kourdistoportocali.comNews DeskThe Wolf of Wall Street

Donald Trump

The Wolf of Wall Street

Η χώρα μας έχανε, ηλιθιωδώς, τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα. Έκλεβαν την πνευματική μας ιδιοκτησία

Η χώρα μας έχανε, ηλιθιωδώς, τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα για πολλά χρόνια. Έκλεβαν την πνευματική μας ιδιοκτησία με ρυθμό εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και θέλουν να συνεχίσουν…

Πρόκειται για αλήθειες ακόμη κι αν ακούγονται από το στόμα του συναρπαστικού Trump ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να μην αφήσει τους επαγγελματίες αντιγραφείς Κινέζους ατιμώρητους. Μόνο που οι δείκτες προς ώρας δεν είναι με το μέρος του.

Ετσι βουτιά άνω των 600 μονάδων σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, καθώς ο Donald Trump συντάραξε το αμερικανικό χρηματιστήριο αμέσως μετά τη μερική ανακούφιση που του είχε προσφέρει ο Jerome Powell.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αντέδρασε οργισμένα στους δασμούς-αντίποινα που εξήγγειλε η Κίνα. Χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του κοινωνικό δίκτυο, το Τwitter, έδωσε εντολή στις αμερικανικές επιχειρήσεις να βρουν εναλλακτική έναντι της Κίνας, διατυμπανίζοντας ότι “δεν χρειαζόμαστε την Κίνα, θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς εκείνους”. Ενδεικτική είναι η αντίδραση της μετοχής της Apple η οποία έκλεισε στο -4,6%.

Η ραγδαία κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης έπληξε ευρύτερα τις αμερικανικές μετοχές αφού ώθησε τους επενδυτές σε “καταφύγια” που θεωρούν πιο ασφαλή, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 623 μονάδων ή 2,37% κλείνοντας στις 25.628 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση περίπου 76 μονάδων ή 2,6% στις 2.847 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 240 μονάδες ή 3% στις 7.751 μονάδες.

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε από την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισ. δολαρίων. Ουσιαστικά έδωσε την απάντηση που είχε “υποσχεθεί” πριν από μερικές εβδομάδες, όταν οι ΗΠΑ προανήγγειλαν πρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων. Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει δασμούς από 5% έως 10% σε αμερικανικά αγαθά συνολικής αξίας 75 δισ. δολ. σε δύο φάσεις, με ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου.

Η αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου στο Twitter ήταν οργισμένη. “Η χώρα μας έχανε, ηλιθιωδώς, τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα για πολλά χρόνια. Έκλεβαν την πνευματική μας ιδιοκτησία με ρυθμό εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και θέλουν να συνεχίσουν”, ανέφερε μεταξύ άλλων και έδωσε εντολή στις αμερικανικές επιχειρήσεις να αρχίσουν άμεσα να αναζητούν εναλλακτικές έναντι της Κίνας και να επαναφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.

Ο Trump, μάλιστα, φαίνεται πως ετοιμάζει και νέα μέτρα κατά της Κίνας, γράφοντας πως θα απαντήσει στους δασμούς.

Το κλίμα επιχείρησαν να βελτιώσουν νωρίτερα οι δηλώσεις του Προέδρου της Fed, σύμφωνα με τον οποίο η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερα μέτρα στήριξης εάν η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων και της αβεβαιότητας γύρω από το εμπόριο, πλήξει την αμερικανική οικονομία.

Ο Powell, ωστόσο, δεν προχώρησε τόσο πολύ ώστε να προαναγγείλει την εκκίνηση μιας εκστρατείας για μια πιο επιθετική χαλάρωση. Αντ’αυτού, χρησιμοποίησε την πολυαναμενόμενη ομιλία του για να προειδοποιήσει σχετικά με τους περιορισμούς που αντιμετώπισαν τα νομισματικά μέτρα στήριξης στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων των επιχειρήσεων και της αναταραχής στις αγορές που προκάλεσε η ολοένα και αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές πολιτικές.

Στο απόηχο των σημερινών εξελίξεων οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν ραγδαία, με την απόδοση του 10ετούς να χάνει 9 μονάδες βάσης στο 1,523%, ήτοι στο χαμηλότερο κλείσιμο από τον Αύγουστο του 2016. Η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε 7,8 μονάδες βάσης στο 1,528%, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στις 4,9 μονάδες βάσης.

Στα μάκρο της ημέρας, οι Αμερικανοί προχώρησαν σε λιγότερες αγορές νέων κατοικιών τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η αγορά ακινήτων συνεχίζει να κινείται με χαμηλή ταχύτητα παρά τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και την ισχυρή αγορά εργασίας.

Η μετοχή της Foot Locker σημείωσε μεγάλες απώλειες 18,9%, μετά την ανακοίνωση πωλήσεων και κερδών β’ τριμήνου που υπολείπονταν των εκτιμήσεων της Wall Street.

Πτώση 5% κατέγραψε η μετοχή της HP. Η κατασκευάστρια PC και εκτυπωτών ανακοίνωσε ότι ο Enrique Lores θα αναλάβει τον ρόλο του CEO από την 1η Νοεμβρίου σε συνδυασμό με αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων.

Αντίθετα, κέρδη 2,2% σημειώνει η μετοχή της Salesforce μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων έσοδα και κέρδη ανά μετοχή.

H Hasbro ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εξαγοράσει τη βρετανική εταιρεία Entertainment One σε ένα deal που αποτιμά την τελευταία στα 4 δισ. δολάρια. Η μετοχή της κατασκευάστριας παιχνιδιών υποχώρησε 8,9%.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

EKTAKTO> Γιατί ετοιμάζονται να καταργήσουν την 2η δόση σε Pfizer/BionTech και AstraZeneca
ΕΚΤΑΚΤΟ> Ξαφνικά στο Ισραήλ, μέσα στο καλοκαίρι, θερίζουν οι ιογενείς λοιμώξεις σε ενήλικες και παιδιά!
Άσχημα νέα από το Ισραήλ (πλήρως εμβολιασθέντες 57%). Μετά από ένα νέο ξέσπασμα κοροναϊού οι μάσκες επιστρέφουν στα σχολεία. Η χώρα παραμένει ερμητικά κλειστή για τουρίστες από τον Μάρτιο του 2020!
ΒΟΜΒΑ> Ξαφνικά κόπηκε το εμβόλιο της CureVac από την οποία οι Ευρωπαίοι είχαν παραγγείλει 500 εκατ. δόσεις!
Κυριακάτικη BOMBA από το Ισραήλ! Επιστρέφει το lockdown στη πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου. Ξαφνική εκτίναξη του δείκτη R. Η παραλλαγή DELTA χτύπησε το 1/3 εμβολιασθέντων!
Ο καθηγητής Θοδωρής Γιάνναρος με άρθρο του στο Capital.gr υποστηρίζει ότι το Νοσοκομείο “Η Ελπίς” δέχεται επίθεση “γιατί χαλάει τα σχέδια κάποιων”
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
Κυνική παραδοχή Fauci> Από την 1η Φεβρουαρίου 2020 είχε ενημερωθεί ότι ο κορωνοϊός πιθανά να είναι εργαστηριακός
Πως το κινέζικο καθεστώς εμπαίζει τον πλανήτη> Οι 4.636(!) θάνατοι από COVID σε 18 μήνες και τα 4 εμβόλια
Κωστής Χατζηδάκης> Ο πολιτικός που τόλμησε να ακουμπήσει τα Καρτέλ των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Εργατοπατέρων
Ζerohedge> Από το 2017 στο Εργαστήριο της Wuhan είχαν έτοιμο τον ιό. Τους χρηματοδοτούσε ο Fauci χωρίς την έγκριση ενός κυβερνητικού οργάνου εποπτείας
(upd) Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ