kourdistoportocali.comNews DeskEKTAKTH EIΔHΣH>Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αποκάλυψη

EKTAKTH EIΔHΣH>Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι ρεπόρτερς-ερευνητές Ιάσονας Πιπίνης και Τάσος Τέλλογλου στο τρίγωνο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΚΕΛ-(Αρτεμίου-Πιερή)

Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ με στοιχεία-φωτιά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η Αχίλλειος Πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στο τρίγωνο ΑΚΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ με το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου και Πιερή.

pipinis1

Δύο από τους πιο ικανούς Ελληνες ερευνητές-δημοσιογράφους ο Ιάσονας Πιπίνης (στον Ελεύθερο Τύπο) και ο Τάσος Τέλλογλου (στο insidestory.gr) αναζητούν τα “ίχνη” τόσο της εταιρίας ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΙΚΗ που φαίνεται στο μετοχολόγιο της ΑΥΓΗΣ όσο και άλλα στοιχεία που καίνε στην κυριολεξία. Στο μεταξύ παράλληλα με την έρευνα των δημοσιογράφων η φημολογία δίνει και παίρνει για αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σήμερα Δευτέρα κιόλας ο Ιάσονας Πιπίνης αποκαλύπτει στον Ελεύθερο Τύπο “μυστικό” ταξίδι των Παππά-Αρτεμίου στην Βενεζουέλα για προσέλκυση επενδυτών. Στο μεταξύ αρχίζει να μπαίνει στο κάδρο και ο συνεταίρος του Αρτέμη Αρτεμίου, Λάμπρος Πιερή ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ τον ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ο οποίος την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 αποθανάτισε την στιγμή που ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου έβγαινε από την πλαινή πόρτα του Μαξίμου κρατώντας μια άδεια πλαστική σακούλα το ενδιαφέρον-όχι μόνο δημοσιογραφικό-θα στρέφονταν και στο πρόσωπο του Λάμπρου Πιερή, ο οποίος (σύμφωνα με τον Αρτεμίου) ήταν συνεταίρος του Αρτεμίου στο νομικό τους γραφείο έως το 2015. Ο Λάμπρος Πιερή είναι μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

ARTmed

Οι επτά εταιρείες, οι οποίες δεν υπάρχουν στα Panama Papers, ιδρύθηκαν στον Παναμά μετά την 1η Οκτωβρίου 2013 και σε αυτές εμφανίζονται ως διευθυντές οι εταιρείες Aplaw Nominee Ltd και Aplaw Serveces Ltd, στις οποίες εμφανίζεται και το όνομα του δικηγόρου Λάμπρου Πιερή, ο οποίος ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Αρτεμίου αποχώρησε από το γραφείο του το 2015.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του νομικού γραφείου που διατηρούσαν από κοινού οι δύο δικηγόροι:

The Firm was founded by two visionaries, Artemis Artemiou and Lambros Pieri who launched the firm with an entrepreneurial excitement and have made it our core business to know and understand our clients and their interests.

logottt

Artemiou, Pieri & Associates LLC is a full-service Firm that supports an array of industries – among them, Banking, Entertainment, Finance, Health Care, Corporate, Intellectual property, Litigation, Real estate and Tax in both national and international markets.

The Firm is established and based in Cyprus by a Team of highly qualified Legal, Management and Corporate Finance Professionals engaging in a number of transactions daily involving a variety of spoken languages namely, English, Greek, Spanish, Russian and Italian. It is associated with local firms in Greece, Venezuela, Italy and Russia.

Ο Λάμπρος Πιερή είναι δικηγόρος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Είναι εγγεγραμμένος στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και νομικός σύμβουλος στη δικηγορική εταιρεία Αρτεμίου, Πιερή & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.

Είναι σύμβουλος σε εταιρίες και σε οργανισμούς τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο οποίο είναι καθηγητής ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

spirtzizimages-watchit-gr

Στο ίδιο Πανεπιστήμιο σπούδασε (στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής) και ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο Σπίρτζης μάλιστας διετέλεσε και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και των οργάνων Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από το 1986 έως το 1993.

Ο Λάμπρος Πιερή τώρα διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, του Συμβουλίου Ανώτατης εκπαίδευσης Κύπρου, Γ.Γ. της ΠΟΦΕΝ, μέλος του Δ.Σ. ΚΟΚ. Είναι επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (εκ της θέσεως του ως Αντιπρόεδρος) και μέλος στην Επιτροπή Ελέγχου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

logor

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΚΤ 10/08/2016 «σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των διορισμών των μελών της Επιτροπείας και της λήψης όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, η Επιτροπεία συνεδρίασε σε ολομέλεια των μη εκτελεστικών μελών με αποκλειστικό θέμα τον καταρτισμό της σε σώμα».

Η σύνθεση της Επιτροπείας είναι ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Τάκης Ταουσιάνης
Αντιπρόεδρος: Λάμπρος Πιερή
Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος: Πανίκος Πούρος
Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου: Γιώργος Κίττος
Πρόεδρος Επιτροπής Κινδύνων: Γιώργος Χατζηνικόλας
Πρόεδρος Επιτροπής Αμοιβών: Χαράλαμπος Χριστοδουλίδης
Πρόεδρος Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων: Σουζάνα Πογιατζή

Η Ιστορία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

1844 Iδρύεται στο Rochdale του Ηνωμένου Βα­σιλείου η πρώτη συνεργατική εταιρεία.

1904 Γίνονται οι πρώτες προσπάθειες στην Κύπρο για ίδρυση συνεργατικών εταιρειών. Με πρωτοβουλία του τότε πρώην Διευθυντή Γεωργίας William Bevan ιδρύονται συνεργατικές εταιρείες στην Πέγεια, τη Χλώρακα, την Κισσόνεργα και τη Μεσόγη οι οποίες ωστόσο δεν κατάφεραν να επιβιώσουν και διαλύθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

1909 Ιδρύεται στις 22 Νοεμβρίου  στο κατεχόμενο Λευκόνοικο η Χωρική Τράπεζα Λευκονοίκου με πρότυπο τις συ­νεργατικές πιστωτικές εταιρείες Raiffeisen που ιδρύθηκαν πρώτα στη Γερμανία και μεταγενέσ­τερα στην Αυστρία. Για την ίδρυση της Εταιρείας πρωτοστάτησαν ο Ιωάννης Οικονομίδης, επιφανής προσωπικότητα της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου της τότε εποχής και ο Μάρκος Χαραλάμπους, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου της κοινότητας.

1937 Ιδρύεται η  Συνεργατική Κεντρική Τρά­πεζα η οποία άρχισε να  λειτουργεί κανονικά από την 1η Ιανουαρίου του 1938. Οι βασικοί λόγοι, που οδήγησαν στην ίδρυση της, ήταν η ανάπτυξη των συνεργατικών εταιρειών σε βαθμό που επέβαλλε την ανάγκη για ίδρυση ενός κεντρικού φορέα, ο οποίος θα διευκό­λυνε την επιτέλεση του έργου τους και, η διαπίσ­τωση του γεγονό­τος ότι η Γεωργική Τράπεζα, που ιδ­ρύθηκε το 1925, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις βραχυπρόθεσμες δανειακές ανάγκες ούτε των συνεργατικών εταιρειών ούτε των γεωργών.

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ιδρύθηκε το 1937 και άρχισε τη λειτουργία της το 1938. Είναι συνεργατική εταιρεία που συστάθηκε δυνάμει του περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμου του 1985 (Ν.22/85) και έχει λάβει άδεια λειτουργίας ως συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δυνάμει του περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμου του 1997 (Ν.66(Ι)/97).

Η λειτουργία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Λτδ διέπεται από τον περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμο του 1985 ( Ν.22/85) και τον περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμο του 1997 (Ν.66(Ι)/97)  όπως κατά καιρούς τροποποιούνται.

Εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και παρέχει μέσω των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Το Φεβρουάριο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Διεύθυνση Ανταγωνισμού) ενέκρινε το  Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα, ανοίγοντας τη διαδικασία ενίσχυσης και θωράκισης του με επιπρόσθετα νέα κεφάλαια ύψους €1,5 δις.

Ως αποτέλεσμα της κεφαλαιοποίησης του ΣΠΤ, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέχει το 99% των μετοχών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα κατέχει το 99% των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Το 1% της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κατέχει η Συνεργατική Kεντρική Εταιρεία Συμμετοχών Λτδ  εκπροσωπώντας τις Συνεργατικές Εταιρείες μέλη της.

Τον Οκτώβριο του 2014 η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με σημαντικό μάλιστα πλεόνασμα €331 εκ. στο Ακραίο Σενάριο και €526 εκ. στο Βασικό Σενάριο.

Το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου για τον Αρτέμη Αρτεμίου

kourdistoportocaliartemisartemiouI6FqggGRCacJbBD

Ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, που θεωρείται ένας από τους έμπειρους νομικούς σε ζητήματα offshore εταιριών και το όνομά του περιλαμβάνεται στα περίφημα PANAMA PAPERS, είναι ο άνθρωπος που «μπαινοβγαίνει» με άνεση στο Μαξίμου και φέρεται να έχει στενές σχέσεις με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά «σατανική» σύμπτωση, πριν από δυο εβδομάδες, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, ο Αρτέμης Αρτεμίου βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπλοκή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του, πήρε στα χέρια του ένα μικρό χαρτάκι και διάβασε το όνομα της κυπριακής εταιρίας Atlas Cyprus International Trust, που -όπως είπε- είναι η εταιρία που μετέχει στη μετοχική σύνθεση της «Αυγής».

kourdistoportocaliartemis-artemiou-maksimou-1000

Εκείνη λοιπόν την ημέρα βρέθηκα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με δεκάδες δημοσιογράφους και τεχνικούς της ιδιωτικής τηλεόρασης που διαδήλωναν κατά του «μαύρου» που η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει σε κανάλια. Τότε είδα τον κύριο Αρτεμίου να βγαίνει από την πλαϊνή είσοδο του Μαξίμου. Πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Αρτέμη Αρτεμίου είχα συγκεντρώσει ήδη εδώ και αρκετό καιρό και η παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όπου συζητείτο το θέμα της διαπλοκής στη Βουλή, γεννά πολλά ερωτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις του Αρτέμη Αρτεμίου με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στενές και μάλιστα ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια εντός και εκτός Ελλάδας.

«Εξπέρ» σε υπεράκτιες και στέλεχος του ΑΚΕΛ

Ο Αρτέμης Αρτεμίου διατηρεί εδώ και χρόνια δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία και ειδικεύεται στη διαχείριση υπεράκτιων εταιριών. Στο επίσημο site του γραφείου του διαβάζουμε για την πολύχρονη εμπειρία του σε ζητήματα τραπεζικής, φορολογικών θεμάτων αλλά και ακίνητης περιουσίας (real estate).

Ο ίδιος φέρεται να διαχειρίζεται offshore εταιρίες, με έδρα τις Σεϋχέλλες, τα British Virgin Island κ.λπ. Σε πολλές από αυτές τις εταιρίες, αν και τις διαχειρίζεται ο ίδιος, εμφανίζονται ως εκπρόσωποι και άλλα πρόσωπα.

Ο Αρτέμης Αρτεμίου υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ στην Κύπρο, ενώ έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου την περίοδο (2010-2016). Το όνομα του Αρτεμίου, όμως, εμφανίζεται και σε πολύ σοβαρές υποθέσεις που σχετίζονται με το ΑΚΕΛ στην Κύπρο και οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών του νησιού.
Ο Αρτέμης Αρτεμίου και η APLaw στη λίστα των PANAMA PAPERS!

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει σήμερα ότι το όνομα του Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, εμπλέκεται και στα περίφημα PANAMA PAPERS, η δημοσιοποίηση των οποίων, την περασμένη άνοιξη, είχε προκαλέσει παγκόσμια πολιτική αναταραχή. Ωστόσο, στην Ελλάδα οι λίστες που περιλαμβάνονται στα περίφημα αρχεία του Παναμά δεν έχουν ερευνηθεί διεξοδικά και δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς, εκτός από το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου.

Τα στοιχεία των ελληνικών και κυπριακών εταιριών που βρίσκονται στα PANAMA PAPERS έχουν δημοσιοποιηθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) και στις λίστες της περίοπτη θέση καταλαμβάνουν οι offshore εταιρίες τις οποίες διαχειρίζεται ο Αρτέμης Αρτεμίου μαζί με το συνεταίρο του Λάμπρο Πιερί από την Κύπρο. Ορισμένες εταιρίες έχουν έδρα τα British Virgin Islands, ενώ η διασύνδεσή τους είναι ιδιαιτέρως δαιδαλώδης. Ενας από τους βασικούς «βραχίονες» είναι η εταιρία APLaw Services Limited συμφερόντων του κ. Αρτεμίου που επίσης εμφανίζεται στα PANAMA PAPERS.

Η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Αρτεμίου με εταιρίες στην Κύπρο και οι στενές σχέσεις που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διατηρεί με το Μαξίμου προκαλούν εύλογα ερωτήματα για το εύρος της συνεργασίας τους.

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε η κυπριακή εταιρία, η οποία από το φθινόπωρο του 2014 μετέχει στη μετοχική σύνθεση της εφημερίδας «Αυγή» με ποσοστό 2,93% και μερίδιο που αγγίζει τα 100 χιλιάδες ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η «Αυγή» έχουν αρνηθεί κατ’ επανάληψη να αποκαλύψουν ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτή την κυπριακή εταιρία, αν και ο νόμος προβλέπει ότι οι εταιρίες που μετέχουν με ποσοστό πάνω από 1% σε ΜΜΕ πρέπει να ονοματίζουν τους μετόχους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει στη Βουλή, πριν από δυο εβδομάδες, ότι η εταιρία αυτή ονομάζεται Atlas Cyprus International Trust και πως δεν πρόκειται για offshore. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει τότε ότι η εταιρία αυτή ανήκει, μαζί με άλλες εταιρίες, σε ένα γκρουπ εταιριών με γενικό τίτλο ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΙΚΗ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για την ονομασία της μητρικής εταιρίας, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού καταπίστευμα είναι η νομική ορολογία που χρησιμοποιείται από το κυπριακό Δίκαιο για συγκεκριμένου είδους εταιρίες.

Η υπόθεση του Χριστόφια

Στην κατάθεσή του ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, πρώην συνεργάτης του πρώην Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, κατονομάζει τον Αρτέμη Αρτεμίου ως τον άνθρωπο που βρισκόταν πίσω από offshore που χρηματοδοτούσε το ΑΚΕΛ.

Η υπόθεση της πιθανής χρηματοδότησης του ΑΚΕΛ από άγνωστους χρηματοδότες, μέσω offshore εταιριών που διαχειρίζονται από την Κύπρο, ήρθε στην επιφάνεια κυρίως μετά τις καταγγελίες του μεγαλοεργολάβου, πρώην προέδρου της κυπριακής ομάδας Ομόνοια και πρώην στενού συνεργάτη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, Μιλτιάδη Νεοφύτου. Ο Νεοφύτου κατέθεσε αγωγή κατά του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με την αποπληρωμή ενός δανείου ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, που παραχωρήθηκε στην Ομόνοια από τη ρωσική τράπεζα RCB και για το οποίο ο Νεοφύτου κατηγορεί τον Χριστόφια ότι είχε μεσολαβήσει για να εκταμιευτεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Μιλτιάδη Νεοφύτου, ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου τού όφειλε τεράστια ποσά από τις εργασίες ανακαίνισης που έκανε στο σπίτι του Χριστόφια στην περιοχή Κελλάκι, από τα γραφεία που άνοιξε για το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία και από τη διοργάνωση τουλάχιστον 5 μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων πριν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, ο τέως πρόεδρος της Κύπρου τού είχε ζητήσει επίσης η Ομόνοια να κατακτήσει τίτλους και διακρίσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του «για να πετύχει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2013». Οπως υποστήριξε ο Νεοφύτου στην κατάθεσή του, όταν είπε στον Δημήτρη Χριστόφια πως «τα οικονομικά της Ομόνοιας βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση και χρειάζονταν άμεσα εκατομμύρια ευρώ», εκείνος τον διαβεβαίωσε πως θα πλήρωνε όλα τα έξοδα. Ο Νεοφύτου υποστηρίζει πως όταν άρχισε η πολιτική κατάρρευση του Χριστόφια, εκείνος σταμάτησε να πληρώνει τα χρήματα που χρωστούσε στον Νεοφύτου, ο οποίος σήμερα διεκδικεί περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ.

egrafo-ntokoumento-1300

Η κατάθεση του Μιλτιάδη Νεοφύτου

«Κάθε φορά που γινόταν κάποια πληρωμή από την εταιρία αυτή, κατόπιν εντολών του εναγομένου, μου τηλεφωνούσε ο Βενιζέλος Ζαννέτος, ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ και υπεύθυνος των οικονομικών του κόμματος, και μου έλεγε, για παράδειγμα, “σου βάλαμε €250.000”. Ο κ. Ζαννέτος μού επιβεβαίωσε προσωπικά ότι η εταιρία αυτή ανήκει κι ελέγχεται από το ΑΚΕΛ. Παρουσιάζω ως τεκμήριο 37 τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη εκ μέρους μου στον έφορο Εταιριών σχετικά με την εταιρία New Winner Investments Limited. Όπως φαίνεται, μέτοχοι της εταιρίας -προφανώς ονομαστικοί- παρουσιάζονται οι Χαράλαμπος Αγρότης και Μάριος Ευθυμίου. Ο Χαράλαμπος Αγρότης, ο οποίος εξ όσων γνωρίζω, απεβίωσε πολύ πρόσφατα, ήταν καλαδελφός του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη, ενώ ο κ. Ευθυμίου εργάζεται στο Λαϊκό Καφεκοπτείο. Διευθύντρια και γραμματέας της εταιρίας είναι η εταιρία APLaw Services Limited, συμφερόντων του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, γνωστού κι από την ανάμιξή του στα διοικητικά της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου. Οταν γίνονταν οι συναλλαγές που περιέγραψα, διευθυντές ήσαν οι σημερινοί μέτοχοι. Παρατηρώ ότι παλαιότερα είχε διατελέσει διευθυντής της εταιρίας και ο τότε βουλευτής Αγις Αγαπίου (εξελέγη το 2001)».

Τα 6 ερωτήματα του Ελεύθερου Τύπου

1 Για ποιο λόγο επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου στις 10 Οκτωβρίου;

2 Καταγράφηκε η είσοδός του και με ποιους συναντήθηκε;

3 Πόσες άλλες φορές έχει επισκεφθεί το Μαξίμου ο συγκεκριμένος δικηγόρος;

4 Παρέχει ο κ. Αρτεμίου υπηρεσίες ή συμβουλές στην κυβέρνηση ή σε κάποια κυβερνητικά στελέχη;

5 Ποιο είναι το πραγματικό όνομα της κυπριακής εταιρίας που αγόρασε το 2,93% της «Αυγής» και από ποιους εκπροσωπείται;

6 Ποιοι είναι οι μέτοχοι (άλλες εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα) της εταιρίας που κατέχει το 2,93% της «Αυγής»;
Η ανακοίνωση της ΝΔ για το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»

«Τσίπρας και Παππάς να μας απαντήσουν τι γύρευε η “αλεπού στο παζάρι”. Ο κ. Τσίπρας οφείλει πολλές εξηγήσεις στον ελληνικό λαό.»

«Τη στιγμή, μάλιστα, που ο κ. Τσίπρας προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες για την προσήλωσή του στον αγώνα κατά της διαπλοκής στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, μαθαίνουμε ότι ο εν λόγω δικηγόρος με το “πλούσιο βιογραφικό” βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου. Άραγε, τι ακριβώς έκανε; Με ποιον ή ποιους συναντήθηκε και ποιες είναι οι σχέσεις του κ. Αρτεμίου με τους κυρίους Τσίπρα και Παππά; Γιατί ο κ. Τσίπρας που προκλήθηκε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από την εταιρία “Atlas Cyprus International Trust” η οποία είναι μέτοχος της Αυγής; Γιατί εξακολουθούν να σιωπούν; Τι κρύβουν; Ποιον ή ποιους προστατεύουν; Οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς δεν μπορούν να κρύβονται άλλο. Οφείλουν να δώσουν καθαρές απαντήσεις και να μας πουν τι γύρευε η «αλεπού στο παζάρι».

Η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου

Στην προσπάθειά της να «βγάλει λαβράκι» για την ταυτότητα ανθρώπων που επισκέπτονται καθημερινά και δημόσια το Μέγαρο Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία έχει σπάσει όλα τα κοντέρ της σοβαρότητας και της γραφικότητας.

Το κόμμα του κ. Χριστοφοράκου, της Siemens και των τηλεφωνικών κέντρων, του κ. Παπασταύρου, των Panama Papers, της λίστας Λαγκάρντ και τις λίστες Μπόργιανς, των θαλασσοδανείων και των αθωωτικών τροπολογιών, προσπαθεί, να στήσει ένα αφήγημα διαπλοκής, γύρω από μια εταιρεία η οποία κατέχει διαφανώς και νομίμως πακέτο μετοχών της ΑΥΓΗΣ, μόλις (!) δεκατέσσερις (14) φορές μικρότερο από το περίφημο μη εξυπηρετούμενο δάνειο (θαλασσοδάνειο) του κ. Μητσοτάκη για τον Κήρυκα Χανίων.

Για να της βγει το αφήγημα, εξέδωσε σήμερα μια καταγέλαστη ανακοίνωση, στην οποία εμπλέκει συνομωσιολογικά δημοσιεύματα και άσχετα πρόσωπα.

Φιάσκο.

Ας συνεχίσουν να γίνονται διασκεδαστικοί…
Η απάντηση του δικηγόρου

Την δική του εκδοχή για την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής,  για τις σχέσεις του με το  Μέγαρο Μαξίμου  δίνει ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμιος Αρτεμίου.

Ο κ. Αρτεμίου σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει ότι «το γραφείο μου παρέχει νομικές συμβουλές σε κυπριακά και ελληνικά νομικά και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Για τον λόγο αυτόν και στα πλαίσια άσκησης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων έχω συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους, με αξιωματούχους διαφόρων οργανισμών και εταιρειών»  ενώ παράλληλα τονίζει πως «είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια υπονόμευσης διαδικασιών προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα με τη σύνδεση καθαρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων με πολιτικές εξελίξεις».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του κ. Αρτεμίου:

Αρχικά με έκπληξη και αργότερα με οργή διάβασα το δημοσίευμα της εφημερίδας, με τον πιο πάνω τίτλο.

Είναι προφανές ότι ο δημοσιογράφος όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του, όχι μόνο δεν έκανε 1 απλή έρευνα στο ανοιχτό για το κοινό αρχείο του Εφόρου Εταιρειών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά αλλοίωσε το νόημα του περιεχομένου των εγγράφων που έχει στην κατοχή του. Πολλές από τις αναφορές του δημοσιογράφου διαψεύδονται από τα πασιφανή πραγματικά γεγονότα τα οποία εύκολα μπορούν να εντοπιστούν ακόμα και στο διαδίχτυο.

Αρχικά σημειώνω ότι ο δημοσιογράφος δεν επικοινώνησε μαζί μου για να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του ή/και να λάβει τη δική μου θέση επί των γεγονότων ή/και επί των θέσεών του. Επί της ουσίας του δημοσιεύματος σημειώνω:

1. Το γραφείο μου παρέχει νομικές συμβουλές σε κυπριακά και ελληνικά νομικά και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Για τον λόγο αυτόν και στα πλαίσια άσκησης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων έχω συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους, με αξιωματούχους διαφόρων οργανισμών και εταιρειών.

2. Όντως την 10/10/2016 είχα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να υποβάλω, εκ μέρους και για λογαριασμό πελάτη μου, πρόταση με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελληνική Δημοκρατία.

3. Ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν, εγώ ή/και το γραφείο μου ή/και οποιαδήποτε εταιρεία συνδεδεμένη μαζί μου ή/και μαζί με το γραφείου μου ή/και εταιρεία πελάτη μου είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στη σύσταση ή/και λειτουργία ή/και σε οποιαδήποτε πράξη της εταιρείας Atlas Cyprus International Trust.

4. Ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν, εγώ ή/και το γραφείο μου ή/και οποιαδήποτε εταιρεία συνδεδεμένη μαζί μου ή/και μαζί με το γραφείου μου ή/και εταιρεία πελάτη μου είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στη σύσταση ή/και λειτουργία ή/και σε οποιαδήποτε πράξη της εφημερίδας «ΑΥΓΗ».

5. Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στηριζόμενη στο ψεύδος και στην υπερβολή. Σημειώνω, ως παράδειγμα, την αναφορά στο δημοσίευμα ότι τάχατες κατέχω περίοπτη θέση στα Panama Papers τη στιγμή που συνδέομαι με 3 μόνο από τις 7000 περίπου χιλιάδες εταιρείες που συνδέονται με την Κύπρο. Και οι 3 εταιρείες συστάθηκαν και λειτουργούν για λογαριασμό πελατών μας που ΔΕΝ είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα στην Κύπρο ή στην Ελλάδα.

6. Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στηριζόμενη στο ψεύδος αφού 1 απλή έρευνα στα αρχεία των αρμοδίων αρχών θα αποδείκνυε ότι δεν έχουμε και ποτέ δεν είχαμε οποιαδήποτε σχέση με την Atlas Cyprus International Trust ή/και την «ΑΥΓΗ».

7. Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια υπονόμευσης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων με αλλότριους σκοπούς στηριζόμενη στο ψεύδος αφού ο δημοσιογράφος παραποιεί τις δηλώσεις μαρτύρων σε δικαστική διαδικασία στην Κύπρο κατά τρόπο δόλιο και συκοφαντικό.

8. Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια υπονόμευσης διαδικασιών προσέκλυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα με τη σύνδεση καθαρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων με πολιτικές εξελίξεις.

9. Απαιτώ την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας και επιφυλάσσω πλήρως τα νόμιμα δικαιώματά μου.

diorismoi-me-arketo-paraskinio

Διορισμοί με αρκετό παρασκήνιο στον Συνεργατισμό

[Από ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου με ημερομηνία Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013 4:22 μμ]

Το έργο που διαδραματίστηκε κατά την συνεδρίαση για το διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας θύμιζε η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για το διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ). Το κομματικό παρασκήνιο ήταν έντονο και η πλειοψηφία οριακή.  Το αποτέλεσμα που εξήχθη στην κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ήταν να εγκριθούν τα μέλη της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας χωρίς ωστόσο να συμφωνήσουν με τον κατάλογο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και ο βουλευτής της συμμαχίας των πολιτών Νίκος Κουτσού.
Επιπλέον υπήρξε και μια διαφοροποίηση στον κατάλογο όσο αφορά τους επαναδιορισθέντες καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ενέκρινε τον επαναπροσδιορισμό και των τριών προσώπων τα οποία είναι απερχόμενα μέλη του Συμβουλίου. Συγκεκριμένα ως μη ανεξάρτητα μέλη το υπουργείο πρότεινε τους Γιώργο Κίττο, Λάμπρο Πιερή, Ανδρέα Χαρίτου και Γιώργο Στροβολίδη. Θέση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ ήταν να επαναδιοριστούν μόλις δυο από τα τρία απερχόμενα μέλη του Συμβουλίου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Αρχικά, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης πρότεινε όπως αντικατασταθεί ο Γιώργος Στροβολίδης με τον Πανίκο Πούρο, πρώην γενικό διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τα μέλη της Επιτροπής.
Η άλλη επιλογή που έπεσε στο τραπέζι ήταν να αντιακατασταθεί ο Λάμπρος Πιερή, με τον υπουργό να αντιδρά τονίζοντας πως ο κ. Πιερή είναι ο μόνος νομικός και θα πρέπει να παραμείνει στο εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ελεύθερος Τύπος: Παππάς και Αρτεμίου μαζί στη Βενεζουέλα

European Council in Brussels, Belgium on February 18, 2016 / Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., Βρυξέλλες, Βέλγιο, 18 Φεβρουαρίου

«Μυστικό» ταξίδι στη Βενεζουέλα φέρονται να πραγματοποίησαν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε δημοσίευμά του ο “Ελεύθερος Τύπος”, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Κύπριος δικηγόρος, έμπειρος σε ζητήματα offshore εταιριών Αρτέμης Αρτεμίου, ο οποίος μπαινοβγαίνει με άνεση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, ο οποίος στις 10 Οκτωβρίου εντοπίστηκε να βγαίνει από την πλαϊνή είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου λίγες ώρες πριν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τη διαπλοκή, είναι ο άνθρωπος το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στα περίφημα Panama Papers ως εκπρόσωπος offshore εταιριών με έδρα τον Παναμά, τις Σεϊχέλες και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις οποίες διαχειρίζεται από την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρτεμίου διατηρεί εδώ και χρόνια στενές σχέσεις με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αρτεμίου σε γραπτή του δήλωση είχε παραδεχθεί πως επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και υποστήριξε ότι μετέβη εκεί για να κομίσει επενδυτική πρόταση. Ωστόσο, η «σιγή ασυρμάτου» από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου για τις αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Κύπριο δικηγόρο προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Ο “Ελεύθερος Τύπος” αποκαλύπτει σήμερα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρτέμης Αρτεμίου συνεργάζεται με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αφού 16 μήνες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την εξουσία βρέθηκε με τον νυν υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα. Στο Καράκας, μάλιστα, Παππάς και Αρτεμίου συναντήθηκαν και με στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονταν στη Βενεζουέλα.

Όπως αναφέρει ο Ιάσων Πιπίνης, ο οποίος υπογράφει το ρεπορτάζ του “Ελεύθερου Τύπου”, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής έρευνας που έκανε στο πρόσφατο ταξίδι του στη Βενεζουέλα, ανώτατη πολιτική πηγή της χώρας του αποκάλυψε ότι ο κορυφαίος πλέον υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, βρέθηκε στη λατινοαμερικάνικη χώρα του πετρελαίου μαζί με τον έμπειρο δικηγόρο σε θέματα offshore εταιριών Αρτέμη Αρτεμίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το Καράκας, τον Αύγουστο του 2013 ο Νίκος Παππάς βρέθηκε στη Βενεζουέλα με τον Κύπριο δικηγόρο, που διαχειρίζεται offshore εταιρίες, Αρτέμη Αρτεμίου.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

ΕΜΒΟΛΙΑ COVID> Στο 98% η θνησιμότητα για άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Eμβολιασμός-φιάσκο και για τους υπόλοιπους [Truth or Fiction> Vaccines Protect Against Hospitalization & Death]
Τι είναι το Μοντέλο Αντηχητικής Αναγνώρισης (RRM) που χρησιμοποιεί η δανέζικη εταιρία βιοτεχνολογίας στην οποία επένδυσε ο Novak Djokovic
Η 3η δόση
-Αγαπητέ κε Πρωθυπουργέ, ιδού γιατί με το πρόστιμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού οδηγείτε τη χώρα στην αγκαλιά του Πολάκη και του Τσίπρα. Ο ρόλος της εργαστηριακής πανδημίας [Δημοσκόπηση Prorata]
ΒREAKING> Οι εργαζόμενοι στα Starbucks δεν απαιτείται πλέον να εμβολιάζονται κατά του COVID-19
Side Effects> H Eυρωπαική Ένωση καταγράφει πλέον επίσημα τις παρενέργειες των εμβολίων COVID-19 και τα νέα δεν είναι καθόλου καλά…
[VIDEO] Eντείνεται η φημολογία για στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Διαρροές για πραξικοπήματα (!) σε χώρες της Ευρώπης
[VIDEO]> H 24χρονη Γεωργία εξιστορεί όσα έζησε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο
Tι συμβαίνει στον πλανήτη; Προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για πολυάριθμες παραβιάσεις του Κώδικα της Νυρεμβέργης ενώ ο Εβραίος δικηγόρος Aaron Siri που έφερε στο φως τα ντοκουμέντα των παρενεργειών του εμβολίου της Pfizer έχει καταγραφεί ήδη στην Ιστορία
TΗΕ LANCET> Θρίλερ στη Νότιο Αφρική με 7 υγιείς νέους Γερμανούς που είχαν κάνει 3 δόσεις και βρέθηκαν με Omicron! Η 3η δόση γεννάει την Omicron;
The greatest cover-up in human history;
O Boris Johnson απελευθερώνει το Ηνωμένο Βασίλειο από την τυραννία των πιστοποιητικών εμβολιασμού και σπέρνει το σαράκι της αμφιβολίας για το ρόλο της Ε.Ε. Κόμμα ετοιμάζει πασίγνωστος Έλληνας επιχειρηματίας