kourdistoportocali.comNews DeskΘεόδωρος Δουζόγλου, ο εκ Βενεζουέλας επιχειρηματίας του real estate και οι μπίζνες του

Στενές σχέσεις με τον Σύριζα

Θεόδωρος Δουζόγλου, ο εκ Βενεζουέλας επιχειρηματίας του real estate και οι μπίζνες του

Μόνο στη Μύκονο επενδύει 100 εκατομμύρια ευρώ

Mε τον γνωστό από τη θητεία του στον Alpha δικηγόρο κ.  Λαυρέντη Αλβέρτη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, επιχείρησε να “εμφανιστεί” δημόσια ο εκ Βενεζουέλας επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος Δουζόγλου.

Το όνομά του κ. Δουζόγλου έχει ταυτισθεί με την διακυβέρνηση Σύριζα ενώ ο ίδιος φέρεται να έχει φιλοξενήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο σπίτι του στο Καράκας σε μια από τις επισκέψεις του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ήταν ο Αλέξης Τσίπρας εκείνος που γνώρισε τον Δουζόγλου στον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη, η εταιρεία του οποίου είχε μεσολαβήσει ως σύμβουλος για την επένδυση των Exin – Calamos στην Εθνική Ασφαλιστική.

Ο ίδιος σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια στο Εuro2day προχωράει στο δεύτερο στάδιο των επενδύσεων στον τομέα των τουριστικών ακινήτων. Ο Θ. Δουζόγλου, αφού επί σχεδόν δύο χρόνια «σάρωσε» την αγορά ακινήτων της Αθήνας και όχι μόνο, προχωράει στην αναβάθμιση των ακινήτων που απέκτησε.
Ήδη έχει εντάξει στο πρώτο κύμα του νέου αναπτυξιακού νόμου τέσσερα επενδυτικά σχέδια, μέσω αντίστοιχων εταιρειών, συνολικού ύψους άνω των 45 εκατ. ευρώ, ώστε να λάβει ενισχύσεις φορολογικής απαλλαγής περί τα 12 εκατ. ευρώ.
Τέσσερις εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Δουζόγλου περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα πρώτα 70 επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας. Πρόκειται για τις «Καλέπεια Ακινήτων», «Εφιππος 2016», «Canaima» και «Μικρολίμανο». Ο όμιλος που πλέον ελέγχει στον χώρο του ελληνικού real estate ο Θ. Δουζόγλου έχει αποκτήσει την τελευταία διετία σημαντικά ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία προορίζονται για τουριστικές χρήσεις.
Η οικογένεια, που εξακολουθεί να διατηρεί εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, ήρθε στην επικαιρότητα όταν απέκτησε το ακίνητο που στέγαζε το ξενοδοχείο «Πεντελικό» το 2015, έναντι τιμήματος που κατά πληροφορίες έφτασε τα 23 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν οι αγορές και άλλων γνωστών ακινήτων, όπως το ιστορικό κτίριο του ΟTΕ στην οδό Σταδίου (λέγεται πως το τίμημα έφτασε τα 13 εκατ. ευρώ), το πρώην ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο, σε διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, έναντι περίπου 17 εκατ. ευρώ.
Στη Μύκονο, επίσης, εταιρείες του Θ. Δουζόγλου φέρονται να έχουν αποκτήσει συγκρότημα που κατείχε η οικογένεια Θ. Αγγελόπουλου καθώς και άλλη έκταση. Περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ λέγεται πως κατέβαλε για την απόκτηση του ξενοδοχείου «Mistral» στον Πειραιά.
Η οικογένεια Δουζόγλου είχε φύγει από τη Ρουμανία για την Ελλάδα και στη συνέχεια για τη Βενεζουέλα.
Στις επιχειρήσεις που διατηρούσε περιλαμβάνονται εταιρείες συσκευασίας τροφίμων, αλυσίδα σούπερ μάρκετ κ.ά.
Ο Θ. Δουζόγλου είχε ασχοληθεί με τον τομέα των logistics, πριν αποφασίσει να επικεντρωθεί στην Ελλάδα.
Εκτός από τα ακίνητα, πληροφορίες φέρνουν την οικογένεια Δουζόγλου να κινείται και στον τομέα της ενέργειας.

Για όλα τα παραπάνω καμπανάκια έχουν κτυπήσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τον ομογενή επενδυτή εκ της Βενεζουέλας Θεόδωρο Δουζόγλου, ο οποίος την τελευταία τετραετία έχει προχωρήσει σε αγορές εμβληματικών ακινήτων όπως το πρώην ξενοδοχείο «Πεντελικό», το κτήριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου, το συγκρότημα κτηρίων που στεγάζονται τα Village Cinemas στο Φάληρο, το πρώην ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο, κ.ά.

Η ανησυχία των τραπεζών έχει να κάνει με το ότι στους λογαριασμούς εταιρειών συμφερόντων της οικογενείας Δουζόγλου έχουν εισρεύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τράπεζες του εξωτερικού κεφάλαια σημαντικού ύψους, άνω των 50 εκατ. ευρώ, η προέλευση των οποίων δεν είναι καθόλου σαφής-σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νewsbomb.

Τραπεζίτης που μίλησε υπό πλήρη εμπιστευτικότητα στο Νewsbomb χαρακτήρισε τον Θεόδωρο Δουζόγλου, ως τον «βασιλιά των ΙΚΕ» στην Ελλάδα. Όπως απεκάλυψε, οι εταιρείες ΙΚΕ συμφερόντων της οικογένειας Δουζόγλου, ξεπερνούν τις 40 και η πλειοψηφία τους δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate.

Νόμιμος εκπρόσωπος των εταιρειών είναι ο υπέργηρος ξάδελφος του Δουζόγλου Χρήστος Στεφανίτσης, ενώ σε κάποιες αναφέρεται και το όνομα της μητέρας του Κυριακής Δουζόγλου.

Όπως προαναφέρθηκε, από τους λογαριασμούς των εταιρειών συμφερόντων της οικογενείας Δουζόγλου έχουν περάσει άνω των 50 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Ένα στοιχείο που έχει θορυβήσει τις εγχώριες τράπεζες είναι πως τα κεφάλαια προέρχονται κυρίως από μεταφορές ιδίων κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται στην UBS AG, Stamford Branch και στην UBS Financial Services Inc στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο αυτές μονάδες της ελβετική τράπεζας δέχθηκαν προ μηνών συστάσεις και κυρώσεις από τις αμερικανικές αρχές για τις αδύναμες δομές τους στην αντιμετώπιση υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος.

Πληροφορίες του Νewsbomb αναφέρουν πως όταν συγκεκριμένες τράπεζες επιχείρησαν να ζητήσουν στοιχεία για την πηγή προέλευσης των χρημάτων του κ. Δουζόγλου, τόσο των εταιρειών του Ομίλου Δουζόγλου, όσο και των φυσικών προσώπων που συνδέονται με αυτές, ενημερωθήκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο, ότι προκειμένου να τους δοθούν περισσότερες πληροφορίες θα έπρεπε νε υπογράψουν Σύμβαση Εμπιστευτικότητας (non-disclosure agreement – NDA). Αν και κάποιες τράπεζες δέχθηκαν να το κάνουν ωστόσο η πλευρά του ομογενή επιχειρηματία δεν επανήλθε.

Από την έρευνα του Newsbomb έχει προκύψει πως ο Θεόδωρος Δουζόγλου έχει εγκαταλείψει από το 2016 τη Βενεζουέλα και έκτοτε ζει ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα. Μάλιστα ο ίδιος φέρεται να έχει δύο εταιρείες στη Μεγαλόνησο την Pemovoria Limited και την SCD Group Ltd που δραστηριοποιούνται στον τομέα του real estate και στον κατασκευαστικό και ξενοδοχειακό κλάδο.

Πληροφορίες από τη Λατινική Αμερική υποστηρίζουν πως ο Δουζόγλου είχε επί σειρά ετών καλές σχέσεις με τον Rodolfo Marco Torres, πρώην στρατηγό, πρώην υπουργό Τροφίμων και πρώην επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA), άνθρωπο που ήταν κοντά στον Ούγκο Τσάβες.

Αν και ο Θεόδωρος Δουζόγλου δεν έχει φωτογραφηθεί ποτέ με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι από εκείνους που επιδιώκουν ανοικτά σχέσεις με πολιτικούς, αυτό δεν σημαίνει πως δεν διατηρεί και τέτοιες σχέσεις.

Πληροφορίες προερχόμενες από επενδυτικούς τραπεζίτες που συνεργάστηκαν με τον Δουζόγλου όταν εκείνος βολιδοσκοπούσε τη συμμετοχή του στο σχήμα που ήθελε να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική, αναφέρουν πως ο ομογενής από τη Βενεζουέλα τους είχε αναφέρει πως όχι μόνον γνωρίζει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και ότι ο Πρωθυπουργός είχε φιλοξενηθεί στο σπίτι του στο Καράκας σε μια από τις επισκέψεις του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ήταν ο Αλέξης Τσίπρας εκείνος που γνώρισε τον Δουζόγλου στον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη, η εταιρεία του οποίου είχε μεσολαβήσει ως σύμβουλος για την επένδυση των Exin – Calamos στην Εθνική Ασφαλιστική.

 

O κ. Λαυρέντης Αλβέρτης

Από τα ξενοδοχεία ξεκινά η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των 70 και πλέον ακινήτων του Ομίλου Θεόδωρου Δουζόγλου, με επικεφαλής τον ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός στο εγχώριο επιχειρείν το 2015 όταν προχώρησε στην αγορά του ιστορικού «Πεντελικόν» στην Κηφισιά.

Από τότε μέχρι σήμερα, ο ίδιος έχει επιλέξει να διατηρήσει χαμηλό προφίλ, ενώ χθές ήταν η επίσημη πρώτη του ομίλου με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Λαυρέντη ΑλβέρτηRavago, να περιγράφει όλο το πλάνο ανάπτυξης στο real estate με «αιχμή» τα τουριστικά ακίνητα και όχι μόνο.

Στα σχέδια του ομίλου είναι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Κύπρου για τη holding εταιρεία SCD, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια για τον όμιλο, ενώ στο «τραπέζι» έχει πέσει και η δημιουργία Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, σχέδιο για το οποίο ήδη έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές επαφές.

Ως προς το χαρτοφυλάκιο ακινήτων αυτή την στιγμή αριθμεί κοντά στα 72 ακίνητα, με αξία κτήσης πάνω από 180 εκατ. ευρώ και χωρίζεται σε πέντε μεγάλα clusters, το τουριστικό- ξενοδοχειακό, τα γραφεία, τις πολυτελείς κατοικίες, τις αποθήκες και τα οικόπεδα προς αξιοποίηση. Οι αγορές έχουν γίνει σταδιακά, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, αλλά ήδη από τη δεκαετία του ’90, κυρίως στο κομμάτι της κατοικίας και των επαγγελματικών ακινήτων.

Το τουριστικό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει αυτή την στιγμή μεγάλα τουριστικά ακίνητα σε Αθήνα, Πειραιά αλλά και Μύκονο.

Από τα ξενοδοχειακά ακίνητα που δίνουν εισόδημα αυτή την στιγμή στον όμιλο είναι το 4 αστέρων Athenaeum Smart Hotel στη λεωφόρο Συγγρού, ενώ επίσης εισόδημα δίνουν και οι 11 βίλες που αγοράστηκαν από την οικογένεια του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου στη Μύκονο, καθώς επίσης και ένα συγκρότημα στην Κεφαλλονιά που είχε αγοραστεί στο παρελθόν.

Στις νέες επενδύσεις, το πρώτο project το οποίο ήδη βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, αφορά το πρώην ξενοδοχείο Mistral στον Πειραιά, που πρόκειται να μετατραπεί σε μονάδα μεσαίας κατηγορίας με ένα χρονοδιάγραμμα στο τέλος του 2020.

Η επένδυση στο Mistral αναμένεται να διαμορφωθεί στα πέριξ των 4-5 εκατ. ευρώ, ενώ περισσότερα κεφάλαια, περί τα 12 εκατ. ευρώ απαιτεί η ανακαίνιση του Πεντελικόν για την επαναλειτουργία του ως πεντάστερη μονάδα- όχι νωρίτερα από το 2021.
Σε πολυτελή μονάδα θα μετατραπεί και το ακίνητο που έχει αγοράσει ο όμιλος από τον όμιλο ΟΤΕ στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σταδίου 15, στην Παλιά Βουλή.

Εκτός Αθηνών, στη Μύκονο, οι συνολικές επενδύσεις που δρομολογούνται, με βάση τον προγραμματισμό του ομίλου, αντιστοιχούν σε κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ για την παράλληλη λειτουργία του ξενοδοχείου «Λητώ», του συγκροτήματος βιλών που αγοράστηκε από την οικογένεια Αγγελόπουλου και ενός resort 140 δωματίων στην παραλία της Ελιάς.

Ο Θεόδωρος Δουζόγλου έχει αποκτήσει, με τίμημα στα 17 εκατ. ευρώ, το ξενοδοχείο ΛΗΤΩ από το ΤΑΙΠΕΔ, για το οποίο ωστόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, δεδομένου ότι υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες με τον μισθωτή του ακινήτου, οι οποίες ακόμη δεν έχουν επιλυθεί.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK