kourdistoportocali.comNews DeskΣυναγερμός στις ΗΠΑ για τους θανάτους από το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Αυτά είναι τα συμπτώματα

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τους θανάτους από το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Μετά από 6 νεκρούς και πάνω από 450 βαριά ασθενείς εξαιτίας του ατμίσματος

“Ήρθε η ώρα να σταματήσετε το άτμισμα. Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο, σας παρακαλούμε, σταματήστε”

Αυτή είναι η δραματική έκκληση του επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας του Κάνσας, Δρ. Λι Νόρμαν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από 6 νεκρούς και πάνω από 450 βαριά ασθενείς εξαιτίας του ατμίσματος. Σύντομα οι θάνατοι θα χτυπήσουν και την πόρτα μας-βλέπεις στις ΗΠΑ η μόδα του θανάσιμου ηλεκτρονικού τσιγάρου είχε φθάσει νωρίτερα.

Όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι του Κάνσας ένας κάτοικος της πολιτείας είναι ο έκτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από τη μυστηριώδη πνευμονική ασθένεια που σχετίζεται με το άτμισμα, την ώρα που οι υπηρεσίες υγείας προσπαθούν να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν αυτό το πανεθνικό πρόβλημα.

“Ήρθε η ώρα να σταματήσετε το άτμισμα. Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο, σας παρακαλούμε, σταματήστε”, ήταν η δραματική έκκληση του επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας του Κάνσας, Δρ. Λι Νόρμαν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν 450 κρούσματα αυτής της ασθένειας των πνευμόνων σε 33 Πολιτείες των ΗΠΑ και σε ένα συνδεδεμένο έδαφος. Η έρευνα που διεξάγεται από κοινού από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει συνδέσει την ασθένεια με κάποιο συγκεκριμένο προϊόν που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Κάποιοι από τους ασθενείς είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα κάνναβης που περιέχουν ένα έλαιο που παράγεται από τη βιταμίνη Ε και μπορεί να είναι επικίνδυνο αν εισπνευστεί. Η βιομηχανία του ατμίσματος κατηγορεί ως υπεύθυνα τα προϊόντα που πωλούνται στη μαύρη αγορά. “Συμφωνούμε με την FDA. Αν δεν θέλετε να πεθάνετε ή να καταλήξετε στο νοσοκομείο, σταματήστε να ατμίζετε παράνομα έλαια THC αμέσως”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Αμερικανής Ένωσης Ατμίσματος (AVA). “Αν είστε ενήλικας καπνιστής ή πρώην καπνιστής που ατμίζει προϊόντα νικοτίνης αγορασμένα σε κατάστημα, μην ακούτε τους ακτιβιστές που θα προτιμούσαν να εισπνέετε θανατηφόρο καπνό παρά να ατμίζετε”, πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν δύσπνοια, πυρετό, βήχα και εμετούς. Κάποιοι έχουν επίσης αναφέρει πονοκεφάλους, ζάλη και πόνους στο στήθος.

Ο έκτος άνθρωπος που πέθανε στο Κάνσας ήταν άνω των 50 ετών και έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Δεν έχουν δοθεί άλλες πληροφορίες για τον θάνατό του.

Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε την Δευτέρα του Αμερικανούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα οποιουδήποτε είδους μέχρι να μπορέσουν οι επιστήμονες να διαχειριστούν καλύτερα αυτή τη μυστηριώδη ασθένεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρούλας Τσουλέα στο iatropedia.gr τα 5 επιβεβαιωμένα θύματα είναι από το Ιλινόι, το Όρεγκον, την Ιντιάνα, τη Μινεσότα και την Καλιφόρνια. Οι θάνατοι στις τρεις τελευταίες πολιτείες αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο άνθρωπος που πέθανε στην Ιντιάνα ήταν ενήλικας. Έχασε τη ζωή του «από σοβαρό τραυματισμό των πνευμόνων που σχετίζεται με ιστορικό χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου ή άτμισμα», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας αυτής της πολιτείας.

Αντίστοιχα, ο ασθενής που πέθανε στη Μινεσότα είχε ηλικία άνω των 65 ετών. Ο ασθενής αυτός «πέθανε έπειτα από μακρά και επιπλεγμένη νοσηλεία». Στην περίπτωση αυτή, ο θάνατος σχετίσθηκε με το άτμισμα παράνομων προϊόντων που περιείχαν κάνναβη.

Όσον αφορά τον θάνατο στην Καλιφόρνια, αυτός καταγράφηκε στο Λος Άντζελες και ήταν ένας 55χρονος με χρόνια, υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Οι ειδικοί περιγράφουν την κατάσταση ως «εξαιρετικά ανησυχητική». Την αγωνία τους εντείνει το γεγονός πως ακόμα δεν έχουν βρει τι είναι αυτό που αρρωσταίνει τον κόσμο. Ούτε μπορούν να εξηγήσουν γιατί εμφανίστηκε το εφετινό καλοκαίρι η νέα, ανεξήγητη πνευμονοπάθεια και όχι πέρυσι ή άλλη εποχή του χρόνου.

Μάλιστα τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ζητούν πλέον από τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ζητά από τους ατμιστές να μην αναμιγνύουν τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων και να μην προσθέτουν ουσίες σε αυτά.

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί από το Ουϊσκώνσιν και το Ιλινόι όπου παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα της ανεξήγητης πνευμονοπάθειας, δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine (NEJM) αναλυτική περιγραφή των συμπτωμάτων των ασθενών.

«Καθώς συνεχίζουμε τις έρευνές μας, τα CDC συνιστούν στον κόσμο να εξετάσει το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο. Προς το παρόν αυτός είναι ο κύριος τρόπος πρόληψης της συγκεκριμένης πνευμονοπάθειας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Dr Dana Meaney Delman, η επιστήμονας που ηγείται των ερευνών στα CDC. «Όσοι εξακολουθήσουν να το χρησιμοποιούν, πρέπει να έχουν το νου τους για ύποπτα συμπτώματα. Τέτοια συμπτώματα είναι βήχας, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, ναυτία και έμετος. Αν τα εκδηλώσουν, πρέπει αμέσως να απευθυνθούν στον γιατρό».

Και συνέχισε: «Ανεξάρτητα από την παρούσα έρευνα, όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν πρέπει να το προμηθεύονται από πλανόδιους πωλητές. Ούτε πρέπει να αγοράζουν αυτοσχέδια ή παράνομα υγρά, να τροποποιούν τα υγρά ή να τους κάνουν προσθήκες. Επιπλέον, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται από εφήβους, νεαρούς ενήλικες, εγκύους ή από άτομα που δεν χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού».
Τι ξέρουν οι ειδικοί

Όπως εξήγησε η Dr Delman, από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται πως όσοι προσελήφθησαν από τη νέα πνευμονοπάθεια:

Ανέφεραν παρόμοια συμπτώματα
Είχαν παρόμοιες κλινικές εκδηλώσεις και ευρήματα
Είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο τις 90 ημέρες πριν εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα (οι περισσότεροι καθημερινά και την τελευταία εβδομάδα).

Επιπλέον, πολλοί από αυτούς είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα που περιείχαν κάνναβη. Άλλοι όμως είχαν χρησιμοποιήσει τόσο προϊόντα με κάνναβη, όσο και προϊόντα με νικοτίνη. Μικρότερη ομάδα ασθενών είχε χρησιμοποιήσει μόνο προϊόντα με νικοτίνη, κατά την Dr Delman.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη συσκευή και καμία ουσία που να σχετίζεται με όλα τα περιστατικά», είπε. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν πλήθος χημικών και συντηρητικών, τη σύσταση των οποίων δεν μπορούν να γνωρίζουν οι καταναλωτές. Πόσω μάλλον που πολλοί χρησιμοποιούν παράνομα ή αυτοσχέδια υγρά».
Ποιοι αρρώστησαν – Η νοσηλεία

Εν τω μεταξύ, την πρώτη συνολική εικόνα των ασθενών έδωσαν στη δημοσιότητα οι γιατροί από το Ουϊσκώνσιν και το Ιλινόι, οι οποίοι συγκέντρωσαν τα 53 πρώτα περιστατικά με σοβαρή πνευμονοπάθεια.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στην NEJM:

Το 83% των ασθενών ήσαν άνδρες
Η μέση ηλικία ήταν τα 19 έτη (κυμαινόταν από 16 έως 53 ετών). Το 32% των ασθενών είχαν ηλικία κάτω των 18 ετών.

Όλοι οι ασθενείς είχαν αναπνευστικά συμπτώματα όταν διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Αυτά οφείλονταν σε βλάβες που ήταν εμφανείς και στους δύο πνεύμονες στις απεικονιστικές εξετάσεις. Οι αμφοτερόπλευρες βλάβες αποτελούν πλέον κριτήριο για να διαγνωστεί η νέα πνευμονοπάθεια, λένε οι γιατροί. Οι απεικονιστικές εξετάσεις ήταν ακτινογραφία και αξονική τομογραφία θώρακος. Όσον αφορά την ανάγκη για νοσηλεία:

Το 94% των ασθενών χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο
Το 58% των ασθενών χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική
Το 32% των ασθενών χρειάσθηκαν διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής
Το 87% των ασθενών χρειάσθηκαν οξυγόνο
Η διάρκεια της νοσηλείας κυμάνθηκε από 1 έως και 25 ημέρες (μέση διάρκεια οι 6 ημέρες)

Άρρωστοι για πολλές ημέρες – Τα συμπτώματα

«Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν συμπτώματα επί μία εβδομάδα πριν κάνουν την εισαγωγή», δήλωσε η επιδημιολόγος Dr Jennifer Layden, αρχίατρος του υπουργείου Υγείας του Ιλινόι (σ.σ. κάθε αμερικανική πολιτεία αποτελεί αυτόνομο κράτος με δική του νομοθεσία και υπουργεία). «Είχαμε όμως και περιστατικό που έφθασε τις 61 ημέρες με συμπτώματα, πριν κάνει εισαγωγή».

Όταν έγινε η εισαγωγή, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα των ασθενών ήσαν:

Αναπνευστικά (98% των περιπτώσεων)
Γαστρεντερικά (81%)
Συστηματικά (100%)

Τα πιο συχνά αναπνευστικά συμπτώματα ήταν:

Δύσπνοια (87% των ασθενών)
Βήχας (83%)
Πόνος στο στήθος (55%)

Τα πιο συχνά γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν:

Ναυτία (70% των ασθενών)
Έμετος (66%)
Διάρροια (43%)
Πόνος στην κοιλιά (43%)

Τα συστηματικά συμπτώματα ήταν κυρίως:

Πυρετός (81% των ασθενών)
Ρίγη (58%)
Κόπωση (45%)
Πονοκέφαλος (40%)
Απώλεια βάρους (26%)

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι σε κανένα ασθενή δεν βρέθηκε η αιτία της πνευμονοπάθεια. Ωστόσο επιβεβαιώθηκε ότι η πνευμονοπάθεια δεν σχετιζόταν με κάποιο λοιμογόνο παράγοντα (π.χ. βακτήριο ή ιό). Επιπλέον, το 72% των ασθενών είχαν εξεταστεί από τους γιατρούς και άλλη φορά, πριν εισαχθούν τελικά στο νοσοκομείο.
Τι είδους ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν καπνίσει

Η λεπτομερής καταγραφή των ειδικών δίνει απάντηση και στο τι είχαν καπνίσει οι ασθενείς αυτοί. Κατ’ αρχάς, όλοι τους ήταν χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 41 έδωσαν λεπτομερείς πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτές:

Το 80% είχαν χρησιμοποιήσει υγρά που περιείχαν τετραϋδροκανναβινόλη (THC)
Το 61% είχαν χρησιμοποιήσει υγρά που περιείχαν νικοτίνη
Το 7% είχαν χρησιμοποιήσει υγρά με κανναβιδιόλη (CBD)
Το 37% δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν μόνο υγρά με THC
Το 17% είπαν ότι χρησιμοποιούσαν μόνο προϊόντα με νικοτίνη
Το 44% είπαν ότι χρησιμοποιούσαν υγρά και με THC και με νικοτίνη
Το 88% δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν καθημερινά ηλεκτρονικό τσιγάρο

Συνολικά, οι ασθενείς ανέφεραν 14 διαφορετικές μάρκες προϊόντων με THC και 13 μάρκες προϊόντων με νικοτίνη και διάφορες γεύσεις. Τέλος, από τους 41 ασθενείς, οι 7 κάπνιζαν και παραδοσιακά τσιγάρα.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Πως οι Τούρκοι κομμάντος σχεδιάζουν να μεταφέρουν στη Τουρκία δεμένους χειροπόδαρα Παυλόπουλο και Μητσοτάκη!
Τραμ τέλος! Αφού πετάξαμε ένα σωρό λεφτά τώρα πάει το Μετρό στη Γλυφάδα
Ο Κυριάκος έτοιμος να βομβαρδίσει τη Μέρκελ με πρόσφυγες και μετανάστες
Ο ΟΤΕ τούς προσφέρει 215.000 ευρώ αποζημίωση αλλά εκείνοι παραμένουν γατζωμένοι στις θέσεις τους!
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να συντρίψουν οποιονδήποτε αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας
Συγκλονίζει η δημοσκόπηση της MRB>Το 56% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα, μειώνει τη διαφορά ο Σύριζα!
Ξηλώνεται το Ευρωπαϊκό πουλόβερ
Τιτανικός στον Ωκεανό της σπατάλης η Iστορική Εθνική Τράπεζα
2021>Ζεις μονάχα μία φορά και χρωστάς μία Επανάσταση στον εαυτό σου
Στυλ και φιλοξενία από τη Μαρέβα
Οι σοβαροί και υπεύθυνοι επιχειρηματίες συνειδητοποιήσαμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι δεμένη με την κοινωνία
Έρευνα-ΣΟΚ>Το 49% των Ελλήνων αισθάνονται μια ανεξήγητη εξάντληση στη διάρκεια της εργασίας τους