kourdistoportocali.comNews DeskΣχέδιο "Κινόα" από τον Αλέξη Τσίπρα!

Αποκάλυψη

Σχέδιο “Κινόα” από τον Αλέξη Τσίπρα!

Ο πλούτος της χώρας θα συγκεντρωθεί στα χέρια των οικογενειών της εξουσιαστικής ελίτ του Σύριζα

Mια φούσκα έτοιμη να σκάσει στα χέρια του επόμενου πρωθυπουργού είναι η Ελλάδα. Εκτός κι αν κερδίσει εκ νέου τις εκλογές ο Τσίπρας και μας κάνει κανονικούς βενεζουελάνους. Ή καλύτερα Βολιβιάνους. Εάν επανεκλεγεί ο Τσίπρας οι Ενοπλες Δυνάμεις θα μοιράζουν συσσίτια ένα πιάτο κινόα τη μέρα-η επίσημη τροφή της Βολιβίας. Με ένα πιάτο κινόα που είναι και υπερτροφή θα μπορεί να τη βγάζει καθαρή μια οικογένεια.

Γράφει η Gillian Rothschild

Ολος ο πλούτος της χώρας θα συγκεντρωθεί στα χέρια των οικογενειών της εξουσιαστικής ελίτ του Σύριζα. Οι δε γυναίκες των υπουργών του Σύριζα θα αναλάβουν, με προεδρικό διάταγμα του Πάκη, την ηγεσία των πλούσιων δήμων της χώρας. Ολα θα τα ελέγχει το κράτος-Σύριζα. Διαφορετικά το κράτος Σύριζα όπως οικοδομήθηκε 4 χρόνια τώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και να γιατί>

H μεγαλύτερη ανησυχία και των θεσμών πήρε σάρκα και οστά: ο λογαριασμός των δικαστικών διεκδικήσεων για αναδρομικά και περικοπές φουσκώνει απειλητικά ενώ ακόμη αναμένεται η κρίση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα δώρα και τον νόμο Κατρούγκαλο και δεν έχουν εκτελεστεί τελεσίδικες αποφάσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Νέοι κλάδοι εμφανίζονται με απαιτήσεις καθώς για παράδειγμα, κλιμάκιο εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ επισκέφθηκε το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας αναδρομικά την πλήρη μισθολογική και συνταξιοδοτική αποκατάσταση εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2013 ως «πλεονάζον προσωπικό» και ελάμβαναν το 75% των αποδοχών τους χωρίς να εργάζονται ενώ επαναπροσλήφθησαν το 2015.

Μόνο ο Πολάκης υπέγραψε υπουργική απόφαση για το θέμα, για τους εργαζόμενους στο υπουργείο Υγείας, ενώ εκκρεμούν οι σχετικές αποφάσεις σε άλλα υπουργεία. Για τους εργαζόμενους στο υπουργείο Υγείας σε πρωτοδικεία καταρρίπτονται ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που επήλθαν πριν 2 χρόνια στους μισθούς των ιατρών του ΕΣΥ. Οι νέες αξιώσεις των ιατρών του ΕΣΥ για αναδρομικά εκκινούν από 19 Μαϊου 2017, φτάνουν και στα 19.000 – 24.000 ευρώ και θα κριθούν πλέον στα Εφετεία, όπως και η προοπτική αποκατάστασης των μισθών τους στο εξής.

Μετά το υπουργείο Οικονομικών, και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έφερε στη Βουλή προς ψήφιση διάταξη για αυξήσεις στους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους του υπουργείου της, «ξηλώνοντας» έτσι από τώρα το Ενιαίο Μισθολόγιο και ανοίγοντας το δρόμο και για μισθολογικές διεκδικήσεις από άλλα υπουργεία, το κόστος των οποίων οι θεσμοί το αποτιμούν σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Οι στρατιωτικοί ζητούν τα 2,77 ευρώ την ώρα που από τις 19.5.2017 προβλέπει ο νόμος να παίρνουν σαν αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, αλλά το υπουργείο Άμυνας δεν τους τα καταβάλλει. Το Ανώτατο Δικαστήριο, κρίνοντας ως επείγον το θέμα, προσδιόρισε την εκδίκαση της υπόθεσης σε πολύ σύντομο σχετικά χρόνο, για τη 13η Μαΐου.

Την ίδια στιγμή εκκρεμεί στο ΣτΕ η εκδίκαση των προσφυγών για τον Νόμο Κατρούγκαλου, που απειλεί να εκτοξεύσει το σύνολο των διεκδικήσεων σε δυσθεώρητο ύψος δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Γολγοθάς για την κυβέρνηση αναδεικνύεται και η διαπραγμάτευση για τον μετά Κατσέλη νόμο. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με ορίζοντα την 25 Μαρτίου αλλά οι διαφορές με τους θεσμούς είναι πολλές.

Τα όρια παροχής προστασίας στη βάση των οποίων οι τράπεζες θα αποστείλουν επίσημα στοιχεία για την περίμετρο των δανειοληπτών του νέου νόμου, διαμορφώνονται αισθητά χαμηλότερα, αφήνοντας ερωτηματικά για το εάν θα τα κάνει αποδεκτά η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το όριο οφειλής που θέτουν οι θεσμοί για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, αυτό ορίζεται στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο προστασίας στο οποίο είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και τράπεζες, έκανε λόγο για συνολική οφειλή με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία στις 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ.

Τα όρια που θέτουν οι θεσμοί για τους εμπόρους – για τους οποίους οι ενστάσεις είναι παρά πολλές – είναι θεαματικά χαμηλότερα, βάζοντας πλαφόν στις 50.000 ευρώ αναφορικά με το ύψος της οφειλής και 130.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Οι θεσμοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αξιολόγηση σε αυτή την κατηγορία των επιλέξιμων επιχειρηματιών, αμφισβητώντας την αλήθεια των δηλωθέντων χαμηλών εισοδημάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή περιορίζουν αισθητά τα κριτήρια εισαγωγής στο νέο πλαίσιο ώστε να περιορίσουν ασφυκτικά τους επαγγελματίες που θα ζητήσουν προστασία. Σημειωτέον ότι με τα γενικά αρχικά όρια (δανεισμός 130.000 ευρώ και αντικειμενική 250.000 ευρώ) στο νέο πλαίσιο προστασίας θα έμπαιναν επαγγελματικά δάνεια 2 δισ. ευρώ.

Τσεκούρι πέφτει από τους θεσμούς και στα περιουσιακά κριτήρια όπου κατεβάζουν τον πήχη σε μόλις 20.000 ευρώ για τις καταθέσεις του οφειλέτη και 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας).

Σημειώνεται ότι το αρχικό πλαίσιο που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση, έδινε στον οφειλέτη προστασία της πρώτης κατοικίας εφόσον οι καταθέσεις  του δεν ήταν υψηλότερες από το 50% της οφειλής του (δηλ. πλαφόν στις 65.000 ευρώ) και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερέβαινε το 200% της οφειλής (δηλ. πλαφόν στις 260.000 ευρώ).

Τέλος, μειωμένα από τους “θεσμούς” είναι με το νέο πλαίσιο και τα ανώτατα εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, το πλαφόν για το ετήσιο εισόδημα διαμορφώνεται στις 12.500 ευρώ για τον άγαμο και φτάνει στα 30.950 ευρώ για πενταμελή οικογένεια από 36.000 που προέβλεπε το αρχικό πλαίσιο.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK