kourdistoportocali.comNews DeskWall Street Journal> Η Πορτογαλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που η Covid-19 γίνεται ενδημική νόσος

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

Wall Street Journal> Η Πορτογαλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που η Covid-19 γίνεται ενδημική νόσος

Η επιφυλακτική επιστροφή της χώρας στο φυσιολογικό, παρά το ποσοστό εμβολιασμού, θεωρείται ως το πιο πιθανό μονοπάτι και για άλλες κράτη

Τα γήπεδα γεμίζουν και πάλι στην πρωτεύουσα μίας χώρας που έχει πραγματική εμμονή με το ποδόσφαιρο. Η Πορτογαλία, ένα κράτος που νωρίτερα φέτος χτυπήθηκε άγρια από την παραλλαγή Delta του κορωνοϊού, έχει πλέον το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη και αποτελεί οδηγό ως προς τα υπόλοιπα δυτικά κράτη για την αντιμετώπιση της νόσου ως ενδημικής ασθένειας.

Την περασμένη Τετάρτη, δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του ποδοσφαίρου συνωστίστηκαν στο Estadio da Luz για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους Μπενφίκα να παίζει με την Μπάγερν Μονάχου. Οι περισσότεροι, χρησιμοποιήσαν ως συνήθως το ΜΕΤΡΟ προς το στάδιο, αφού ελέγχθηκαν αυστηρά από τους αστυνομικούς και μετά τον αγώνα όρμησαν κατά εκατοντάδες στις καντίνες με τα σάντουιτς και τις μπίρες, προσπαθώντας να ξεχάσουν τον διασυρμό που υπέστη από τη γερμανική ομάδα η Μπενφίκα (0-4).

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η πορτογαλική κυβέρνηση ήρε την απόφαση της για το όριο χωρητικότητας των 30% στα ποδοσφαιρικά γήπεδα που επιβλήθηκε για την καταπολέμηση της Covid-19. Αλλά τα πράγματα σήμερα δεν είναι όπως πριν: Οι ποδοσφαιρόφιλοι χρειάζονται ένα πιστοποιητικό που να υποδηλώνει ότι έχουν εμβολιαστεί, ή που πρόσφατα έχουν αναρρώσει από τη νόσο ή επιδεικνύοντας αρνητικό τεστ. Ωστόσο, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλα τα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σχεδόν το 100% των ατόμων άνω των 50 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Επίσης, το 95% των ηλικιών 25 έως 49 ετών έχει κάνει έστω και μία δόση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους 12-17 είναι στο 88%. Συνολικά, περίπου το 89% του συνολικού πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων της Πορτογαλίας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ποσοστό πολύ κοντά σε εκείνο της Νο1 εμβολιασμένης χώρας στον κόσμο, αλλά πολύ ανώτερο έναντι του 65% των ΗΠΑ και του 73% στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Την 1η Οκτωβρίου, η Πορτογαλία ήρε τα περισσότερα από τα μέτρα περιορισμού της Covid, αλλά από πολλές απόψεις η ζωή στη Λισσαβόνα συνεχίζει να θυμίζει τις άγριες ημέρες της πανδημίας. Οι αντλίες χειρός που διανέμουν απολυμαντικό τζελ είναι πανταχού παρούσες στην πρωτεύουσα και ορισμένες εκκλησίες εξακολουθούν να καλύπτουν τα καθίσματα προκειμένου να διασφαλίσουν την κοινωνική απόσταση, αν και δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Το πιστοποιητικό κατά της Covid-19 είναι υποχρεωτικό σε μεγάλες εκδηλώσεις και η μάσκα εξακολουθεί να απαιτείται στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία για μαθητές από 10 ετών και άνω και για τους εργαζόμενους σε καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ.

Την ίδια ώρα το ΜΕΤΡΟ είναι γεμάτο. Ο στόλος των ταξί της Λισσαβόνας, γνωστός με τον ταϊλανδέζικο όρο tuk-tuk, συνεχίζει να αποβιβάζει κατά εκατοντάδες τους τουρίστες στα στενά γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης, η νυχτερινή ζωή έχει επανέλθει στους κανονικής της ρυθμούς, οι γραμμές του τραμ, δημοφιλείς στους τουρίστες, δεν κάνουν συχνές στάσεις επειδή είναι γεμάτες επιβάτες και σχεδόν κάθε μέρα ένα νέο γιγάντιο κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται στο λιμάνι.

Η επιφυλακτική επιστροφή της Πορτογαλίας στο φυσιολογικό, παρά το ποσοστό εμβολιασμού που ζηλεύουν όλες οι δημόσιες αρχές στον κόσμο, θεωρείται ως το πιο πιθανό μονοπάτι και για άλλες χώρες, στις οποίες οι εμβολιασμοί είναι κατά πολύ λιγότεροι και βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία προκειμένου να εγκαταλείψουν τους εναπομείναντες περιορισμούς τους. Η πορτογαλική προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ένας συνδυασμός λιγότερων εμβολιασμένων ατόμων και σχεδόν καθόλου περιορισμών έχει οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων και αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας.

«Χρειαζόμαστε τουρίστες, διαφορετικά δεν θα έχουμε δουλειές. Όμως κοιτάζω τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα και αν ανέβουν έστω και λίγο, με πιάνει νευρικότητα», είπε η Paula Marques στη Wall Street Journal, η οποία διατηρεί ένα κατάστημα με σουβενίρ στη Λισσαβόνα. «Ελπίζω ότι η πανδημία ανήκει στο παρελθόν εδώ στην Πορτογαλία, αλλά για να είμαι ειλικρινής εξακολουθώ να ανησυχώ για το τι θα συμβεί όταν κάνει πιο κρύο».

Η Πορτογαλία αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της πανδημίας στις αρχές του 2020 σχετικά αλώβητη. Αλλά μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και στη συνέχεια μια άγρια ​​άνοδος τον Ιανουάριο, διέλυσαν την ψευδαίσθηση που είχαν ορισμένοι ότι αυτή η μικρή χώρα στη νοτιοδυτική Ευρώπη θα μπορούσε να ξεφύγει από τα χειρότερα της πανδημίας.

Στην κορύφωσή της τον περσινό Ιανουάριο, κάθε ημέρα στην Πορτογαλία πέθαιναν από τον ιό κατά μέσο όρο περίπου 290 άνθρωποι. Αναλογικά και σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί με περισσότερους από 9.500 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο χειρότερος ημερήσιος μέσος όρος για μια εβδομάδα στις ΗΠΑ δεν ξεπέρασε ποτέ τους 3.500 θανάτους.

Η Maria Mota, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής στη Λισσαβόνα, θυμάται έντονα τις εικόνες από εκείνη την περίοδο που την κάνουν ακόμα πιο νευρική. Δουλεύοντας αργά ένα βράδυ στο εργαστήριό της, μέτρησε από το παράθυρό της 52 ασθενοφόρα παρατεταγμένα έξω από τα επείγοντα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, περιμένοντας να αφήσουν ασθενείς.

Η Πορτογαλία βρίσκεται τώρα σε μια «μεταβατική φάση» και στην νέα πραγματικότητα της ενδημικής Covid, είπε η Δρ Mota στη Wall Street Journal. Με τις αναμνήσεις από την τραγωδία του Ιανουαρίου να είναι ακόμα νωπές και τα ερωτηματικά για το τι θα συμβεί όταν το κρύο επιστρέψει και ξαναρχίσει η ζωή σε εσωτερικούς χώρους, οι περισσότεροι άνθρωποι στην Πορτογαλία πιθανότατα θα είναι πιο προσεκτικοί, είπε. «Κανείς δεν θα ξεχάσει ποτέ τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά τώρα η Covid είναι ενδημική και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», ανέφερε η ίδια. «Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός εδώ είναι εμβολιασμένος και ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί, κάτι που δείχνει ότι δεν θα εξαφανιστεί ποτέ».

Όπως και σε άλλες χώρες με μεγάλα ποσοστά εμβολιασμένου πληθυσμού, η δυσεπίλυτη εμμονή των λοιμώξεων στην Πορτογαλία δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ή των θανάτων. «Τα πράγματα βελτιώνονται, αλλά πηγαίνουν αργά», λέει ο Miguel Campos, ο οποίος μεταφέρει τους τουρίστες στη Λισσαβόνα με ένα tuk-tuk. «Κάνουμε παιδικά βήματα. Έχουμε ένα μείγμα αισιοδοξίας και ελπίζουμε ότι αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα θα συνεχιστεί». «Τα πράγματα βελτιώνονται, αλλά αργά», πρόσθεσε ο οδηγός ταξί σχετικά με την κατάσταση της Covid-19 στην Πορτογαλία.

Πριν από την πανδημία, η Λισσαβόνα είχε 800 οδηγούς ταξί, αλλά τώρα μόνο περίπου 200 εργάζονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και 500 το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο Valentim Gaspar, ένας άλλος ταξιτζής. Η ισορροπία μεταξύ του μικρότερου αριθμού οδηγών και λιγότερων τουριστών επιτρέπει μια αξιοπρεπή διαβίωση, προς το παρόν, είπε.

Οι Πορτογάλοι αποδίδουν την επιτυχία τους στον εμβολιασμό σχεδόν αποκλειστικά στον Henrique Gouveia e Melo, έναν πρώην διοικητή υποβρυχίων που ηγήθηκε της εκστρατείας μετά από μια ασταθή εκκίνηση. Ο ίδιος αποπνέει εμπιστοσύνη και εκμεταλλεύεται τη γενικά θετική στάση των ανθρώπων απέναντι στον εμβολιασμό, σύμφωνα με τους ειδικούς της δημόσιας υγείας. Η κυκλοφορία του εμβολίου ξεκίνησε τον Ιανουάριο, όταν κορυφώθηκε η χειρότερη πανδημία στην Πορτογαλία και παρέχει ένα σαφές κίνητρο για όποιον μπορεί να μην ήταν σίγουρος για το εμβόλιο.

Σε μια τρελή για το ποδόσφαιρο χώρα, η Πορτογαλία ξεχωρίζει για την εμμονή της στο άθλημα, γεγονός που κάνει την επιστροφή σε πλήρη δυναμικότητα στα γήπεδα ακόμη πιο συμβολική για πολλούς ανθρώπους. Η Ισπανία, η οποία έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, επέστρεψε πρόσφατα σε πλήρη χωρητικότητα στα γήπεδά της, αλλά οι καντίνες εξακολουθούν να είναι κλειστές. Η Ιταλία αύξησε τη χωρητικότητα των γηπέδων από το 50% στο 75% αυτόν τον μήνα. Σε μεγάλα τμήματα της Γερμανίας εξακολουθούν να υπάρχουν όρια χωρητικότητας.

«Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα πάντα γιατί αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα, δεν θα εμβολιαστεί», είπε ο Hugo Vale, ένας 32χρονος μηχανικός, καθώς έπινε μία μπίρα με φίλους έξω από το στάδιο τον αγώνα Μπενφίκα-Μπάγερν. Σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση, σχεδόν το 100% των ατόμων άνω των 50 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Λίστα ΣΟΚ με νεκρούς αθλητές μετά τον εμβολιασμό δικαιώνει(;) την επιλογή του Στέφανου Τσιτσιπά. Πλήρως εμβολιασθέντες και τα πρώτα κρούσματα της sexy εργαστηριακής Βotswana
Γιατί ο ΠΟΥ παρέκαμψε δύο γράμματα του ελληνικού Αλφάβητου προκειμένου να ονομάσει Omicron την παραλλαγή της Botswana
Βill Gates και Yuval Harari διαψεύδουν τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Η καλύτερη επένδυση και οι ψεκασμένοι
To ευρηματικό σχόλιο του Στέφανου Κασιμάτη για τη Φώφη τον μετέτρεψε αίφνης σε Σερβετάλη των οξυδερκών ΚΙΝΑΛιτών
AstraZeneca, Pfizer/ΒioNTech, Moderna έχουν ήδη έτοιμα τα εμβόλια για την Omicron ενώ η παγκόσμια κοινότητα αναμένει την εκτυφλωτική Omega
ΙΣΡΑHΛ-Πανεπιστήμιο Ariel> Ακτινοβολία μπορεί να σκοτώσει τον κορωνοϊό σε επιφάνειες μέσα σε 2 δευτερόλεπτα
Η συναρπαστική Βotswana mutation με 10 μεταλλάξεις στη πρωτεΐνη ακίδας θα σας καθηλώσει στους δέκτες σας. Ισως χρειαστούν νέα εμβόλια
O Kυριάκος στην Ήπειρο> Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο
Ας ετοιμασθούμε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη τουρκική πολεμική επίθεση
Πλήρως εμβολιασθέντες όσοι έχουν εντοπιστεί με τη sexy Βotswana. Έκτακτο διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Καλώς ήλθες στη μεγαλύτερη άσκηση επιβίωσης του Παγκόσμιου Netflix. Μάθε πως οργανώνεται το Ισραήλ
Συναγερμός στη Βρετανία για 2 κρούσματα της Omicron του κορωνοϊού- Εντοπίστηκαν άλλα 2 στη Βαυαρία