kourdistoportocali.comNews DeskΠράσινο άναψε το ΣτΕ για τη Γραμμή 4 του Μετρό

H σημασία της απόφασης

Πράσινο άναψε το ΣτΕ για τη Γραμμή 4 του Μετρό

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη αυτή έχει τεράστια σημασία για πολλούς λόγους

Με μία απόφαση σταθμό το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκαθάρισε το τοπίο και έβαλε τέλος στα σενάρια περί ακύρωσης και επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, επιτρέποντας στην Αττικό Μετρό να περάσει στα επόμενα βήματα του διαγωνισμού με τα δύο πλέον εναπομείναντα σχήματα, τις κοινοπραξίες ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom Transport και ΑΚΤΩΡ – Ansaldo – Hitachi Rail Italy.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί και να δημοσιευτεί στο επόμενο διάστημα.

Έτσι, το ΣτΕ άναψε «πράσινο φως» στο μεγαλύτερο και πλέον ώριμο δημόσιο διαγωνισμό υποδομών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 1,8 δισ. Ευρώ.

Η σημασία της απόφασης

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη αυτή έχει τεράστια σημασία για πολλούς λόγους.

Πρώτον επιτρέπει στο έργονα προχωρήσει, δίνοντας φιλί ζωής στον κατασκευαστικό κλάδο και προστατεύοντας δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Χαρακτηριστική της οριακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος είναι η εικόνα που αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου των 4 μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών (ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ), όπου ο τζίρος καταγράφει πτώση, ενώ συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ παραμένουν ανυπόγραφες λόγω δικαστικών επιπλοκών και προσφυγών επηρεάζοντας αρνητικά και το ανεκτέλεστο.

Δεύτερον και σε άμεση συνάφεια με το κουβάρι των ενστάσεων και των δικαστικών προσφυγών που έχει μπλοκάρει σχεδόν όλους τους υπό εξέλιξη διαγωνισμούς, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποδεικνύει ότι κάθε διαγωνισμός είναι ξεχωριστή περίπτωση και εξετάζεται μεμονωμένα, άρα η εντύπωση που είχε επικρατήσει το τελευταίο διάστημα πως μία απόφαση του ΣτΕ για ένα διαγωνισμό, προκαταλαμβάνει αυτομάτως την απόφαση του ΣτΕ για έναν άλλο διαγωνισμό ήταν παντελώς εσφαλμένη.

Τρίτον και ίσως πιο σημαντικό είναι πως η απόφαση του ΣτΕ έρχεται λίγο πριν την κατάθεση της πολυαναμενόμενης τροπολογίας εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών που στόχο έχει να ξεμπλέξει το κουβάρι που δημιούργησε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2018, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για προσφυγές σε όλους του εν εξελίξει διαγωνισμούς δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο κι αναμένεται από μέρα σε μέρα η κατάθεσή της. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία τροπολογία που δεν θα ανατρέπει υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας – καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης – επιδιώκει όμως να φέρει στη Βουλή μία τροπολογία που θα δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, όχι απλά θωρακίζοντας μελλοντικούς διαγωνισμούς, αλλά ξεμπλοκάροντας από παρόμοιες προσφυγές και διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να μην καθυστερήσουν άλλο έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
EKTAKTO> Γιατρός του Λευκού Οίκου προειδοποιεί ότι ο Biden δεν στέκει στα καλά του και σύντομα θα παραιτηθεί ή θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση!
ΕΚΤΑΚΤΟ> Η Ιαπωνική Shionogi ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για το χάπι κατά της COVID
Financial Times> O ιός κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Οκτώβριο του 2019. Η Κίνα αρνείται να επιτρέψει νέα έρευνα!
Ο φονικός κορωνοϊός SARS (2002) και η μεγάλη εξαπάτηση της Κίνας. Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με το σήμερα
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
Μετά το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία περιγράφει τα εμβόλια σαν “κουτσές πάπιες”
IΣΡΑΗΛ ΝΕΟ> Πότε θα χρειαστείς 3η δόση. Στο 16% η προστασία του εμβολίου της Pfizer έναντι της Delta μετά το 6μηνο
Aναθυμιάσεις οξυδέρκειας στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου
Μάχη ζωής με τον ιό δίνουν γνωστός τραγουδιστής (ανεμβολίαστος) και πασίγνωστος επιχειρηματίας αυτοκινήτου (εμβολιασθής). 35χρονος στη Κόρινθο πέθανε μετά το εμβόλιο