kourdistoportocali.comNews DeskWall Street Journal> Γιατί είναι μύθος ότι η τεχνολογία δεν ενισχύει την παραγωγικότητα

Γράφει ο Steve Lohr

Wall Street Journal> Γιατί είναι μύθος ότι η τεχνολογία δεν ενισχύει την παραγωγικότητα

Τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης είναι «εντυπωσιακά αλλά όχι επαναστατικά», τουλάχιστον με τον τρόπο που ήταν ο ηλεκτρισμός και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης

Εδώ και χρόνια, στις αμερικανικές επιχειρήσεις είναι πεπεισμένοι ότι το cloud computing (δεδομένα χρηστών αποθηκευμένα σε απομακρυσμένα μέσα) και η τεχνητή νοημοσύνη θα τροφοδοτήσουν την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει ανάπτυξη και πλούτο. Αυτή η πεποίθηση έχει προκαλέσει μία καταιγίδα επιχειρηματικής χρηματοδότησης και εταιρικών δαπανών. Και η ανταμοιβή, επιμένουν οι υποστηρικτές, δεν θα περιοριστεί σε μια μικρή ομάδα τεχνολογικών κολοσσών αλλά θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία. Βλέπετε να συμβαίνει αυτό γύρω μας;

Από τον Steve Lohr/Wall Street Journal

Η παραγωγικότητα, η οποία ορίζεται ως η αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται ανά ώρα εργασίας, μειώθηκε απότομα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανέφερε η αμερικανική κυβέρνηση αυτόν τον μήνα. Τα τριμηνιαία στοιχεία είναι συχνά ασταθή, αλλά η έκθεση φαινόταν να διαψεύδει τις προηγούμενες ελπίδες ότι επιτέλους βρισκόταν σε εξέλιξη μια αναζωογόνηση της παραγωγικότητας, βοηθούμενη από τις επιταχυνόμενες επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αύξηση της παραγωγικότητας από την εποχή της εξάπλωσης της covid-19 ανέρχεται πλέον σε περίπου 1% ετησίως, σε σχέση με το πενιχρό ποσοστό του 2010 και πολύ πιο κάτω από την περίοδο της ισχυρής βελτίωσης, από το 1996 έως το 2004, όταν η παραγωγικότητα αυξανόταν περισσότερο από 3% ετησίως.

Ωστόσο, οι οικονομίες αναπτύσσονται όχι μόνο προσθέτοντας περισσότερο κεφάλαιο και εργασία. Ένα άλλο ζωτικό στοιχείο είναι η ικανότητα ενός κράτους στη δημιουργία και την εμπορευματοποίηση της καινοτομίας, η οποία κάνει τις επενδύσεις και τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς.

Φαινομενικά, μικρά ποσοστιαία κέρδη στην παραγωγικότητα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στον πλούτο και το βιοτικό επίπεδο μιας χώρας με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και μια πρόσθετη ετήσια αύξηση 1% στην παραγωγικότητα μέσα σε λίγα χρόνια, έως το 2024, θα δημιουργούσε επιπλέον 3.500 $ σε κατά κεφαλήν εισόδημα για τους Αμερικανούς, υπολόγισε η McKinsey & Company σε έκθεση της πέρυσι. Το μέσο ετήσιο κέρδος 3,8% από το 1948 έως το 1972 ήταν η κινητήρια δύναμη της μεταπολεμικής ευημερίας των ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγικότητα δεν είναι η θεραπεία για όλα τα οικονομικά προβλήματα. «Ακόμη και αν η αισιοδοξία για αυτό το κύμα ψηφιακής τεχνολογίας αποδειχθεί δικαιολογημένη, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει πραγματικό μοίρασμα των οφελών», ανέφερε η Laura Tyson, καθηγήτρια στο Haas School of Business στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Berkeley και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών στην κυβέρνηση Clinton.

Αλλά μια λιγότερο παραγωγική οικονομία είναι μια μικρότερη οικονομία, με σαφώς λιγότερους πόρους για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων όπως η ανισότητα.

Το τρέχον παζλ της παραγωγικότητας είναι αντικείμενο ζωηρής συζήτησης μεταξύ των οικονομολόγων. Ο Robert J. Gordon, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Northwestern, είναι κορυφαίος σκεπτικιστής. Η σημερινή τεχνητή νοημοσύνη, λέει, είναι κυρίως μια τεχνολογία αναγνώρισης μοτίβων, που μελετά τεράστιες ποσότητες λέξεων, εικόνων και αριθμών. Τα κατορθώματά της, σύμφωνα με τον Gordon, είναι «εντυπωσιακά αλλά όχι επαναστατικά» με τον τρόπο που ήταν ο ηλεκτρισμός και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης.

Ο Erik Brynjolfsson, διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Stanford, είναι ο ηγέτης του στρατοπέδου των αισιόδοξων. Ομολογεί ότι είναι κάπως απογοητευμένος που η αύξηση της παραγωγικότητας δεν είναι ακόμη εμφανής, αλλά είναι πεπεισμένος ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να συμβεί.

«Συμβαίνει πραγματική αλλαγή, ένα παλιρροϊκό κύμα μετασχηματισμού βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνισε ο Brynjolfsson. «Βλέπουμε όλο και περισσότερα γεγονότα να συμβαίνουν».

Θα περάσουν πιθανώς χρόνια μέχρι να υπάρξει οριστική απάντηση στη συζήτηση για την παραγωγικότητα. Ο Brynjolfsson και ο Gordon έβαλαν ένα «μακροπρόθεσμο στοίχημα» πέρυσι, με την ανακήρυξη του νικητή να προσδιορίζεται προς τα τέλη του 2029. Ωστόσο, μελέτες σε επίπεδο κλάδων και εταιρειών, αξιοποιώντας δεδομένα που προέρχονται από επιχειρηματικές έρευνες του Γραφείου Απογραφής έως τις διαδικτυακές λίστες θέσεων εργασίας, δείχνουν το πρότυπο της διάδοσης της τεχνολογίας αλλά και τα εμπόδια.

Οι ηγέτες είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες, που επενδύουν στην ψηφιακή τεχνολογία εδώ και χρόνια και νεότερες επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης, οι οποίες συχνά υποστηρίζονται από επενδυτικά κεφάλαια. Το cloud computing είναι αρκετά διαδεδομένο, αλλά όχι η πιο προηγμένη τεχνολογία, όπως οι εφαρμογές A.I..

Η περιορισμένη απορρόφηση, λένε ορισμένοι ειδικοί, δεν προκαλεί έκπληξη σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι τα τρία τέταρτα των αμερικανικών επιχειρήσεων είναι μικρές, με λιγότερους από 10 υπαλλήλους.

Στην Anthem, μια ασφαλιστική εταιρεία η οποία καλύπτει περισσότερα από 45 εκατομμύρια άτομα, περίπου το 75% των ερωτήσεων των πελατών αντιμετωπίζονται τώρα μέσω των ψηφιακών καναλιών της, συμπεριλαμβανομένης μίας διαδικτυακής πύλης, μίας εφαρμογής για κινητά και ενός λογισμικού αναγνώρισης ομιλίας. Τρία χρόνια νωρίτερα, το ψηφιακό μερίδιο ήταν περίπου στο 30%. Η τεχνολογία απάντησης ερωτήσεων προκειμένου να εξυπηρετούνται άτομα για τα πολύ βασικά, όπως ο έλεγχος της κατάστασης μιας αξίωσης, η πληρωμή λογαριασμού ή η εύρεση ενός γιατρού, κινείται εν μέρει από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο ψηφιακός αυτοματισμός έχει εξαλείψει 10 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις που θα είχαν πραγματοποιηθεί στα τηλεφωνικά κέντρα της Anthem, υπολόγισε ο Rajeev Ronanki, πρόεδρος ψηφιακών πλατφορμών.

Ωστόσο, η Anthem, η οποία αλλάζει την εταιρική της επωνυμία τον επόμενο μήνα σε Elevance Health, δεν έχει κόψει προσωπικό από την εξυπηρέτηση πελατών της. Αλλά ο ρόλος αυτών των εργαζομένων και ο τρόπος μέτρησης της απόδοσής τους έχουν αλλάξει. Η παραδοσιακή μέτρηση απόδοσης στα τηλεφωνικά κέντρα είναι ο «χρόνος χειρισμού κλήσεων» και όσο λιγότερος είναι ο χρόνος ανά κλήση, τόσο το καλύτερο. Η Anthem θέλει τώρα το προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών της να επιλύει προβλήματα για τους καλούντες με μία κλήση, όποτε αυτό είναι εφικτό, αντί να τους μεταφέρει σε άλλο τμήμα.

Πολλοί από τους υπεύθυνους τηλεφωνικών κέντρων της έχουν λάβει πρόσθετη εκπαίδευση για να γίνουν αυτό που η Anthem αποκαλεί «περιηγητές φροντίδας». Οι μετρήσεις της απόδοσής τους περιλαμβάνουν πλέον και τις υποθέσεις που τελικά επιλύονται όπως και από έρευνες ικανοποίησης των καταναλωτών. Με αυτό το ευρύτερο σύνολο μέτρων, ανέφερε ο Ronanki, οι εκπρόσωποι επικοινωνίας της εταιρείας είναι 30% έως 40% πιο παραγωγικοί. Η προσθήκη δεξιοτήτων και ο επανασχεδιασμός της εργασίας, είπε, είναι εξίσου σημαντικές με τη βελτίωση της τεχνολογίας. «Η οικοδόμηση μόνο της τεχνικής ικανότητας είναι μόνο η αρχή», τόνισε ο Ronanki.

Χρειάζεται χρόνος για να διαδοθούν οι νέες τεχνολογίες και να καταλάβουν οι άνθρωποι πώς να τις χρησιμοποιούν καλύτερα. Για παράδειγμα, ο ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος εισήχθη τη δεκαετία του 1880, δεν δημιούργησε αξιοσημείωτα κέρδη παραγωγικότητας μέχρι τη δεκαετία του 1920, όταν η γραμμή συναρμολόγησης μαζικής παραγωγής αναδιοργάνωσε τις εργασίες γύρω από την τεχνολογία.

Η επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών απογειώθηκε τη δεκαετία του 1980. Όμως, μόλις το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 η οικονομική παραγωγικότητα αυξήθηκε πραγματικά, καθώς αυτά τα μηχανήματα έγιναν φθηνότερα, πιο ισχυρά και συνδέθηκαν στο διαδίκτυο.

Η αναζωπύρωση της δεκαετίας του 1990 υποβοηθήθηκε από ένα άλμα στις επενδύσεις τεχνολογίας από εταιρείες και από επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών, ειδικά σε νεοσύστατες επιχειρήσεις Διαδικτύου. Ομοίως, την τελευταία δεκαετία οι δαπάνες λογισμικού στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερδιπλασιάστηκαν στα 385 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι εταιρείες επενδύουν για να ψηφιοποιήσουν τις δραστηριότητές τους, ανέφερε η ερευνητική εταιρεία IDC.

Οι επενδύσεις επιχειρηματικού κινδύνου σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως αυξήθηκαν περισσότερο από 80% πέρυσι στα 115 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το PitchBook, το οποίο παρακολουθεί τις χρηματοδοτήσεις.

Η Cresta είναι νεοσύστατη επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης που προσπαθεί να κάνει κάτι καινούριο στο σύγχρονο ζήτημα της παραγωγικότητας. Το 2020, παρουσίασε το αρχικό της προϊόν: Ένα λογισμικό συστάσεων και καθοδήγησης σε πραγματικό χρόνο για χειριστές τηλεφωνικών κέντρων. Πρόκειται για την τε4χνολογία που αφομοιώνει τεράστιους όγκους συνομιλιών κειμένου και φωνής προκειμένου να εντοπίζει πρότυπα συμπεριφοράς και απαντήσεις σε ερωτήσεις που λύνουν τα προβλήματα των πελατών ή δημιουργούν νέες πωλήσεις.

Ο στόχος δεν είναι η αντικατάσταση των εργαζομένων, αλλά η αύξηση της απόδοσής τους, δήλωσε ο Zayd Enam, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η προσφορά της Cresta, είπε, κατέστη δυνατή χάρη στις πρόσφατες εξελίξεις στην ισχύ και την ταχύτητα του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο περιέγραψε ως «αυτό που αλλάζει το παιχνίδι».

Η Cresta έχει 200 ​​υπαλλήλους, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματική χρηματοδότηση και έχει αρκετές δεκάδες εταιρικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Verizon, Cox Communications και Porsche.

Η CarMax, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων των ΗΠΑ, άρχισε να δοκιμάζει το λογισμικό Cresta τον Δεκέμβριο. Το πείραμα ακολούθησε χρόνια επενδύσεων προκειμένου να μετατοπιστούν λειτουργίες υπολογιστών της εταιρείας σε πιο ευέλικτα συστήματα που βασίζονται στο cloud, δήλωσε ο Jim Lyski, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στρατηγικής, μάρκετινγκ και προϊόντων.

Οι ερωτήσεις πελατών στα κέντρα επικοινωνίας της CarMax τείνουν να είναι χρονοβόρες. Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων από πελάτες όπως τα χρόνια, τα μοντέλα, τα χαρακτηριστικά, τα ιστορικά οδήγησης και τα σχέδια χρηματοδότησης για μια σημαντική αγορά. Το εύρος των ερωτήσεων είναι απεριόριστο, είπε ο Lyski, επομένως η καθαρά αυτοματοποιημένη επικοινωνία δεν αποτελεί επιλογή.

Αλλά ένας βοηθός υπολογιστών που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ταξινόμηση όλης της πολυπλοκότητας του αυτοκινήτου, προσφέροντας προτάσεις και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, ήταν ελκυστικός. Η Cresta εκπαιδεύτηκε αρχικά στα δεδομένα του κέντρου επαφής της CarMax και το πείραμα ξεκίνησε με χειριστές ζωντανής συνομιλίας.

Η εμπειρία ήταν ενθαρρυντική, είπε ο Lyski. Υπήρξε περίπου 10% βελτίωση στον χρόνο απόκρισης, τη μετατροπή σε πωλήσεις και τον μειωμένο χρόνο συνομιλίας. Και το σύστημα συνεχίζει να μαθαίνει και να βελτιώνεται. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει ήδη ένα πιλοτικό project με πράκτορες που πραγματοποιούν φωνητικές κλήσεις, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό πρακτόρων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στους 200.

Μια ανησυχία, είπε ο Lyski, ήταν το πώς θα αντιδρούσαν οι εργαζόμενοι στο να έχουν την τεχνητή νοημοσύνη πάνω από το κεφάλι τους. Η αντίδραση ήταν θετική, είπε…

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
New York Times> Γιατί οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι εγκαταλείπουν την παγκόσμια πρωτεύουσα του πλανήτη
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Ακόμα μία ηχηρή παραίτηση στη Silicon Valley> Αποχωρεί ο CEO του Pinterest, Ben Silbermann
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους