kourdistoportocali.comNews DeskΤο Ισραήλ βραβεύει τον κορυφαίο επιστήμονα Joseph Klausner. Η νύχτα που ο γιατρός προσπάθησε να σώσει τη ζωή του Yitzhak Rabin

Είναι στιγμές που θα μείνουν μαζί μου σε όλη μου τη ζωή

Το Ισραήλ βραβεύει τον κορυφαίο επιστήμονα Joseph Klausner. Η νύχτα που ο γιατρός προσπάθησε να σώσει τη ζωή του Yitzhak Rabin

-Έπρεπε να σηκωθώ και να πω σε όλους ότι λυπάμαι πολύ, αλλά πρέπει να ανακοινώσουμε τον θάνατό του...

Όχι, δεν είναι Παυλάκης. Δεν είναι Βασιλακόπουλος, δεν είναι Παρασκευής, δεν είναι Μαγιορκίνης, δεν είναι Μόσιαλος και κυρίως δεν είναι Τσιόδρας.
Για πρώτη φορά, ο Ιατρικός Σύλλογος του Ισραήλ-Medical Association, μαζί με την Israeli Surgical Association, θα απονείμει το υψηλότερο παράσημο που δόθηκε σε ιατρό στο Ισραήλ: το υποδειγματικό βραβείο στον καθηγητή Joseph Klausner, ανώτερο χειρουργό στο Ισραήλ, για την εξαιρετική του προσφορά στην ισραηλινή ιατρική.
Από τον Βασίλη Μπόνιο
Πρόκειται για τον επιστήμονα που έχει συνδέσει το όνομά του με τη προσπάθεια να σώσει τη ζωή του σπουδαίου ηγέτη του Ισραήλ Yitzhak Rabin ο οποίος μόλις είχε δεχθεί πυροβολισμούς από τον εξτρεμιστή Yigal Amir.
Καθώς η απουσία ηγετικών φυσιογνωμιών ικανών να σφραγίσουν την ιστορία όπως ο Yitzhak Rabin εξέλιπαν από το σημερινό κόσμο με ένα σφίξιμο στη καρδιά επισκεπτόμαστε την ομώνυμη πλατεία στο Tel Aviv.
Σε μία συγκυρία που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με ελάχιστες εξαιρέσεις έδειξε τη γύμνια της, η βράβευση του καθηγητή Joseph Klausner αποκτά και τεράστια συμβολική σημασία.
Ο χειρουργός καθηγητής Joseph Klausner είναι ένας θρύλος για το Ισραήλ αλλά και τη Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα.
Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Tel Aviv και με απίστευτες περγαμηνές στο ενεργητικό του πολεμά εναντίον του καρκίνου στα χαρακώματα του μετώπου, τις χειρουργικές κλινικές.
Δεν είναι θρύλος μόνο για τις ζωές ανωνύμων ανθρώπων που είτε έχει σώσει είτε τους χάρισε πολύτιμη παράταση του βίου τους.
Ανάμεσα στους ασθενείς τους και ο πατέρας ενός φίλου που μέσα στην ατυχία του να συναντηθεί με τον καρκίνο είχε τη τύχη να βρεθεί στα χέρια του καθηγητής Joseph Klausner.
Ο ίδιος ο καθηγητής τώρα κουβαλάει μία οδυνηρή ανάμνηση. Την ανάμνηση εκείνης της νύχτας που το ημερολόγιο έδειχνε 4 Νοεμβρίου 1995.
Τότε διάβαζα κάποιο ιατρικό υλικό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το τηλεφώνημα. Περίπου στις 10.02 π.μ. Τηλεφώνησε ο αναπληρωτής μου Dr. Motti Gutman. Είπε ότι θα περιθάλψουμε τον πρωθυπουργό Yitzhak Rabin, είναι σοβαρά τραυματισμένος, ίσως νεκρός… Έχει τραύματα από σφαίρες».
«Όσο περισσότερος χρόνος περνάει, η δύναμη αυτής της απώλειας —για μένα τουλάχιστον— δυναμώνει», θα πει ο καθηγητής Joseph Klausner στις ειδήσεις του Channel 12, δύο χρόνια πριν, στη μοναδική ίσως αναφορά του σε όσα συνέβησαν εκείνη τη νύχτα με αφορμή της 25η επέτειο της δολοφονίας που ήταν το 2020.
«Είναι στιγμές που θα μείνουν μαζί μου σε όλη μου τη ζωή».
Ο δεξιός εξτρεμιστής Yigal Amir πυροβόλησε τον Rabin στις 4 Νοεμβρίου 1995 χρησιμοποιώντας σφαίρες κοίλου σημείου, στο τέλος μιας εκδήλωσης που είχε πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στο Tel Aviv για να δείξει τη δημόσια υποστήριξη στις προσπάθειές του να συνάψει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.
Ο Klausner ήταν τότε επικεφαλής του χειρουργείου στο Ichilov Hospital, μια θέση που κατείχε από μόλις 39 ετών, είπε ότι είχε παρακολουθήσει τη συγκέντρωση ειρήνης στην τηλεόραση και είχε ακούσει την ομιλία του Yitzhak Rabin.
Ο γιατρός έσπευσε στο νοσοκομείο και στη συνέχεια στο χειρουργείο, το οποίο ήταν γεμάτο με περίπου τρεις φορές τον κανονικό αριθμό ανθρώπων.
«Υπήρξαν απέλπιδες προσπάθειες να τον αναζωογονήσουμε. Οι οθόνες έδειχναν κύματα σαν να λειτουργούσε η καρδιά, αλλά αυτό ήταν επειδή το στήθος του ήταν ανοιχτό και του έκαναν μασάζ στην καρδιά», θα πει ο Klausner.«Υπήρχαν μερικά λεπτά στην οθόνη που έδειχναν σημεία ζωής. Η καρδιά πράγματι αντλούσε και μάλιστα παρήγαγε κάποια αρτηριακή πίεση. Υπήρχαν μερικά λεπτά τέτοια που έδιναν μια αμυδρή αίσθηση ελπίδας… αλλά ήταν τεχνητά λόγω των τεράστιων προσπαθειών για να τον αναζωογονηθεί», θυμάται ο γιατρός.

«Ήταν σαφές σε αυτό το στάδιο ότι δεν υπήρχε πραγματικά καμία πιθανότητα να τον σώσουμε, αλλά συνεχίσαμε να προσπαθούμε. Δεν υπήρχε ετοιμότητα να τα παρατήσω. Κανείς που το κατάλαβε δεν είχε τα κότσια να δηλώσει ότι ο Yitzhak Rabin, ήταν νεκρός», λέει ο Klausner.

Ο χειρουργός είπε ότι στις 11:07 μ.μ., λίγο περισσότερο από μία ώρα αφότου έλαβε το αρχικό τηλεφώνημα, δεν είχε άλλη επιλογή από το να δηλώσει τον θάνατο του πρωθυπουργού.

«Έπρεπε να σηκωθώ και να πω σε όλους ότι λυπάμαι πολύ, αλλά πρέπει να ανακοινώσουμε τον θάνατό του. Γιατί είχαμε εξαντλήσει όλες τις προσπάθειές μας. Τους ευχαρίστησα. Ήταν μια τρομερή στιγμή. Τρομερή στιγμή. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ», είπε.

Israeli Prime Minister Yitzhak Rabin speaks to a crowd of more than 100,000 Israelis at Tel Aviv’s municipal square Saturday Nov 4 1995. Rabin, 73, was shot three times as he had left the rally, and taken to Hospital. His condition was not immediately known.(AP PHOTO/Nati Harnik)

«Είδα ανθρώπους —χειρουργούς, αναισθησιολόγους, ανθρώπους από την εντατική— να καταρρέουν στο πάτωμα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Άνθρωποι που βρίσκονται στο πάτωμα. Μερικοί από αυτούς κλαίνε σπαραχτικά. Ήταν ένα σπάνιο θέαμα – δεν το έχω δει ποτέ πριν ή μετά».

Ο Klausner είπε ότι προσπάθησε να παρηγορήσει μερικούς από αυτούς, αλλά συνειδητοποίησε επίσης ότι έπρεπε να γίνουν πρακτικά βήματα μπροστά σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του πιστοποιητικού θανάτου του πρωθυπουργού.

«Πήγα σε δύο από αυτούς, έβαλα το ένα χέρι σε έναν ώμο, ένα κεφάλι – χωρίς λόγια», είπε. «Όταν είσαι σε υπηρεσία, δεν μπορείς να αφήσεις τον εαυτό σου να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση… υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνεις. Πρέπει να συμπληρώσεις τα χαρτιά».

Ο Klausner συμμετείχε επίσης στη νεκροψία αργότερα το ίδιο βράδυ, όταν ανακαλύφθηκε ότι ο δολοφόνος Yigal Amir είχε χρησιμοποιήσει σφαίρες κοίλου σημείου για να μεγιστοποιήσει τη ζημιά.

Αλλά ο χειρουργός είπε ότι ακόμα κι αν ο πυροβολισμός είχε συμβεί σήμερα, με όλες τις προόδους στην ιατρική τεχνολογία και τεχνικές από το 1995, ο Rabin και πάλι δεν θα είχε επιβιώσει. «Καμία περίπτωση», είπε. «Δεν είχε ούτε μία στις χίλιες πιθανότητες να ζήσει».

A young child shakes the hand of Yitzhak Rabin, head of the Israeli Labor party at an election rally held Saturday June 20, 1992 in Tel Aviv. Israeli national elections will be held next week. (AP Photo/Nati Harnik)

Ακόμα κι αν ο Rabin είχε έναν παραϊατρικό team να ταξίδευε μαζί του, σε θέση να παρέχει άμεση φροντίδα, όπως κάνει ο πρωθυπουργός σήμερα, δεν θα είχε καμία διαφορά. «Με το είδος της ζημιάς που είχε υποστεί, δεν είχε την ευκαιρία», είπε ο Klausner.

Ο χειρουργός είπε ότι 25 χρόνια αργότερα, η σημασία της απώλειας του Rabin φαινόταν ακόμη πιο έντονη.

«Πέρασαν είκοσι πέντε χρόνια, μια ολόκληρη γενιά… Όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο καταλαβαίνεις τη σημασία, το μέγεθος της απώλειας».

Ο Yitzhak Rabin υπήρξε ένας θρυλικός Ισραηλινός στρατιωτικός ηγέτης, διοικώντας μια μονάδα στην προ-κρατική πολεμική δύναμη Palmach και στη συνέχεια ανέβηκε την στρατιωτική ιεραρχία για να γίνει αρχηγός του επιτελείου Άμυνας του Ισραήλ την εποχή της νίκης του Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Στη συνέχεια ξεκίνησε μια πολιτική καριέρα που τον είδε να υπηρετεί δύο θητείες ως πρωθυπουργός.

Αφού εξελέγη πρωθυπουργός για δεύτερη φορά το 1992, προσπάθησε να κάνει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, προσπαθώντας μάταια να σφυρηλατήσει μια μόνιμη συμφωνία με τον ηγέτη της PLO Yasser Arafat.

Το 1994, του απονεμήθηκε το Nobel Peace Prize μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Shimon Peres και τον Arafat για τη συμμετοχή του στην υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Oslo.

Περισσότερα για τον Dr.Klausne, τον κορυφαίο λαπαροσκοπικό χειρουργό του Ισραήλ και από τους κορυφαίους στον κόσμο. Οι τομείς εξειδίκευσής του περιλαμβάνουν Χειρουργική Ήπατος, Παγκρέατος, Χοληδόχου κύστης και Χολικών Πόρων, Χειρουργική Μαστού, Χειρουργική στομάχου και Εντέρου. Οι κύριοι τομείς θεραπείας του περιλαμβάνουν χειρουργική χοληδόχου κύστης, χειρουργική επέμβαση και θεραπεία σαρκώματος, θεραπεία καρκίνου του παγκρέατος και άλλες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.

Ο Dr. Klausne αποφοίτησε από την Tel-Aviv University medical school. Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στη γενική χειρουργική στο νοσοκομείο Ichilov. Έκανε την υποτροφία του στο Brigham & Women hospital, Boston, USA και συνέχισε τις σπουδές του στο Harvard University. Είναι Chairman of Surgery στο Tel Aviv Medical Center since 1996. Κατέχει επίσης αξιόλογους ακαδημαϊκούς τίτλους. Είναι επικεφαλής του τμήματος πειραματικής χειρουργικής στην Tel-Aviv University’s Sackler Faculty of Medicine, όπου ήταν καθηγητής στο παρελθόν.

Από το 1998 έως το 2004 διετέλεσε Πρόεδρος της Ισραηλινής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας. Έχει συμμετάσχει και παρουσιάσει σε περισσότερα από 200 εθνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος πολλών ενώσεων όπως η Israel Medical Association , World Association of Emergency & Disaster Medicine , International Society for regional cancer therapy , Harvard Medical Association και πολλές άλλες.

Clinical experience
1975 Subintern at the New York University, Bellview Hospital, General Surgery
1975-1976 Rotating internship, Tel Aviv Medical Center
1977-1982 Resident in general surgery, Hadassah Hospital, Tel Aviv
1983 Certification Israel Board of Surgery magna cum laude
1983-1986 Fulltime attending surgeon, Department of Surgery, Hadassah Hospital, Tel Aviv
1988-1989 Senior surgeon, Department of Surgery, Hadassah Hospital, Tel Aviv.
1989 Deputy Director, Dept. of Surgery, Hadassah Hospital, Tel Aviv.
1991- 1992 Director of Surgery, Dept. of Surgery, Hadassah Hospital, Tel Aviv Medical
1989 Director of Surgery, Dept. of Surgery “B”, Tel Aviv Sourasky Medical Center
1994 Director of Surgery, Depts. of Surgery “B” & “C”, Tel Aviv Medical Center
1996- Chairman of Surgery, Tel Aviv Medical Center.

Academic experience

1980 – 1985 In charge of “resuscitation program” for military physicians, Military Medical School, Israel Defense Forces. Teaching undergraduates. School of Medicine, Tel Aviv University.
1982 Chief instructor in resuscitation and emergency medicine, Tel Aviv Municipal Medical Center.
1984 In charge of teaching surgery at Tel Aviv School of Nursing.
1984 Teaching postgraduates in general surgery.
1986-88 Research Fellow, Harvard Medical School and Peter Bent Brigham Hospital, Boston, Massachusetts, USA.
1989 “Trauma Forum”, Israel Defense Forces
1989 Library Committee, Medical Council of the Tel Aviv Municipal Medical Center
1989 Helsinki Committee, Medical Council of the Tel Aviv Municipal Medical Center
1989 In charge of “Emergency Medicine” training. Sackler Faculty of Medicine.
1989 Surgical Advisor, Division of Health, Tel Aviv Municipality.
1989 Examiner, National Board of Surgery.
1990 In charge “Morbidity and Mortality” conferences Surgery, Sourasky, Tel-Aviv Medical Center
1990 Committee on Basic Research, Israel Medical Council.
1990 “Trauma Forum”, Magen David Adom.
1990 National Board of Examinations, Israel Medical Council.
1990 1994 Committee on Advanced Studies and Conferences Abroad, Israel Cancer Association.
1991 In charge of Advanced Trauma Management, School of Continuing Education, Sackler Faculty of Medicine, Tel Aviv University.
1992 Steering Committee for Board Examinations, National Scientific Council
1993 Teaching Committee, School of Continuing Education, Sackler Faculty of Medicine, Tel Aviv University.
1993 Steering Committee, Israel Association of Disaster Medicine.
1993 Member, National Ministerial Committee for Oncology, Ministry of Health
1994 Member, National Ministerial Committee for Surgery, Ministry of Health
1994- Education Committee, Israel Surgical Society..
1994-8 Chairman, Committee on Advanced Studies and Conferences Abroad, Israel Cancer Association.
1995- Chairman, Board of Surgery, Scientific Council of the Israel Medical Association.
1996- Committee for Reorganization of Surgical Clerkship, Sackler Faculty of Medicine, Tel Aviv University.
1996 Committee for Reorganization , Scientific Council Israel Medical Association.
1996- Committee of the Israel Science Foundation
1997 Best Teacher, Sackler School of Medicine
1998-2004 Chairman, Israel Society for Surgical Oncology
1998 Committee for Medical Education Planning , Sackler School of Medicine, Tel Aviv University
1998 Committee for Reorganization of Pre-Clinical Teaching , Tel Aviv University
1998 Committee for Regulating Mandatory Internship Skill Requirements, Tel Aviv University
2000- 2005 Chairman, Israel Surgical Association
2001 Scientific Committee, Center for Biological Research of Cancer.
2001 Board of the Scientific Council, Israel Medical Association.
2004 Chairman , the national scientific council-surgery , anesthesia& intensive care, Ministery of Health.
2006 – Head, the Nicholas & Elizabeth Slezak Chair in Experimental Surgery
2007-2010 Head International Committee and Excutive Committee member, Am. Society of Surgical Oncology
2010-2016 Governor-at-Large Israeli chapter, American College of Surgeons
2017- Chairman – the bi-annual meeting of the Israel Surgical Association

UNIVERSITY APPOINTMENTS

1972 1975 Assistant Lecturer in Anatomy, Sackler School of Medicine, Tel Aviv University.
1985 Lecturer in Surgery, Sackler School of Medicine, Tel Aviv University.
1988 Senior Lecturer in Surgery, Sackler School of Medicine, Tel Aviv University
1989 Associate Professor of Surgery, Sackler School of Medicine, Tel Aviv University
1997 Full Professor of Surgery, Sackler School of Medicine, Tel Aviv University

Prizes and achivements

1981 Israel Cancer Association: Research grant “Cancer induced fibrinolysis”
1985 Travel grants: Rabinowvitz Fund Presentations at: 1st. International Conference on Malignant Melanoma, Venice, Italy. Neo Adjuvant Chemotherapy. Paris, France.
1986 Milvitzky Prize: Israel Surgical Society
1988 Israel Cancer Association: Presentation at the American College of Surgeons Meeting. Chicago, USA.
1989 The Shauder Memorial Fund, Tel Aviv University.”The role of oxygen radicals in IL 2 induced toxicity”.
1989 – 1990 The Stabarovtzy Memorial Prize for Surgical Research, Sackler School of Medicine, Tel Aviv University. Two awards.
1989 – 1991 The Israel American Cancer Research Fund. Career Development Award.
1989 Israel Cancer Association: Research grant.
1990 North of England Clinical Surgery Research Prize.
1990 Patey Prize Session. The Surgical Research Society, Southhampton.
1990 NIH grant Collaboration with Prof. Shepro, Chief of Biology and Dean of Science Boston University .
1991 Israel Cancer Association Research grant.
1991 Israel Cancer Association Medical equipment grant.
1991 Tel Aviv University Shrieber grant for research into chemofiltration.
1992 Tel Aviv University, Slezak Fund grant.
1992 Israel Cancer Association Research grant.
1994 Israel Cancer Association Equipment grant
1996 Israel Cancer Association – Equipment grant
1996 Research Grant, Boehringer-Ingelheim GmBH. Implementation of TNF.

MEMBERSHIPS (11)

Israel Medical Association (IL)
Israel Surgical Society (IL)
World Association of Emergency & Disaster Medicine
European Society of Surgical Oncology
Harvard Medical Association (USA)
Microcirculatory Society (USA)
Israel Association for Disaster Medicine (IL)
International Society for Regional Cancer Therapy
Israel Trauma Society (IL)
The Society of Surgical Oncology (USA)
Fellow of the American College of Surgeons (USA)

>Contact

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
New York Times> Γιατί οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι εγκαταλείπουν την παγκόσμια πρωτεύουσα του πλανήτη
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Boeing 787> Tα προβλήματα ασφαλείας και ο προβληματικός έλεγχος από την FAA