kourdistoportocali.comNews DeskWall Street Journal> Το 76% των CEOs διεθνώς προβλέπουν παγκόσμια ύφεση

Ερευνα

Wall Street Journal> Το 76% των CEOs διεθνώς προβλέπουν παγκόσμια ύφεση

Οι περισσότεροι επικεφαλής επιχειρήσεων φοβούνται ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην εταιρεία τους

Σχεδόν το 75% των επικεφαλής επιχειρήσεων αναμένουν παγκόσμια ύφεση μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιεί μία νέα, εξαιρετικά σημαντική έρευνα. Η συντριπτική πλειονότητα των CEOs φοβάται ότι η οικονομική παρακμή είναι μπροστά ή πλήττει ήδη χώρες σε όλο τον κόσμο εν μέσω της εισβολής, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, οι επιχειρηματικοί ηγέτες ανησυχούν ότι ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο καταστροφικός, καθώς πολλοί προβλέπουν ένα τσουνάμι κυβερνοεπιθέσεων από τον Vladimir Putin.

Την ίδια στιγμή, δηλώνουν ότι ο πόλεμος θα συνεχίσει να πλήττει τις εταιρείες και τους εργαζόμενους παγκοσμίως εν μέσω μιας κρίσης κόστους ζωής που πυροδοτήθηκε από τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Όλα αυτά έρχονται καθώς ο Joe Biden προσπάθησε και πάλι να υποβαθμίσει την απειλή μιας ύφεσης λέγοντας ότι «δεν είναι σίγουρο πως οδεύουμε προς τα εκεί» παρά τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αντ’ αυτού έστρεψε την προσοχή του στην ψυχική υγεία των Αμερικανών και ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος είναι «πραγματικά, πραγματικά πεσμένος» λόγω της πανδημίας.

Τα σχόλιά του ήρθαν αφού η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75% νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η κίνηση προκάλεσε ακόμα μία εβδομάδα αναταραχής στη Wall Street καθώς το χρηματιστήριο αντέδρασε με αβεβαιότητα στο δραστικό μέτρο της Fed.

Η έρευνα του Conference Board, ενός μη κυβερνητικού οργανισμού, διαπίστωσε ότι το 76% των CEOs σε όλο τον κόσμο περιμένουν οι χώρες τους να μπουν σε ύφεση ή τουλάχιστον να την αισθανθούν ως οικονομικό κλίμα.

Η έρευνα, για την οποία πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις 750 CEOs, καταδεικνύει μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν μόλις το 22% περίμενε μία ανάλογη οικονομική επίπτωση.

Ο Ilham Kadri, Διευθύνων Σύμβουλος της Solvay SA, μιας χημικής εταιρείας με έδρα τις Βρυξέλλες, δήλωσε στη Wall Street Journal: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πιο δύσκολες στιγμές».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG ΗΠΑ, Paul Knopp, δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και του Covid «δημιουργούν αβεβαιότητα όσον αφορά τις προοπτικές».

Οι περισσότεροι επικεφαλής επιχειρήσεων φοβούνται ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην εταιρεία τους, με το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς να αυξάνει παράλληλα το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών. Ορισμένοι έχουν ήδη περικόψει τις προσλήψεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια ταραχώδη περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta.

Η επικεφαλής οικονομολόγος στο The Conference Board, Dana Peterson, ανέφερε ότι οι «Ιστορικά υψηλές τιμές ενέργειας, οι επανειλημμένες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η διάβρωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών ασκούν καθοδική πίεση στην παγκόσμια ανάπτυξη.

«Αυτό είναι πέρα ​​από τα lockdown στην Κίνα και τις διαδοχικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτές οι διαταραχές, μαζί με τις περιοριστικές αποφάσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, τροφοδοτούν προσδοκίες ύφεσης, με σχεδόν 8 στους 10 CEOs να αναμένουν ότι η κύρια περιοχή δραστηριότητάς τους θα βρίσκεται σε ύφεση εντός 12 έως 18 μηνών, αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, πριν η Fed αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75%, αλλά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργούσε ήδη τεράστια προβλήματα.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Ακόμα μία ηχηρή παραίτηση στη Silicon Valley> Αποχωρεί ο CEO του Pinterest, Ben Silbermann
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
New York Times> Γιατί οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι εγκαταλείπουν την παγκόσμια πρωτεύουσα του πλανήτη