kourdistoportocali.comNews DeskΠως το Los Angeles έχει μετατραπεί σε παράδεισο εγκληματικότητας> Ο CEO των Walmart απειλεί να κλείσει εκατοντάδες πολυκαταστήματα

Δημοσίευμα Los Angeles Times

Πως το Los Angeles έχει μετατραπεί σε παράδεισο εγκληματικότητας> Ο CEO των Walmart απειλεί να κλείσει εκατοντάδες πολυκαταστήματα

Tο Forbes είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι ο αμερικανικός κολοσσός λιανικής χάνει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο λόγω κλοπών

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Walmart προειδοποίησε ότι ο αμερικανικός κολοσσός του λιανικού εμπορίου μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές και να κλείσει ορισμένα καταστήματα εν μέσω «ιστορικά υψηλών» κλοπών που συμβαίνουτν καθημερινά στα καταστήματα του.

Μιλώντας στο Squawk Box του CNBC την Τρίτη, ο Doug McMillon παραδέχτηκε ότι οι κλοπές έχουν γίνει ένα σημαντικό ζήτημα για την αλυσίδα που είναι γνωστή για τις χαμηλές τιμές της, λέγοντας ότι οι επιεικείς πολιτικές των Αμερικανών εισαγγελέων πρέπει να «διορθωθούν». «Αν αυτό δεν διορθωθεί με την πάροδο του χρόνου, οι τιμές θα είναι υψηλότερες και τα καταστήματά μας θα κλείσουν», είπε στη συν-οικοδεσπότη της εκπομπής Rebecca Quick.

Ο McMillon δεν διευκρίνισε στη συνέντευξη ποιες τοποθεσίες έχουν βιώσει αυτό το επίπεδο ρεκόρ κλοπών σε καταστήματα, αλλά η ανακοίνωσή του έρχεται αφότου η Walmart στο Λος Άντζελες κατέφυγε στο κλείδωμα του μεγαλύτερου μέρους του αποθέματός της προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω κλοπές.

Μόλις πριν από έναν μήνα, ο οικονομικός διευθυντής του μεγαλύτερου αντιπάλου της Walmart, Target, αποκάλυψε επίσης ότι οι κλοπές στα καταστήματά της είχαν αυξηθεί περισσότερο από 50% από έτος σε έτος, οδηγώντας σε ζημίες άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο το 2022.

Τα στελέχη της Walmart είναι διαβόητα μυστικοπαθή σχετικά με το πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι η κλοπή για την εταιρεία, αν και το Forbes είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι η αλυσίδα χάνει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο λόγω κλοπών.

Ωστόσο, στη συνέντευξή του την Τρίτη, ο McMillon παραδέχτηκε: «Η κλοπή είναι ένα θέμα. Είναι υψηλότερο από αυτό που συνέβαινε ιστορικά». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία αναγκάστηκε να εφαρμόσει νέα μέτρα ασφαλείας σε διαφορετικές τοποθεσίες, αλλά τόνισε ότι βλέπει την τοπική επιβολή του νόμου ως την κύρια λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα.

«Νομίζω ότι η στελέχωση των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου και το να είσαι καλός συνεργάτης είναι μέρος αυτής της εξίσωσης και συνήθως έτσι προσεγγίζουμε το πρόβλημα», είπε. «Οι διευθυντές καταστημάτων συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου και έχουμε εξαιρετικές σχέσεις εκεί ως επί το πλείστον».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ο McMillon ήταν πολύ ποροσεκτικός ώστε να μην αποκαλύψει σε ποιες τοποθεσίες έχουν βιώσει αυτά τα υψηλά επίπεδα κλοπής καταστημάτων, ακόμη και όταν η Quick πίεσε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο σχετικά με τη γνώμη του για εισαγγελείς που δεν διώκουν πλέον τους κλέφτες καταστημάτων. Απάντησε μόνο ότι το ζήτημα διαφοροποείται «πόλη με πόλη, τοποθεσία με τοποθεσία».

Αλλά μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από δημοσιογράφους των Los Angeles Times διαπίστωσε ότι όλα τα Walmarts που επισκέφτηκαν στην πόλη έχουν πλέον τοποθετήσει σε ξεχωρισούς χώρους το τμήμα των φαρμακευτικών ειδών ή των προϊόντων ομορφιάς που πωλούνται σε υψηλότερες τιμές. Τώρα, εάν ένας αγοραστής θέλει να αγοράσει ακριβό μακιγιάζ ή σαμπουάν, πρέπει να μπει στο ξεχωριστό χώρο και να πληρώσει σε ένα ταμείο πριν φύγει από μια στενή έξοδο πίσω από το κατάστημα.

Ανδρικά εσώρουχα είναι επίσης κλειδωμένα σε πολλές από τις τοποθεσίες που επισκέφτηκαν οι δημοσιογράφοι τον περασμένο μήνα και για να αγοράσουν ένα ζευγάρι μπόξερ στο κατάστημα στο Μπέρμπανκ, οι δημοσιογράφοι έπρεπε να περιμένουν οκτώμισι λεπτά για να πείσουν έναν υπάλληλο να ανοίξει τη ειδική θήκη από πλεξιγκλάς.

Η πόλη έχει δει τις ληστείες να εκτοξεύονται κατά 10,7% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας του Λος Άντζελες, με τις διαρρήξεις να αυξάνονται σχεδόν κατά 13% και τις κλοπές αυτοκινήτων κατά 8,1%. Οι κλοπές σε ανθρώπους είναι επίοσης αυξημένες σχεδόν κατά 14%, συμβάλλοντας σε αύξηση κατά 7,4% στη συνολική εγκληματικότητα σε όλη την πόλη της Καλιφόρνια.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι συλλήψεις για ληστείες αυξήθηκαν μόνο κατά 2,7% -ενώ οι συλλήψεις διαρρήξεων μειώθηκαν κατά 4,9% και οι συλλήψεις για κλοπές αυτοκινήτων κατά 8,2% σε σχέση με πέρυσι.

Πολλοί κατηγορούν τον γενικό εισαγγελέα George Gascon για αυτή την αύξηση της εγκληματικότητας. Ακόμη και πριν εκλεγεί, είχε εκφράσει την πεποίθησή ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην παρέμβαση και την αποκατάσταση, κατηγορώντας τις -«σκληρές για το έγκλημα»- πολιτικές ως ρατσιστικές. Μόλις ανέλαβε το αξίωμα, περιόρισε τα κριτήρια για τις αυξημένες ποινές φυλάκισης για κλοπές, εάν, για παράδειγμα, οι δράστες χρησιμοποιού όπλο κατά τη διάρκεια της εγκληματικής πράξης.

Απαγόρευσε επίσης στους εισαγγελείς να κατηγορούν τους ανήλικους ως ενήλικες, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των φερόμενων εγκλημάτων τους. Αυτοί οι χαλαροί νόμοι για τη μεταρρύθμιση της εγγύησης σε συχνά φιλελεύθερες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο, σημαίνουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία ποινή για τους κλέφτες που διαπράττουν τα εγκλήματα. Χωρίς καμία απειλή φυλάκισης, οι εγκληματίες απελευθερώνονται ξανά στους δρόμους και μπορούν να επαναλάβουν τα αδικήματα -συχνά την ίδια ημέρα της αρχικής σύλληψής τους.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK