kourdistoportocali.comNews DeskΤο ρεπορτάζ της The Wall Street Journal από τη Κίνα

Βreaking news

Το ρεπορτάζ της The Wall Street Journal από τη Κίνα

Οι σχολιαστές του Κομμουιστικού Κόμματος της Κίνας δημοσίευσαν μηνύματα υποδηλώνοντας ότι οι διαδηλώσεις υποκινήθηκαν από αδιευκρίνιστες «ξένες δυνάμεις»

O Κινέζος ηγέτης Xi Jinping, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να συγκαλυφθεί η εργαστηριακή προέλευση του ιού COVID-19 o οποίος εκτοξεύθηκε από μία παρέα δυτικών εναντίον της ανθρωπότητας με σκοπό τον έλεγχο και την μείωση του πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπος με διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Κίνα.

Οι κινεζικές αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους ως αντίδραση σε σπάνιες πανεθνικές διαμαρτυρίες κατά της προσέγγισης μηδενικής ανοχής της χώρας στον Covid, στέλνοντας φάλαγγες αστυνομίας για να αποτρέψουν νέες συγκεντρώσεις καθώς τα κρατικά MME επανέλαβαν την υποστήριξη της αυστηρής στρατηγικής του ηγέτη Xi Jinping για την πανδημία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της The Wall Street Journal.

Οι διαδηλώσεις εξερράγησαν σε πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Σαγκάης, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ακολούθησαν μια φονική πυρκαγιά την Παρασκευή στο Urumqi, πρωτεύουσα της απομακρυσμένης περιοχής Xinjiang, στην οποία οι αξιωματούχοι είπαν ότι σκότωσε 10 ανθρώπους με τους μάρτυρες να υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί της πανδημίας συνέβαλαν στην καθυστέρηση της κατάσβεσης της πυρκαγιάς και στη συνέχεια οι αρχές βομβάρδισαν τους κατοίκους με τοξικά αέρια χρησιμοποιώντας drones.

Στη Σαγκάη, η αστυνομία έκανε έλεγχο στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στο People’s Square Station, έναν συγκοινωνιακό κόμβο τσεκάροντας ξένες εφαρμογές, όπως το Instagram, το Twitter και το Telegram, σύμφωνα με μηνύματα που δημοσιεύτηκαν σε ένα chat room που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές.

Η αστυνομία εμφανίστηκε επίσης στο Χονγκ Κονγκ, όπου 20 περίπου νέοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή το απόγευμα της Δευτέρας, κρατώντας λευκά φύλλα χαρτί – σύμβολο λογοκρισίας – και λουλούδια σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους διαδηλωτές στην ηπειρωτική χώρα και για να θρηνήσουν όσους το καθεστώς άφησε κλειδωμένους να καούν στη φωτιά που ξέσπασε στη περιοχή Urumqi.

Οι σχολιαστές του Κομμουιστικού Κόμματος της Κίνας δημοσίευσαν μηνύματα υποδηλώνοντας ότι οι διαδηλώσεις υποκινήθηκαν από αδιευκρίνιστες «ξένες δυνάμεις», αναβιώνοντας μια τακτική που αποσκοπούσε στην απαξίωση των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ το 2019.

Κανένα κινεζικό μέσο δεν ανέφερε τις διαμαρτυρίες, μερικές από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις πανεπιστημίων που φοιτούν παιδιά της εγχώριας ελίτ.

Τη Δευτέρα, μια επιστολή που δημοσιεύθηκε από μια ομάδα φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στο Πεκίνο, ο τόπος διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχαν περίπου 100 άτομα το βράδυ της Κυριακής, απαιτούσε την κατάργηση του συστήματος υγειονομικού κώδικα της Κίνας, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις σχεδόν όλων των πολιτών στη χώρα και τους αποδίδει μια βαθμολογία κινδύνου σύμφωνα με την έκθεσή τους στον Covid. Ζήτησε επίσης τον τερματισμό των υποχρεωτικών δοκιμών νουκλεϊκού οξέος για άτομα που είναι χωρίς Covid ή ασυμπτωματικά, την άρση της λογοκρισίας και τη δημοσιοποίηση ακριβών δεδομένων για τις λοιμώξεις.

«Ο αρνητικός αντίκτυπος της πολιτικής έχει γίνει πιο εμφανής», ανέφερε η επιστολή, αναφερόμενη στην προσέγγιση μηδενικής ανοχής του κ. Σι. «Έχει ξεπεράσει ακόμη και τη ζημιά που προκαλεί η ίδια η πανδημία στην κοινωνία».

Απόφοιτοι από το Πανεπιστήμιο Tsinghua δημοσίευσαν μια παρόμοια επιστολή, με πάνω από τετρακόσιους φοιτητές και αποφοίτους να υπογράφουν, αφού το διαδικτυακό έγγραφο λογοκρίθηκε επανειλημμένα σε έναν κινεζικό διακομιστή cloud και τελικά μεταφέρθηκε στη Google.

Κάτω από πίεση, ορισμένες πόλεις ανακοίνωσαν σχέδια για χαλάρωση των ελέγχων Covid.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση της Σιντζιάνγκ ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα στην Ουρούμτσι και την πόλη Κόρλα που έχει πληγεί από τον Covid θα ξανανοίξουν και οι δημόσιες υπηρεσίες θα ξαναρχίσουν τη Δευτέρα. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι οι έλεγχοι και στα δύο μέρη φαίνεται να χαλαρώνουν.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου είπε ότι επιπλέον πολυκατοικίες θα κλείσουν για να αποφευχθεί η εξάπλωση των λοιμώξεων, αλλά ότι τα προσωρινά μέτρα περιορισμού δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από 24 ώρες. Είπε επίσης ότι οι κοινότητες δεν πρέπει να δημιουργούν φραγμούς για να εμποδίζουν τις εισόδους σε κατοικίες, πολυκατοικίες ή εξόδους πυρκαγιάς.

Πτωτικά σημείωσαν τα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική χώρα και το Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα, μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο. Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ενίσχυσαν επίσης τις IPO εταιρειών των οποίων οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στις δοκιμές Covid.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK