kourdistoportocali.comNews DeskWall Street Journal> Σε αναβρασμό η Apple, ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους να απεμπλακεί μερικώς από την Κίνα

Αποκάλυψη

Wall Street Journal> Σε αναβρασμό η Apple, ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους να απεμπλακεί μερικώς από την Κίνα

Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους χρόνους αναμονής στην 15χρονη ιστορία του iPhone, με τις εκτιμώμενες ημερομηνίες αποστολής να είναι για μετά τα Χριστούγεννα

Η Apple σχεδιάζει να μεταφέρει σημαντικά μέρη της παραγωγής της από την Κίνα, μετά από τις βίαιες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που καθυστερούν σημαντικά την παραγωγή της εταιρείας -καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος, Tim Cook, βλέπει πλέον το Βιετνάμ και την Ινδία ως νέους κόμβους.

Μία πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, αποκάλυψε στην Wall Street Journal, ότι ο τεχνολογικός γίγαντας έχει επιταχύνει τα σχέδια του προκειμένου να εγκαταλείψει το Zhengzhou της Κίνας, όπου βρίσκεται η αποκαλούμενη iPhone City, τις τελευταίες εβδομάδες.

Διαμαρτυρίες εξαιτίας των εξαντλητικών μέτρων κατά της COVID-19 και μισθολογικές διαφωνίες έχουν ξεσπάσει εδώ και ημέρες στην πόλη, η οποία απασχολεί έως και 300.000 εργαζομένους, αφήνοντας την Apple την πιο κρίσιμη για τις πωλήσεις της περίοδο, την χριστουγεννιάτικη, με μεγάλες καθυστερήσεις στην παραγωγή και τις παραδόσεις.

Ήδη, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους χρόνους αναμονής στην 15χρονη ιστορία του iPhone, με τις εκτιμώμενες ημερομηνίες αποστολής να είναι για μετά τα Χριστούγεννα, ανέφερε η WSJ. Επιπλέον, οι συσκευές που παράγει η Apple για το τέταρτο τρίμηνο είναι περίπου 10 εκατομμύρια λιγότερες από τις αναμενόμενες, με το iPhone Pro και το Pro Max να πλήττονται περισσότερο.

Τον Νοέμβριο, η εταιρεία εξέδωσε μια ειδοποίηση ότι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας iPhone δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω των περιορισμών υγείας στο Zhengzhou. Προσβλέπει τώρα στην Ινδία και το Βιετνάμ προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τους συναρμολογητές που εδρεύουν στην Ταϊβάν με επικεφαλής την Foxconn Technology Group.

Ωστόσο, και αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να θέσουν ζήτημα για την εισαγωγή στο έδαφος του νέων παραγωγικών μονάδων, καθώς δεν διαθέτουν τον κατάλληλο αριθμό των τεχνικών παραγωγής και των προμηθευτών για να κατασκευάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια προϊόντα όπως η Κίνα. Η iPhone City, που βρίσκεται στο Zhengzhou, κατασκεύαζε κάποια στιγμή ακόμα και το 85% της σειράς Pro.

Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν στο WSJ ότι η Apple δεν αισθάνεται πλέον άνετα έχοντας το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησής της κλειδωμένο σε ένα μέρος.

«Στο παρελθόν, δεν έδιναν προσοχή στον κίνδυνο της υπερσυγκέντρωσης δραστηριοτήτων σε ένα και μοναδικό μέρος», είπε το πρώην στέλεχος της Foxconn στις ΗΠΑ, Alan Yeung. «Το ελεύθερο εμπόριο ήταν ο κανόνας και τα πράγματα ήταν πολύ προβλέψιμα. Τώρα έχουμε μπει σε έναν νέο κόσμο».

Η Apple ελπίζει, μακροπρόθεσμα, να δέχεται έως και το 45% των προϊόντων της από την Ινδία, ποσοστό που επί του παρόντος είναι μονοψήφιο, σύμφωνα με τον Ming-chi Kuo, αναλυτή της TF International Securities. Και το Βιετνάμ θα μπορούσε να χειρίζεται σε μεγάλο βαθμό τα AirPods, έξυπνα ρολόγια και φορητούς υπολογιστές παραγωγής, ανέφερε η WSJ.

Ωστόσο, η εταιρεία θα μπορούσε να διατηρήσει μια μεγάλη παρουσία στην Κίνα (έφερε περίπου 1 εκατομμύριο τοπικές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την People’s Daily, μια κρατική κινεζική εφημερίδα) χρησιμοποιώντας άλλες προμήθειες. Δύο εταιρείες που φέρεται να εξετάζει η Apple είναι η Luxshare Precision Industry Co. και η Wingtech Technology Co.

Η Foxconn, η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο Zhengzhou, απέστειλε προϊόντα 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 και αντιπροσώπευε σχεδόν το 4% των εξαγωγών της Κίνας το 2021, σύμφωνα με την People’s Daily. Ακόμη και με τις εντάσεις του Πεκίνου με την Ταϊβάν, στην οποία οι ΗΠΑ έχουν πολιτικά εμπλακεί, η χώρα εξακολουθεί να κοιτάζει με αγάπη την παρουσία της Apple στη χώρα, ανέφερε η People’s Daily.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Κίνα χαλάρωσε ορισμένους από τους περιορισμούς για την COVID-19 λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων, από το εργοστάσιο της Apple εξακολουθούν να λείπουν πολλοί εργαζόμενοι. Οι αριθμοί είναι αριθμοί, αλλά υπολογίζεται ότι είναι χιλιάδες έως δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, σύμφωνα με την WSJ.

Ο Kuo εκτίμησε ότι λειτουργεί με περίπου 20% χωρητικότητα, αλλά θα μπορούσε να εκτοξευτεί έως και 40% αυτόν τον μήνα. Η Foxconn προσπάθησε να μεταφέρει μέρος της παραγωγής στο εργοστάσιό της στο Shenzhen, το οποίο απέχει περίπου 1.000 μίλια από το κύριο εργοστάσιο, αλλά δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρο το κενό, σύμφωνα με την WSJ.

Και τώρα η Foxconn προσφέρει χρηματικά κίνητρα για να επαναφέρει τους εργαζομένους στο εργοστάσιο, προσφέροντας ένα μπόνους 1.800 $ τον Ιανουάριο σε κάθε εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο ή νωρίτερα. Όσοι ήθελαν να τα παρατήσουν πήραν 1.400 $.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα διέταξε έξι εκατομμύρια ανθρώπους σε lockdown αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους στο Zhengzhou.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK