kourdistoportocali.comNews DeskΤώρα οι Τούρκοι τρέμουν τον Βάλτο της Συρίας

Ιδανική στιγμή για χαριστική βολή στον Σουλτάνο

Τώρα οι Τούρκοι τρέμουν τον Βάλτο της Συρίας

Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκτός συνόρων της Τουρκίας

Mε την εισβολή στη Κύπρο συγκρίνουν Τούρκοι αναλυτές την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία και την χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη πέραν των συνόρων στην ιστορία της Τουρκίας!

Είναι ακριβώς αυτή η επιχείρηση που θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρά πλήγματα στη Τουρκία εάν  μυστικές υπηρεσίες χωρών που θα ήθελαν η Ανατολική Μεσόγειος να απαλλαγεί μια και καλά από τον Σουλτάνο Ερντογάν και την Τουρκία έσπευδαν να βοηθήσουν τους Κούρδους μαχητές και τον Ασαντ.

Στρατηγικά είναι η ιδανική στιγμή η Τουρκία να πληρώσει ένα ακριβό τίμημα για τον μεγαλοιδεατισμό της ηγεσίας της.

Μάλιστα καθώς η Οικονομία της Τουρκίας καταρρέει θα μπορούσε να ξεσπάσει ακόμη και εμφύλιος πόλεμος.

Υπάρχουν μάλιστα και Τούρκοι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η Αμερική δεν τόλμησε να τα βάλει με τον στρατό της Τουρκίας και απέσυρε τις δυνάμεις της.

Από την άλλη η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα είναι μόνη στον Βάλτο της Συρίας και αφήνει να εννοηθεί ότι ο τουρκικός στρατός θα μπορούσε να υποστεί πανωλεθρία καθώς οι Αμερικανοί έχουν εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές με 30 χιλιάδες φορτηγά όπλα.

Πόσο θα κρατήσει κανένας δεν μπορεί να δώσει απάντηση, προς το παρόν.

Καταγράφεται ωστόσο ότι οι Αμερικανοί πριν φύγουν εξόπλισαν τους Κούρδους μαχητές με 30 χιλιάδες φορτηγά όπλα, επομένως εκτιμάται ότι δεν θα είναι μια εύκολη περίοδος για τον τουρκικό στρατό.

Ο σχεδιασμός και ο συντονισμός για τη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση γίνεται εδώ και πολύ καιρό, αναφέρει στην εφημερίδα Χαμπέρ, ο Τούρκος ειδικός για θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας Μετέ Γιαράρ, επισημαίνοντας ότι η διαφορά της με τις Επιχειρήσεις Ασπίδα του Ευφράτη, Κλάδος Ελαίας και Πέντζε που είχε διεξάγει παλαιότερα στη Συρία είναι ότι αυτή τη φορά θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές.

Μάλιστα αναφέρει ότι ο τουρκικός στρατός είναι επιτυχημένος σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές, έχοντας μάλιστα και μεγαλύτερη εμπειρία από τον αμερικανικό στρατό. Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης θα το διεξάγουν Τούρκοι κομάντος.

Η επιχείρηση θα διεξαχθεί σε 32 χλμ βάθος και θα ξεκινήσει από τη γραμμή Τελαμπιάντ – Ρεσουλαϊν. Σταδιακά θα καλύψει όλα τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας – Συρίας-μεταδίδουν ο Φιλελεύθερος και το ΚΥΠΕ.

Βασικό ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η επιχείρηση. “Θα κρατήσει όσο θα κρατήσει”, απαντά σε αυτό το ερώτημα ο Μετέ Γιαράρ, λέγοντας μάλιστα πως είναι λάθος ακόμη και να τίθεται αυτό το ερώτημα.

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι θα εξαρτηθεί από το αν οι Κούρδοι μαχητές αποφασίσουν να πολεμήσουν εναντίον της Τουρκίας.

Πάντως ο αρθρογράφος της αντιπολιτευτικής εφημερίδας και βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι γράφει σήμερα ότι “δεν δίνεται χρόνος για τις επιχειρήσεις που γίνονται με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα”, αλλά ούτε και ξεκαθαρίζει αν θα διεξαχθούν ή όχι.

 

Δίνει μάλιστα το παράδειγμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. “Είναι ακόμη στη μνήμη μας η συνομιλία του Μπουλέντ Ετζεβίτ με κωδικούς:

-Η Αϊσέ να πάει διακοπές…

σήμαινε “να ξεκινήσει η επιχείρηση”.

Κάπως έτσι και ο Τούρκος Πρόεδρος δεν απαντά στο ερώτημα πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση και λέει μόνο: “Ένα βράδυ μπορεί να έρθουμε ξαφνικά”.

Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες πλέκουν πάντως το εγκώμιο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αρθρογράφος της Χουριέτ Αμπτουλκαντίρ Σελβί γράφει ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η επιχείρηση θα διεξαχθεί σε μια περιοχή που ελέγχουν οι ΗΠΑ.

“Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι μεγάλος ηγέτης γιατί κατέρριψε τον φόβο του ‘οι Αμερικανοί δεν θα το επιτρέψουν και αν δεν το θέλουν οι Αμερικανοί δεν μπορούμε να το κάνουμε’, σχολιάζοντας πως “η Τουρκία αν πρόκειται για τη δική της ασφάλεια δεν διστάζει να κάνει επιχείρηση εκεί που ελέγχουν οι Αμερικανοί”.

Ο ίδιος αρθρογράφος μάλιστα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ στόχευαν να δημιουργήσουν ένα διάδρομο τρομοκρατίας στα σύνορά της Τουρκίας και ένα ‘κράτος φρουρό’ που να απειλεί την Τουρκία, γι΄ αυτό και εφοδίασαν τους Κούρδους με 30 χιλιάδες φορτηγά όπλα. “Αλλά δεν υπολόγισαν την αποφασιστικότητα του Ερντογάν. Ο Ερντογάν θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που εμπόδισε τα σχέδια στη Συρία”, σχολιάζει ο Αμπτουλκαντίρ Σελβί.

Μάλιστα ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας Σαμπάχ Μεχμέτ Μπαρλάς χαρακτηρίζει ως ‘επιτυχημένη διπλωματία’ την απόσυρση των Αμερικανών και εκτιμά ότι αυτό σημαίνει πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπολόγισε το κόστος μιας μάχης με την Τουρκία και έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό Αποσυρθείτε’.

«Ο βάλτος της Τουρκίας», λέει η αντιπολίτευση

Πάντως η αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ βγήκε σήμερα με πρωτοσέλιδο τίτλο “Μόνοι στον βάλτο της Συρίας” τονίζοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο τουρκικός στρατός. Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση παρόλο που ψηφίζει ’ναι’ στην επέμβαση στη Συρία, και όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα εγκρίνουν το ‘υπόμνημα’ της κυβέρνησης που υποβλήθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση δίνοντας παράταση για άλλο ένα χρόνο σε επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού σε Συρία και Ιράκ, ασκεί έντονη κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο για την πολιτική του στη Συρία.

“Ποιοι σου είπαν να ανακατευτείς στα εσωτερικά της Συρίας; Ποιοι έστειλαν όπλα (στους Κούρδους μαχητές); Πόσο θα στοιχίσει ο βάλτος της Συρίας για την Τουρκία; Τί υποσχέθηκες στον Τραμπ; Τί συμφωνία έκανες;”, είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο.

Μάλιστα αντιπολιτευτικά sites διερωτώνται τί θα γίνει εάν το SDG (Κούρδοι μαχητές της Συρίας) συνεργαστούν με το καθεστώς Άσαντ εναντίον της Τουρκίας.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK