kourdistoportocali.comNews DeskReuters> Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλός

Μιζέρια για εκατομμύρια Αμερικανούς

Reuters> Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλός

Ορισμένοι τραπεζίτες της Fed είπαν ότι πιστεύουν πως τα επιτόκια θα πρέπει να φτάσουν σε ένα "αρκετά περιοριστικό επίπεδο" και να παραμείνουν εκεί για "κάποιο χρονικό διάστημα"

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας είδαν «λίγα οικονομικά στοιχεία», στα τέλη του περασμένου μήνα, που να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχωρεί και προέβλεψαν ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για «κάποιο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια όσο πιο υψηλά είναι απαραίτητο προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, αναγνωρίζοντας ότι οι κινήσεις αυτές θα επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Από τον Keith Griffith/Dailymail.com και Reuters

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, πράγματι, ήταν στο 8,5% τον Ιούλιο και παρέμεινε κοντά στο υψηλό 40 ετών, παρά τις ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων που ανέβασαν το επιτόκιο πολιτικής της Fed από σχεδόν μηδέν στο 2,5%. Τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της 26ης και 27ης Ιουλίου, ωστόσο, δεν υπονόησαν συγκεκριμένο ρυθμό στις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed σημείωσαν, σύμφωνα με τα πρακτικά, ότι η χαμηλότερη ανάπτυξη θα μπορούσε να «δημιουργήσει το σκηνικό» για τη σταδιακή πτώση του πληθωρισμού στον ετήσιο στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας, αν και αναγνώρισαν ότι παραμένει «πολύ πιο πάνω» από αυτόν τον στόχο. Αλλά οι Αμερικανοί τραπεζίτες κατέστησαν σαφές ότι προς το παρόν σκοπεύουν να συνεχίσουν να αυξάνουν αρκετά τα επιτόκια προκειμένου να επιβραδύνουν την οικονομία.

Στη συνεδρίαση του Ιουλίου, οι αξιωματούχοι της Fed σημείωσαν ότι ενώ ορισμένα τμήματα της οικονομίας, ιδίως η στέγαση, είχαν αρχίσει να επιβραδύνονται υπό το βάρος των αυστηρότερων πιστωτικών όρων, η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή και η ανεργία ήταν σχεδόν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Αν και κάποια μείωση του πληθωρισμού μπορεί να επέλθει μέσω της βελτίωσης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού ή της πτώσης των τιμών των καυσίμων και άλλων εμπορευμάτων, μέρος της βαριάς άρσης θα πρέπει επίσης να επέλθει με την επιβολή υψηλότερου κόστους δανεισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η επιβράδυνση της συνολικής ζήτησης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων», αναφέρεται στα πρακτικά. «Ο ρυθμός των μελλοντικών αυξήσεων θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία, καθώς και από τις εκτιμήσεις της Fed για τον τρόπο προσαρμογής της οικονομίας στα υψηλότερα επιτόκια που έχουν ήδη εγκριθεί» προθέτεται επίσης.

Ορισμένοι τραπεζίτες της Fed είπαν ότι πιστεύουν πως τα επιτόκια θα πρέπει να φτάσουν σε ένα «αρκετά περιοριστικό επίπεδο» και να παραμείνουν εκεί για «κάποιο χρονικό διάστημα» προκειμένου να ελέγξουν τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών. Ωστόσο, «πολλοί» συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις παρατήρησαν επίσης τον κίνδυνο ότι η Fed «θα μπορούσε να σφίξει τη στάση της πολιτικής περισσότερο από όσο χρειάζεται για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών», γεγονός που, όπως είπαν, θα επιδράσει αποφασιστικά στα δεδομένα.

Μετά τη δημοσίευση των πρακτικών, οι διαπραγματευτές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο πολιτικής της Fed είδαν μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα πιο πιθανή τον Σεπτέμβριο.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK