kourdistoportocali.comNews DeskUri Zohar> H ζωή του star του Ισραηλινού κινηματογράφου της δεκαετίας του '60 που ξαφνικά εγκατέλειψε το σινεμά και έγινε υπερορθόδοξος ραβίνος

Στην κηδεία παρευρέθηκαν εξέχοντα στελέχη των Haredi

Uri Zohar> H ζωή του star του Ισραηλινού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60 που ξαφνικά εγκατέλειψε το σινεμά και έγινε υπερορθόδοξος ραβίνος

Νaftali Bennett>Ο Uri Zohar υπήρξε αναπόσπαστο μέρος του Ισραηλινού σε όλες του τις αποχρώσεις

Ο Uri Zohar υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα για το Ισραήλ και ο πρωθυπουργός Naftali Bennett τον αποχαιρέτησε λέγοντας

Ο Uri Zohar υπήρξε αναπόσπαστο μέρος του Ισραηλινού σε όλες του τις αποχρώσεις. Ήταν μία σπουδαία φιγούρα της υποκριτικής, του πολιτισμού και της Torah καθώς ένωνε τις καρδιές όλων.

Ο Bennett είπε ότι ο Ζοχάρ ήταν μια σπουδαία φιγούρα στον κόσμο της υποκριτικής, του πολιτισμού και της Torah, καθώς «ένωσε τις καρδιές».

Η ζωή και οι επιλογές του Uri Zohar που πέθανε στις 2 Ιουνίου 2022 σε ηλικία 86 ετών αποτυπώνει την ξεχωριστή προσωπικοτητά του. Πρώην ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός για τις κωμωδίες της δεκαετίας του 1960, ο Zohar υπέστη μια μεταμόρφωση τη δεκαετία του 1970 και στράφηκε στη θρησκεία. Έφυγε από τη ζωή ως υπερορθόδοξος ραβίνος-σημειώνει στο ρεπορτάζ της στους Times του Ισραήλ η Jessica Steinberg.

“Ο πρώην ηθοποιός και σκηνοθέτης Uri Zohar, ο οποίος γύρισε την πλάτη του στον κόσμο της ψυχαγωγίας για να γίνει υπερορθόδοξος ραβίνος, πέθανε την Πέμπτη. Ήταν 86 ετών.”

Ο γεννημένος στο Τel Aviv Zohar ήταν γνωστός για την υπερμεγέθη προσωπικότητά του και τα κυματιστά μαλλιά του μέχρι τους ώμους, και κυρίως για τις bourekas ταινίες του της δεκαετίας του 1960.

(Οι bourekas ήταν ένα είδος ισραηλινών κωμικών ταινιών μελοδράματος που ήταν δημοφιλείς στο Ισραήλ στις δεκαετίες 1960 και 1970.)

Επρόκειτο για ταινίες με βαρύ χαμόγελο που κορόιδευαν σχεδόν οτιδήποτε ισραηλινό, και συγκεκριμένα, τη μεταχείριση των νέων μεταναστών στο Ισραήλ.

O Uri Zohar (αριστερά) και ο Arik Einstein στην ταινία “Peeping Toms,”, ένα φίλμ του Zohar του 1972 για έναν hippie που μεγαλώνει και γερνά

Σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στα «Hole in the Moon», «Three Days and a Child», «Every Bastard a King», «Big Eyes» και «Peeping Toms» («Metzitzim»).

Ο Zohar,, ωστόσο, εξαφανίστηκε από την ποπ κουλτούρα του Ισραήλ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για να γίνει υπερορθόδοξος ραβίνος στην Ιερουσαλήμ, μια κίνηση που ήταν συγκλονιστική εκείνη την εποχή.

Ο Zohar, επευφημήθηκε από τον πρωθυπουργό Naftali Bennett, ο οποίος τον περιέγραψε ως «αναπόσπαστο μέρος του Ισραηλινού σε όλες τις αποχρώσεις του».

Ο Bennett πρόσθεσε είπε ότι ο Zohar ήταν μια σπουδαία φιγούρα στον κόσμο της υποκριτικής, του πολιτισμού και της Torah, καθώς «ένωσε τις καρδιές».
Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Zohar στην Ιερουσαλήμ προτού τον συνοδέψουν στο νεκροταφείο Givat Shaul το απόγευμα για να αποτίσουν τον τελευταίο φόρο τιμής.

Ο Zohar εξαφανίστηκε από την ποπ κουλτούρα του Ισραήλ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για να γίνει υπερορθόδοξος ραβίνος στην Ιερουσαλήμ

Στην κηδεία παρευρέθηκαν εξέχοντα στελέχη των Haredi, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του υπερορθόδοξου κόμματος Shas, Aryeh Deri. Σε αντίθεση με τις κηδείες άλλων δημοσίων προσώπων Haredi, ωστόσο, το πλήθος ήταν σχετικά διαφορετικό και περιλάμβανε πολλές γυναίκες, κοσμικές και θρησκευτικές εξίσου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ynet.

Ο γιος του Zohar, Ephraim, ύμνησε τον πατέρα του στην κηδεία και περιέγραψε τη σχέση «αγάπης» που είχε με τον Θεό.

«Χθες το βράδυ πήγες να προετοιμαστείς για την προσευχή όπως έκανες τα τελευταία 45 χρόνια. Επρόκειτο να μιλήσεις με τον Θεό και εκείνος σε αγκάλιασε υπέροχα, μια αγκαλιά δύο εραστών… Δεν πτοήθηκες γιατί είσαι ειλικρινής και πιστός, όπως ήσουν πάντα. Από τη στιγμή που γνώρισες τον έρωτά σου, ήταν το μόνο πράγμα που σε ένοιαζε. Τι έχουμε να κλάψουμε; Βρήκες επιτέλους γαλήνη», είπε ο Ephraim.

Oι ταινίες του Zohar εξερευνούσαν των ταινιών του για τον ανδρισμό και το machismo τις σχέσεις και τον αντίκτυπο του στρατού.

Το «Three Days and a Child», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του A.B. Yehoshua έγινε κλασική ταινία του ισραηλινού κινηματογράφου, κερδίζοντας στο Φεστιβάλ των Καννών.

Αρκετές από τις ταινίες του Zohar, συμπεριλαμβανομένων των “Peeping Toms” και “Big Eyes”, γυρίστηκαν με τον στενό του φίλο, τραγουδιστή Arik Einstein-photo.

Αφού έγινε θρησκευόμενος, ήταν ενεργός στο κίνημα για την επιστροφή των κοσμικών Ισραηλινών στη θρησκεία και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο μόνο για να δημιουργήσει πολιτικές διαφημίσεις τη δεκαετία του 1990 για το πολιτικό κόμμα Shas.

«Δοκίμασα τον εαυτό μου πριν από μερικά χρόνια», είπε ο Zohar στο «Zohar — The Return», ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε το 2018 με τους Dani Rosenberg και Yaniv Segalovich για τη ζωή του. «Είπα, ίσως κοροϊδεύω τον εαυτό μου. Ίσως ήμουν πραγματικά χαρούμενος τότε».

Ο Einstein έγραψε τραγούδια για το πώς βίωνε την εξαφάνιση του Zohar από το κόσμο του κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένου ενός αφιερωμένου στον Zohar, με το όνομα «Hoo Chazar be’ Tshuva».

Οι ζωές των δύο ανδρών παρέμειναν αλληλένδετες. Η πρώην σύζυγος του Einstein έγινε επίσης υπερορθόδοξη και οι δύο κόρες του Einstein παντρεύτηκαν τους γιους του Zohar, κάνοντας τους δύο φίλους παππούδες για τα ίδια παιδιά.

Όταν ο Einstein πέθανε το 2013, ο Zohar τον αποχαιρέτησε. «Βρίσκεσαι στον κόσμο της αλήθειας. Σε αποχαιρετώ, αλλά δεν θα σε αφήσουμε. Το προνόμιο είναι μπροστά σου για όλα τα καλά που έχεις κάνει. Ο Θεός ήθελε να είσαι κοντά του».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK