kourdistoportocali.comNews DeskΣαν έτοιμος από καιρό και αποφασισμένος να βάλει τάξη στο σαλούν

Κυριάκος Μητσοτάκης

Σαν έτοιμος από καιρό και αποφασισμένος να βάλει τάξη στο σαλούν

-Δεν μπορεί να κυβερνάνε τη χώρα μας 5-6 νταβατζήδες...

Σαν έτοιμος από καιρό. Με αστραπιαίες κινήσεις, πιο γρήγορος από τη σκιά του και βιτριολικός όπου χρειάστηκε-περίπτωση Ολγας Κ.– ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα ετοιμοπόλεμο κυβερνητικό σχήμα. Το εντυπωσιακό βάπτισμα του πυρός με τον Αδωνι Γεωργιάδη αποφασισμένο να προχωρήσει την επένδυση στο Ελληνικό δεν ξανάγινε.

Γράφει η Gillian Rothschild

Ο Κυριάκος μάλιστα που από παιδί, λόγω οικογένειας, βρέθηκε μέσα στην πολιτική, επιχειρηματική και μηντιακή ζωή της χώρας δείχνει αποφασισμένος να μην υποκύψει σε κανέναν ολιγάρχη.

Θα είναι ίσως ο μοναδικός πρωθυπουργός που θα κάνει πράξη το θρυλικό ρηθέν του Κώστα Καραμανλή στου Μπαιρακτάρη

-Δεν μπορεί να κυβερνάνε τη χώρα μας 5-6 νταβατζήδες…

Ο Κυριάκος αποδεικνύεται σκληροτράχηλος και αποφασισμένος να βάλει τάξη στο σαλούν.

Στο μεταξύ θετική χαρακτηρίζουν την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία οι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης. Μοοdy΄s και Fitch, λίγες ημέρες μετά από τις εκλογές και πριν ακόμη από τις επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις.

Η επικέντρωση της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας στην ενίσχυση των επενδύσεων είναι πιστωτικά θετική, σημειώνει η Moody’s. Η ΝΔ και ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν ατζέντα φιλική προς τις επιχειρήσεις με επίκεντρο την προσέλκυση επενδύσεων μέσω της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα υπόσχεται τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

 

Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία και έχει μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, έχει πολύ καλές πιθανότητες να μπορέσει να εφαρμόσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει επίσης και τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ωστόσο η συνέχιση της εφαρμογής τω μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική πειθαρχία θα είναι κρίσιμοι παράγοντες στη διατήρηση της στήριξης της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Η στάση της νέας κυβέρνησης όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Εκτός από τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, υπάρχουν και άλλα εμπόδια στις επενδύσεις, όπως η αναποτελεσματική γραφειοκρατία καθώς και οι μακρές και δυσκίνητες νομικές διαδικασίες και το ρυθμιστικό περιβάλλον. Παράλληλα, οι θεσμικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να συνοδεύονται από αλλαγές στη συμπεριφορά του ευρύτερου πληθυσμού, ειδικά σε ό,τι αφορά την φορολογική συμμόρφωση και τη γενικότερη κουλτούρα πληρωμών, τα οποία παραμένουν σχετικά αδύναμα.

Επίσης, όπως τονίζει η Moody’s, οι εκτιμήσεις για χαμηλή ανάπτυξη στη χώρα αντικατοπτρίζουν κυρίως τις αρνητικές δημογραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, λόγω του κύματος μετανάστευσης κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι περισσότεροι που έφυγαν από την χώρα είχαν υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και πιθανότατα θα χρειαστούν παραπάνω ενέργειες από τη μείωση των φόρων έτσι ώστε να έχουν κίνητρο να επιστρέψουν.

Την ίδια στιγμή, η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα είναι κρίσιμη για τη συνέχιση της στήριξη της ευρωζώνης προς τη χώρα, η οποία και είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό σύμφωνα με τον οίκο πάντως είναι η διατήρηση καλών σχέσεων με τους δανειστές, το οποίο θα είναι καθοριστικό εάν η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά 2032. Η Ν.Δ δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τις εκκρεμούσες δεσμεύσεις και η Moody’s επισημαίνει ότι θα παρακολουθεί στενά τον ρυθμό της εφαρμογής τους..

Η Moody’s αναμένει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα στοχεύσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στον προσεχή προϋπολογισμό για το 2020. Ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους είναι πιθανόν να είναι κάπως ασθενέστερος, με τη Moody’s να εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα κινηθεί γύρω στο 3% του ΑΕΠ και ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι σχεδόν ισοσκελισμένος.

Οσο αφορά την Fitch επισημαίνει ότι η κατεύθυνση πολιτικής της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας καθώς και οι σχέσεις που θα έχει με τους πιστωτές θα καθορίσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το πρόσφατο πακέτο των παροχών Τσίπρα στην οικονομία.

Πιο αναλυτικά, η Fitch σημειώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας συνεχίζουν να βελτιώνονται ωστόσο οι προεκλογικές παροχές τις οποίες εφάρμοσε η κυβέρνηση Τσίπρα και οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, θέτουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους. Παράλληλα, οι παροχές αυτές αυξάνουν την αβεβαιότητα γύρω από τη μεσοπρόθεσμη στάση πολιτικής της χώρας.

Εάν αυτό το πακέτο μέτρων οδηγήσει σε μια μεταβολή διαρκείας στη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί εν μέρει από τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές καθώς και από την κατεύθυνση πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Fitch. Πάντως, όπως αναφέρει, η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων, τη μείωση της γραφειοκρατίας καθώς και την εισαγωγή μέτρων για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Σε γενικές γραμμές, ο οίκος σημειώνει πως η αξιολόγηση “ΒΒ-” της Ελλάδας υποστηρίζεται από το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ εκείνο των χωρών με ανάλογη αξιολόγηση, ενώ το προφίλ του χρέους της γενικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά ευνοϊκό. Ωστόσο το ελληνικό χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η δυναμική της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα παραμένει χαμηλή και οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βαρύνονται από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πάντως το υψηλό απόθεμα του ελληνικού χρέους έχει μετριαστεί από παράγοντες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητά του, όπως προσθέτει ο οίκος. Το κόστος εξυπηρέτησής του και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το cash buffer είναι σημαντικό.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η Fitch σημειώνει πως εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η δυναμική χρηματοδότησης βελτιώνεται συνεχώς, αλλά η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού παραμένει αδύναμη. Η οικονομική ανάκαμψη, οι αυξημένες πωλήσεις NPEs, η μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να επιτύχουν τους νέους στόχους για τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο, χωρίς πιο ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θα είναι δύσκολο να επιταχυνθεί η μείωση των NPEs με έναν ρυθμό που να στηρίζει πλήρως την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Θετική για την αξιολόγηση της Ελλάδας θεωρεί η Fitch την επίτευξη περαιτέρω πρωτογενών πλεονασμάτων και τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η οικονομική ανάκαμψη θα διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου, η συνέχιση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής υποστηριζόμενη από μια ομαλή σχέση με τους επίσημους πιστωτές και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον καθώς και ο χαμηλότερος κίνδυνος από τον τραπεζικό κλάδο.

Αντίθετα, στους παράγοντες που μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση στην αξιολόγηση της χώρας τοποθετεί τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και την απότομη αντιστροφή στην κατεύθυνση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, οι αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και η επανεμφάνιση ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK