kourdistoportocali.comNews DeskΣΟΚ! Ενώ η Τουρκία προελαύνει σε ξηρά και θάλασσα ΜΚΟ εμπλέκει τον Αναστασιάδη σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος!

Σφίγγει ο κλοιός

ΣΟΚ! Ενώ η Τουρκία προελαύνει σε ξηρά και θάλασσα ΜΚΟ εμπλέκει τον Αναστασιάδη σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος!

Τα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα και την Κύπρο πυκνώνουν

Κι ενώ η Τουρκία προελαύνει σε ξηρά και θάλασσα μία διεθνής Μη κυβερνητική οργάνωση εμπλέκει το νομικό γραφείο του Κυπρίου Πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη σε σκοτεινά deals με ολιγάρχες φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα και την Κύπρο πυκνώνουν ενώ μία ακόμη οικονομική χρεοκοπία παραμονεύει προ των θυρών των δύο χωρών εξαιτίας των κόκκινων δανείων και όχι μόνο.
Η Τουρκία κλιμακώνει τις κινήσεις, δημιουργεί και συντηρεί κλίμα έντασης, ενεργώντας σχεδιασμένα και μεθοδικά για την επιβολή τετελεσμένων σε θάλασσα και ξηρά. Την τελευταία περίοδο έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο που βαθμηδόν διαμορφώνει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο να την εξαναγκάσει να αποδεχθεί τους τουρκικούς όρους-όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος.
Επί του εδάφους, παρατηρούνται συνεχείς κινήσεις επέκτασης της κατοχής εντός της νεκρής ζώνης. Πληροφορίες αναφέρουν πως τέτοιες ενέργειες έχουν καταγραφεί στις αρχές Αυγούστου στην οδό Λήδρας, όπου οι κατοχικές αρχές κατασκεύασαν στέγαστρο παρά την οδό Κύκκου, εντός της νεκρής ζώνης, που ενώνει τις δύο διόδους, αυτή των ελευθέρων περιοχών και εκείνη των κατεχομένων. Στην περιοχή του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας υπήρξε σε δύο περιπτώσεις μετακίνηση θέσεων (κοντά στο Σπίτι της Συνεργασίας). Περαιτέρω, τουρκική παρουσία και έλεγχος διαπιστώνεται στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο και συγκεκριμένα στο αγγλικό νεκροταφείο Wayne’s Keep. Σε αυτά προστίθενται οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις στα Στροβίλια και Δένεια-Αυλώνα.
Στη θάλασσα παραμένουν τα δύο γεωτρύπανα, «Πορθητής» και «Γιαβούζ», ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται και το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», νοτίως του νησιού. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά πού θα κατευθυνθεί το νέο απόκτημα της Τουρκίας, το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis». Ένα σενάριο, αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, είναι να σταλεί στην περιοχή του Καστελόριζου. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο αντιμετωπίζει επιφυλάξεις στα υψηλά δώματα της τουρκικής ηγεσίας, κυρίως από τους αξιωματούχους εκείνους, που θεωρούν πως δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. Συνεπώς, στην περίπτωση που θα επικρατήσει αυτή η άποψη, το «Oruc Reis», είτε θα κινηθεί στα όρια των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας είτε θα σταλεί νότια της Κύπρου.
Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία αναμένουν την απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λούτ, για επαφές. Η επίσκεψη τοποθετείται χρονικά στις αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι, πάντως, σαφές πως το ενδιαφέρον βρίσκεται στην τριμερή της Νέας Υόρκης, Γκουτέρες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, στο τέλος του Σεπτέμβρη.

Κι ενώ η Τουρκία δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες σε Ελλάδα και Κύπρο έρχεται η διεθνής Μη κυβερνητική Οργάνωση, OCCRP, (Organized Crime and Corruption Reporting Project), με έρευνα που δημοσίευσε να εμπλέξει ευθέως τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και το δικηγορικό του γραφείο, σε υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για λογαριασμό Ρώσων ολιγαρχών, φίλων του Βλαντιμίρ Πούτιν. O OCCRP είναι ένας οργανισμός ερευνητών και δημοσιογράφων της Ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής που εξειδικεύεται σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά την εκλογή του στη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2013, εργάστηκε συστηματικά για την ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία, σε μια περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία δεχόταν επικρίσεις για τον ρόλο της, ως κέντρου ξεπλύματος μαύρου χρήματος, λόγω των χαλαρών οικονομικών ελέγχων. Όμως αρκετά χρόνια πριν την εκλογή του το 2013, το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του και το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος, κανόνιζε συμφωνίες με έναν φίλο του Προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, εμπλεκόμενο στο περιβόητο σκάνδαλο Μαγκνίτσκι, με ένα δίκτυο εταιριών που εμπλέκονται σε διάφορα οικονομικά σκάνδαλα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αναστασιάδης αποσύρθηκε από το δικηγορικό γραφείο, «Νικ. Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες LLC» μετά την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως οι δύο κόρες του παραμένουν συνέταιροι στο δικηγορικό γραφείο “Νίκος Αναστασιάδης” που λειτουργεί στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με τα αρχεία της ανενεργής λιθουανικής τράπεζας «Ukio Bankas» τα οποία κατέχει και ανέλυσε ο OCCRP, το IRPI (της Ιταλίας) και το «Global Witness», αποκαλύπτεται πως το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη εκτελούσε πολύπλοκες συμφωνίες που μετάφεραν ρωσικό χρήμα από και σε εταιρείες – βιτρίνες που είχαν είτε δημιουργηθεί είτε συσχετιζόντουσαν με το δικηγορικό γραφείο.

Δύο από αυτές τις εταιρείες βιτρίνες, οι Batherm Ventures Ltd. και Matias Co Ltd., φαίνονται να είναι βαθιά διαπλεκόμενες με το ‘Πλυντήριο της Τρόικας’ (σ.σ Το σκάνδαλο «Troika Laundromat» αφορά μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Ρωσίας, την Troika Dialog, η οποία αργότερα συγχωνεύτηκε με δύο άλλες ρωσικές κρατικές τράπεζες. Πρόκειται για ένα δίκτυο εταιρειών -βιτρινών που λειτουργούσε από το 2006 ως το 2013 και έκανε διακίνηση τουλάχιστον 4.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας την ευκαιρία στους χρήστες του να φοροδιαφεύγουν, να αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία και να ξεπλένουν χρήμα.

Η Batherm και Matias τροφοδότησαν το σύστημα με 323 εκατ. δολάρια για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι άγνωστοι.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν υπονοούν πως ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Αλεξάντερ Αμπραμόφ, κρυβόταν πίσω και από τις δύο εταιρείες και μάλιστα τις χρησιμοποιούσε για να αγοράσει τεράστια ρωσική επιχείρηση ενέργειας σε απίστευτα προνομιακή τιμή. Στην συνέχεια ο Αμπραμόφ, απέκτησε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε έτσι πολίτης της ΕΕ, με την βοήθεια του δικηγορικού γραφείου Αναστασιάδη.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν, πάντως δεν περιέχουν απτές αποδείξεις πως το δικηγορικό γραφείο ή οι υπάλληλοι του παραβίασαν κάποιο νόμο ή διέπραξαν κάποιο έγκλημα. Οι συνδιαλλαγές ωστόσο, εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με την σχέση της νομικής εταιρείας Αναστασιάδη και τους συνεργάτες της, με ρωσικά οικονομικά δίκτυα που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες. “Επιπλέον, ενισχύουν μακροχρόνιες υποψίες πως τέτοιου είδους σχέσεις θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Κύπρου”. Η ΜΚΟ πριν την δημοσίευση είχαν ζητήσει τις θέσεις του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK