kourdistoportocali.comNews DeskΠόσο χρόνο έχει ο Κυριάκος μετά τα χτυπήματα στην Aramco;

Θανάσιμο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό;

Πόσο χρόνο έχει ο Κυριάκος μετά τα χτυπήματα στην Aramco;

Γύρευε πόσο θα φθάσει το κόστος στις κατασκευές ενόψει της προσπάθειας να πάρει μπρος η οικοδομή

Και να που ο Κυριάκος τελικά μπορεί να μην έχει πολύ χρόνο στην διάθεσή του.

Καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα τα εφιαλτικά σενάρια για εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου ανάβουν φωτιές στους προυπολογισμούς των κρατών.

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

Τα δε χτυπήματα αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι κανείς δεν μπορεί να προστατευθεί με ασφάλεια εάν ο επιτιθέμενος είναι ευρηματικός. Γύρευε πόσοι εύκολοι στόχοι υπάρχουν για επιθέσεις με drones ανά τον κόσμο- της Ελλάδας μη εξαιρουμένης φυσικά.

Και να λοιπόν που η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί σε μία δίνη σκέτο εφιάλτη.

Μία εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου φυσικά κάποιους γάτους της συγκεκριμένης αγοράς-κυρίως εφοπλιστές-θα τους κάνει ακόμη πιο πλούσιους ενώ θα γονατίσει τις οικονομίες πολλών χωρών της Ευρώπης.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση πιο γενναίες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα τάχιστα. Γύρευε πόσο θα φθάσει το κόστος στις κατασκευές-βλέπε επένδυση στο Ελληνικό-αλλά και προσπάθεια να πάρει μπρος η οικοδομή.

Ειδικά η Ελλάδα θα μπορούσε να πληγεί θανάσιμα από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου που θα επιφέρει αύξηση των εισιτηρίων με αποτέλεσμα ο τουρισμός που φέτος ήταν σε κάμψη να δεχθεί την χαριστική βολή.

Ακόμη και την προσπάθεια των τραπεζών να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια θα δυσκολέψει το νέο κλίμα που πάει να δημιουργηθεί στην παγκόσμια οικονομία. Ηδη γίνεται λόγος για εφιαλτικά σενάρια.

Οι επιπτώσεις που θα έχει στην τιμή του πετρελαίου η επίθεση του Σαββάτου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα χρειαστεί το Ριάντ για να επαναφέρει την παραγωγή πετρελαίου στα κανονικά επίπεδα, αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες της η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της G.S., μια εκτεταμένη διακοπή στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του Brent ακόμη και πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, καθώς η “ιστορική επίθεση” στις εγκαταστάσεις της Aramco διατάραξε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εφοδιασμού του πλανήτη.

Η επίθεση του Σαββάτου αποτέλεσε μια “ιστορικού μεγέθους διατάραξη κρίσιμης σημασίας πετρελαϊκών υποδομών”, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας. “Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει μια απότομη κλιμάκωση των απειλών για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, ενώ αποδεικνύει ότι παρά τα αυξημένα μέτρα προστασίας η εγκατάσταση της Saudi Aramco -στο Abqaiq- είναι τελικά ευάλωτη”, τονίζουν.

Παράλληλα, προσθέτουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος νέων επιθέσεων, επικαλούμενοι την αποτυχημένη επίθεση στην εγκατάσταση Shaybah τον περασμένο μήνα, καθώς και το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή μετά την κίνηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να κατηγορήσει το Ιράν για αυτές τις επιθέσεις.

“Εάν ο χρόνος διακοπής της παραγωγής που θα ανακοινωθεί ξεπεράσει τις 6 εβδομάδες, εκτιμούμε ότι η τιμή του Brent θα εκτιναχθεί πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι”, σημειώνει η G.S. στο σημείωμα προς τους πελάτες της.

Η προειδοποίηση της τράπεζας ακολούθησε την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην καρδιά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, σε δύο εργοστάσια της κρατικής εταιρείας Aramco, η οποία πρακτικά υπολογίζεται ότι αφαίρεσε από την αγορά 5,7 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μια μικρότερης διάρκειας διακοπή αναμένεται να οδηγήσει και πάλι σε αύξηση των τιμών, της τάξης των 3 με 5 δολαρίων ανά βαρέλι, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι η τιμή του Brent πριν από λίγο κατέγραφε άνοδο άνω του 15%, ενώ η τιμή του αργού τύπου WTI κινούνταν 14,5% υψηλότερα.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK