kourdistoportocali.comNews DeskΣάλος στη Κύπρο με το μακρύ χέρι της Ρωσίας στη Νομική Υπηρεσία

Ανορξόδοξος τρόπος

Σάλος στη Κύπρο με το μακρύ χέρι της Ρωσίας στη Νομική Υπηρεσία

Ο ρόλος της εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου και το κυνηγητό των δημοσιογράφων

Εξακολουθεί να συγκλονίζει την Κύπρο το μακρύ χέρι της Ρωσίας στη Νομική Υπηρεσία της Κύπρου η οποία σύμφωνα με τα ρεπορτάζ  είχε μετατραπεί σε «υποκατάστημα» της ομοσπονδιακής γενικής εισαγγελίας της Ρωσίας.

Ηδη η εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου βρίσκεται σε διαθεσιμότητα λόγων των δεκάδων χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που τη φέρουν ως αποστολέα ή παραλήπτη σύμφωνα με ισχυρισμό του ρωσικού ιστότοπου Compromat, ο οποίος αφιέρωσε ένα εκτενές ρεπορτάζ για την ανώτερη εισαγγελέα της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου (δεύτερη τη τάξει μετά τον Κ. Κληρίδη) αποκαλύπτοντας δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα, που τη φέρουν ως αποστολέα ή παραλήπτη. Σε ένα εξ αυτών αναφέρεται ότι «κύρια έγνοια της» είναι να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Ρώσων συναδέλφων της.

Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχολεί την κυπριακή κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια.

Σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν, όταν δημοσιογράφοι διώκονταν και φιμώνονταν για τις απόψεις τους, δήλωσε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή την ανάκριση δημοσιογράφων από την αστυνομία για το θέμα της υποκλοπής και διαρροής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αντάλλασσε με τις ρωσικές αρχές η Κύπρια εισαγγελέας Ελένη Λοϊζίδου, η οποία τελεί σε διαθεσιμότητα.

Σε δηλώσεις στον ραδιοσταθμό «Πολίτης 107,6» ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε όσα είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, όταν για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε το θέμα, ότι δηλαδή, «από τη στιγμή, που τα όσα δημοσιοποιήθηκαν άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα και δεν πρέπει να πυροβολούμε τον αγγελιοφόρο».

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) τονίζει ότι «οι δημοσιογράφοι δεν είναι συνωμότες» και σημειώνει ότι «ο υπερβάλλων ζήλος που επιδεικνύεται από πλευράς γενικής εισαγγελίας και διωκτικών αρχών κάθε άλλο παρά καλός σύμβουλος είναι και τείνει να αποτελέσει πρόσκομμα στην ελευθεροτυπία και στην ελευθερία έκφρασης των ΜΜΕ και των λειτουργών τους».

Η ΕΣΚ καλεί τις αρμόδιες αρχές να ενεργούν λελογισμένα και με φειδώ, τη δε εισαγγελία να αναθεωρήσει τις συναφείς οδηγίες της, ενώ αναφέρει ότι τηρεί ενήμερους την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, αλλά και τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για την ελευθερία του Τύπου.

«Σταματήστε την παρωδία»

Ο διευθυντής σύνταξής της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» – της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία στην Κύπρο – Άριστος Μιχαηλίδης, σε άρθρο του με τίτλο «Σταματήστε αμέσως αυτή την παρωδία», αναφέρει ότι η εφημερίδα δεν δημοσίευσε το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αλλά οι αρθρογράφοι της σε σχόλιά τους έκαναν αναφορές σε όσα αποκαλύφθηκαν. Για τις κλήση δημοσιογράφων σε ανάκριση ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει:

«Το θεωρούμε απαράδεκτο και προκλητικό. Πρόκειται για καταχρηστική ερμηνεία της νομοθεσίας και των δικαστικών διαταγμάτων, που δεν αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά στην κατατρομοκράτηση δημοσιογράφων. Κι αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως». Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαηλίδης καλεί τους αρμόδιους «να μη γελοιοποιούν τόσο βάναυσα την ευνομία και τη δημοκρατία».

Από την κυπριακή αστυνομία πέρασαν τις τελευταίες μέρες για ανάκριση δημοσιογράφοι των εφημερίδων «Φιλελεύθερος», «Πολίτης», καθώς και του τηλεοπτικού σταθμού TVONE. Επίσης, κλήθηκαν και δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, οι οποίοι δια των δικηγόρων τους αρνήθηκαν να προσέλθουν.

«Με παραγγελία της Ρωσίας η έρευνα»

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ) στις 4 Ιανουαρίου είχε αναφέρει ότι «με γραπτό διάβημά της ημερομηνίας 1/12/17, η εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρακάλεσε να διεξαχθεί ποινική ανάκριση σχετικά με την υποκλοπή ηλεκτρονικών στοιχείων, που αφορούν και τη Ρωσική Εισαγγελία».

Ως εκ τούτου, ο κ. Κληρίδης διέταξε ποινική έρευνα, αλλά όχι για να βρει ποιοι «υπέκλεψαν» τα e-mails της κ. Λοϊζίδου, ούτε γιατί η εισαγγελέας δεν τηρούσε τους κανόνες ασφαλείας (χρήση υπηρεσιακού λογαριασμού mail), αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, «για να φιμώσει τους δημοσιογράφους στην Κύπρο, που τα αναδημοσίευσαν και σχολίασαν μέρος των μηνυμάτων, τα οποία είχαν δημοσιοποιηθεί από τον ρωσικό ιστότοπο Compromat».

Οι ανακριτές πληροφόρησαν τους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Πολίτης» ότι είναι ύποπτοι για:

-Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος

-Εσκεμμένη αποκάλυψη ιδιωτικής επικοινωνίας, γνωρίζοντας ότι η πληροφορία λήφθηκε από υποκλοπή ή πρόσβαση στο περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας της Ελένης Λοϊζίδου.

-Παρακοή διατάγματος δικαστηρίου, η οποία διαπράχθηκε από τις 26/11/2017 έως τις 23/1/2018.

Οι ανακρίσεις των δημοσιογράφων από την αστυνομία γίνονται, χωρίς εμπλοκή του υπουργού Δικαιοσύνης ή της ηγεσίας της Αστυνομίας. Οι οδηγίες δίνονται αποκλειστικά από τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Σημειώνεται τέλος ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε στην εφημερίδα «Πολίτης» ότι «ο ίδιος ως εκ της θέσεώς του δεν μπορεί και δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε ανακριτική διαδικασία».

Σε παλαιότερο δημοσίευμά του στην εφημερίδα Πολίτης ο Μανώλης Καλατζής έγραφε: Σε «υποκατάστημα» της ομοσπονδιακής γενικής εισαγγελίας της Ρωσίας, έχει μετατραπεί η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου, σύμφωνα με ισχυρισμό του ρωσικού ιστότοπου Compromat, ο οποίος αφιέρωσε ένα εκτενές ρεπορτάζ για την ανώτερη εισαγγελέα της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου (δεύτερη τη τάξει μετά τον Κ. Κληρίδη) αποκαλύπτοντας δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα, που τη φέρουν ως αποστολέα ή παραλήπτη. Σε ένα εξ αυτών αναφέρεται ότι «κύρια έγνοια της» είναι να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Ρώσων συναδέλφων της.
Η κ. Λοϊζίδου χειρίζεται τα αιτήματα εκδόσεως που υποβάλλουν διάφορες χώρες για πολίτες τους που βρίσκονται στην Κύπρο. Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Compromat, διατηρεί μια ιδιαίτερη σχέση με τη ρωσική εισαγγελία και συγκεκριμένους λειτουργούς της. Το ρεπορτάζ αποδίδεται στο «Τμήμα ‘Κ’» ( Департамент «К») το οποίο έχει κάνει σχετική ανάρτηση σε blog με ηλεκτρονική διεύθυνση που δείχνει ότι βρίσκεται στην Κύπρο ( Εικάζεται πως το «Τμήμα ‘Κ’», παραπέμπει σε κωδικοποίηση του «Τμήματος Κύπρου».

Στο ρεπορτάζ παρατίθενται δύο σύνδεσμοι, στους οποίους είναι αποθηκευμένα 19.000 ηλεκτρονικά μηνύματα, τα οποία φέρονται να έχουν εξασφαλιστεί από τον προσωπικό λογαριασμό της κ. Ελένης Λοϊζίδου (e.lo……@gmail.com). Ωστόσο, τα μηνύματα μόνο προσωπικά δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, καθώς έχουν να κάνουν με τα καθήκοντα της κ. Λοϊζίδου στη Νομική Υπηρεσία. Το πώς αυτά τα μηνύματα βρέθηκαν στην κατοχή του συγκεκριμένου ιστότοπου είναι άγνωστο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ρωσικού ιστότοπου, η κ. Λοϊζίδου φέρεται να συνεργάζεται με την εισαγγελία της Ρωσίας, με ανορθόδοξο τρόπο, για να ικανοποιήσει αιτήματα έκδοσης Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στη Κύπρο και τους οποίους οι Ρώσοι αποδίδουν αξιόποινες (οικονομικής φύσεως) πράξεις, αλλά και για να διευκολύνει αιτήματα των ρωσικών αρχών. Μια εξ αυτών, είναι η παγκοσμίου ενδιαφέροντος υπόθεση Browder, που χαρακτηρίζεται ο Νο1 εχθρός του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν περίεργοι θάνατοι και πολλά εκατομμύρια δολάρια. Συνδέεται επίσης με το σκάνδαλο που αφορά τις καταγγελίες για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, υπέρ του Ντ. Τραμπ και εναντίον της Χίλαρι Κλίντον.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK