kourdistoportocali.comNews DeskΠως τη πάτησε το Ισραήλ με τον Covid-19

Τι συμβαίνει σε Σουηδία-Βραζιλία

Πως τη πάτησε το Ισραήλ με τον Covid-19

Ενώ αρχικά ο Νετανιάχου βρισκόταν ανάμεσα στους πετυχημένους ηγέτες στη διαχείριση της πανδημίας

Kι ενώ ο Νετανιάχου και το Ισραήλ βρισκόταν αρχικά ανάμεσα στις χώρες που αντιμετώπισαν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον Covid-19 παίρνοντας έγκαιρα μέτρα lockdown, με το που έγινε η άρση των απαγορευτικών μέτρων τα κρούσματα στο Ισραήλ αυξήθηκαν από τα 100 κρούσματα τη μέρα στα 1.000 (!) κυρίως λόγω των πολυπληθών γάμων στους οποίους συνηθίζεται να συμμετέχουν ακόμη και 3-4.000 καλεσμένοι.

(Βέβαια τα διαζύγια τα βγάζουν μόνοι τους-όπως και στην Ελλάδα και παντού.)

Αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Ισραήλ να έχει προχωρήσει σε νέα απαγορευτικά μέτρα κάτι που κοστίζει ακριβά στους ανθρώπους και την Οικονομία της χώρας.

Ήδη η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 20% και οι διαδηλώσεις πλέον είναι πολύ συχνές στο Τελ Αβιβ.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου βλέπει τη δημοφιλία του να έχει υποστεί πλήγμα ενώ οι άνεργοι διαμαρτύρονται για την απουσία επαρκούς οικονομικής βοήθειας.

Η βραβευμένη δημοσιογράφος Michel Martin του NPR μιλά με δημοσιογράφους από τη Σουηδία, τη Βραζιλία και το Ισραήλ για να μάθουμε πώς αυτές οι χώρες βιώνουν αυτήν την περίοδο την πανδημία του κοροναϊού.

MICHEL MARTIN, HOST>

Θα γυρίσουμε τώρα για να κάνουμε check in σε τρεις χώρες όπου οι ηγέτες, σε κάποιο σημείο, ισχυρίστηκαν ότι είχαν τη σωστή στρατηγική για να περιορίσουν τον κοροναϊό. Tι έγινε όμως στη συνέχεια; Γι ‘αυτό, συνδεόμαστε τώρα με τον Daniel Estrin του NPR στο Ισραήλ, τον ανταποκριτή της NPR στη Νότια Αμερική Philip Reeves, ο οποίος καλύπτει τη Βραζιλία, και την δημοσιογράφο Maddy Savage στη Σουηδία.

Maddy, θα ξεκινήσω μαζί σου. Νωρίς, η Σουηδία υιοθέτησε μια προσέγγιση σε αυτήν την πανδημία που ήταν ακριβώς διαφορετική από εκείνη των χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια θέση – τόσο κοινωνική απόσταση, ναι, αλλά χωρίς διακοπή της οικονομίας, ελπίζοντας ότι ως μέρος της διαδικασίας, η χώρα θα επιτύχει κάποιο είδος ασυλίας κοπαδιού. Πώς έγινε αυτό;

MADDY SAVAGE, BYLINE: Ναι. Δεν υπάρχει καμία απόσταση από το γεγονός ότι η Σουηδία κατέληξε με ποσοστό θανάτου αρκετές φορές υψηλότερο από τους σκανδιναβικούς γείτονές της – κοιτάζοντας τα τελευταία στοιχεία από το Πανεπιστήμιο John Hopkins (ph), 54 θάνατοι ανά 100.000 άτομα. Αυτό είναι μπροστά από τις ΗΠΑ, όπου είναι 40 θάνατοι ανά 100.000 άτομα. Αλλά αν το συγκρίνετε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία ή το Βέλγιο, οι οποίες είχαν όλοι αυστηρούς αποκλεισμούς, τα στοιχεία τους είναι χειρότερα.

Νομίζω ότι όπου η Σουηδία απέτυχε πραγματικά ήταν στη στρατηγική της να προστατεύσει τους ηλικιωμένους, τους πιο ευάλωτους. Πενήντα τοις εκατό των θανάτων έχουν συμβεί σε κέντρα φροντίδας. Και όσον αφορά την ασυλία των κοπαδιών, δεν ήταν ο γενικός στόχος, αλλά ήταν κάτι που οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι θα συμβεί. Και δεν βλέπουμε πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων στον πληθυσμό εδώ, ενώ δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στο μέλλον με εκείνους που έχουν αντισώματα.

MARTIN: Έτσι, οι σουηδοί ηγέτες αναγνωρίζουν ότι η στρατηγική τους δεν ήταν απολύτως σωστή;

– Σουηδοί ηγέτες παραδέχτηκαν ότι τα πράγματα πήγαν στραβά όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, ειδικά σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων. Αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό να επισημάνω είναι το γεγονός ότι αρχικά οι δημόσιες αρχές και οι επιστήμονες δεν έδωσαν μεγάλη σημασία.

Αλλά καθώς ο αριθμός των νεκρών αποδείχθηκε πολύ υψηλότερος από το προβλεπόμενο, καθώς υπήρχαν συζητήσεις παγκοσμίως σχετικά με το γιατί η Σουηδία κάνει τα πράγματα διαφορετικά, άρχισε κι εδώ να υπάρχει πολύ περισσότερη ανησυχία και κριτική. Και η σουηδική κυβέρνηση συνέστησε μια επιτροπή κοροναϊού για να εξετάσει πώς αντιμετωπίστηκαν τα πράγματα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

MARTIN: Στη Βραζιλία τώρα, ο Πρόεδρος Jair Bolsonaro υποτιμά την απειλή από το COVID-19 από την αρχή. Και όμως, ο ιός έπληξε τη χώρα πολύ σκληρά. Και αυτή την εβδομάδα, ο ίδιος ο Μπολσονάρο ήταν θετικός.

Λοιπόν, Philip, ποια ήταν η αντίδραση σε αυτήν την εξέλιξη;

PHILIP REEVES, BYLINE: Δεν ήταν πραγματικά έκπληξη. Όπως αναφέρατε, ο ίδιος ο Πρόεδρος αγνοούσε επιδεικτικά την κοινωνική απόσταση. Ακόμα και όταν κυκλοφόρησε στην τηλεόραση αυτή την εβδομάδα για να επιβεβαιώσει ότι είχε βρεθεί θετικός στον ιό, έβγαλε τη μάσκα του.

Οι αντίπαλοί του βλέπουν το γεγονός ότι έχει πλέον μολυνθεί ως απόδειξη ότι είναι απερίσκεπτος και ανεύθυνος, επικίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων και εντελώς ανίκανος να χειριστεί αυτήν την κρίση. Αλλά υπάρχει επίσης κάποια εικασία ότι ο Μπολσονάρο μπορεί να προσπαθήσει να το μετατρέψει προς όφελός του.

Εάν αποδειχθεί ότι έχει μόνο ελαφριά συμπτώματα και εμφανιστεί σχετικά χωρίς τραυματισμό, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον εαυτό του ως παράδειγμα που, ξέρεις, αυτό που λέει εδώ είναι αλήθεια – ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το COVID-19 έχει σκοτώσει περισσότερα από 70.000 βραζιλιάνους μέχρι στιγμής, ότι αυτός ο ιός δεν είναι πραγματικά τόσο σοβαρός και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι καλά, ειδικά αν είναι σαν αυτόν, σε φόρμα και υγιείς, και ειδικά εάν παίρνουν υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο στο οποίο πιστεύει έντονα, παρόλο που οι περισσότεροι ειδικοί ιατρικής, για να μην αναφέρουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν το κάνουν.

MARTIN: Και τι γίνεται με την οικονομία στη Βραζιλία; Η Βραζιλία έχει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στη Λατινική Αμερική. Πώς την επηρέασε η πανδημία;

-Λοιπόν Μισέλ, η χώρα αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ρίχνει δισεκατομμύρια για να αποτρέψει την κατάρρευση. Ένα μεγάλο ποσό πηγαίνει σε έκτακτες πληρωμές για την υποστήριξη ανεπίσημων εργαζομένων με χαμηλή αμοιβή. Υπάρχουν περίπου 50 – 40 εκατομμύρια σ΄αυτή τη κατάσταση. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν κερδίσει δεκάρα τους τελευταίους μήνες.

Και εν τω μεταξύ, ξέρετε, το ξένο κεφάλαιο εγκαταλείπει τη χώρα. Θα πάρει χρόνια, Michel, για να ανακάμψει η Βραζιλία και πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν στη διαδικασία.

MARTIN: Ας πάμε λοιπόν στη Μέση Ανατολή τώρα, όπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ανώτερος αξιωματούχος δημόσιας υγείας του Ισραήλ παραιτήθηκε, ισχυριζόμενος ότι οι ηγέτες αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της και άνοιξαν ξανά τη χώρα πολύ γρήγορα, προκαλώντας μια νέα αύξηση των περιπτώσεων COVID-19.

Λοιπόν, Ντάνιελ, ποια είναι τα τελευταία νέα από το Ισραήλ;

DANIEL ESTRIN, BYLINE: Λοιπόν, το Ισραήλ έχει ένα από τα ταχύτερα ποσοστά μόλυνσης στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Σε ένα μόνο μήνα, το Ισραήλ έφτασε από περίπου 100 περιπτώσεις την ημέρα σε χίλιες περιπτώσεις την ημέρα. Είναι πραγματικά μια αξιοσημείωτη αντιστροφή γιατί στην αρχή της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επαινέθηκε. Προχώρηε άμεσα σε lockdown ενώ έκλεισε νωρίς τα σύνορα του Τel Aviv. H ταχεία αρχική του αντίδραση τον βοήθησε να εξασφαλίσει μια νέα θητεία στο αξίωμα.

Το πρόβλημα όμως ξεκίνησε πολύ γρήγορα όταν άνοιξε το Ισραήλ.

Επέτρεψε μεγάλα γαμήλια πάρτι και αυτό οδήγησε σε μολύνσεις αυτό το καλοκαίρι. Και τώρα οι Ισραηλινοί κοιτάζουν προς την Ευρώπη, και βλέπουν τους Ευρωπαίους να αρχίζουν να ανοίγουν, να αρχίζουν να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και ζηλεύουν επειδή η ΕΕ δεν θέλει τους Ισραηλινούς τουρίστες τώρα. Και η ανεργία είναι στο 20%, έτσι οι Ισραηλινοί δεν είναι πραγματικά ευχαριστημένοι.

ΜΑΡΤΙΝ: Ο Ντάνιελ, καλύπτει επίσης (ως ρεπόρτερ)  τα παλαιστινιακά εδάφη. Τι γίνεται με την κατάσταση εκεί; Πως αντανακλά αυτό στο Ισραήλ;

ESTRIN:  Οι Παλαιστίνιοι χαλάρωσαν επίσης τα lockdown στη Δυτική Όχθη και στη συνέχεια αυξήθηκαν τα κρούσματα. Και αξιωματούχοι εκεί λένε ότι περίπου το 80% των νέων περιπτώσεων προήλθε από γάμους και κηδείες.

Το πρώτο κύμα κρουσμάτων το περασμένο χειμώνα οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό, στους Παλαιστίνιους εργάτες που εργάζονται στο Ισραήλ και κόλλησαν τον ιό εκεί. Αυτό, το τρέχον κύμα βρίσκεται μέσα στην ίδια τη Δυτική Όχθη, και αυτές οι λοιμώξεις προέρχονται από γάμους, κυρίως από αυτήν την περιοχή, τη Χεβρώνα, όπου υπήρξαν αυτοί οι τεράστιοι γάμοι με 3- ή 4.000 καλεσμένους σε κάθε γάμο, που είναι η παράδοση εκεί. Και τώρα τα γαμήλια πάρτι απαγορεύονται στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ.

MARTIN> Maddy, ας επιστρέψουμε τώρα στη Σουηδία. Τώρα, όπως το καταλαβαίνω, ο υπουργός Υγείας προειδοποιεί για μια δεύτερη αύξηση των περιπτώσεων COVID. Σκέφτονται οι αρχές εκεί να αλλάξουν τακτική και ίσως να λάβουν τα μέτρα που έλαβαν άλλες χώρες, όπως το κλείδωμα της χώρας;

– Νομίζω ότι από όλες τις συνεντεύξεις τύπου που έχω παρακολουθήσει και τις συζητήσεις που έγιναν εδώ, νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο η Σουηδία να περάσει σε αυστηρό κλείδωμα επειδή το σύνολο των μέτρων της, η στρατηγική της, ήταν να αλλάξει κοινωνικές συμπεριφορές να διαρκέσει μακροπρόθεσμα. Ήθελε να αποφύγει τις συνέπειες της εισόδου και του κλειδώματος.

Αλλά νομίζω ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς συμπεριφέρονται οι Σουηδοί τους επόμενους μήνες. Είναι καλοκαίρι εδώ, όπως και στη Βόρεια Αμερική. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί καταργήθηκαν πρόσφατα έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πάνε παντού. Τους έχουν πει να κρατάνε τις αποστάσεις, να μην κάνουν νέους φίλους ενώ βρίσκονται σε διακοπές.

Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες του υπουργού Υγείας προέρχονται από το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε ότι όλοι το κάνουν αυτό (έρχονται σε επαφή), ειδικά σε καυτά σημεία για τους παραθεριστές, ειδικά μεταξύ των νέων. Νομίζω λοιπόν αν υπάρχει ένα δεύτερο κύμα θα εξαρτηθεί εν μέρει από αυτό.

MARTIN: Philip, ας επιστρέψουμε στη Βραζιλία. Υπάρχει ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Μπολσονάρο αλλάζει πορεία σε απάντηση αυτής της συνεχιζόμενης κρίσης; Υπάρχουν σημάδια αλλαγής πορείας με οποιονδήποτε τρόπο;

-Είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση επειδή δεν υπήρξε συντονισμένη εθνική αντίδραση σε αυτήν την πανδημία. Ξέρετε, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ο Μπολσονάρο έχασε δύο υπουργούς Υγείας. Διαφωνούσαν με την προσέγγισή του. Τώρα έχει έναν στρατηγό (στρατιωτικό) στον οποίο ανέθεσε τον συντονισμό. Ο ίδιος έχει κολλήσει στη γραμμή του, δηλαδή ότι η θεραπεία – κλείδωμα της οικονομίας – προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από την ίδια την ασθένεια.

Αλλά η γραμμή που ακολουθούν οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι της Βραζιλίας είναι διαφορετική, και αυτό έχει σημασία με πολλούς τρόπους, επειδή αυτοί είναι νομικά εξουσιοδοτημένοι να επιβάλλουν καραντίνες. Στην αρχή, έκλεισαν κωμοπόλεις και προέτρεψαν όλους όσους μπόρεσαν να μείνουν σπίτι. Τώρα ανοίγουν ξανά, και το κάνουν παρόλο που ο ιός σε περίπου το ένα τρίτο των κρατών της Βραζιλίας επιδεινώνεται.

ΜΑΡΤΙΝ: Και τέλος, Ντάνιελ, οι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να προσπαθήσουν να ελέγξουν αυτή τη νέα αύξηση;

ESTRIN: Ναι. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επέβαλαν και πάλι πλήρες κλείδωμα. Έτσι έκλεισαν τις επιχειρήσεις και η οικονομία υποφέρει πραγματικά στη Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επίσης δεν μπορούν πραγματικά να προσφέρουν ένα καλό πρόγραμμα τόνωσης για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Και στο Ισραήλ, υπάρχουν τοπικοί αποκλεισμοί περιοχών με κρούσματα. Μόλις οδηγούσα σε μια ολόκληρη γειτονιά στην Ιερουσαλήμ που έκλεισε με εντολή της αστυνομίας. Και όλα τα γυμναστήρια και τα μπαρ είναι κλειστά, οι εκδηλώσεις διακόπτονται.

Αλλά υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου: Mια πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Ισραηλινοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά του να χειρίζεται την πανδημία και να βοηθά την οικονομία, διότι τον τελευταίο μήνα, ενώ τα κρούσματα αυξάνονταν, εκείνος είχε αλλού στρέψει το ενδιαφέρον του: Μιλούσε με τον Λευκό Οίκο για προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης αυτόν τον μήνα.

Και αυτό δεν συνέβη. Και οι Ισραηλινοί δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτό το ζήτημα ούτως ή άλλως επειδή το 20% από αυτούς είναι άνεργοι. Και σήμερα το απόγευμα, άνεργοι Ισραηλινοί πραγματοποιούν μια μεγάλη διαδήλωση εδώ στο Τελ Αβίβ, όπου βρίσκομαι. Ο Νετανιάχου βιάστηκε να τους υποσχεθεί ένα νέο πρόγραμμα τόνωσης. Συναντήθηκε με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και έτσι ο Νετανιάχου επικεντρώνεται τώρα στην προσπάθεια να εμποδίσει ένα κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον του.

MARTIN: Αυτός ήταν ο Daniel Estrin της NPR στο Τελ Αβίβ, ο ανταποκριτής της NPR στη Νότια Αμερική Philip Reeves και η δημοσιογράφος Maddy Savage στη Στοκχόλμη.

 

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK