kourdistoportocali.comNews DeskΣαρωτική επικράτηση Donald Trump και στη Νότια Καρολίνα, στην Πολιτεία της μοναδικής αντιπάλου του στο GOP, Niki Haley

Εκτακτη είδηση

Σαρωτική επικράτηση Donald Trump και στη Νότια Καρολίνα, στην Πολιτεία της μοναδικής αντιπάλου του στο GOP, Niki Haley

Το αποτέλεσμα του Σαββάτου τοποθετεί τώρα όλο το βάρος στη Haley, η οποία συνεχίζει να επιμένει ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει την κούρσα

Ο πρώην Πρόεδρος Donald Trump κέρδισε με άνεση τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και αφήνοντας την τελευταία του εναπομείνασα αντίπαλό του, Niki Haley, να εξετάζει με άλλο μάτι τις λιγοστές πλέον επιλογές της.

Ο πρώην πρόεδρος έχει σαρώσει σε όλες τις εκλογές για την τελική υποψηφιότητα στο GOP μέχρι σήμερα, κερδίζοντας πρώτα με μεγάλη διαφορά στην Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ, πριν καθαρίσει στη Νεβάδα, όπου η Haley δεν εμφανίστηκε στο ψηφοδέλτιο, όπως και στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ.

Αλλά η επικράτηση του στη Νότια Καρολίνα, η οποία εξέλεξε δύο φορές την Haley κυβερνήτη της, ίσως είναι η πιο εντυπωσιακή αυτής της προεκλογικής εκστρατείας.

«Ήρθε λίγο νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε και μία ακόμη μεγαλύτερη νίκη από ό,τι περιμέναμε», είπε ο Trump ενώπιον πλήθους στο πάρτι της νυχτερινής εκλογικής παρακολούθησης στην Κολούμπια, λίγο μετά την ανακήρυξη του νικητή. Πλαισιωμένος στη σκηνή από τους πολιτικούς ηγέτες της Πολιτείας, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη Henry McMaster και του γερουσιαστή Tim Scott, ο Trump δήλωσε: «Δεν έχω δει ποτέ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τόσο ενοποιημένο όσο είναι τώρα».

Ενώ ο συνάδελφος του Scott, γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, Lindsey Graham, αποδοκιμάστηκε στην εκδήλωση του Trump, ο Scott έγινε δεκτός με επευφημίες. Ο ίδιος αναδείχθηκε, από τότε που εγκατέλειψε τις προκριματικές εκλογές και ενέκρινε την υποψηφιότητα Trump, ως ένα από τα αγαπημένα υποκατάστατα του πρώην προέδρου και πιθανός υποψήφιος αντιπρόεδρος.

«Η Νότια Καρολίνα είναι η Πολιτεία του Trump», δήλωσε ο Scott στο ενθουσιασμένο πλήθος.

Το αποτέλεσμα του Σαββάτου τοποθετεί τώρα το βάρος στη Haley, η οποία συνέχισε στην ομιλία της να επιμένει ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει την κούρσα –μια κίνηση που είπε ότι θα άφηνε τους ψηφοφόρους του GOP στις επερχόμενες προκριματικές σε «εκλογές σοβιετικού τύπου με μόνο έναν υποψήφιο».

«Υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί ψηφοφόρων στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών που λένε ότι θέλουν μια εναλλακτική. Είπα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ό,τι κι αν συμβεί στη Νότια Καρολίνα, θα συνεχίσω να είμαι υποψήφια πρόεδρος», είπε η Haley στους υποστηρικτές της στο Τσάρλεστον. «Είμαι γυναίκα του λόγου μου».

Ο επόμενος σταθμός στο ημερολόγιο υποψηφιοτήτων του GOP είναι το Μίσιγκαν, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι θα ψηφίσουν σε προκριματικές εκλογές την Τρίτη. Μετά από μερικές ακόμη διάσπαρτες εκλογές, η 5η Μαρτίου θα φέρει τη Σούπερ Τρίτη (προκριματικές σε 15 αμερικανικές πολιτείες) –και μια ευκαιρία για τον Trump να πλησιάσει ακόμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της τρίτης συνεχόμενης υποψηφιότητάς του για το κόμμα.

Ηττημένη στο εσωτερικό της, η ήδη ταλαιπωρημένη εκστρατεία της Haley είναι πιθανό να δεχθεί εκ νέου πίεση από Ρεπουμπλικάνους που θέλουν να αποχωρήσει ώστε να επιτραπεί στον Trump να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην πιθανή ρεβάνς του με τον Πρόεδρο Joe Biden, ο οποίος κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Πολιτεία νωρίτερα αυτόν τον μήνα με ποσοστό άνω του 96% των ψήφων.

Ωστόσο, η ομάδα της Haley έχει πει σταθερά ότι η πορεία θα συνεχιστεί. Σχεδιάζουν να διαθέσουν πόρους στις πολιτείες της Σούπερ Τρίτης, σύμφωνα με την υπεύθυνη της εκστρατείας Betsy Ankney, η οποία είπε στους δημοσιογράφους πριν κλείσουν οι κάλπες ότι η Haley θα συνεχίσει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

«Γνωρίζουμε ότι ο Trump είναι ασταμάτητος. Ξέρουμε ότι είναι δυνατός. Γνωρίζουμε ότι είναι ο de facto αρχηγός του κόμματος τα τελευταία οκτώ χρόνια. Έτσι, το σπάσιμο αυτής της δέσμευσης χρειάζεται πολύ δουλειά για να συμβεί», είπε η Ankney. «Έχουμε προγραμματίσει πάνω από 12 εκδηλώσεις σε αυτές τις πολιτείες της Σούπερ Τρίτης και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK