kourdistoportocali.comNews DeskΤα τύμπανα του πολέμου

Βreaking news

Τα τύμπανα του πολέμου

«Φαίνεται ότι ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια»

Η Ρωσία λέει ότι οι συνομιλίες για την Ουκρανία βρίσκονται σε «αδιέξοδο», η Πολωνία προειδοποιεί για κίνδυνο πολέμου.
Ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών δεν βλέπει κανένα λόγο να επισκεφθεί ξανά τις ίδιες συζητήσεις και η ατμόσφαιρα μυρίζει πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να βυθιστεί σε πόλεμο, καθώς η Ρωσία είπε ότι δεν ζητά ακόμη χρόνο για διπλωματία, αλλά ότι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προετοιμάζουν επιλογές σε περίπτωση που οι εντάσεις για την Ουκρανία δεν μπορούσαν να εκτονωθούν.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Michael Carpenter δήλωσε μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία στη Βιέννη ότι η Δύση θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια πιθανή κλιμάκωση της έντασης με τη Μόσχα. «Η τυμπανοκρουσία του πολέμου ακούγεται δυνατά και η ρητορική έχει γίνει μάλλον τσιριχτή», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία είπε ότι ο διάλογος συνεχιζόταν, αλλά έφτανε σε αδιέξοδο καθώς προσπάθησε να πείσει τη Δύση να απαγορεύσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να ανατρέψει δεκαετίες επέκτασης της συμμαχίας στην Ευρώπη – απαιτήσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει «μη εκκινητές».

«Σε αυτό το στάδιο είναι πραγματικά απογοητευτικό», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής Alexander Lukashevich σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το τρίτο σκέλος μιας σειράς συνομιλιών Ανατολής-Δύσης αυτή την εβδομάδα.

Προειδοποίησε για πιθανές «καταστροφικές συνέπειες» εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε αυτό που η Ρωσία χαρακτήρισε κόκκινες γραμμές ασφαλείας, αλλά είπε ότι η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει τη διπλωματία και μάλιστα θα την επισπεύσει.

Τα ρωσικά σχόλια αντικατοπτρίζουν ένα μοτίβο της Μόσχας που λέει ότι θέλει να επιδιώξει τη διπλωματία, αλλά απορρίπτει τις εκκλήσεις για αναστροφή της συσσώρευσης στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και προειδοποιεί για αδιευκρίνιστες συνέπειες για τη δυτική ασφάλεια, εάν τα αιτήματά της δεν ληφθούν υπόψη.

Νωρίτερα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau είπε στο φόρουμ ασφαλείας των 57 εθνών: «Φαίνεται ότι ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια».

Ενώ παραβλέπει τους πολέμους εκείνης της περιόδου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τμήματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το σχόλιό του υπογράμμισε το επίπεδο της ευρωπαϊκής ανησυχίας σχετικά με τη συγκέντρωση περίπου 100.000 στρατευμάτων από τη Ρωσία κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov είπε ότι οι προηγούμενες συναντήσεις έδειξαν ότι υπήρχε «αδιέξοδο ή διαφορά προσεγγίσεων» και δεν είδε λόγο να καθίσει ξανά τις επόμενες ημέρες για να ξαναρχίσουν οι ίδιες συζητήσεις.

Είπε στην τηλεόραση RTVI ότι Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί παρέχουν επιλογές στον Πρόεδρο Vladimir Putin σε περίπτωση που η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία επιδεινωθεί, αλλά πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία. «Πρέπει να επαναλάβω ότι ο διάλογος είναι ακόμη σε εξέλιξη σε πολλά επίπεδα και σε πολλές κατευθύνσεις», είπε ο Ryabkov.

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου λόγω των σχολίων του Ryabkov, που προκάλεσε επίσης ξεπούλημα κρατικών ομολόγων. Ένας έμπορος σε μεγάλη ρωσική τράπεζα είπε στο Reuters ότι η αγορά αντέδρασε εν μέρει σε ένα σχόλιο του Ryabkov, απαντώντας σε ερώτηση, ότι ούτε επιβεβαίωνε ούτε θα απέκλειε το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναπτύξει «στρατιωτική υποδομή» στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε στο MSNBC σε συνέντευξή του: “Η επιτροπή δεν γνωρίζει ποιο δρόμο θα επιλέξει ο Vladimir Putin. Θα επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου για να επιλύσει ορισμένα από αυτά τα προβλήματα ή θα επιδιώξει την αντιπαράθεση και επιθετικότητα;»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba δήλωσε: «Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιώσουν οι Ρώσοι την έλλειψη πρόθεσής τους να λύσουν τα προβλήματα με τη βία είναι να συνεχίσουν τη συζήτηση στα καθιερωμένα σχήματα, ιδιαίτερα στον ΟΑΣΕ».

Λέει ότι απειλείται από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έχει επεκταθεί προς τα σύνορά του λαμβάνοντας 14 νέα μέλη από την πρώην κομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Θέλει να χαράξει «κόκκινες γραμμές» για να σταματήσει η συμμαχία να αντιμετωπίζει την Ουκρανία ως μέλος ή να τοποθετεί πυραύλους στο έδαφός της.

Η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει αυτά τα αιτήματα, αλλά δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να μιλήσει για έλεγχο όπλων, ανάπτυξη πυραύλων και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να περάσει από μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Πρέσβης Lukashevich είπε στον ΟΑΣΕ ότι εάν η Μόσχα δεν λάβει εποικοδομητική απάντηση, «θα αναγκαστούμε να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη στρατηγική ισορροπία και να εξαλείψουμε τις απαράδεκτες απειλές για την εθνική μας ασφάλεια».

Και συνέχισε: “Η Ρωσία είναι μια χώρα που αγαπά την ειρήνη. Αλλά δεν χρειαζόμαστε ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος. Η ανάγκη να λάβουμε αυτές τις νομικά επισημοποιημένες εγγυήσεις ασφαλείας για εμάς είναι άνευ όρων.”

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία την Τετάρτη ότι οι χώρες πρέπει να είναι ελεύθερες να επιλέξουν τις δικές τους ρυθμίσεις ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov επέκρινε ένα νομοσχέδιο κυρώσεων που παρουσίασαν οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας των ΗΠΑ την Τετάρτη, το οποίο θα στοχεύει κορυφαίους ρωσικούς κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Putin, καθώς και βασικά τραπεζικά ιδρύματα, εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ο Peskov είπε ότι η επιβολή κυρώσεων στον Putin θα ισοδυναμούσε με διακοπή των σχέσεων.

«Βλέπουμε την εμφάνιση τέτοιων εγγράφων και δηλώσεων εξαιρετικά αρνητικά στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης σειράς διαπραγματεύσεων, αν και ανεπιτυχών».

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

ΞΑΦΝΙΚΑ μέλος του ΔΣ της Pfizer προτείνει να ακυρωθούν οι εντολές εμβολίου ακόμη και στο Δημόσιο και να αρθούν οι περιορισμοί!
ΕΠΕΙΓΟΝ> Σοκάρει το κυβερνητικό-κομμουνιστικό-συριζαικό μένος εναντίον μιας εταιρίας που δεν κυβερνάει τη χώρα, δεν διοικεί τη Τροχαία, τη Πολιτική Προστασία και το Υπ. Συγκοινωνιών
BOMBA> O Διευθυντής Κυκλοφορίας της Αττικής Οδού καταγγέλει τον Τσιτσιολίνο-MacGyver για τη μετατροπή της σε παγίδα
Η ΝEW YORK POST βάζει στο τραπέζι δυνατά το σενάριο του εργαστηριακού ιού. Πως συνδέεται με την διαφαινόμενη εισβολή του Putin στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο τουρκικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας
Mετά το νέο άρθρο του κορυφαίου επιστημονικού ερευνητή Nicholas Wade είναι αστείο να πιστεύουμε ότι ο Μενέλαος Φουρθιώτης θα ρίξει τον πρωθυπουργό που βγήκε όρθιος από τη κρίση του Έβρου. Θα το κάνει όμως αποτελεσματικά ο Σωτήρης Τσιόδρας
ΕΚΤΑΚΤΟ> Ο ρωσικός στρατός ανέπτυξε ένα νέο τάγμα ηλεκτρονικού πολέμου κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία [VIDEO]
THE EPOCH TIMES-VIDEO> 50 εκατ. δολάρια από τον Fauci στους επιστήμονες που εξαφάνισαν την εργαστηριακή προέλευση του ιού SARS-COV2
Ο Γιάννης (ΑΒACUS) παρέα με 3 φίλους του έκαναν μία δημοσκόπηση στο γκαράζ (επειδή θέλει να γίνει Steve Jobs), η οποία δίνει στο ΚΙΝΑΛ τη 2η θέση
SOUTH CAROLINA> Νομοσχέδιο καθιστά παράνομο το ερώτημα της κατάστασης εμβολιασμού
Eίμαστε οι επιλογές μας και ευτυχώς η βλάβη είναι ανήκεστος
THE SPECTATOR> Η εμμονή με το πάρτυ του Boris Johnson είναι γιατί δεν θέλουν να χωνέψουν το Brexit που ήταν μία δημοκρατική μας επιλογή!
[#WeRemember] VERA SHARAV-ΕΠΙΖΩΣΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ > Το Ποτέ Ξανά είναι τώρα. Η αδιαφορία και η σιωπή των ανθρώπων οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα [VIDEO]