kourdistoportocali.comNews DeskΞαφνικά αχάριστος με την ελίτ που τον εξέθρεψε

Αλέξης Τσίπρας

Ξαφνικά αχάριστος με την ελίτ που τον εξέθρεψε

Φέτος γύρισε επιδεικτικά τη πλάτη στον ΣΕΒ

O Aλέξης Τσίπρας εγκαταλείπει τα σαλόνια της εγχώριας επιχειρηματικής ελίτ η οποία τον εξέθρεψε στην αγκαλιά της από το 2012 και ντύνεται εκ νέου το αμπέχωνο του επαναστάτη που γύρισε από το κότερο. Ετσι φέτος γύρισε επιδεικτικά τη πλάτη στον ΣΕΒ.

Γράφει η Gillian Rothschild

Στο παρά πέντε ενημέρωσε τη διοίκηση του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν θα παραβρεθεί στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου παρότι τα προηγούμενα χρόνια καμάρωνε εν μέσω χειροκροτημάτων, με τα οποία αφειδώς είναι αλήθεια του χάριζαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Επισήμως, από το ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο Πρωθυπουργός ανέβαλε την ομιλία του στον ΣΕΒ εξαιτίας την προεκλογικής συγκέντρωσης στο Θησείο.

Οι πιο υποψιασμένοι λένε ότι η ακύρωση της ομιλίας Τσίπρα στον ΣΕΒ, στο παρά πέντε της εκδήλωσης είναι μια προσπάθεια να τονώσει το αριστερό του προφίλ ενόψει των εθνικών εκλογών, κάτι που η παρουσία του σε τέτοια εκδήλωση δεν υποστηρίζει.

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει να πει άλλωστε πολλά για την οικονομία αφού φροντίζει να «ναρκοθετήσει» το δεύτερο εξάμηνο για την επόμενη κυβέρνηση, κρατώντας καθυστερήσιες για τα προαπαιτούμενα και την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά μέσα από τις παρενέργειες της δημοσιονομικής τρύπας που δημιούργησε η παροχολογία των προηγούμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Eurogroup για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με μία αξιολόγηση σχεδόν κάθε δύο μήνες. Η τρίτη αξιολόγηση τυπικά θα πρέπει να είναι θέμα συζήτησης στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου, η τέταρτη στην σύνοδο της 9ης Οκτωβρίου και η πέμπτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Βέβαια η αναφορά που γίνεται στον προγραμματισμό του Συμβουλίου είναι για «πιθανή συζήτηση» ενώ η συμπίεση των προθεσμιών – αφού κανονικά πρέπει να υπάρχει μία αξιολόγηση ανά τρίμηνο έως το 2022 – έχει σχέση με την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και θυμίζει τις… ατέρμονες διαπραγματεύσεις των μνημονίων.

Το Συμβούλιο αναφέρει ότι το Eurogroup θα αποτιμήσει την πρόοδο στις μετά- προγραμματικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα τον Ιούνιο του 2018 μέσα από την τότε δήλωση του Eurogroup και την συνεχή εφαρμογή των βασικών δεσμεύσεων του προγράμματος του ESM. Οι εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας  θα αποτελέσουν επίσης τη βάση ώστε το Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω εφαρμογή των παρεμβάσεων στο χρέος που συνδέονται με παρεμβάσεις πολιτικής.

Η πιο μεγάλης έκτασης θεσμική παρενέργεια συνδέεται με την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος: επί του παρόντος μόνο ένα πακέτο έχει ενεργοποιηθεί και είναι συνδεδεμένο με την δεύτερη αξιολόγησ). Αφορά σε παρεμβάσεις 973 εκατ. ευρώ που ενεργοποιήθηκαν τον Μάιο και συνδέονται με προαπαιτούμενα, κάποια εκ των οποίων σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής έχουν “ανοίξει” εκ νέου.

Με βάση την λογική των δύο πακέτων παρεμβάσεων ανά έτος (σ.σ. προβλέπεται η ανά εξάμηνο ενεργοποίησή τους, δηλαδή κάθε δύο αξιολογήσεις) και δεδομένης της “εξόδου” από τα μνημόνια τον προηγούμενο Αύγουστο, ήδη η Ελλάδα θα έπρεπε να συζητά για την τέταρτη αξιολόγηση και για το επόμενο πακέτο αλλά ακόμη ασχολείται με την τρίτη.

Όσο για το Eurogroup του Ιουλίου, πέραν των εκλογών υπάρχει και  το δημοσιονομικό μέτωπο. Οι παροχές του 2019, όπως αποφασίστηκε στο ECOFIN της προηγούμενης Παρασκευής στις συστάσεις πολιτικής του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα εξεταστούν εκ νέου το φθινόπωρο, με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού που θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση για το 2020. Δηλαδή το χρονολόγιο των αξιολογήσεων θεωρείται εκ των προτέρων σχεδόν δεδομένο ότι θα καθυστερήσει.

Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα που κοινοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου από την Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας θεωρείται ατελές αφού δεν περιείχε όλες τις παροχές που εξαγγέλθηκαν. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί στην σύνταξη ενός επικαιροποιημένου κειμένου το οποίο θα συζητηθεί στις συναντήσεις των επόμενων ημερών. Δηλαδή στο EWG που θα λάβει χώρα την 1η Ιουλίου,  αλλά και στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου. Επίσης, δεν αποκλείονται κατ΄ ιδίαν επαφές την Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου με την νέα κυβέρνηση, εφόσον βεβαίως σχηματιστεί, με αφορμή το συνέδριο του Economist.

Στο μεταξύ ενώ για την κυβέρνηση, οι πάλαι ποτέ υποστηρικτές από την αλλοδαπή απομακρύνονται με ψηλά πηδηματάκια, εντείνεται στον αντίποδα η στήριξη προς τον επερχόμενο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ διατύπωσε σαφώς την ενόχληση των ευρωπαϊκών θεσμών για την προεκλογική ακύρωση δεσμεύσεων που είχε υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των διοικητών του ESM, τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλο ρίσκο και να μην πιάσει τους στόχους της η Ελλάδα». Ωστόσο υπογράμμισε την θέση της ελληνικής κυβέρνησης που επιμένει ότι οι στόχοι για τους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα, ως το τέλος του έτους θα έχουν επιτευχθεί. Και υπογράμμισε ότι μετά τις εκλογές θα τεθούν όλα αυτά τα θέματα ξανά, όποια κυβέρνηση και αν έχει εκλεγεί.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια των θεσμών για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν συνεργάστηκαν με τους θεσμούς πριν ψηφίσουν την παροχή 13ης σύνταξης και την μείωση του ΦΠΑ, αλλά και για την απόφασή τους να αλλάξουν την νομοθεσία που είχε ψηφιστεί για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. «Είναι λυπηρό» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι και η αλλαγή του νόμου για το αναπτυξιακό Ταμείο επενδύσεων έγινε επίσης χωρίς την συμβολή των θεσμών, σημειώνοντας ότι και αυτό είναι εκτός της συμφωνημένης διαδικασίας.

Κατέληξε δε δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επανέλθουν με τα θέματα αυτά όταν εκλεγεί καινούργια κυβέρνηση –όποια και αν επιλέξει ο ελληνικός λαός- η οποία και θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει.

Σε αυτή τη νέα κυβέρνηση ποντάρουν οι ξένοι, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και οι ίδιες οι αγορές: Το Bloomberg χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά ως την καλύτερη χρηματιστηριακά παγκοσμίως, από τις αρχές του έτους

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, αναμένει περαιτέρω κέρδη, από την πιθανή εκλογή του νυν αρχηγού της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, στις επερχόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τον κύριο Λαζαρίδη, η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εφαρμόσει πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, ενώ ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τους εταιρικούς φόρους και να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία ως μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξης 4%.

Οι δύο μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις, αυτές της Τράπεζας Πειραιώς και της Attica Bank, υπερδιπλασίασαν την τιμή τους φέτος, εν μέσω προσπαθειών για μείωση των κόκκινων δανείων, αποτέλεσμα μιας κρίσης χρέους που συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία περισσότερο από 25%.

Παράλληλα, το άρθρο επισημαίνει ότι αν εκλεγεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει να αντιμετωπίσει δύσκολο έργο ικανοποιώντας, από τη μία, τις απαιτήσεις των επενδυτών που ανησυχούν για πιθανή οικονομική αναδιάρθρωση, ενώ από την άλλη θα πρέπει να μειώσει το βάρος που έχουν επωμιστεί οι πολίτες, οι οποίοι υποφέρουν πάνω από μια δεκαετία, από σφικτές πολιτικές που υποβαθμίζουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Η Μοrgan Stanley εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις γενικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική στροφή πολιτικής, ενισχύοντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας. H ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, όπως προσθέτει, αλλά υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι που συνδέονται με τον παγκόσμιο κύκλο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όπως επισημαίνει, η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει στις επερχόμενες γενικές εκλογές και με ένα σημαντικό περιθώριο.  Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών υποστηρίζουν επίσης αυτό το σενάριο, με τις αγορές να δείχνουν ότι οι γενικές εκλογές είναι ένας θετικός καταλύτης. Το εκλογικό σύστημα της Ελλάδας διευκολύνει την επίτευξη αυτοδυναμίας της Ν.Δ ωστόσο εάν δεν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να προκύψει κάποιος κομματικός συνασπισμός.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η ελληνική οικονομία έχει περιθώριο ανάκαμψης, αλλά εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικές αδυναμίες. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μια ήπια συρρίκνωση στο τέλος του περασμένου έτους, με την ανάπτυξη να επιστρέφει σε θετικό έδαφος στις αρχές του 2019, με τις εκτιμήσεις της M.S. να δείχνουν ένα κάπως ισχυρότερο β’ τρίμηνο.

Το κλίμα θα μπορούσε επίσης να ωφεληθεί εάν οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων επιταχυνθούν μετά τις εκλογές. Όλα αυτά φαίνονται θετικά, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αβεβαιότητες διεθνώς αυξάνονται, με τον εμπορικό πόλεμο να εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη ανησυχία. Εάν η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι, ειδικά τη στιγμή που η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει δομικές αδυναμίες.

Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές εξακολουθούν να είναι αβέβαιες. Η βιωσιμότητα του χρέους έχει βελτιωθεί ενώ η χώρα διαθέτει ένα μεγάλο cash buffer. Οι χαμηλές ανάγκες χρηματοδότησης είναι σαφώς υποστηρικτικές, αλλά το υψηλό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Εν τω μεταξύ, αν και υπάρχει κάποια πρόοδος, ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να έχει ένα πολύ μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις αδύναμης δυνητικής ανάπτυξης και αυτό το βλέπουν οι αγορές.

Έτσι, μια ατζέντα επικεντρωμένη στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις από την νέα κυβέρνηση θα βοηθήσει τη χώρα, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να φανεί η πραγματική βελτίωση της οικονομίας.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK