kourdistoportocali.comNews DeskTα κόκκινα δάνεια, οι γερμανικές τράπεζες και τα ελληνικά πετρέλαια

Αποκάλυψη

Tα κόκκινα δάνεια, οι γερμανικές τράπεζες και τα ελληνικά πετρέλαια

Tα τρις που θα σώσουν τo γερμανικό τραπεζικό σύστημα και την Ευρώπη στο σύνολό της βρίσκονται στο Αιγαίο, το Ιόνιο και το ελληνικό υπέδαφος!

Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε αποτέλεσμα, μπορούμε να το πούμε αυτό, ακόμη κι αν δεν έχουμε μια συμφωνία. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα κάνω μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις – μέχρι την τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων…

Από τον Ian Ford

Καθώς οι οξυδερκείς Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι επιστρέφουν σιγά-σιγά από τις διακοπές τους η τρεμάμενη Γερμανίδα Καγκελάριος δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει το Brexit! Αυτή η δήλωση μόνο ειρωνικά σχόλια μπορεί να προκαλέσει εάν λάβουμε υπόψη μας με πόση ανεπάρκεια αντιμετώπισε την ελληνική κρίση. Τα 404 δις δολάρια του ελληνικού χρέους και τα 80-100 δις κόκκινα δάνεια στις ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι ο αμείλικτος όσο και αποκαλυπτικός αριθμός της αποτυχίας των 3 Μνημονίων στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή και οι γερμανικές τράπεζες βλέπουν με τρόμο την κεφαλαιοποίησή τους να έχει βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά που ανησυχούν πλέον και την Καγκελάριο-με την προυπόθεση ότι η υγεία τής επιτρέπει να έχει αίσθηση της πραγματικότητας.

“Νομίζω πως είναι πάντα καλύτερο να φεύγει κανείς με συμφωνία παρά χωρίς. Αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα είμαστε έτοιμοι και για την εναλλακτική”, δήλωσε η Γερμανίδα ενόψει την συνάντησής της με τον Μπόρις Τζόνσον-την ερχόμενη Τετάρτη.

Η Ευρώπη λοιπόν βρίσκεται σε κακό χάλι και η πραγματική αγωνία της Μέρκελ που βλέπει τις τράπεζές της να καταρρέουν είναι μία: Που θα βρεθούν τα τρις ευρώ που έχουν ανάγκη τόσο οι γερμανικές τράπεζες όσο και η Ευρώπη στο σύνολό της. Η απάντηση παρότι μοιάζει με θεωρία συνομωσίας είναι μία: Tα τρις που θα σώσουν τις γερμανικές τράπεζες και την Ευρώπη στο σύνολό της βρίσκονται στο Αιγαίο, το Ιόνιο και το ελληνικό υπέδαφος που είναι επίσης πλούσιο σε πάσης φύσεως κοιτάσματα. Ο πλούτος της Ελλάδας είναι ο μοναδικός τρόπος (αφού λεηλατηθεί και εξαιτίας της δικής μας μεταπολιτευτικής αφασίας) να διασωθεί η Ευρώπη. Γι΄αυτό και οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις του γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη με τους ολιγάρχες-αχυρανθρώπους του Πούτιν.

Δεν υπάρχει κανείς άλλος τρόπος να σωθεί η Ευρώπη από το να παραμείνει η Ελλάδα στη μέγγενη. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά μια και το κοντέρ του εξωτερικού χρέους της χώρας μας αγγίζει τα 400 δις ευρώ. Σ΄αυτό προσθέστε άλλα 100 δις κόκκινα δάνεια και καμμιά δεκαριά δις που χρειάζεται για να διασωθεί η ΔΕΗ των Ρίζων Ρίζων και Φωτόπουλων μαζί με την ΕΡΤ των Καλφαγιάννηδων. Ετσι έχουν τα πράγματα. Οπότε ετοιμασθείτε για μία βίαιη λύση του Κυπριακού που θα τη χρεωθεί ο Μητσοτάκης.

Ολα αυτά ο Τσίπρας τα γνώριζε. Εστω και αργά ο πρώην πρωθυπουργός συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν παρά ένα εργαλείο στο γενικότερο παίγνιο των γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή. Ο Τσίπρας έγινε το πεκινουά των ξένων συμφερόντων και των εγχώριων αχυρανθρώπων τους. Τώρα είναι η σειρά του Κυριάκου.

Ο απότερος στόχος παραμένει ο ίδιος: O φυσικός πλούτος της χώρας για την διάσωση της Ευρώπης! Θα το δούμε να ξετυλίγεται όπως συνέβη με τα πετρέλαια: Tότε που λέγαμε όλοι γραφικό τον Κώστα Χαρδαβέλλα που έκανε την σχετική έρευνα.

Αλλος τρόπος να διασωθεί η Ευρώπη και οι γερμανικές τράπεζες δεν υπάρχει ακόμη και εάν η Λαγκάρντ μετατραπεί σε θηλυκό Κόπερφιλντ και αρχίσει να βγάζει τρις ευρώ από τα μανίκια. Το ίδιο και με το ελληνικό χρέος και τις ελληνικές συστημικές τράπεζες που κουβαλάνε 100 δις κόκκινα δάνεια και 10 χρόνια τώρα οι οικονομικοί συντάκτες γράφουν το ίδιο ρεπορτάζ με άλλο τίτλο και άλλες λέξεις. 10 χρόνια τώρα κι ενώ στο μεταξύ έχουμε δανεισθεί 241 δις οι ελληνικές τράπεζες λύνουν το πυρηνικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων και λύση δεν βρίσκεται. Κι εδώ φυσικά υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Με 80 δις κόκκινα δάνεια στα έγκατα των συστημικών τραπεζών είναι λογικό οι μετοχές τους να στροβιλίζονται στον ίλιγγο της απαξίωσης. Και μια και εμπλέκεται και η ηγεσία της Ε.Ε. καλά θα είναι να μας πει ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, γιατί ο πρώην προιστάμενός του Γιουνκέρ αλλά και η Μέρκελ ανέχθηκαν 10 χρόνια τώρα την μη αντιμετώπιση του πυρηνικού προβλήματος των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες;

Πως είναι δυνατόν οι δανειστές, τα κλιμάκια των οποίων είχαν στρατοπεδεύσει στη χώρα μας, να αγνοούσαν την επικινδυνότητα των 80 δις κόκκινων δανείων όταν ενέκριναν τις διαβόητες δόσεις;

Οταν στο μεταξύ τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα από τα τρία μνημονιακά προγράμματα φτάνουν τα 241,6 δισ. ευρώ! Κι όμως παρότι έχουμε βυθισθεί σε ένα θανάσιμο εθνικό χρέος, τα 80 δις ευρώ κόκκινα δάνεια παραμένουν απειλή ακόμη και για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί.

Δεν υπάρχουν (ποινικές) ευθύνες για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο;

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα ποσά που εγκρίθηκαν για κάθε ένα από τα τρία προγράμματα, ήταν 80 δισ. ευρώ, 144,7 δισ. και 86 δισ.Δηλαδή, συνολικά εγκρίθηκαν δανειακά προγράμματα ύψους 310,7 δισ. ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά, στο πρώτο πρόγραμμα εκταμιεύτηκαν τα 52,9 δισ. ευρώ, στο δεύτερο τα 141,8 δισ. και στο τρίτο -ως τις 21 Ιουνίου 2018- τα 46,9 δισ. ευρώ.

Συνολικά, τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα από τα τρία μνημονιακά προγράμματα φτάνουν τα 241,6 δισ. ευρώ.

Το προφίλ κάθε δανείου από τα αυτά που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα, ήταν διαφορετικό. Στο πρώτο πρόγραμμα, τα χρήματα προήλθαν από διακρατικές δανειακές συμβάσεις της Ελλάδας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το δεύτερο πρόγραμμα αποτέλεσε ένα τεράστιο κεφάλαιο που εκταμιεύτηκε από τον EFSF, ενώ το Μνημόνιο Σύριζα αποτελεί αποτέλεσμα της συμφωνίας με τον ESM.

Από το 2010 ως το 2018 εγκρίθηκαν από την ελληνική βουλή 15 μεγάλα μεταρυμιστικά πακέτα, για όλους του οικονομικούς τομείς: την υγεία, την αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φορολογική πολιτική, τη δημόσια διοίκηση, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις.

Κι όμως μετά από 10 χρόνια θυσιών και αίματος του ελληνικού λαού το μείζον θέμα των 80 δις κόκκινων δανείων δεν αντιμετωπίστηκε ούτε από τους δανειστές, ούτε από τους Ελληνες πολιτικούς, ούτε από την ΕΚΤ, ούτε από τους τραπεζίτες.

Τι συμβαίνει εδώ;

Δέκα χρόνια Μνημόνια και το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων παραμένει εδώ εκρηκτικό και απειλητικό μπροστά μας. Κυβερνήσεις, πρωθυπουργοί και τραπεζίτες κλωτσούσαν κάθε τόσο με μαεστρία το μπαλάκι πιο κάτω λες και είχαν να κάνουν με κουτόφραγκους ελεγκτές.

Tα ποσοστό των κόκκικων δανείων στις ελληνικές τράπεζες είναι 15 φορές (!!!!) μεγαλύτερο από το μέσο όρο των ευρωπαικών!

Υπερεπείγουσα καθίσταται η ανάγκη εφαρμογής συστημικής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, καθώς μεγαλώνει η “ψαλίδα” με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο NPE στον οποίο αυτές πρέπει να συγκλίνουν-έγραφε η Νένα Μαλλιάρα στο Capital.gr παρουσιάζοντας τα νέα στοιχεία (2019) της ΕΚΤ που είναι αποκαρδιωτικά για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών!

Σύμφωνα λοιπόν με τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, με ημερομηνία αναφοράς την 31η Μαρτίου 2019 στο τέλος Μαρτίου 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 80 δισ. ευρώ (!!!!), μειωμένα κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018 και κατά περίπου 27,2 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδό τους.

Η υποχώρηση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων το α’ τρίμηνο του 2019 ήταν κυρίως αποτέλεσμα διαγραφών (!!!!!), ύψους 0,9 δισ. ευρώ και πωλήσεων, ύψους 0,8 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικού ύψους πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων των ελληνικών τραπεζών παρέμεινε τον Μάρτιο του 2019 σε υψηλό επίπεδο (45,2%), με ανησυχητικό το γεγονός ότι, παρά τη βελτίωση του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν περιορισμένες.

Μέχρι και τον Μάρτιο 2019, τα στοιχεία έδειχναν ανησυχητικά υψηλό ποσοστό δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνιζαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη ρύθμιση. Μάλιστα, σε μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων, η καθυστέρηση σημειωνόταν μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης!!!

Όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στόχος είναι ο δείκτης επισφαλειών να έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021.

Σημειώνεται ότι ως προς τις επιμέρους κατηγορίες χαρτοφυλακίων, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται σε 44,7% για το στεγαστικό, 54,1% για το καταναλωτικό και 44% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Εντός του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου, ο δείκτης για το χαρτοφυλάκιο τόσο των ελευθέρων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός (65,9% και 58,9% αντίστοιχα). Καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (24,5%) και στο χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων (24%).

Όσον αφορά τη διάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το 49% του υπολοίπου αφορά δανειακές συμβάσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, το 30,9% δάνεια αβέβαιης είσπραξης (“unlikely to pay”) και το 20,1% δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί. Επίσης, πολλοί δανειολήπτες έχουν αιτηθεί νομική προστασία (14,6% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων).

Όσον αφορά την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από συσσωρευμένες προβλέψεις, ο σχετικός δείκτης ανέρχεται σε 47,1%.

Τα κόκκινα δάνεια είναι απειλή ενός νέου μνημονίου εάν συμπέσουν με κραχ στην παγκόσμια οικονομία, κατάρρευση του τουρισμού -όπως προμηνύουν τα σημάδια-αλλά και χρεοκοπία της ΔΕΗ!

Και καλά οι άφρονες πρωθυπουργοί. Οι τραπεζίτες όμως και η Τράπεζα της Ελλάδας (πότε θα σταματήσει το καραγκιοζιλίκι των capital controls;) γιατί δεν φρόντισαν να καθαρίσουν τα των οίκων τους και έσπευδαν κάθε τόσο να υποβάλλουν τα σέβη τους σε ένα ιδεολήπτη πρωθυπουργό;

Είναι καιρός (υπάρχει άραγε χρόνος) κάθε τράπεζα να αντιμετωπίσει επιτέλους το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Στο κάτω κάτω οι καλοί και ακριβοπληρωμένοι καπεταναίοι των τραπεζών φαίνονται στα δύσκολα και στη καταιγίδα. Τι κάνουν όλα αυτά τα χρόνια πέρα από λόγια και ξόδεμα χρόνου σε συναντήσεις με τους επίσης καιροσκόπους πολιτικούς μας;

Στην περίπτωση των κόκκικων δανείων είναι καιρός να αναδειχθούν και οι ευθύνες των ακριβοπληρωμένων στελεχών των ελληνικών τραπεζών οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να κολακεύουν τον πρώην πρωθυπουργό Τσίπρα και να κλωτσάνε το τενεκεδάκι πιο κάτω-γράφαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας.

Καμμία τράπεζα δεν φρόντισε να λύσει το πρόβλημα με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Επρεπε να εξετάσουν με προσοχή αλλά και αποφασιστικότητα τα δεδομένα του κάθε δανειολήπτη και αφού αντιμετώπιζαν με κάποιο βαθμό επιείκειας όσους πραγματικά δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους στη συνέχεια να έβγαζαν σε πλειστηριασμό τα σπίτια των κακοπληρωτών που είναι κάτι βίλες στο Πανόραμα Βούλας και στα πιο ακριβά προάστια της Ελλάδας.

Προφανώς οι τράπεζες ή δεν διάθεταν το ικανό προσωπικό να φέρει σε πέρας κάτι τέτοιο ή υπήρξαν πιο αργόσυρτες από αργό ριπλέι. Με αυτό το τρόπο χάθηκε χρόνος. Επίσης χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να γίνει μία κίνηση επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών όπως η πρόσφατη πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι διοικήσεις των τραπεζών πως εάν δεν ανακτήσουν την εμπιστοσύνη (ακόμη και την αγάπη και τον σεβασμό) του κόσμου το παιγνίδι είναι χαμένο από χέρι.

Κι αυτό γιατί η Ελλάδα είναι ιδιάζουσα περίπτωση-για τους πιο πάνω λόγους.

Ως τώρα λοιπόν αυτό που ενδιάφερε τα κορυφαία στελέχη των τραπεζών είναι να απολαμβάνουν τους πλουμιστούς μισθούς τους και να πετυχαίνουν διακανονισμούς στα στεγαστικά δάνεια των εκατομμυρίων ευρώ που είχαν λάβει οι ίδιοι.

Τα κόκκινα δάνεια λοιπόν σε συνδυασμό με την ραγδαία πτώση του Τουρισμού αποτελούν πυρηνική βόμβα στη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πτώση του τουρισμού σημαίνει και χτύπημα στο εγχώριο real estate! Εάν βγει βρώμα ότι οι Κινέζοι και οι Αραβες εγκαταλείπουν την Ελλάδα, άντε γεια.

Γι΄αυτό είναι τώρα η στιγμή η χώρα ν΄αρχίσει να παράγει καινοτόμες υπηρεσίες πέρα από το να υποδύεται την παγκόσμια ξαπλώστρα. Ο τουρισμός και το real estate όπως δείχνουν τα σημάδια θα περάσουν μία δεκαετία άγριας κρίσης.

Στο μεταξύ ας ετοιμασθούμε να ζήσουμε μια 20ετία απίστευτης λεηλασίας του φυσικού πλούτου της χώρας. Τα καλύτερα έρχονται…

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK