kourdistoportocali.comNews DeskΤι δουλειά έχει στη ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ένας αθλητικός υπουργός που δεν καπνίζει;

Παρέμβαση από το Κουρδιστό Πορτοκάλι

Τι δουλειά έχει στη ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ένας αθλητικός υπουργός που δεν καπνίζει;

Έχετε σκεφθεί πόσο καλύτερη υγεία θα είχαμε και πόσο λιγότερο θα επιβαρύναμε το ΕΣΥ εάν προσέχαμε;

Έχετε σκεφθεί πόσο καλύτερη υγεία θα είχαμε και πόσο λιγότερο θα επιβαρύναμε το ΕΣΥ εάν προσέχαμε τη διατροφή μας, αγαπούσαμε την διαρκή και επίπονη άσκηση και δεν καπνίζαμε-ούτε καν ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Αλλά αυτά τα απλά πράγματα δεν είναι η εύκολη επιλογή.

Εύκολη επιλογή θεωρούμε να σαπίζουμε στο καναπέ για να παρακολουθούμε τα σκουπίδια των καναλιών, να παραγγέλνουμε πίτσες, να πίνουμε καφέδες και να καπνίζουμε.

Φυσικά τώρα βρήκαμε και ιδανικό άλλοθι με τα τόσα προβλήματα που υπάρχουν: Tα κάνουμε όλα αυτά από σεκλέτι.

σεκλέτι < τουρκική sıklet (βάρος, θλίψη, καημός) < αραβική ثقل (ṯiql, βάρος)

Μπορεί η κυβέρνηση στο σύνολό της να μην δίνει το παράδειγμα της υγιεινής και αθλητικής ζωής αλλά τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και αρκετοί υπουργοί του-ανάμεσά τους ο Άδωνις Γεωργιάδης-και αθλητική ζωή κάνουν και τον εαυτό τους-πολύ σωστά-προσέχουν.

Αυτός είναι μονόδρομος για να έχουμε υγεία ως κοινωνία και να μην επιβαρύνουμε τους συγγενείς μας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και φυσικά την οικονομία της χώρας.

Ως εκ τούτου το να εμφανίζεται ένας πραγματικά δραστήριος και ακούραστος υπουργός όπως ο Αδωνις σε εκδήλωση μίας καπνοβιομηχανίας όπως η Παπαστράτος δεν έχει καμία λογική-ούτε καν οικονομική και αναπτυξιακή μια και το κόστος νοσηλείας των ασθενών είναι πολύ μεγαλύτερο από τα έσοδα του κράτους από τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Εάν δε, λείψουν τα τσιγάρα από τα περίπτερα (που στο μεταξύ έχουν γίνει mini market) θα μιλάμε στη κυριολεξία για εξυγίανση της αγοράς.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου «Συνεχίζουμε Μαζί» της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, η οποία στηρίζει τα περίπτερα και τα σημεία λιανικής που πουλάνε τα τσιγάρα της και στη συνέχεια στέλνουν τους αγοραστές στο Νοσοκομείο Σωτηρία και στα υπόλοιπα.

>

Με 10.000.000 ευρώ ενισχύεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων Μικρής Λιανικής, ως μέρος του συνολικού προγράμματος τριών αξόνων με στόχο την διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλο τον κλάδο.

Η Παπαστράτος, αναγνωρίζοντας εμπράκτως την πολύτιμη συνεισφορά της Μικρής Λιανικής (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, κλπ.) στην Οικονομία και την απασχόληση, αλλά και το σημαντικό πλήγμα που έχει δεχτεί εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, ανακοίνωσε την έναρξη του «Συνεχίζουμε Μαζί», ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων του ιστορικού κλάδου, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η άμεση παροχή ρευστότητας, ύψους έως 10 εκατ. ευρώ, μέσω άτοκων πιστώσεων.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ανακοινώθηκαν οι άξονες του προγράμματος που λειτουργεί συμπληρωματικά στα μέτρα της Πολιτείας και έχει ως κεντρικό στόχο όχι μόνο να παράσχει «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις, αλλά και να συμβάλλει, μέσα από σημαντικές δράσεις, συνεργασίες και πρωτοβουλίες, στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για ολόκληρο τον κλάδο.

Οι άξονες του προγράμματος «Συνεχίζουμε Μαζί»

Η Μικρή Λιανική, αριθμώντας περισσότερες από 21.000 επιχειρήσεις και περί τους 43.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες την «ραχοκοκαλιά» του λιανεμπορίου  και έναν κλάδο με τεράστια συμβολή στην ελληνική οικονομία, την απασχόληση και την ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία των καταναλωτών.

Η επιτακτική ανάγκη στήριξής του, αλλά και η άρρηκτη σχέση του με την Παπαστράτος, σε όλη την 90χρονη ιστορία της, αποτελούν τα θεμέλια του προγράμματος «Συνεχίζουμε Μαζί».

Αναλυτικότερα, η Παπαστράτος ανέθεσε στην εταιρεία Deloitte την εκπόνηση μελέτης, αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στη Μικρή Λιανική, καθώς και τους βασικούς πυλώνες στήριξης των επιχειρήσεων. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης προχώρησε στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης* του κλάδου, το οποίο στηρίζεται σε τρείς άξονες:

Άμεση ενίσχυση ρευστότητας
Μείωση λειτουργικού κόστους
Εκσυγχρονισμός της Μικρής Λιανικής

H ανάγκη ενίσχυση της ρευστότητας

Στον πυρήνα του πακέτου στήριξης της Παπαστράτος βρίσκεται η χορήγηση άτοκων πιστώσεων, ύψους 10 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις του κλάδου για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Οι πιστώσεις θα χορηγούνται με εγγυήσεις της Παπαστράτος από τους αποκλειστικούς διανομείς – συνεργάτες της, ενώ ο μηχανισμός κατανομής και διάθεσής τους έχει σχεδιαστεί προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από ρευστότητα.

Παράλληλα, στοχεύοντας στη μείωση του κόστους και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των παραδοσιακών σημείων πώλησης της Μικρής Λιανικής, η Παπαστράτος προχώρησε στη σύναψη συνεργασιών με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά για την παροχή σημαντικών εκπτώσεων και προνομιακών προσφορών.

O Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αποτελεί φωτεινό ορόσημο και πρότυπο στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Το σήμα που εκπέμπει σήμερα η Παπαστράτος η οποία φτιάχνει ένα προϊόν που συμπληρώνει τις προσπάθειες του κράτους, είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτο. Θέλουμε να καλέσουμε και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις να μιμηθούν αυτή την πρωτοβουλία γιατί όλοι μαζί θα δώσουμε αυτή την μάχη. Σε αυτή την κρίση δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω μόνος του».

Το πρόγραμμα της Παπαστράτος είναι διαθέσιμο από σήμερα ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά, σύμφωνα με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία. O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, δήλωσε: «Εδώ και σχεδόν 90 χρόνια η Μικρή Λιανική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματός μας. Σε αυτούς τους ανθρώπους που επιχειρούν και εργάζονται στη Μικρή Λιανική οφείλουμε μεγάλο μέρος της δικής μας επιτυχίας. Μέσα από το Πρόγραμμα «Συνεχίζουμε Μαζί», συμπληρωματικά στα μέτρα που είτε έχει ήδη λάβει, είτε θα λάβει η κυβέρνηση, επιδιώκουμε να στηρίξουμε σήμερα το αύριο του κλάδου και να στείλουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρη τη χώρα: Παραμένουμε δίπλα και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη προς το καλύτερο. Συνεχίζουμε Μαζί».

Τοξικός συνδυασμός ηλεκτρονικού τσιγάρου και COVID-19

KATHERINE WU/THE NEW YORK TIMES/KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο 20χρονος Τζανάν Μον κάπνισε το πρώτο του ηλεκτρονικό τσιγάρο μαριχουάνας πριν από ένα χρόνο. Στα τέλη του φθινοπώρου κατανάλωνε πολλές κάψουλες υγρής κάνναβης την εβδομάδα, περισσότερες από όσες αντέχει ένας κανονικός άνθρωπος, όπως ο ίδιος λέει. Στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως, βρέθηκε στα επείγοντα νοσοκομείου στο Σαν Ντιέγκο έχοντας υποστεί συμπίεση του πνεύμονα εξαιτίας θύλακα αέρα, για να διαγνωσθεί με πνευμονολογικό νόσημα, σχετιζόμενο με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι ιατροί βύθισαν τον Μον σε τεχνητό κώμα και τον διασωλήνωσαν, με τον ασθενή να χάνει 25 κιλά σε δύο εβδομάδες νοσηλείας. Η ιατρική ομάδα έδωσε αρχικά στον Μον μόλις 5% πιθανότητες επιβίωσης, ενώ αφού έλαβε εξιτήριο, υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι δεν θα κάπνιζε άλλο ηλεκτρονικό τσιγάρο μαριχουάνας. Οταν προσβλήθηκε με ήπια μορφή της COVID-19 κατά τη διάρκεια οικογενειακής εκδήλωσης πριν από τρεις μήνες, συνειδητοποίησε ότι αν δεν είχε διακόψει τη βλαβερή συνήθεια, σήμερα θα ήταν νεκρός.

Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο κορωνοϊός εκμεταλλεύεται τις βλάβες που εμφανίζουν οι πνεύμονες καπνιστών συμβατικών και ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ερευνητές αρχίζουν τώρα να συνειδητοποιούν τον μηχανισμό που ενισχύει τη μεταδοτικότητα του ιού χάρη στο κάπνισμα, προκαλώντας επικίνδυνα συμπτώματα στους ασθενείς.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το κάπνισμα αυξάνει την επικινδυνότητα της COVID-19», λέει η παιδο-πνευμονολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, δρ Στέφανι Λοβίνσκι. Η περυσινή «κρίση του ηλεκτρονικού τσιγάρου», κατά τη διάρκεια της οποίας χιλιάδες άνθρωποι αρρώστησαν και νοσηλεύθηκαν με βαριά πνευμονολογικά και αναπνευστικά νοσήματα, υπογράμμισε τους κινδύνους της χρήσης τέτοιων συσκευών και ιδιαίτερα των παράνομων ηλεκτρονικών τσιγάρων κάνναβης. Αν και πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το κάπνισμα τσιγάρων μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων του κορωνοϊού, τα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και COVID-19 μόλις τώρα αρχίζουν να δημοσιοποιούνται. Ομάδα ερευνητών διαπίστωσε πρόσφατα ότι οι νέοι, που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, έχουν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από κορωνοϊό. Οι ιατροί δεν γνωρίζουν, όμως, γιατί κάποιοι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου τείνουν να νοσούν πιο βαριά από COVID-19, ενώ άλλοι όχι. Αυτές οι απορίες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των ειδικών να πείσουν το κοινό για τους κινδύνους του συμβατικού και του ηλεκτρονικού καπνίσματος.

Οι συστηματικοί εθισμένοι χρήστες νικοτίνης σε ηλεκτρονικό τσιγάρο δηλώνουν αμετανόητοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη χρήση. «Οι πνεύμονες δεν είναι σχεδιασμένοι να εισπνέουν καπνό. Τα προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα βλαβερά», λέει ο πνευμονολόγος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, δρ Ντρου Χάρις. Περίπου 34 εκατ. ενήλικες καπνίζουν τσιγάρο στις ΗΠΑ, με πολλούς να ανήκουν σε μειονότητες και σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ομάδες που αποδείχθηκαν πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 5 εκατ. μαθητές γυμνασίου και λυκείου ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τα ενεργά συστατικά συμβατικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου διαφέρουν σημαντικά. Οι ειδικοί εκφράζουν, όμως, την ανησυχία τους για προσθετικές ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα και βιταμίνη Ε, που εκλύουν τοξίνες και σωματίδια, ικανά να βλάψουν τους ευαίσθητους ιστούς των πνευμόνων.

Οι έρευνες

Δεκαετίες ερευνών απέδειξαν την ικανότητα του καπνίσματος να βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανοίγοντας τον δρόμο σε επικίνδυνους «εισβολείς», όπως μικρόβια και βακτήρια και πλήττοντας την ικανότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει υγιείς ιστούς. Οι πνεύμονες καπνιστών μπορεί να είναι μόνιμα ερεθισμένοι και γεμάτοι βλέννα, περιορίζοντας το εύρος των αναπνευστικών διόδων και μειώνοντας την οξυγόνωση του εγκεφάλου. Η δρ Λοβίνσκι παρομοιάζει την αρχιτεκτονική των πνευμόνων με τσαμπί σταφύλια, γεμάτα αέριο: «Το χρόνιο κάπνισμα καταστρέφει τα σταφύλια αυτά, που γίνονται μαλακά και μαραμένα». Λιγότερα στοιχεία υπάρχουν για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αν και ανάλογα πνευμονολογικά νοσήματα έχουν ήδη καταγραφεί σε χρήστες τους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάνει τα εργαστηριακά ποντίκια πιο ευάλωτα σε βακτήρια και ιούς, προκαλώντας φλεγμονές μέχρι και εκτός των ορίων των πνευμόνων.

Μετά την έξαρσή τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα κρούσματα πνευμονολογικών ασθενειών μεταξύ χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων υποχώρησαν σημαντικά. Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν έχουν, όμως, συνεχίσει την καταγραφή των ασθενών της πάθησης, λόγω φόρτου εργασίας εξαιτίας του κορωνοϊού. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο κορωνοϊός διεισδύει πιο εύκολα στον οργανισμό καπνιστών. Το κάπνισμα μοιάζει να αλλοιώνει την επιφάνεια ορισμένων κυττάρων, υποχρεώνοντάς τα να καλύπτονται με το μόριο ACE-2, την ίδια πρωτεΐνη που αξιοποιεί ο κορωνοϊός για να πλήξει τους στόχους του. Τα δεδομένα αυτά ενδέχεται να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε γιατί πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το κάπνισμα στις ηλικίες 13 με 24 συνδέεται άμεσα με την προσβολή από COVID-19.

Η δρ Λοβίνσκι εκφράζει την ανησυχία ότι το άγχος που προκαλούν η πανδημία και οι αποδεδειγμένες αγχολυτικές ιδιότητες της νικοτίνης και της κάνναβης, μπορεί να αποδειχθούν ισχυρά κίνητρα για τη συνέχιση της θανατηφόρας συνήθειας.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

EKTAKTO> Γιατί ετοιμάζονται να καταργήσουν την 2η δόση σε Pfizer/BionTech και AstraZeneca
ΕΚΤΑΚΤΟ> Ξαφνικά στο Ισραήλ, μέσα στο καλοκαίρι, θερίζουν οι ιογενείς λοιμώξεις σε ενήλικες και παιδιά!
Άσχημα νέα από το Ισραήλ (πλήρως εμβολιασθέντες 57%). Μετά από ένα νέο ξέσπασμα κοροναϊού οι μάσκες επιστρέφουν στα σχολεία. Η χώρα παραμένει ερμητικά κλειστή για τουρίστες από τον Μάρτιο του 2020!
ΒΟΜΒΑ> Ξαφνικά κόπηκε το εμβόλιο της CureVac από την οποία οι Ευρωπαίοι είχαν παραγγείλει 500 εκατ. δόσεις!
Κυριακάτικη BOMBA από το Ισραήλ! Επιστρέφει το lockdown στη πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου. Ξαφνική εκτίναξη του δείκτη R. Η παραλλαγή DELTA χτύπησε το 1/3 εμβολιασθέντων!
Ο καθηγητής Θοδωρής Γιάνναρος με άρθρο του στο Capital.gr υποστηρίζει ότι το Νοσοκομείο “Η Ελπίς” δέχεται επίθεση “γιατί χαλάει τα σχέδια κάποιων”
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
Κυνική παραδοχή Fauci> Από την 1η Φεβρουαρίου 2020 είχε ενημερωθεί ότι ο κορωνοϊός πιθανά να είναι εργαστηριακός
Πως το κινέζικο καθεστώς εμπαίζει τον πλανήτη> Οι 4.636(!) θάνατοι από COVID σε 18 μήνες και τα 4 εμβόλια
Κωστής Χατζηδάκης> Ο πολιτικός που τόλμησε να ακουμπήσει τα Καρτέλ των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Εργατοπατέρων
Ζerohedge> Από το 2017 στο Εργαστήριο της Wuhan είχαν έτοιμο τον ιό. Τους χρηματοδοτούσε ο Fauci χωρίς την έγκριση ενός κυβερνητικού οργάνου εποπτείας
(upd) Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ