kourdistoportocali.comNews DeskΤα σπίτια και το κούρεμα θα ρίξουν τον Τσίπρα!

H αλήθεια που σου κρύβουν

Τα σπίτια και το κούρεμα θα ρίξουν τον Τσίπρα!

Ποιος Μητσοτάκης; Ποιοι 12 Απόστολοι-τεχνοκράτες; Ποια μανταμίτσα Σπυράκη;

Ποιος Μητσοτάκης; Ποιοι 12 Απόστολοι-τεχνοκράτες; Ποια μανταμίτσα Σπυράκη; Τον Τσίπρα θα τον ρίξουν οι πλειστηριασμοί των σπιτιών-δείτε εδώ τις σχετικές εικόνες από την Ισπανία. Ο Σύριζα θα φύγει μέσα στις κατάρες όλων εκείνων που θα χάσουν τα σπίτια τους καθώς οι μονόδρομος για τις τράπεζες οι πλειστηριασμοί.

Επίσης ξεχάστε το όριο των 300.000 ευρώ. Σε πλειστηριασμό θα βγούν και ακίνητα με υπόλοιπο δανείου 30.000 ευρώ. Αυτά θα φεύγουν αέρα πατέρα. Κανείς δεν θα δώσει εύκολα 300.000 χιλιάδες ευρώπουλα ή θα το κάνουν ελάχιστοι. Οι τράπεζες από την άλλη έχουν ανάγκη με κασαδούρα διαφορετικά τα capital controls θα μείνουν ως το 3.000.

Μιλάμε για καλοχτενισμένα αιωνόβια capital controls όχι αστεία. Ο Τσίπρας λοιπόν θα πάει στο 8% όταν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί των σπιτιών. Και ναι μεν οι δανειστές-και ιδιαίτερα το ΔΝΤ- λένε ότι δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα αλλά αυτό δεν είναι παρά ένα τρολάρισμα του Τόμσεν και την Λαγκάρντ που ψάχνεται με τα ψηφιακά νομίσματα.

Ο Τόμσεν και η Λαγκάρντ γνωρίζουν πολύ καλά πως και αδυσώπητοι πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν και κούρεμα καταθέσεων διαφορετικά οι τράπεζες με 150 δις ευρώ κόκκινα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια δεν σώζονται. Φυσικά και δεν ζητάνε νέα μέτρα.

Σ΄αυτή τη φάση τους αρκούν οι πλειστηριασμοί και το κούρεμα των καταθέσεων. Μονόδρομος είναι και τα δύο σε μια χώρα που δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή σοβαρή πραγματική επένδυση. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έλθει στην Κολομβία των Βαλκανίων να επενδύσει; Σοβαροί να είσαστε!

Αυτή η χώρα θα σέρνεται αιωνίως και αενάως από εδώ και στο εξής-σε ένα δρόμο που καταφανώς οδηγεί στην Κόλαση. Οχι ο Τόμσεν δεν ζητάει νέα μέτρα εκτός από τους πλειστηριασμούς που έχουν συμφωνηθεί και έρχονται καλπάζοντας όπως επίσης και το κούρεμα των καταθέσεων!

Κουρδιστό Πορτοκάλι

Δικηγόροι-κοράκια

Πολύς λόγος γίνεται για τα ξένα funds – κοράκια που θέλουν να πάρουν τα σπίτια του φτωχού βιοπαλαιστή αλλά ο ταλαίπωρος βιοπαλαιστής έχει πιο κοντά του τους δικηγόρους – κοράκια που υπόσχονται να τον σώσουν από τις τράπεζες και τους πλειστηριασμούς.

Γράφει η Gillian Rothschild

Και ενώ η συννενόηση με την τράπεζα θα κοστίσει μάλλον φθηνότερα, δεκάδες δικηγόροι έχουν στήσει φάμπρικα και έχουν κόψει ταρίφα σε όσους αναζητούν χείρα βοηθείας για να γλυτώσουν από τα χρέη.

Με αγγελίες και με εμφανίσεις σε τηλεοπτικά πάνελ, τα κοράκια του νομικού επαγγέλματος εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και τους αναξιοπαθούντες, επιχειρώντας να δράσουν ως μεσάζοντες μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών.

Με φιξ χρέωση σε πρώτη φάση, και με ταρίφα αυξανόμενη όσο προχωρά μια υπόθεση, αρμέγουν τους δανειολήπτες, και κερδίζουν δημοσιότητα για να προσελκύσουν νέα πελατεία.

Κανάλια και εφημερίδες δείχνουν προθυμία να παίξουν το παιχνίδι του λαικισμού, ρίχνοντας νερό στο μύλο των κορακιών.

Στην πλάτη των δανειοληπτών πατάνε και άλλοι επιτήδειοι και το θέμα των πλειστηριασμών αποδεικνύεται χρυσή μπίζνα για πολλούς.

Την φημολογία περί συμφερόντων που έχουν παρεισφρύσει στους κόλπους των ομάδων που εμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι.

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, οι οποίοι συστηματικά κάθε Τετάρτη εμποδίζονται από ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως συλλογικότητες λειτουργεί ως άσυλο για εύπορους οφειλέτες δανείων και καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, αναφέρεται σε ανακοίνωση, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, έπειτα από δράση των συλλογικοτήτων, ματαιώθηκε η διενέργεια:

  • Πλειστηριασμού στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για κατοικία στον Δήμο Ψυχικού, ιδιοκτησίας γόνου οικογένειας βιομηχάνου, για οφειλές άνω του 1,2 εκατ. ευρώ και
  • Πλειστηριασμού επαγγελματικών ακινήτων στο Ρουφ, ιδιοκτησίας επιχειρηματία για οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ για τις οποίες ο επιχειρηματίας είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο.

Σύμφωνα μάλιστα με την εικόνα που μεταφέρεται από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, το πρόβλημα με τη δράση ομάδων που στόχο έχουν να εμποδίσουν κάθε είδους πλειστηριασμό, και όχι μόνο την πρώτη κατοικία κάποιων οφειλετών, είναι οξύ σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. η Κρήτη, η Κέρκυρα κ.α., με τη συντονισμένη παρουσία συγγενών, φίλων ή ακόμη και έμμισθων ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των συλληφθέντων για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη συγκαταλέγεται και ο αντιπρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου», ο οποίος είχε συλληφθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, για εμπρησμό γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο, ενώ ο ίδιος λίγη ώρα αργότερα επιτέθηκε και σε δικαστικό επιμελητή, ο οποίος εκτελούσε απόφαση κατάσχεσης καταστήματος στο κέντρο της πόλης.

Οπως αφήνουν να εννοηθεί οι συμβολαιογράφοι, πίσω από τη δράση των λεγόμενων «συλλογικοτήτων» κρύβονται συμφέροντα που αναλαμβάνουν να εμποδίσουν τη διαδικασία, και υποκινούνται όχι μόνο από πολιτικές σκοπιμότητες ή ιδεολογικές αντιλήψεις, αλλά και από ιδιοτελή κίνητρα, επιστρατεύοντας μέλη έναντι αμοιβής.

Ετσι, παρά την κατάργηση της προστασίας για όσους δανειολήπτες δεν έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και τη δέσμευση από την πλευρά των τραπεζών ότι δεν θα ρευστοποιήσουν ακίνητα που είναι η πρώτη κατοικία δανειοληπτών χωρίς άλλη περιουσία –δέσμευση που έχει τηρηθεί μέχρι σήμερα–, οι πλειστηριασμοί ακινήτων παραμένουν ουσιαστικά «παγωμένοι».

Ως τα τέλη Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία αφορούσε 5.600 ακίνητα συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό πλειστηριασμών τα τελευταία εννέα χρόνια, ενώ το 2016 ήταν ουσιαστικά μια χαμένη χρονιά, λόγω της απεργίας των δικηγόρων και μετέπειτα των συμβολαιογράφων, και ο αριθμός των πλειστηριασμών περιορίστηκε μόλις στις 4.800.

Στα μεγέθη αυτά περιλαμβάνονται και οι πλειστηριασμοί στους οποίους επισπεύδοντες είναι οι ιδιώτες ή το Δημόσιο, αλλά και αυτοί που προγραμματίζονται αλλά δεν πραγματοποιούνται. Ο μικρός αριθμός πλειστηριασμών στους οποίους επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες, αφορά εμπορικά ή βιομηχανικά ακίνητα.

Το 2009, όταν εκδηλώθηκε η κρίση, αλλά δεν είχε προλάβει να ξεκινήσει ακόμη το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί και η αξία των ακινήτων που είχε ρευστοποιηθεί έφτασε τα 4,2 δισ. ευρώ.

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι «εφεξής, κάθε Τετάρτη, θα εκδίδει ανακοίνωση για το ποιοι πλειστηριασμοί θα ματαιώνονται από τη δράση των συμπολιτών μας που αυτοαποκαλούνται “συλλογικότητες”, καθώς και τα ποσά που οφείλουν οι αναξιοπαθούντες οφειλέτες-συμπολίτες μας που χρήζουν προστασίας».

Οκτώ δύσκολοι μήνες περιμένουν τις ελληνικές τράπεζες

Οκτώ δύσκολοι μήνες περιμένουν τις ελληνικές τράπεζες που πέρασαν τον κάβο της διαμάχης μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ αλλά έχουν αγώνα δρόμου ώστε τα επόμενα τρία τρίμηνα να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα ισχυρό επιχείρημα έναντι του SSM, του ΔΝΤ και των αγορών προκειμένου να μην είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν πολύ ισχυρές παραδοχές στο stress test.

Ο επί της αρχής συμβιβασμός μεταξύ ευρωπαίων, ΕΚΤ και SSM, και αμερικανών, ΔΝΤ, προβλέπει ότι δεν  θα γίνει αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, το λεγόμενο Asset Quality Review (AQR) για τις ελληνικές τράπεζες, όπως ζητούσε αρχικά το ΔΝΤ αλλά θα πραγματοποιηθεί λεπτομερέστερος έλεγχος σε σημεία, όπως η αξία των ενυπόθηκων ενεχύρων, είτε στο πλαίσιο του stress test, είτε με πρόσθετους ελέγχους.

Οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν λεπτομερέστερη και επί της ουσίας αυστηρότερη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Με τον τρόπο αυτό θα φανεί αν οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Η πρόκληση για τις τράπεζες είναι να βελτιώσουν μέσα στα επόμενα τρία τρίμηνα τις επιδόσεις τους αναφορικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ώστε να δημιουργήσουν ισχυρές αμφιβολίες για το αν έχει νόημα, η υιοθέτηση και η χρήση ακραία δυσμενών παραδοχών στο stress test.

Η ελληνική πλευρά ζητάει επίσης στο στατικό μοντέλο του stress test να συνυπολογιστούν οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως και το 2019, καθώς οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για την επίτευξή τους. Πρόκειται για δυναμική προβολή που θα βελτιώσει την εικόνα των ισολογισμών κατά την άσκηση, εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό.

Οι διοικήσεις έχουν ήδη πάρει το μήνυμα και υπό την παραπάνω ανάγκη θα κατατεθούν οι λεπτομερείς τριμηνιαίοι στόχοι του 2018 για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η βελτίωση θα πρέπει να είναι τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική: οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια ταχύτερα από τους στόχους και να το πράξουν χρησιμοποιώντας διαφορετικά εργαλεία από τη λογιστική διαγραφή δανείων. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων, ονομαστικής αξίας άνω των 4 δισ. ευρώ ενώ θα ασκηθούν πιέσεις σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, ιδιώτες και κυρίως επιχειρηματίες, με μοχλό πίεσης και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Oι τράπεζες λόγω της εφαρμογής από 1.1.2018 του ΔΠΧΑ 9, το οποίο επιβάλλει τον σχηματισμό προβλέψεων για αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου, θα πάρουν σχεδόν το σύνολο των νέων προβλέψεων στην πρώτη χρήση εφαρμογής, αλλά η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια θα επιμερισθεί στην πενταετία, χρόνος που ξεπερνά την τριετή περίοδο την οποία ελέγχει το stress test.

Οι προβλέψεις θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων καθώς ο ρυθμός δημιουργίας νέων επισφαλειών προβλέπεται να μειωθεί κατακόρυφα. Η παραπάνω εξέλιξη, αφενός, εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος να μη συμψηφισθεί αναβαλλόμενος φόρος, αφετέρου, μπορεί να ληφθεί υπόψη από τον επόπτη, αν χρειασθεί υποβολή πλάνων κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Μικρή θα είναι η επίπτωση από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον σχηματισμό προβλέψεων, καθώς θα αφορά μόνο σε δάνεια που καθίστανται προβληματικά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018 και όχι το υφιστάμενο στοκ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK