kourdistoportocali.comNews DeskΒατερλώ για τον Σύριζα (-12%) βλέπει η Public Issue

Εκτακτη Είδηση

Βατερλώ για τον Σύριζα (-12%) βλέπει η Public Issue

Ετοιμος ο Μαρινάκης να καταλάβει το Μαξίμου το βράδι της Κυριακής

Βατερλώ για τον Σύριζα με διαφορά που θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και τις 12 μονάδες προβλέπουν ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ερευνών Public Issue Γιάννης Μαυρής και ο αναλυτής στατιστικών υποδειγμάτων της Public Issue Γιώργος Συμεωνίδης. Σ΄αυτή τη περίπτωση το σενάριο διάλυσης του Σύριζα έρχεται πιο κοντά από ποτέ με τον Γιώργο Χουλιαράκη να δηλώνει παρών για την επόμενη μέρα.

Στο μεταξύ η εγχώρια ελίτ αρχίζει να θεωρεί πλέον καμμένο τον σημερινό πρωθυπουργό και συνωστίζεται στο προθάλαμο του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο που εδώ κάνει πόρτα ο Μαρινάκης ο οποίος σε περίπτωση που επαληθευθούν τα ποσοστά της Public Issue θα ξεκινήσει με τάνκς και με στρατό από τον Πειραιά να καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου φωνάζοντας:

-Η Χούντα Πέφτει…

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνάς τους όπως τα καταγράφουν σε κοινό τους άρθρο είναι τα εξής:

1) Τα ποσοστά των δύο σημερινών μεγαλύτερων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) στις ευρωεκλογές, αναμένεται να είναι αισθητά χαμηλότερα, από τα αντίστοιχα που θα κέρδιζαν, αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές. Το συμπέρασμα αυτό συνάδει με τα ιστορικά δεδομένα του συνόλου των προηγούμενων ευρωεκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το εκλογικό του ποσοστό κατά 9,8% και η ΝΔ κατά 5%, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, που είχαν προηγηθεί κατά 8 μήνες.

2) Στις προσεχείς ευρωεκλογές, η ΝΔ είναι αρκετά πιθανό να υπερβεί το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%, ενώ η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλότερα, μέχρι σήμερα, καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτου/δεύτερου κόμματος, σε ευρωεκλογές.

3) Η αναμενόμενη ευρωεκλογική διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται, κατά 2%-5%, της εκτιμώμενης -σήμερα- διαφοράς στη βουλευτική επιρροή τους. Συνεπώς, η διαφορά που θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές είναι λάθος να συγκριθεί με τη διαφορά που καταγράφουν δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με το Γιάννη Μαυρή και το Γιώργο Συμεωνίδη, το ποσοστό της ΝΔ αναμένεται να κυμανθεί στις ευρωεκλογές, από 30% έως 35% και του ΣΥΡΙΖΑ από 18% έως 24%.

«Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε όλες τις προηγούμενες ευρωεκλογές η ΝΔ σημείωσε ποσοστό άνω του 30%, με εξαίρεση την αναμέτρηση του 2014 (Πίνακας 1). Όμως, το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Υπενθυμίζεται, ότι η ΝΔ κατάφερε να κερδίσει μόλις το 27,8% του εκλογικού σώματος, στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από εκείνο που καταγράφει σήμερα στη διευκρινισμένη ψήφο όλων των άξιων λόγου δημοσκοπήσεων», σημειώνει η ανάλυση των ερευνητών.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναστρέψει μια τέτοια διαφορά μέχρι τις εθνικές εκλογές;

«Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, από τις τέσσερις περιπτώσεις (1984, 1999, 2009, 2014), που οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν κατά το αμέσως προηγούμενο –των αντίστοιχων εθνικών αναμετρήσεων– έτος, στις τρεις από αυτές, ο νικητής των ευρωεκλογών κέρδισε και τις μετέπειτα βουλευτικές εκλογές. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι βουλευτικές του 2000, οι οποίες καθορίσθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, από την –μοναδική και ανεπανάληπτη- άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου», σημειώνουν τα κορυφαία στελέχη της Public Issue.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ανέχθηκε τη χλεύη του Τσίπρα. Πως θα μπορούσε να διατηρήσει την Ευρώπη Ενωμένη;
Τραμ τέλος! Αφού πετάξαμε ένα σωρό λεφτά τώρα πάει το Μετρό στη Γλυφάδα
Συγκλονίζει η δημοσκόπηση της MRB>Το 56% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα
Ο Κυριάκος έτοιμος να βομβαρδίσει τη Μέρκελ με πρόσφυγες και μετανάστες
Πως οι Τούρκοι κομμάντος σχεδιάζουν να μεταφέρουν στη Τουρκία δεμένους χειροπόδαρα Παυλόπουλο και Μητσοτάκη!
TAKEN No3>O σκληρός Boyko Borissov παίρνει το μέρος της Τουρκίας
Η Ευρώπη διαλύεται, όπως η Αυτοκρατορία των Αψβούργων
Ξηλώνεται το Ευρωπαϊκό πουλόβερ
Aκόμη και η κόντρα του Νίκου με τον Γιάννη κόβει λιγότερα εισιτήρια από το Rebrain του Βρούτση
Ο Νίκος Μαστοράκης και η επίσημη πρεμιέρα του GOLD TV
Μόνη σωτηρία η συρρίκνωση της ΔΕΗ στο 10-15% της αγοράς. Πάνω από 4 δις το κόστος των νέων πάρκων
Ο ΟΤΕ τούς προσφέρει 215.000 ευρώ αποζημίωση αλλά εκείνοι παραμένουν γατζωμένοι στις θέσεις τους!