kourdistoportocali.comNews DeskThe Wolf of Wall Street

Donald Trump

The Wolf of Wall Street

Η χώρα μας έχανε, ηλιθιωδώς, τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα. Έκλεβαν την πνευματική μας ιδιοκτησία

Η χώρα μας έχανε, ηλιθιωδώς, τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα για πολλά χρόνια. Έκλεβαν την πνευματική μας ιδιοκτησία με ρυθμό εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και θέλουν να συνεχίσουν…

Πρόκειται για αλήθειες ακόμη κι αν ακούγονται από το στόμα του συναρπαστικού Trump ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να μην αφήσει τους επαγγελματίες αντιγραφείς Κινέζους ατιμώρητους. Μόνο που οι δείκτες προς ώρας δεν είναι με το μέρος του.

Ετσι βουτιά άνω των 600 μονάδων σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, καθώς ο Donald Trump συντάραξε το αμερικανικό χρηματιστήριο αμέσως μετά τη μερική ανακούφιση που του είχε προσφέρει ο Jerome Powell.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αντέδρασε οργισμένα στους δασμούς-αντίποινα που εξήγγειλε η Κίνα. Χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του κοινωνικό δίκτυο, το Τwitter, έδωσε εντολή στις αμερικανικές επιχειρήσεις να βρουν εναλλακτική έναντι της Κίνας, διατυμπανίζοντας ότι “δεν χρειαζόμαστε την Κίνα, θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς εκείνους”. Ενδεικτική είναι η αντίδραση της μετοχής της Apple η οποία έκλεισε στο -4,6%.

Η ραγδαία κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης έπληξε ευρύτερα τις αμερικανικές μετοχές αφού ώθησε τους επενδυτές σε “καταφύγια” που θεωρούν πιο ασφαλή, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 623 μονάδων ή 2,37% κλείνοντας στις 25.628 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση περίπου 76 μονάδων ή 2,6% στις 2.847 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 240 μονάδες ή 3% στις 7.751 μονάδες.

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε από την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισ. δολαρίων. Ουσιαστικά έδωσε την απάντηση που είχε “υποσχεθεί” πριν από μερικές εβδομάδες, όταν οι ΗΠΑ προανήγγειλαν πρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων. Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει δασμούς από 5% έως 10% σε αμερικανικά αγαθά συνολικής αξίας 75 δισ. δολ. σε δύο φάσεις, με ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου.

Η αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου στο Twitter ήταν οργισμένη. “Η χώρα μας έχανε, ηλιθιωδώς, τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα για πολλά χρόνια. Έκλεβαν την πνευματική μας ιδιοκτησία με ρυθμό εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και θέλουν να συνεχίσουν”, ανέφερε μεταξύ άλλων και έδωσε εντολή στις αμερικανικές επιχειρήσεις να αρχίσουν άμεσα να αναζητούν εναλλακτικές έναντι της Κίνας και να επαναφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.

Ο Trump, μάλιστα, φαίνεται πως ετοιμάζει και νέα μέτρα κατά της Κίνας, γράφοντας πως θα απαντήσει στους δασμούς.

Το κλίμα επιχείρησαν να βελτιώσουν νωρίτερα οι δηλώσεις του Προέδρου της Fed, σύμφωνα με τον οποίο η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερα μέτρα στήριξης εάν η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων και της αβεβαιότητας γύρω από το εμπόριο, πλήξει την αμερικανική οικονομία.

Ο Powell, ωστόσο, δεν προχώρησε τόσο πολύ ώστε να προαναγγείλει την εκκίνηση μιας εκστρατείας για μια πιο επιθετική χαλάρωση. Αντ’αυτού, χρησιμοποίησε την πολυαναμενόμενη ομιλία του για να προειδοποιήσει σχετικά με τους περιορισμούς που αντιμετώπισαν τα νομισματικά μέτρα στήριξης στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων των επιχειρήσεων και της αναταραχής στις αγορές που προκάλεσε η ολοένα και αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές πολιτικές.

Στο απόηχο των σημερινών εξελίξεων οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν ραγδαία, με την απόδοση του 10ετούς να χάνει 9 μονάδες βάσης στο 1,523%, ήτοι στο χαμηλότερο κλείσιμο από τον Αύγουστο του 2016. Η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε 7,8 μονάδες βάσης στο 1,528%, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στις 4,9 μονάδες βάσης.

Στα μάκρο της ημέρας, οι Αμερικανοί προχώρησαν σε λιγότερες αγορές νέων κατοικιών τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η αγορά ακινήτων συνεχίζει να κινείται με χαμηλή ταχύτητα παρά τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και την ισχυρή αγορά εργασίας.

Η μετοχή της Foot Locker σημείωσε μεγάλες απώλειες 18,9%, μετά την ανακοίνωση πωλήσεων και κερδών β’ τριμήνου που υπολείπονταν των εκτιμήσεων της Wall Street.

Πτώση 5% κατέγραψε η μετοχή της HP. Η κατασκευάστρια PC και εκτυπωτών ανακοίνωσε ότι ο Enrique Lores θα αναλάβει τον ρόλο του CEO από την 1η Νοεμβρίου σε συνδυασμό με αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων.

Αντίθετα, κέρδη 2,2% σημειώνει η μετοχή της Salesforce μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων έσοδα και κέρδη ανά μετοχή.

H Hasbro ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εξαγοράσει τη βρετανική εταιρεία Entertainment One σε ένα deal που αποτιμά την τελευταία στα 4 δισ. δολάρια. Η μετοχή της κατασκευάστριας παιχνιδιών υποχώρησε 8,9%.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Η κωλοτούμπα του επιστημονικού Lancet για την Εργαστηριακή προέλευση του ιού και οι ποινικές ευθύνες ενός πιθανού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας
Aμηχανία στο Ισραήλ που έχει εμβολιάσει ήδη 3 εκατ. με 3η δόση μετά την απόφαση της Αμερικανικής FDA να μην εγκρίνει τη μαζική χορήγησή της
Ραγδαίες πολιτικές, δικαστικές και ιατρικές εξελίξεις στο Ισραήλ μετά το διαφαινόμενο φιάσκο των εμβολίων και τη τρομακτική συγκάλυψη της προέλευσης του ιού
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Από την επόμενη εβδομάδα στους ασθενείς το κοκτέιλ αντισωμάτων Ronapreve
Στροφή 180 μοιρών και για το Lancet> Στηρίζει νέα επιστολή επιστημόνων που θεωρούν ως πιθανή την εργαστηριακή προέλευση του κορωνοϊού
Πάνω από 3 εκατ. Ισραηλινοί που έκαναν τη 3η δόση αγωνιούν μετά την απόφαση της Αμερικανικής FDA
Γιατί οι διανομείς δεν πρέπει να πληρώνονται αλλά να πληρώνουν για την απόκτηση της εμπειρίας
ΕΚΤΑΚΤΟ-ΒΟΜΒΑ> Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αρνήθηκε τη μαζική χορήγηση της 3ης δόσης!
Σημαντική μελέτη> Ο κορωνοϊός εξελίσσεται ταχύτατα στο να μεταδίδεται ευκολότερα μέσω του αέρα
Kάτι συμβαίνει στον πλανήτη> Το FOXnews καταγγέλει “τη μεγαλύτερη συγκάλυψη στην ανθρώπινη Ιστορία” από τα μεγάλα Αμερικανικά ΜΜΕ τα οποία έθαψαν τη μελέτη-βόμβα των Ρεπουμπλικάνων που απεκάλυψε ότι η COVID κυκλοφορούσε στη Wuhan από τον Σεπτέμβριο του 2019
Πέθανε από κοροναιό γνωστός γιατρός της Καβάλας πλήρως εμβολιασμένος