kourdistoportocali.comNews DeskΤο πρώτο πρατήριο υδρογόνου στην Ελλάδα φέρνουν τα ΕΛΠΕ

Γιάννης Παπαθανασίου

Το πρώτο πρατήριο υδρογόνου στην Ελλάδα φέρνουν τα ΕΛΠΕ

Tα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο είναι μαζί με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα μοναδικά που εμφανίζουν μηδενικές εκπομπές ρύπων

Το υδρογόνο αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς το καύσιμο του μέλλοντος και αφορά την μεθεπόμενη γενιά της καθαρής κίνησης, μετά την ηλεκτροκίνηση και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Για την ακρίβεια τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο είναι μαζί με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα μοναδικά που εμφανίζουν μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Αν και υπάρχουν και άλλοι τύποι αυτοκινήτων υδρογόνου, ο πιο διαδεδομένος είναι τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία κυψελών υδρογόνου, που αξιοποιούν την αντίδραση του υδρογόνου με το οξυγόνο σε μία κυψέλη προκειμένου να τροφοδοτηθεί η ηλεκτροκίνητη μηχανή.

O πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ “Ενέργεια και Ανάπτυξη” παρουσίασε τις νέες πρωτοβουλίες του ομίλου στον τομέα της καθαρής ενέργειας και αποκάλυψε ότι στα σχέδια των ΕΛΠΕ περιλαμβάνεται η δημιουργία του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε, στόχος των ΕΛΠΕ είναι να επεκταθούν σε ενεργειακούς κλάδους όπου ο όμιλος έχει έμμεση ή καθόλου παρουσία. Στη στόχευση του ομίλου είναι η σημαντική ενίσχυση στις ΑΠΕ, τα βιοκαύσιμα αλλά και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Μεταξύ άλλων ο στόχος για τις ΑΠΕ είναι ο όμιλος να φτάσει στα 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από 26MW που διαθέτει σήμερα.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι 300MW ισχύος βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Επίσης ο όμιλος σχεδιάζει επενδύσεις στα βιοκαύσιμα δεύτερης και τρίτης γενιάς. “Τα ΕΛΠΕ έχουν ενσωματώσει στον ενεργειακό τους σχεδιασμό τον ενεργειακό μετασχηματισμό” τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.

Τρία στα τέσσερα μεγαβάτ που θα αντικατασταθούν τα επόμενα χρόνια θα προέρχεται από ΑΠΕ, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Enel Green Power στην Ελλάδα Α. Χαντάβας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για την ελληνική αγορά είναι άμεση η ανάγκη αντικατάστασης παραγωγικής ισχύος και σε αυτήν την κατεύθυνση χρειάζονται πρωτοβουλίες ρυθμιστικές και νομοθετικές για την αποθήκευση ενέργειας.

Το φυσικό αέριο αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής αγοράς και του ενεργειακού μετασχηματισμού, τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Πολυχρονίου Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής, Ανάπτυξης, Διοικητικών και Πληροφορικής της ΔΕΠΑ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει να καλύψει σημαντικό δρόμο καθώς εμφανίζει διείσδυση 8 % στο φυσικό αέριο όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι πάνω από 50%. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του LNG, εξαιτίας του οποίου φέτος αναμένεται να υπάρξει αύξηση 15% στην κατανάλωση αερίου. Αναφερόμενος στη ΔΕΠΑ ο κ. Πολυχρονίου τόνισε ότι η εταιρεία παίζει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο καταλύτη για το μετασχηματισμό της αγοράς.

Τέλος ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα Δ. Γόντικας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόοδο της κατασκευής του FPSO “Energean Power”, το οποίο είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει από το 2021 στην θάλασσα του Ισραήλ, εφοδιάζοντας με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Energean ή και άλλα κοιτάσματα της περιοχής την τοπική αγορά καθώς και γειτονικές αγορές της ΝΑ. Μεσογείου, δημιουργώντας έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δημιουργία υποδομών για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι καίριας σημασίας, με δεδομένο τόσο τον γεωπολιτικό ρόλο της περιοχής όσο και το γεγονός ότι φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν στην παραγωγή της πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον έως το 2040.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
EKTAKTO> Γιατρός του Λευκού Οίκου προειδοποιεί ότι ο Biden δεν στέκει στα καλά του και σύντομα θα παραιτηθεί ή θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση!
ΕΚΤΑΚΤΟ> Η Ιαπωνική Shionogi ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για το χάπι κατά της COVID
Financial Times> O ιός κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Οκτώβριο του 2019. Η Κίνα αρνείται να επιτρέψει νέα έρευνα!
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
Ο φονικός κορωνοϊός SARS (2002) και η μεγάλη εξαπάτηση της Κίνας. Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με το σήμερα
Aναθυμιάσεις οξυδέρκειας στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου
Μετά το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία περιγράφει τα εμβόλια σαν “κουτσές πάπιες”
IΣΡΑΗΛ ΝΕΟ> Πότε θα χρειαστείς 3η δόση. Στο 16% η προστασία του εμβολίου της Pfizer έναντι της Delta μετά το 6μηνο
Μάχη ζωής με τον ιό δίνουν γνωστός τραγουδιστής (ανεμβολίαστος) και πασίγνωστος επιχειρηματίας αυτοκινήτου (εμβολιασθής). 35χρονος στη Κόρινθο πέθανε μετά το εμβόλιο