kourdistoportocali.comNews DeskThe Unlucky Ones

Ερχεται παγκόσμια καταιγίδα

The Unlucky Ones

Ο Κυριάκος θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του για να τα καταφέρει

Oχι, δεν είναι μόνο οι φωτιές. Δεν είναι το εγχώριο Χρηματιστήριο που καταρρέει, είναι και η τρομακτική καταιγίδα της παγκόσμιας ύφεσης που βρίσκεται προ των πυλών. Είναι ο πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, ο σκοτεινός ρόλος της Ρωσίας, η Αγγλία που εγκαταλείπει την Ε.Ε. και η Γερμανία που τρέμει περισσότερο από την Μέρκελ. Ο Κυριάκος (και η κυβέρνησή του) είναι πολύ άτυχος. Τώρα θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του για να τα καταφέρει.

Από τον Ian Ford

Για να σταθεί όρθιος με φόντο μια ΔΕΗ που καταρρέει, τις τράπεζες που έχουν 80 δις ευρώ κόκκινα δάνεια (και δεν σώζονται με τα 20 δις που έσπευσε να τους δώσει ήδη), την διεφθαρμένη ΕΡΤ, τους σαπισμένους δημόσιους οργανισμούς στο συνολό τους και την ακόμη πιο σαπισμένη νοοτροπία του πελατειακού κράτους. Και να σκεφθείτε πως εξαιτίας της θερινής ραστώνης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο θεαματικός πόλεμος των ολιγαρχών που με ενδιαφέρον περιμένουμε από τον Σεπτέμβρη.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία για Ευρωζώνη και Γερμανία, καθώς η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στα ομόλογα τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Μεγάλης Βρετανίας επισκιάζουν σήμερα τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να φοβούνται επερχόμενη παγκόσμια ύφεση και να κινούνται ανάλογα, οδηγώντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε έντονα πτωτική πορεία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση της τάξης του 1,52%, στις 366,74 μονάδες.

Μετά την μικρή ανάσα που έδωσαν χθες τα νέα πως οι ΗΠΑ αναβάλλουν την επιβολή δασμών σε ορισμένα κινεζικά αγαθά, το κλίμα άλλαξε και πάλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πρωταγωνίστρια αυτή την φορά την Γερμανία, καθώς η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,1% το β’ τρίμηνο με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη διολίσθηση της γερμανικής οικονομίας σε ύφεση το επόμενο τρίμηνο λόγω αδύναμης ζήτησης από το εξωτερικό.

“Η εικόνα στο εξωτερικό παραμένει γεμάτη προκλήσεις λόγω της συνεχιζόμενης αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω της αναζωπύρωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και της αύξησης της πιθανότητας για ένα Brexit χωρίς συμφωνίας”, σχολίασε ο Iaroslav Shelepko της Barclays προσθέτοντας ότι, “δεδομένων των πολλαπλών κινδύνων, της ζοφερής εικόνας όσον αφορά τις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου και της αυξανόμενης αβεβαιότητας, εκτιμούμε ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω το επόμενο τρίμηνο εισερχόμενη έτσι και επίσημα σε ύφεση πριν από το Brexit”.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, επιβράδυνση στο 0,2% εμφάνισε και η οικονομία της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο, με την ισπανική οικονομία να αναπτύσσεται 0,5%, την γαλλική οικονομία να καταγράφει ανάπτυξη 0,2% και την ιταλική οικονομία να κινείται σταθεροποιητικά την εξεταζόμενη περίοδο.

Σε αυτό το κλίμα, ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί κατά 2,15%, ενώ στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAX διευρύνει τις απώλειές του στο 2,23%, ο γαλλικός CAC χάνει 2,05% και ο βρετανικός FTSE 100 κινείται πτωτικά κατά 1,49%.

Σημαντικές απώλειες και στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να χάνει 2,67%, τον ισπανικό IBEX να υποχωρεί κατά 1,98%, ενώ ο πορτογαλικός PSI υπέκυψε στις πιέσεις, χάνοντας τα αρχικά του κέρδη και πλέον υποχωρεί κατά 1,65%.

Φόβους γενικής ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία πυροδότησε και η αντεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, συγκεκριμένα η πτώση της απόδοσης του 10ετούς Τ-Bond να υποχωρεί κάτω από εκείνη του αντίστοιχου 2ετούς. Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων – φαινόμενο κατά το οποίο τίτλοι μικρότερης διάρκειας εμφανίζουν μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τίτλους μακράς λήξης – έχει συνδεθεί ιστορικά με προεόρτια επερχόμενης οικονομικής ύφεσης.

Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά ομόλογα, τα γερμανικά 10ετή και 30ετή υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό, ενώ το ίδιο συνέβη και με το γαλλικό 10ετές ομόλογο. Καμπύλη αντεστραμμένων αποδόσεων σημειώνεται για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία και στη σχέση της απόδοσης του βρετανικού 2ετούς με το βρετανικό 10ετές ομόλογο.

Το κινεζικό γουάν παραμένει επίσης στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, μετά τα νομισματικά “αντίποινα”΄της Κίνας κατά των ΗΠΑ για τις ανακοινώσεις Τραμπ περί νέων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές προ περίπου δύο εβδομάδων.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε την ισοτιμία αναφοράς του γουάν στα 7,0312 γουάν ανά δολάριο, διατηρώντας το ισχυρότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές, ωστόσο και πάλι πάνω το “ψυχολογικό” όριο των 7 γουάν ανά δολάριο, για πέμπτη συναπτή ημέρα.

Πίσω στην Ευρώπη, ο βρετανικός κατασκευαστικός όμιλος Balfour Beatty ξεχωρίζει μεταξύ των μετοχών στη Γηραιά Ήπειρο σήμερα, με τη μετοχή του να σημειώνει άλμα 8%, στο υψηλότερο σημείο της από το 2002, λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου τα οποία ανακοίνωσε.

Η μετοχή του μεταλλευτικού και εξορυκτικού κολοσσού Arcelormittal, από την άλλη πλευρά, υποχωρεί κατά περίπου 8%, “σβήνοντας τα πρόσκαιρα κέρδη που αποκόμισε χτες από την ανακοίνωση της αναβολής μέρους των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά προϊόντα.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ανέχθηκε τη χλεύη του Τσίπρα. Πως θα μπορούσε να διατηρήσει την Ευρώπη Ενωμένη;
Τραμ τέλος! Αφού πετάξαμε ένα σωρό λεφτά τώρα πάει το Μετρό στη Γλυφάδα
Συγκλονίζει η δημοσκόπηση της MRB>Το 56% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα
Ο Κυριάκος έτοιμος να βομβαρδίσει τη Μέρκελ με πρόσφυγες και μετανάστες
Πως οι Τούρκοι κομμάντος σχεδιάζουν να μεταφέρουν στη Τουρκία δεμένους χειροπόδαρα Παυλόπουλο και Μητσοτάκη!
TAKEN No3>O σκληρός Boyko Borissov παίρνει το μέρος της Τουρκίας
Η Ευρώπη διαλύεται, όπως η Αυτοκρατορία των Αψβούργων
Ξηλώνεται το Ευρωπαϊκό πουλόβερ
Aκόμη και η κόντρα του Νίκου με τον Γιάννη κόβει λιγότερα εισιτήρια από το Rebrain του Βρούτση
Ο Νίκος Μαστοράκης και η επίσημη πρεμιέρα του GOLD TV
Μόνη σωτηρία η συρρίκνωση της ΔΕΗ στο 10-15% της αγοράς. Πάνω από 4 δις το κόστος των νέων πάρκων
Ο ΟΤΕ τούς προσφέρει 215.000 ευρώ αποζημίωση αλλά εκείνοι παραμένουν γατζωμένοι στις θέσεις τους!