kourdistoportocali.comNews DeskTο εβραικό λόμπυ, η περιτομή, η κιπά, o στρατός, η τεχνολογία

Το Ισραήλ και οι Εβραίοι πέρα από θεωρίες συνομωσίας

Tο εβραικό λόμπυ, η περιτομή, η κιπά, o στρατός, η τεχνολογία

Ο Σάμπυ Μιωνής στο "Κουρδιστό Πορτοκάλι"

 

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Το Ισραήλ και οι Εβραίοι πέρα από θεωρίες συνομωσίας.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της συνέντευξης του ΕλληνοΕβραίου επιχειρηματία κ. Σάμπυ Μιωνή στο “Κουρδιστό Πορτοκάλι”.

Μέσα από τις απαντήσεις τού συνομιλητή μας ο καλόπιστος αναγνώστης θα βρει “λύσεις” σε πολλούς από τους μύθους που έχει η πλειοψηφία των Ελλήνων για τους Εβραίους. Οπως επίσης θα ανακαλύψει που οφείλει την ισχύ του ο λαός του Ισραήλ. Τι λέει για την σημασία τής υψηλής τεχνολογίας, της Δικαιοσύνης και της μόρφωσης.

 Kε Μιωνή, είναι αλήθεια ότι τα παιδιά των πλουσίων Ισραηλινών υπηρετούν κανονικά την θητεία τους και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, όπως τα φτωχόπαιδα;

Στον Ισραηλινό στρατό δεν υπάρχουν ” πλούσιοπαιδα” και “φτωχόπαιδα”. Υπάρχουν νέα παιδιά που προστατεύουν την χώρα τους και τους συμπολίτες τους από τούς εχθρούς από τους οποίους είναι περικυκλωμένοι. Είναι όμως αλήθεια ότι είναι τίτλος τιμής να υπηρετεί κανείς σε μάχιμη μονάδα και συνήθως τα παιδιά των προνομιούχων υπηρετούν σε αυτές. Δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιος πλούσιος να βάζει μέσον για να βολευτεί ο κανακάρης του σε κάποιο γραφείο και να λουφάρει όλη μέρα. Αντιθέτως, έχω γνωρίσει αρκετούς κροίσους που μιλούν με υπερηφάνεια για τα παιδιά τους που μάχονται στην πρώτη γραμμή, ακόμα και αν αυτοί οι γονείς δεν κοιμούνται το βράδυ.

 Τι φόρους πληρώνει ένας πολίτης του Ισραήλ. Εχετε κι εσείς ΕΝΦΙΑ, πόσος είναι;

Οι φόροι που πληρώνουμε είναι δυστυχώς πολύ υψηλοί. Η ανώτατη κλίμακα φτάνει μέχρι και το 50% και το ΦΠΑ ειναι 17.5% και χρεώνεται σε όλες τις υπηρεσίες. Ναι, υπάρχει κάτι αντίστοιχο του ΕΝΦΙΑ και κινείται στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα. Παρ’ όλο που ο μέσος πολίτης απολαμβάνει καλές υπηρεσίες από το κράτος. Θα θέλαμε η φορολογία μας να ήταν χαμηλότερη, αλλά δυστυχώς οι αμυντικές ανάγκες της χώρας δεν το επιτρέπουν.

Υπάρχει διαφθορά στο Ισραήλ;

Όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει διαφθορά. Όμως η διαφθορά στο Ισραήλ σε σχέση με την Ελλάδα είναι του “νηπιαγωγείου “. Δεν υπάρχει η νοοτροπία ” πως θα κάνω κάποια δουλειά με το κράτος να τα οικονομήσω. “Νομίζω οτι η μικρή έκταση της διαφθοράς στο Ισραήλ ειναι ένας απο τους λόγους της επιτυχίας της χώρας.


 

Γιατί κατά τη γνώμη σας υπάρχει τόσος αντισημιτισμός στην Ελλάδα;

Αυτό είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Κατ’ αρχήν, στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος ρατσισμός γενικότερα, όχι μόνο αντισημιτισμός. Υπάρχει ρατσισμός κατά των τσιγγάνων, των γκει, των μαύρων, των μεταναστών, των μουσουλμάνων και γενικότερα κατά του οτιδήποτε διαφορετικού. Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα κατά την γνώμη μου έχει τις ρίζες του στους μύθους που δίδασκαν τα κατηχητικά για αιώνες. Οτι οι Εβραίοι σταύρωσαν τον Χριστό, ότι πίνουν το αίμα των Χριστιανόπουλων το Πάσχα, κλπ.

Σύμφωνα με μια πολύ σοβαρή, παγκόσμια  μελέτη για τον αντισημιτισμό,  η Ελλαδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αντισημιτισμού από όλες τις μη Μουσουλμανικές χώρες. Δεν είναι τυχαίο που κατά την διάρκεια του ΒΠΠ, το ποσοστό εξόντωσης των Εβραίων της Ελλάδας ήταν απο τα υψηλότερα της Ευρώπης. Δυστυχώς ο αντισημιτισμος στην Ελλάδα έχει γίνει “πολιτικά ορθή” άποψη, σε τέτοιο βαθμό που αντισημίτες υπουργοί διαδέχονται ο ένας τον άλλο χωρίς οι κυβερνήσεις να ντρέπονται γι αυτό. Νομίζω οτι όλα τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν αρκετούς αντισημίτες ως στελέχη.

Θα συνιστούσατε σε έναν μεγαλοεπενδυτή να τοποθετήσει τα χρήματά του στην Ελλάδα κάνοντας μια επένδυση;

Ίσως στον τουρισμό να υπάρχουν σημαντικές προοπτικές. Το πρόβλημα με τους μεγαλοεπενδυτές, είναι ότι έχουν την ευχέρεια να διαλέξουν επενδύσεις οπουδήποτε στον κόσμο, οπότε επικεντρώνονται σε χώρες με χαμηλά ποσοστά διαφθοράς, χαμηλούς φόρους, κλπ. Οι Έλληνες έχουν υψηλή μόρφωση και θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει κέντρο τεχνολογίας όπως έγινε το Ισραήλ, αλλα σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσει και το κράτος.

 Το Ισραήλ έχει αναπτύξει ιδιαίτερα την τεχνολογία της αφαλάτωσης. Ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση την βοήθεια των Ισραηλινών για το προβλημα ύδρευσης των ελληνικων νησιών;

Δεν είναι ο τομέας μου, αλλά γνωρίζω καλά οτι το κόστος του αφαλατωμένου νερού είναι γύρω στα 2 ευρώ ανά το κυβικό, ενώ αυτό που πουλάνε οι νερουλάδες είναι 8 ευρώ το κυβικό. Φανταστείτε λοιπόν τι συμφέροντα υπάρχουν και θα καταλάβετε γιατί δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα. Οι Ισραηλινές εταιρίες ενδιαφέρονται παρά πολύ να χρηματοδοτήσουν τέτοια έργα και η Ισραηλινή κυβέρνηση για να βοηθήσει την Ελλάδα μέσα στην κρίση έχει υποσχεθεί να δώσει 100 εκ σε εγγυήσεις, αλλά δυστυχώς από την ελληνική μεριά υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση γιατί θίγονται αυτά τα συμφέροντα.

Πώς γίνεται σε μια χώρα με έκταση όση περίπου η Πελοπόννησος, όπως είναι το Ισραήλ, η οποία είναι περικυκλωμένη από  το μουσουλμανικό στοιχείο να μην έχουν μπουκάρει εκατομμύρια πρόσφυγες από τα γειτονικά κράτη; Πως κατορθώνετε και υπερασπίζεστε με τόση αποτελεσματικότητα τα σύνορά σας;

Εμείς δεν έχουμε το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα η οποία βρέχεται απο παντού από θάλασσα και έχει εκατοντάδες νησιά που είναι δύσκολο να περιφρουρηθούν. Επίσης, εμείς είμαστε περικυκλωμενοι απο εχθρούς και είμαστε αναγκασμένοι να φυλάμε τα σύνορα μας αποτελεσματικά. Έχουμε βέβαια αρκετούς αφρικανούς που κυρίως μπαίνουν στο Ισραήλ μέσω Αιγύπτου, αλλα σιγά σιγά το λύνουμε και αυτο το πρόβλημα τοποθετώντας φράχτες στην έρημο του Σινά.

Οι πολίτες του Ισραήλ έχουν το αίσθημα του Δικαίου; Λειτουργεί στη χώρα σας ο θεσμός της Δικαιοσύνης;

Η Δικαιοσύνη ειναι υπεράνω όλων. Αυτό βέβαια είναι και κάτι που είναι βαθιά ριζωμένο στην εβραϊκή κουλτούρα. Αυτήν την στιγμή είναι φυλακή για 7 χρόνια ο πρώην πρόεδρος της χώρας για σεξουαλική παρενόχληση. Ο πρώην πρωθυπουργός, μόλις καταδικάστηκε για 6 χρόνια γιατί όταν ήταν Δήμαρχος Ιερουσαλήμ, ο αδελφός του πήρε περίπου 120.000 ευρώ για να γίνει ένα έργο.  Χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη, κράτος δεν μπορεί να υπάρχει. Στο Ισραήλ, για τα μάτια του Νόμου, είναι όλοι ίσοι.

Τι είναι το περίφημο εβραικό λόμπυ; Από που αντλεί την δύναμή του;

Είναι περισσότερο μύθος παρά πραγματικότητα. Όταν είσαι μειονότητα, αν δεν είσαι ενωμένος θα εξαφανιστείς. Πώς θα είχαμε επιβιώσει σαν λαός για 2.000 χρόνια χωρίς πατρίδα, αν δεν είμασταν ενωμένοι; Ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν. Με άλλα λόγια, αντλούμε την δύναμη μας ο ένας απο τον άλλο. Όταν το κάνεις αυτό χωρίς να σκέφτεσαι μόνο την πάρτη σου, αλλά σκεφτόμενος το κοινό καλό, τότε ένα και ένα κάνουν τρία και όχι δύο. Στην εβραϊκή κουλτούρα, τον σεβασμό και τον θαυμασμό δεν τον κερδίζει κάποιος μόνο και μόνο επειδή είναι πλούσιος. Τον κερδίζει μόνο όταν μοιράζεται τον πλούτο του με τους λιγότερο τυχερούς. Πολλές φορές σκέφτομαι πόσο κρίμα είναι που δεν είναι και οι Έλληνες ενωμένοι. Θα μπορούσαν να μεγαλουργήσουν.


 

Πως καταφέρατε να κατακτήσετε και το Χόλιγουντ; Σπάνια βλέπεις επιτυχημένη ταινία που να μην έχει αναφορές-έστω και αρνητικές-στους Εβραίους.

Στις δεκαετίες του 1920 και 1930 που ξεκίνησε η κινηματογραφική βιομηχανία, οι Εβραίοι και οι Ιταλοί στην Αμερική ήταν φτωχοί μετανάστες, αποκλεισμένοι- από τους ρατσιστές αγγλοσάξωνες- απο τις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες και τα καλά πανεπιστήμια. Έτσι, πολλοί από αυτούς, ελλείψει άλλων ευκαιριών, στράφηκαν στο οργανωμένο έγκλημα. Το Χόλιγουντ και τα καζίνο του Λας Βεγκας ήταν οι δύο βιομηχανίες μέσω των οποίων ξεπλένονταν τα χρήματα που κέρδιζαν. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό και την αγάπη των Εβραίων και των Ιταλών για την Τέχνη, είναι απόλυτα φυσικό ότι το Χόλιγουντ έχει γεμίσει απο τους δύο αυτούς λαούς.


 

Αυτοί οι Εβραίοι που κυκλοφορούν με το γνωστό σκουφάκι στους δρόμους είναι οι πιο φανατικοί; Ποιος είναι ο συμβολισμός του;

Οι Εβραίοι που φοράνε “κιπά” ( έτσι ονομάζεται το σκουφάκι ), δεν είναι πιο φανατικοί, είναι απλώς πιο θρήσκοι. Ο συμβολισμός είναι ότι δεν μπορείς να είσαι ακάλυπτος κάτω απο το βλέμμα του Θεού. Εγώ με την Θρησκεία δεν έχω ιδιαίτερα στενές  σχέσεις, αλλά σέβομαι την ανάγκη πολλών ανθρώπων για πίστη. Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται το ναρκωτικό τους. Για άλλους είναι η φούντα, για άλλους ο έρωτας, για άλλους το χρήμα και για άλλους η θρησκεία. Όσο δεν ενοχλεί κανείς τον συνάνθρωπο του, ας πιστεύει σε ότι θέλει και όσο θέλει.

 Γιατί κάνετε την περιτομή;

Για καθαρά λόγους λόγους υγιεινής Στην Αμερική το κάνουν στο νοσοκομείο όλα τα νεογέννητα, ανεξαρτήτως θρησκείας. Απλώς διατηρεί το αντρικό γεννητικό όργανο καθαρότερο και προστατεύει απο τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες αρρώστιες.

Πως κατάφερε το Ισραήλ να πρωτοπορεί σε τόσους πολλούς τομείς μέσα σε μόλις 66 χρόνια από την ίδρυσή του;

Πενία τέχνας κατεργάζεται. Όταν έχεις μια μικρή χώρα μέσα στην έρημο, περιτριγυρισμένη απο εχθρούς και μόλις έχεις επιβιώσει απο το Ολοκαύτωμα, ξέρεις μόνο ένα πράγμα: Οτι δεν έχεις άλλη επιλογή από την επιτυχία. Όταν σε έχουν προδώσει οι γείτονές σου, σού έχουν κλέψει την περιουσία σου και το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας σου και των γνωστών σου έχει εξολοθρευτεί, ξέρεις οτι ασφαλής μπορείς να αισθανθείς μόνο στην δική σου χώρα. Όταν η χώρα σου δεν έχει πετρέλαιο και νερό, πρέπει να αναπτύξεις υψηλή τεχνολογία αν θέλεις να ζήσεις με αξιοπρέπεια. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο αριθμός των βραβευθέντων με Νομπέλ στις επιστήμες. Εντελώς δυσανάλογο με τον πληθυσμό του. Η ανάγκη για μόρφωση είναι μέρος του εβραϊκού DNA. Η μόρφωση ήταν το μόνο πράγμα που Εβραίοι μπορούσαν να πάρουν μαζί τους όταν για αιώνες αναγκάζονταν να μετακινούνται εξαιτίας των διωγμών τους.


Ποιά είναι η γνώμη σας για την εκστρατεία αποεπένδυσης και μποϋκοτάζ  απο Ισραηλινές εταιρείες και προϊόντα, σαν αντίδραση για το Παλαιστινιακό;

Είναι ένα επικοινωνιακό όπλο του νέο-αντισημιτισμού. Όλοι αυτοί οι “ανθρωπιστές”, γιατί δεν μποϊκοτάρουνε το πετρέλαιο που παράγουν χώρες που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ελπίζω φυσικά  να είναι καλά οι άνθρωποι πίσω από αυτήν την καμπάνια, αλλά αν αρρωστήσουν απο καρκίνο για παράδειγμα, θα αρνηθούν πραγματικά να πάρουν τα φάρμακα που ανακαλύπτονται στο Ισραήλ για την ασθένεια τους;

Ποιά ειναι η άποψη σας για τον πρόσφατο πόλεμο στην Γάζα που σκοτώθηκαν τόσοι άμαχοι;

Ο πόλεμος εξ ορισμού είναι κάτι το απάνθρωπο. Γίνεται ακόμα πιο απάνθρωπο όταν η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους για ανθρώπινη ασπίδα. Είναι έγκλημα πολέμου. Το Ισραήλ δεν στοχεύει ποτέ άμαχους. Δεν έχει απολύτως τίποτα να κερδίσει από τον θάνατο των αμάχων εκτός απο αρνητική εικόνα στα ΜΜΕ. Η Χαμάς απο την άλλη μεριά, χωρίς κανέναν σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή, ενδιαφέρεται περισσότερο για τις εικόνες των νεκρών παρά για την ζωή των παιδιών. Η Χαμάς έχει ελάχιστες διάφορες από τους τζιχαντιστές και όταν κάποιος ξεπεράσει τον αντισημιτισμό που έχει κρυμμένο μέσα του, το καταλαβαίνει εύκολα.

SHARE
MORE NEWS DESK