. Η στερλίνα, μετά την ανακοίνωση του exit poll, σημείωσε άλμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Στις 22:03 (τοπική ώρα, 00:03 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), η στερλίνα σημείωνε άνοδο 1,94% έναντι του δολαρίου, στο 1,3416 δολάριο, και 1,58% έναντι του ευρώ, στις 83,25 πένες για ένα ευρώ.

Ο Μπόρις Τζόνσον αντέδρασε στο αποτέλεσμα του exit poll δημοσιεύοντας φωτογραφία του από την προεκλογική καμπάνια με εργαζόμενους, οι οποίοι κρατούσαν επιγραφή στην οποία σημείωναν: “Αγαπούμε τον Μπόρις”.

Παράλληλα, σημείωσε: “Σας ευχαριστώ όλους, σε κάθε σημείο της υπέροχης χώρας μας, εθελοντές και υποψήφιους. Ζούμε στη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο”.

Η βραδιά αναμένεται δύσκολη για τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και των στελεχών του κόμματός του, που τον κατηγορούν για στροφή προς ακροαριστερές θέσεις και ανοχή σε περιστατικά αντισημιτισμού εντός των κομματικών τειχών.

Οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που ήλπιζαν να κεφαλαιοποιήσουν την σθεναρή υποστήριξή τους στην παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύουν προς ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, με μόλις 13 έδρες.

Σημαντικά κέρδη σημειώνει το κεντροαριστερό, εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), που επιστρέφει σε κοινοβουλευτική δύναμη άνω των 50 εδρών (55. σύμφωνα με το exit poll), μετά τις απώλειες που είχε καταγράψει στις εκλογές του 2017.

Το όριο της αυτοδυναμίας τοποθετείται στις 326 έδρες (οι μισές συν μία των 650 εδρών της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων), ωστόσο πρακτικά χρειάζονται ακόμη λιγότερες, εάν αφαιρεθούν οι έδρες που κερδίζουν οι καθολικοί Ιρλανδοί εθνικιστές του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία και τις οποίες παραδοσιακά αφήνουν κενές.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK