kourdistoportocali.comNews DeskΤο οικονομικό θαύμα της Ινδίας δεν είναι πλέον προβλέψεις> Θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2027

Γράφει η Diksha Madhok/CNN Business

Το οικονομικό θαύμα της Ινδίας δεν είναι πλέον προβλέψεις> Θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2027

Βρίσκεται μόλις στην αρχή ενός μετασχηματισμού υποδομών, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για την κατασκευή δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο Peeyush Mittal έχει διανύσει συχνά, οδηγώντας στα 300 χιλιόμετρα απόσταση από την ινδική πρωτεύουσα στην πόλη Jaipur. Το ταξίδι τού έπαιρνε πάντα έξι ώρες.

Από την Diksha Madhok/CNN Business

«Για 30 χρόνια υπήρχε αυτή η υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα κάνουμε αυτό το ταξίδι σε τρεις ώρες. Δεν συνέβαινε», δήλωσε ο Mittal, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Matthews Asia, ένα επενδυτικό ταμείο με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. «Πλέον, έχουν επεκτείνει τον αυτοκινητόδρομο, πέρασαν από τη μία λωρίδα σε δύο, μετά σε τρεις λωρίδες, όλα έχουν γίνει. Αλλά αυτό το ταξίδι παρέμενε πάντα στις έξι ώρες».

Εκτός από πέρυσι, όταν ο Mittal με 120 χιλιόμετρα την ώρα, σε έναν νέο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που ενώνει πλέον τις δύο πόλεις, έκανε το ταξίδι στο μισό χρόνο.

«Το σαγόνι μου έπεσε όταν μπήκα για πρώτη φορά σε αυτόν τον αυτοκινητόδρομο. Ήμουν σαν, “Ουάου, φίλε, πώς είναι αυτό ακόμη δυνατό… στην Ινδία;”» αναρωτήθηκε.

Η ποιότητα της νέας υποδομής της Ινδίας είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους ο Mittal, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια που επικεντρώνονται στις αναδυόμενες αγορές, και άλλοι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Οι χρηματοοικονομικοί επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά την ανάπτυξη της Ινδίας από το 2014, επί δύο θητειών πρωθυπουργού Narendra Modi, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει το έθνος της Νότιας Ασίας να γίνει μια οικονομία 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025.

Την ίδια στιγμή, η αισιοδοξία γύρω από το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διάθεση που υπάρχει στην Κίνα, η οποία παλεύει με μυριάδες οικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιταχυνόμενης φυγής κεφαλαίων από τη χώρα. Οι χρηματιστηριακές της αγορές έχουν υποστεί παρατεταμένη ύφεση από τις πρόσφατες κορυφές τους το 2021, με περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία να έχουν εξαλειφθεί από τα χρηματιστήρια της Σαγκάης, της Σενζέν και του Χονγκ Κονγκ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) υποχώρησαν πέρυσι και υποχώρησαν ξανά τον Ιανουάριο, σχεδόν 12% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2023.

Το χρηματιστήριο της Ινδίας, εν τω μεταξύ, σημειώνει υψηλά ρεκόρ. Η αξία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Ινδίας ξεπέρασε τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους. Το μέλλον φαίνεται ακόμα πιο λαμπρό. Η αγοραία αξία της Ινδίας αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με έκθεση της Jefferies την περασμένη Πέμπτη, η οποία θα καθιστά «αδύνατο να την αγνοήσουν οι μεγάλοι παγκόσμιοι επενδυτές».

«Η Κίνα είναι απαγορευμένη, οπότε… ποια είναι η άλλη χώρα που μπορεί να αντικαταστήσει την Κίνα;» αναρωτήθηκε ο Mittal. «Δεν υπάρχει χώρα σαν την Κίνα εκτός από την Ινδία… με κάποια μορφή ή τρόπο, είναι το υποκατάστατο που ίσως αναζητά ο κόσμος για να οδηγήσει την ανάπτυξη».

Η Ιαπωνία επωφελήθηκε από τους επενδυτές που αναζητούν μια εναλλακτική λύση στην Κίνα –ο δείκτης αναφοράς του Τόκιο έφτασε σε νέο υψηλό για πρώτη φορά σε 34 χρόνια την περασμένη εβδομάδα, βοηθούμενος από τη βελτίωση των εταιρικών κερδών και το αδύναμο γιεν. Αλλά η χώρα έχει κολλήσει σε ύφεση και πρόσφατα έχασε τη θέση της ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από τη Γερμανία.

Η τελευταία αναθεώρηση από τον παγκόσμιο πάροχο χρηματιστηριακών δεικτών MSCI αντανακλά την ανοδική τάση προς την Ινδία. Ο MSCI δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα αυξήσει τη στάθμιση της Ινδίας στις αναδυόμενες αγορές της στο 18,06% από 17,98%, ενώ θα μειώσει τη στάθμιση της Κίνας στο 24,77%. Οι δείκτες του MSCI βοηθούν τους θεσμικούς επενδυτές σε όλο τον κόσμο να αποφασίσουν πώς να διαθέσουν χρήματα και πού να επικεντρώσουν την έρευνά τους.

Καθώς η Ινδία οδεύει προς τις εθνικές εκλογές τους επόμενους μήνες, οι αναλυτές της αγοράς ελπίζουν ότι το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata του Modi θα κερδίσει μια τρίτη θητεία, φέρνοντας μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις οικονομικές πολιτικές για τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Εάν ο Modi επιστρέψει με πλειοψηφία και υπάρχει πολιτική σταθερότητα, τότε σίγουρα μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές όσον αφορά την Ινδία σε πιο βιώσιμη βάση», δήλωσε ο Mittal.

Η επόμενη μηχανή παγκόσμιας ανάπτυξης

Υπάρχουν καλοί λόγοι για την ευφορία που επικρατεί γύρω από την Ινδία. Από τον αυξανόμενο νέο πληθυσμό μέχρι τα εργοστάσια, η χώρα έχει πολλά που την ευνοούν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η Ινδία θα αναπτυχθεί κατά 6,5% το επόμενο οικονομικό έτος σε σύγκριση με 4,6% για την Κίνα. Οι αναλυτές του Jefferies αναμένουν ότι η χώρα θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2027.

Όπως και η Κίνα πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες, η Ινδία βρίσκεται μόλις στην αρχή ενός μετασχηματισμού υποδομών, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για την κατασκευή δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων.

Υπάρχει μια «πολύ ισχυρή πολλαπλασιαστική επίδραση» στην οικονομία από τις επενδύσεις σε ψηφιακές και φυσικές υποδομές, τις οποίες «δεν μπορείς να μη δεις», είπε ο Aditya Suresh, επικεφαλής της έρευνας μετοχών στην Ινδία στη Macquarie Capital.

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου προσπαθεί επίσης να αξιοποιήσει την επανεξέταση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των εταιρειών στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι παγκόσμιες επιχειρήσεις θέλουν να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους μακριά από την Κίνα, όπου αντιμετώπισαν εμπόδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εκτίθενται σε κινδύνους που προκύπτουν από την ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

«Η Ινδία είναι η κύρια υποψήφια για να επωφεληθεί από το “φιλικό σκούντημα” των αλυσίδων εφοδιασμού, ιδίως σε βάρος της Κίνας», έγραψε τον Ιανουάριο ο Hubert de Barochez, οικονομολόγος της αγοράς στην Capital Economics.

Ως αποτέλεσμα, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του προμηθευτή της Apple (AAPL) Foxconn, επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ινδία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla (TSLA), Elon Musk, δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι η εταιρεία του θέλει να επενδύσει στην Ινδία «το συντομότερο δυνατό». «Ο [Modi] ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ινδία γιατί μας πιέζει να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στην Ινδία, κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε», είπε ο Musk στους δημοσιογράφους.

Αξίζει το hype;

Ενώ το ενδιαφέρον για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξάνεται, οι υψηλές τιμές των μετοχών της Ινδίας τρομάζουν ορισμένους διεθνείς επενδυτές. Οι ινδικές μετοχές ήταν πάντα ακριβές σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, είπε ο Suresh, αλλά τώρα «το premium στο premium έχει επεκταθεί».

Οι εγχώριοι επενδυτές, τόσο λιανικοί όσο και θεσμικοί, φαίνεται να παραμερίζουν αυτές τις υψηλές αποτιμήσεις, οδηγώντας το χρηματιστήριο της Ινδίας σε πρωτοφανείς κορυφές.

Σύμφωνα με την Macquarie, ενός αυστραλιανού παγκόσμιου ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μόνο οι μικροεπενδυτές κατέχουν το 9% της αγοραίας αξίας μετοχών της Ινδίας έναντι του λίγο κάτω από το 20% των ξένων επενδυτών. Οι αναλυτές, ωστόσο, αναμένουν ότι οι ξένες επενδύσεις θα αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, όταν οι εκλογές θα έχουν τελειώσει.

Υπάρχει επίσης άλλη μια πιθανή πρόκληση: Παρά τη νέα της οικονομική επικράτηση, η Ινδία δεν έχει την ικανότητα να απορροφήσει όλα τα χρήματα που φεύγουν από την Κίνα, της οποίας η οικονομία εξακολουθεί να είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη.

Η Κίνα «έχει πάρα πολλές εταιρείες που είναι σε αξία άνω των 100 και 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε ο Mittal. «Είναι δύσκολο να βρεις χώρο για τέτοιου είδους χρήματα στην Ινδία».

Αλλά το γεγονός ότι το έντονο ράλι της Ινδίας καθοδηγείται από εγχώριους επενδυτές προσθέτει στα δυνατά σημεία της χώρας και μειώνει την εξάρτησή της από τις ροές ξένων κεφαλαίων.

Εκτός από τα γεωπολιτικά ρήγματα και τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, οι ξένες εταιρείες και οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί για τους εγχώριους πολιτικούς κινδύνους στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας επιδρομών και προβλημάτων με το κράτος. Οι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να είναι πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με την αγορά κινεζικών μετοχών, παρόλο που πολλοί αρπάζουν ακόμα τις ευκαιρίες.

«Υπάρχουν πολλές καλές επιχειρήσεις στην Κίνα, αλλά με όλα τα ρυθμιστικά ζητήματα είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα μοιάζουν μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Priyanka Agnihotri, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Brown Advisory με έδρα τη Βαλτιμόρη.

Η Ινδία, από την άλλη πλευρά, απολαμβάνει υγιείς σχέσεις με τη Δύση και άλλες μεγάλες οικονομίες, και προσελκύει επιθετικά μεγάλες εταιρείες προκειμένου να δημιουργήσουν εργοστάσια στη χώρα.

Στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό τον Φεβρουάριο, η Ινδή υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman είπε ότι οι εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI) από τότε που ο Modi ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία το 2014 ανήλθε σε σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι διπλάσιο από εκείνο της προηγούμενης δεκαετίας.

«Για την ενθάρρυνση των βιώσιμων ξένων επενδύσεων, διαπραγματευόμαστε διμερείς επενδυτικές συμφωνίες με τους ξένους εταίρους μας, στο πνεύμα της πρώτης ανάπτυξης της Ινδίας», πρόσθεσε.

Οι αναλυτές λένε ότι θα ήταν δύσκολο να σταματήσει ο οικονομικός ποταμός που έχει θέσει σε κίνηση η Ινδία, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην Κίνα. «Ακόμη κι αν η Κίνα επιστρέψει στο τραπέζι και επιλύσει πολλά προβλήματα της, δεν νομίζω ότι η Ινδία θα επιστρέφει στο παρασκήνιο πλέον», δήλωσε ο Mittal. «Είναι ήδη εδώ».

*Η Laura He και η Anna Cooban συνέβαλαν στο ρεπορτάζ.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK