kourdistoportocali.comNews DeskPOLITICO> Και αν η βαρετή, ασφαλής Ελβετία δεν μπορεί να σώσει τις τράπεζές της, τότε, λοιπόν, ποιος διάολο μπορεί;

Γράφουν οι Izabella Kaminska και Hannah Brenton

POLITICO> Και αν η βαρετή, ασφαλής Ελβετία δεν μπορεί να σώσει τις τράπεζές της, τότε, λοιπόν, ποιος διάολο μπορεί;

Λέτε η χώρα των παρθένων ορεινών τοπίων και της ποιμενικής ευδαιμονίας να γεννήσει την επόμενη οικονομική κρίση;

Ω, Ελβετία, όμορφη χώρα της οικονομικής σταθερότητας, της αξιοπιστίας, εκεί που όλα είναι λίγο-πολύ βαρετά. Οχι όμως πια…

Από την Izabella Kaminska και τη Hannah Brenton/POLITICO

Καθώς η Credit Suisse, ο 19ος μεγαλύτερος δανειστής της Ευρώπης, καταρρέει, ενδεικνυόμενος στο πιο δραματικό τραπεζικό θύμα από την οικονομική κρίση του 2008, η ανησυχία τώρα είναι ότι ίσως αναδειχθεί επιπλέον στο πρώτο ντόμινο σε μια αλυσίδα πανικού και απωλειών που απλώνεται σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, το έχουμε ξαναδει αυτό και δεν ήταν καθόλου όμορφο.

Και αν η βαρετή, ασφαλής Ελβετία δεν μπορεί να σώσει τις τράπεζές της, τότε, λοιπόν, ποιος στο διάολο μπορεί;

Για να καταλάβετε τι συνέβη, σκεφτείτε έναν γάμο με το ζόρι. Την Κυριακή, ο πληγωμένος δανειστής με έδρα τη Ζυρίχη αναγκάστηκε από τις ελβετικές αρχές να πλαγιάσει στο ίδιο κρεβάτι με την μακροχρόνια εγχώρια αντίζηλο του, την UBS.

Και γράφτηκε ιστορία! Μια συμφωνία 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που -για λίγες ώρες τουλάχιστον- επέτρεψε σε όλους να αναπνεύσουν με ανακούφιση.

Στόχος ήταν η προστασία των επενδυτών και των καταθετών και η αναχαίτιση μιας πλήρους τραπεζικής κρίσης. Προσωρινά τουλάχιστον, αυτό επιτεύχθηκε.

Αλλά ως συνήθως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Καθώς οι αγορές μάζευαν τη σορό της Credit Suisse, ο κώδωνας του κινδύνου ξεκίνησε να χτυπά ξανά.

«Μην το κάνετε αυτό»

Ο τρόπος με τον οποίο οι Ελβετοί δόμησαν τη διάσωση ίσως τελικά να είναι αυτός που έκανε την κατάσταση χειρότερη. Από την κρίση πριν από μιάμιση δεκαετία, οι ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να αποτρέψουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται σε κίνδυνο να μολύνουν το ένα το άλλο με τα προβλήματά τους επιβάλλοντας ζημίες στους κατόχους ομολόγων (και όχι στους καταθέτες και τελικά στους πολίτες-φορολογουμένους).

Αλλά ακόμη και εκείνοι που κατείχαν τον πιο επικίνδυνο τύπο ομολόγων ήταν σίγουροι ότι δεν θα επηρεάζονταν μέχρι να πληρώσουν πρώτα οι μέτοχοι.

Στην περίπτωση της Credit Suisse, οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ανέτρεψαν αυτές τις φαινομενικά τυπικές διαδικασίες, εξαλείφοντας πρώτα τους κατόχους ομολόγων -και αυτό έχει προκαλέσει οικονομικό πανικό σε ολόκληρο το σύστημα.

«Κάποιοι λίγοι που είχαν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να τους σταματήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο, ακριβώς για αυτόν τον λόγο», δήλωσε στο POLITICO ένας ειδικός σε θέματα τραπεζικής ρευστότητας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμεί, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.

Όλο αυτό αποτελεί το κλασικό παράδειγμα του πώς η μετάδοση μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σύστημα. Εάν ξαφνικά οι επενδυτές πιστέψουν ότι τα ομόλογά τους είναι πιο επικίνδυνα από πριν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξεπούλημα, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη σε ολόκληρο το σύστημα.

Εάν η απροσδόκητη εξάλειψη αυτών των κατόχων ομολόγων οδηγήσει σε ευρεία ανατίμησή τους, οι τράπεζες θα μπορούσαν να δουν το κόστος της χρηματοδότησής τους να αυξάνεται σημαντικά, επιτείνοντας τα προβλήματά τους, προειδοποίησαν τραπεζικοί αναλυτές της JP Morgan.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα νεύρα μετά την ελβετική απόφαση, μια τριάδα ευρωπαϊκών εποπτικών οργάνων —το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ— εξέδωσε κοινή δήλωση για να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι σε περίπτωση κατάρρευσης τράπεζας στην Ε.Ε., οι μέτοχοι θα υπέφεραν πρώτοι.

Και η Τράπεζα της Αγγλίας πήρε έπειτα τη σκυτάλη: «Οι κάτοχοι τέτοιων μέσων θα πρέπει να αναμένουν ότι θα εκτεθούν σε απώλειες εξυγίανσης ή αφερεγγυότητας με τη σειρά των θέσεων τους σε αυτήν την ιεραρχία». Με άλλα λόγια: «Παρακαλώ μην αρχίσετε να πανικοβάλλεστε».

Αλλά η κατάρρευση της Credit Suisse εγείρει επίσης σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το εάν το σύστημα ήταν τόσο σταθερό όσο οι τραπεζικές αρχές πίστευαν ότι ήταν εξ αρχής. Σύμφωνα με όλα τα ρυθμιστικά μέτρα, η τράπεζα ήταν καλά κεφαλαιοποιημένη και είχε πολλά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να μετατρέψει σε μετρητά. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι κανόνες που θεσπίστηκαν στον απόηχο της κρίσης του 2008 δεν ήταν τόσο αυστηροί όσο πίστευαν όλοι. Και αν συμβαίνει αυτό, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε πραγματικά μεγάλο πρόβλημα.

Αν υπάρχει η οποιαδήποτε παρηγοριά, είναι το γεγονός της μοναδικότητας της περίπτωσης της Credit Suisse. Τα προβλήματά της ξεκίνησαν εδώ και πολύ καιρό και έχουν ελάχιστη ομοιότητα με τα ζητήματα που προκάλεσαν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) από την Καλιφόρνια πριν από δύο εβδομάδες.

Οι ελβετικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι η τράπεζα δεν ήταν εκτεθειμένη σε υψηλότερα επιτόκια όπως ήταν η SVB όταν αποφάσισαν το backstop την τράπεζα με διευκόλυνση 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων την περασμένη Πέμπτη.

Όταν αυτή η διαβεβαίωση απέτυχε να συγκρατήσει τον πανικό στην τιμή της μετοχής της τράπεζας, οι αγορές στράφηκαν στα ευρύτερα ζητήματα φήμης, κουλτούρας και κερδοφορίας της τράπεζας.

Τα πράγματα ήρθαν στο απόγειό της την περασμένη εβδομάδα όταν η Saudi National Bank, ένας από τους πιο πρόσφατους επενδυτές της Credit Suisse και ανήκει εν μέρει στο σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, έδειξε ότι δεν ήταν διατεθειμένη να διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια στον όμιλο.

Σκάνδαλο κατασκοπείας

Τα προβλήματα της Credit Suisse πάνε όμως ακόμη πιο πίσω. Υπό την πίεση να καταστήσει την επενδυτική της τράπεζα κερδοφόρα, καθώς η ενισχυμένη με μέτρα νομοθεσία στένεψε τα όρια, προσέλαβε το πρώην ασφαλιστικό στέλεχος Tidjane Thiam ως διευθύνοντα σύμβουλο της το 2015 με εντολή να αλλάξει τα πράγματα. Η άμεση απάντηση του Thiam ήταν να ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που περικόπτει χιλιάδες θέσεις εργασίας, μειώνει το κόστος και περιορίζει το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής.

Όμως η προσπάθεια βρήκε μεγάλες δυσκολίες όταν το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής πάλεψε να συμβαδίσει με τους ανταγωνιστές του και, ακόμη χειρότερα, ενεπλάκη σε μια σειρά ζημιογόνων σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένης της ζημίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζεται με την κατάρρευση του hedge fund Archegos.

Ένα «κατασκοπευτικό σκάνδαλο», στο οποίο η τράπεζα παρακολουθούσε τους υπαλλήλους της, ανάγκασε το στέλεχος να αποχωρήσει.

Το διοικητικό συμβούλιο της Credit Suisse στράφηκε στη συνέχεια στον Thomas Gottstein για να γίνει CEO. Αυτός υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες του Thiam για την αναδιάρθρωση της τράπεζας, αλλά αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστούν τα βαθιά ριζωμένα πολιτιστικά προβλήματα.

Το 2021, συγκλονίστηκε από τη συμμετοχή της με την αποτυχημένη χρηματοοικονομική εταιρεία Greensill Capital. Η τράπεζα αναγκάστηκε για άλλη μια φορά να προβεί σε μαζική απομείωση και ο Gottstein έπρεπε να παραιτηθεί.

Ένα νέο σχέδιο αποκαλύφθηκε το 2022 υπό το τιμόνι του πιο πρόσφατου διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Ulrich Körner, το οποίο περιελάμβανε περαιτέρω περικοπές στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, καθώς και ανανεωμένη εστίαση στη διαχείριση περιουσίας και σε άλλες βασικές επιχειρήσεις. Η τράπεζα δεσμεύτηκε επίσης να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την κουλτούρα της και τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μελλοντικά σκάνδαλα.

Όμως, η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων έπνιξαν την ικανότητά της να εξυπηρετεί τις ανάγκες διαχείρισης περιουσίας ορισμένων από τους πλουσιότερους πελάτες της.

Τα σχέδια για τη διάσπαση του επενδυτικού τμήματος του ομίλου υπό το brand Credit Suisse First Boston που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη «φρέναραν» τον Φεβρουάριο, όταν έγινε σαφές ότι η τράπεζα θα δυσκολευόταν να βρει επενδυτή για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία, λόγω ανησυχιών σχετικά με την κατάταξη των πιστωτών σε περίπτωση αποτυχίας σε όλη την ομάδα.

Χωρίς να έχει απομείνει άλλος διάδρομος προσγείωσης, μια κατάρρευση έμοιαζε απλώς θέμα χρόνου.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK