kourdistoportocali.comNews DeskΤα παράξενα φεγγάρια της Μυκόνου

Ξαφνικά ο δήμαρχος διώχνει τις επενδύσεις

Τα παράξενα φεγγάρια της Μυκόνου

Εισαγγελείς από μέρα σε μέρα στο άβατο του δήμου Μυκόνου

Στο κατ’ εξοχήν νησί της παρανομίας και της αρπαχτής, στο νησί με τη διάσημη αμαρτωλή Πολεοδομία, την εξίσου αμαρτωλή Ναοδομία, το νησί που κυκλοφορούν οι σφραγίδες των υπηρεσιών του Δήμου από χέρι σε χέρι για πλάκα, σ΄αυτό το νησί ξαφνικά ο δήμαρχος Κουκάς που πάντα πρώτος δίνει το κακό παράδειγμα όπως με το πάρτυ εν μέσω lockdown αίφνης θυμήθηκε να κοντράρει την επένδυση των Αράβων της AGC, στη θέση Καραπέτης στην Ανω Μερά και την αντίστοιχη των  εταιρειών Grivalia και Frontisa Management.

Σαν κάτι να τον τσίμπησε (κάποια σφήκα ίσως που τρύπωσε στη τσέπη του) και κάνει αντάρτικο κατά της επένδυσης και φυσικά κατά του υπ. Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες Εισαγγελείς ετοιμάζονται να κατέβουν στο νησί και να ξεσκονίσουν όλες τις αποφάσεις του Δημάρχου, τη Πολεοδομίας του καθώς και της Ναοδομίας. Αυτή θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης στο αντάρτικο του δημάρχου.

Οι Άραβες επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας AGC Equity Partners Walid Abu-Suud και Khalil Amiouni ενδεχομένως να είναι καλοδεχούμενοι ως τουρίστες στο νησί της Μυκόνου, αλλά ως επενδυτές είναι μάλλον ανεπιθύμητοι-γράφει στο Capital.gr ο Δημήτρης Δελεβέγκος.

Η AGC, μέσω του φορέα Blue Iris, σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα τουριστικό χωριό στην περιοχή Καραπέτης της Άνω Μεράς Μυκόνου. Η επένδυση, της οποίας το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) δημοσιεύθηκε, πρόσφατα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείου δυναμικότητας 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης και ευεξίας, μαρίνα σκαφών σε έκταση 60.324 στρεμμάτων, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας. Ανήκει στις ελάχιστες στρατηγικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, που έχουν λάβει το πράσινο φως από το ΣτΕ και σχεδιάζονται στο νησί των Ανέμων, όπου οι καταγγελίες για την κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων είναι μαζικές.
Αντάρτικο

Ωστόσο, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς είναι κατά του έργου, το οποίο, όπως υποστηρίζει, επιβαρύνει το περιβάλλον και τις υποδομές του νησιού. Έχει εξάλλου, στο παρελθόν γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΣΧΑΣΕ. Όταν δηλαδή, το έργο, σε επίπεδο αδειοδοτικής ωρίμανσης, ήταν ένα βήμα πίσω, δηλαδή το ΣτΕ δεν είχε εγκρίνει το Π.Δ. του ΕΣΧΑΣΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Μυκόνου δρομολογεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την κατάθεση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του Προεδρικού Διατάγματος και ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να αποτραπεί η έναρξη υλοποίησης του έργου. Το σκεπτικό της προσφυγής του -ύστερα και από ομόφωνη απόφαση του δ.σ. του νησιού- σχετίζεται με τις εξουσιοδοτικές διατάξεις του Π.Δ., “που επιτρέπουν την ανατροπή του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που προβλέπει η εγκεκριμένη από το έτος 2005 ΖΟΕ της νήσου Μυκόνου”. Όπως και με σειρά άλλων νομικού χαρακτήρα λόγων βάσει των οποίων το Π.Δ. “ανατρέπει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού”.

Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση αναφέρουν ότι η ενδεχόμενη προσφυγή στο ΣτΕ δεν επηρεάζει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων γραφειοκρατικών διαβημάτων. Μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, θα πρέπει να εκπονηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) και να εκδοθεί η Κοινή Απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Τελικός σταθμός της επένδυσης είναι η έκδοση της οικοδομικής άδειας. “Κατά κάθε αδειοδοτικού βήματος, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να προσφεύγει στο ΣτΕ αενάως” όπως αναφέρουν πηγές. Ωστόσο, το έργο θεωρείται “θωρακισμένο”, έχοντας λάβει την έγκριση του ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι αρνητική είναι η γνωμοδότηση του Δήμου Μυκόνου για το ΕΣΧΑΣΕ και ενός ακόμη έργου, του Project blue, που σχεδιάζουν οι εταιρείες Grivalia και Frontisa Management και είναι επένδυση 58 εκατ. ευρώ.

Kι ενώ τιτανοτεράστιοι ξένοι επενδυτές βρίσκουν απέναντί τους τον δήμαρχο Κουκά, η Σούλα ανοίγει όλες τις πόρτες.

Για χατήρι της Σούλας ο δήμαρχος της Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς θα μπορούσε να ξυρίσει και το μουστάκι που δεν έχει. O δε αναντικατάστατος πολεοδόμος Αντώνης Καστορίνης παραδίδει και τις σφραγίδες του στον δήμαρχο για να δώσει εκείνος της προτεραιότητές του.

(Αντώνης Καστορίνης> Ο άνθρωπος-επάγγελμα που με την παρουσία του διεψεύδει την ατάκα του Τσώρτσιλ ότι τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους. Αυτόν εδώ δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει κανείς. Είναι ακλόνητος παρότι επικεφαλής της πιο διεφθαρμένης Πολεοδομίας της Ευρώπης)

Η Σούλα (Λιάκου) είναι η επιχειρηματίας του Cavo Tagoo στη Μύκονο και κατά κάποιο τρόπο το κορίτσι στο οποίο καμμία αρχή του νησιού δεν τολμά να της χαλάσει το χατήρι. Και κυρίως ο δήμαρχος Κουκάς και ο πολεοδόμος Καστορίνης. Τι κι αν υπάρχουν 3.000 αιτήσεις για νέες άδειες, ανακαινίσεις, επεκτάσεις, κλπ, η Σούλα θα εξυπηρετηθεί πρώτη. Μιλάμε για πολύ καπάτσα, τόσο που έχει ξετρελαθεί με την καπατσοσύνη της ακόμη και ο διορατικός αρχιράπερ Κουρουμπλής. Η Σούλα με αυτές τις αρετές κατά βάθος μόνο ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι τίποτε άλλο.

Είμαστε βέβαιοι πως εάν η Σούλα δεν ήταν μία πολυάσχολη επιχειρηματίας θα μπορούσε να γίνει η καλύτερη δήμαρχος της Μυκόνου.

Ιόλη Πιερίδη

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK