kourdistoportocali.comNews DeskΤρόμος σε αλώνια και σαλόνια από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research

Πάμε να φύγουμε!

Τρόμος σε αλώνια και σαλόνια από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research

Στην ιδέα ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο Σύριζα

Tρόμο στα σαλόνια αλλά και αλώνια έχει προκαλέσει η δημοσκόπηση-παραγγελία του Ιβαν Σαββίδη στη Κάπα Research. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η διαφορά είναι στς 4,7 μονάδες κάτι που αφήνει περιθώρια ακόμη και νίκης στον Σύριζα. Εφ΄όσον είναι έτσι τα πράγματα, όσοι δεν ψηφίζουν καθόλου και όσοι δεν ψηφίζουν Σύριζα είναι μονόδρομος να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Γράφει ο Blues Brothers

Σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν κι εκείνοι άγριο ψέκασμα και τελετές σανοφαγίας. Ηδη όπως απακάλυψε το Κουρδιστό Πορτοκάλι εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες εγκαταλείπουν τη χώρα και ας μην έχουν που να πάνε όπως γράφει και η Αλεξάνδρα. Το θέμα είναι να φύγεις από αυτό εδώ το κράτος που ψεκάζει τους οξυδερκείς πολίτες του, οι οποίοι ακόμη και όταν καίγονται και πεθαίνουν έχουν ενοχές γιατί κάηκαν και πέθαναν στη βάρδια της Ρένας Δούρου με αποτέλεσμα να την εκθέσουν.

Ηδη ο Τσίπρας έδωσε εντολή να ετοιμασθεί καλοχτενισμένο συνεργείο της ΕΡΤ ώστε να εκφωνήσει διάγγελμα αμέσως μετά την επιστροφή του από την Μόσχα. H ιδέα ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές ο Σύριζα τρομοκρατεί τους κανονικούς ανθρώπους οι οποίοι θα την κάνουν αφήνοντας πίσω τους τους δημοσίους υπαλλήλους, τα σώματα ασφαλείας, το στρατό, τους παπάδες και τους ολιγάρχες-όσα δηλαδή αποτελούν συστατικό στοιχείο της Κολομβίας των Βαλκανίων.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας-γράφει ο Ιβάν Σαββίδης- είναι αναμφισβήτητα τα κριτήρια με τα οποία οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ή θα απορρίψουν ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Κεντρικό και βασικό ζήτημα δεν είναι η πολιτική πρόταση του κάθε πολιτικού φορέα, αλλά η… απέχθεια απέναντι στον αντίπαλο.

Χαρακτηριστικό είναι, για παράδειγμα, ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν πολύ χαμηλά τη «ναυαρχίδα» της πολιτικής επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης (που δεν είναι άλλη από την «έξοδο από τα μνημόνια») και δηλώνουν πως θα στηρίξουν το κυβερνών κόμμα πρώτιστα για να μην έρθει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.
Αντίστοιχα, στους ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κυρίαρχο το «να φύγουν αυτοί». Αξιολογείται ως πολύ πιο σημαντικό από τη στάση του κόμματος στο θέμα της ΠΓΔΜ, που αντίστοιχα βρίσκεται στην κορυφή των πολιτικών ζητημάτων τα οποία προβάλλει η Νέα Δημοκρατία. Οι ψηφοφόροι που δεν επιλέγουν ένα από τα δύο κόμματα δεν το κάνουν επειδή βρίσκουν πιο ελκυστική ή εγγύτερη στις αντιλήψεις τους μια άλλη πολιτική πρόταση, αλλά γιατί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του και ότι η ΝΔ ανήκει στο παλιό καθεστώς. Αυτή η εικόνα προδιαθέτει σαφώς για ένα σκηνικό ευνοϊκό στην πόλωση και ένα κάθε άλλο παρά γόνιμο έδαφος για πολιτική συνεννόηση και συναινέσεις.
δημοσκόπηση

Όσον αφορά την εικόνα που παρουσιάζει ο προβληματισμός της ελληνικής κοινωνίας, φαίνεται να συνεχίζει να κινείται γύρω από τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης, έστω και με μια σχετικά πιο αισιόδοξη προοπτική για τη νέα χρονιά. Τα ζητήματα της ανεργίας και της οικονομικής ανέχειας φαίνεται να είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τους πολίτες. Ειδικά μάλιστα για την ανεργία των νέων απορρίπτουν τη θεωρία των «τεμπέληδων νεαρών», εκτιμώντας πως οφείλεται στην αναποτελεσματικότητα των πολιτικών για το θέμα. Μάλιστα, με αυτά τα ζητήματα ως γνώμονα οι πολίτες θα καθορίσουν και την ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Τα στοιχεία ίσως εξηγούν και τη στάση κατανόησης που φαίνεται να δείχνουν οι ερωτώμενοι και απέναντι στην εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία, την οποία στηρίζουν με συντριπτική διαφορά.
Στα ζητήματα των εκλογών τώρα, οι πολίτες δεν θα ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κατά μερικούς μήνες, ενώ η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται μειούμενη στο 4,7%. Τάση η οποία καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις της Κάπα Resarch ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2017-παρατηρεί ο Ιβάν Σαββίδης.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK