kourdistoportocali.comNews DeskΠοιοι βρίσκονται πίσω από τις κουρτίνες και υπαγορεύουν στον κ. Τσίπρα την ημερήσια ατζέντα της ανυπαρξίας του;

Εάν δεν υπήρχε ο Πολάκης ο κόσμος θα είχε ξεχάσει ότι υπάρχει Σύριζα

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις κουρτίνες και υπαγορεύουν στον κ. Τσίπρα την ημερήσια ατζέντα της ανυπαρξίας του;

Μια συγκυβέρνηση Τσίπρα-Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη θα εξασφαλίσει άνετα νέο δανεισμό-είμεθα βέβαιοι γι αυτό

Για όποιον παρακολουθεί τον κ. Τσίπρα έχουν ενδιαφέρον οι καθ΄υπόδειξη μεταλλάξεις του νεαρού αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο χρόνια τώρα ο κ. Τσίπρας εάν εξαιρέσει κανείς κάποια δημαγωγικά νταιλίκια λαικισμού είναι ανύπαρκτος σε ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσε να κάνει θανάσιμη αντιπολίτευση και να προκαλέσει ακόμη και ανήκεστο βλάβη στη ΝΔ.

Γράφει ο Simon Templar

Κι όμως ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να βάζει πλάτη στη γενικότερη πολιτική γραμμή της κυβέρνησης. Ο ίδιος και η καθηγήτρια σύζυγός του προφανώς απολαμβάνουν τα αγαθά της ανόδου στην ιεραρχία της εγχώριας κοινωνικής ελίτ με τα παιδιά στα ιδιωτικά σχολεία, την σύζυγο με την ευρύτερη Ακαδημαική αποδοχή και τον ίδιο να εισπράττει διαρκώς εγκώμια από την εφημερίδα Καθημερινή.

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν εμφανίζεται θιασώτης των κυβερνήσεων συνεργασίας, οικουμενικών όπως θέλετε πείτε το, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δηλαδή ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος-εάν χρειαστεί-να συγκυβερνήσει με τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη και τον Αθανάσιο Πλεύρη. Είμεθα βέβαιοι ότι η ευρηματικότητά του θα του επιτρέψει να το πουλήσει στους οπαδούς του εάν χρειαστεί. Θα υποσχεθεί σε όλους συμμετοχή στο γκουβέρνο. Στη λεία ενός δημοσίου που έχει 400 δις χρέος και εξακολουθεί να φεσώνεται δίχως αύριο.

Μια συγκυβέρνηση Τσίπρα-Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη θα εξασφαλίσει άνετα νέο δανεισμό-είμεθα βέβαιοι και γι αυτό.

Το εάν ο δανεισμός θα είναι με αντάλλαγμα τον Μπάμπη, τη Σούλα και τους απογόνους τους αυτό μόνο ιστορική σημασία έχει και εάν θα έχει-μια και ο κόσμος είναι ένα άσκεφτο μπαλόνι.

Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε ποιος ή ποιοι καθοδηγούν διαχρονικά τον κ. Τσίπρα πίσω από τις κουρτίνες.

Ποιοι είναι εκείνοι που δύο χρόνια τώρα υπαγορεύουν την πολιτική ανυπαρξία σε αυτόν τον κάποτε εκρηκτικό καυγατζή και με ποιο αντάλλαγμα.

Εάν δεν υπήρχε ο Πολάκης ο κόσμος θα είχε ξεχάσει ότι υπάρχει Σύριζα παρότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί φιλότιμα να δώσει τη πρωτιά στον πολιτικό του αντίπαλο.

Κατανοούμε ότι το βάρος αυτής της διακυβέρνησης είναι ασήκωτο για τον Κυριάκο ο οποίος είναι νέος άνθρωπος-καμία σχέση ηλικιακά με τον αναλώσιμο Joe Biden.

O κ. Μητσοτάκης είναι λογικό να θέλει να τα βροντήξει και σε αυτή τη κατεύθυνση δίνει το καλύτερό του εαυτό.

Το ερώτημα όμως εξακολουθεί να είναι εδώ δύο χρόνια τώρα. Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις κουρτίνες και υπαγορεύουν στον κ. Τσίπρα την ημερήσια ατζέντα της ανυπαρξίας του;

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του protothema.gr o κ. Τσίπρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προχωράμε σε μια διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας, αν έχουμε εκλογές με την απλή αναλογική, να αποφασίσουν με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα μπούμε σε μια κυβέρνηση. Αυτοί θα αποφασίσουν».

Σχετικά με τις προβλέψεις για τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν θέλω να μιλήσω για νούμερα. Για εμάς ο πήχης είναι πολύ μεγάλος. Έχουμε στόχο να κερδίσουμε τις εκλογές. Για να πετύχουμε αυτόν τον πήχη, ξέρουμε ότι στην εθνική κάλπη θα χρειαστούμε πάνω από 2 εκατ. ψηφοφόρους για να κερδίσουμε. Όχι 200.000 και 300.000».

«Τα κόμματα αναγκάζονται από την ίδια τη ζωή και από την ετυμηγορία των πολιτών να διαμορφώσουν τη θέση τους. Η κρίσιμη κάλπη θα είναι αυτή που θα έχουμε μπροστά μας με την απλή αναλογική, που θα διαμορφώσει συσχετισμούς. Είμαστε ιδιοκτήτες αυτού του εκλογικού νόμου και πιστεύω πως η χώρα μπορεί να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας. Όπως γίνεται σε σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες. Τα κόμματα συζητάν για μέρες, καταθέτουν τις απόψεις τους και δεν το κάνουν στο παρασκήνιο», ανέφερε για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές και υπογράμμισε:

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πράγματα. Στην Ελλάδα και στις μεσογειακές χώρες είναι διαφορετικά από ότι στις βόρειες χώρες. Στη Γερμανία υπήρξε αυτό λόγω της μετατόπισης της σοσιαλδημοκρατίας προς τα δεξιά. Στην Ελλάδα έχουμε δυο κόμματα με βαθιές διαφορές, ιδεολογικές. Όχι όσο στο παρελθόν, αλλά σε σχέση με την κοινωνία και την οικονομία. Με τη Νέα Δημοκρατία οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες. Οι όποιες συγκλήσεις θα έχουν να κάνουν στη βάση των δυο αυτών πόλων, της αριστεράς και της δεξιάς. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας από τις δημοκρατικές δυνάμεις».

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη, επεσήμανε: «Όταν μια πολιτική δύναμη καλεί τους πολίτες να την ψηφίσουν χωρίς να επιδιώκει να κυβερνήσει, έχει ένα ντεζαβαντάζ. Εκτιμώ ότι η στάση του κ. Ανδρουλάκη έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα και έχει στόχο να μην ανοίξουν τα χαρτιά τους αυτή την ώρα. Όσο πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο, οι πολίτες θα θέλουν να ξέρουν ποια είναι τα χαρτιά του κάθε κόμματος για την επόμενη ημέρα. Η θέση του πρωθυπουργού, σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, είναι πολύ κρίσιμη. Το ποιος θα είναι αυριανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι κρυφός άσσος στο μανίκι ενός πολιτικού. Θεωρώ απολύτως θεμιτό να προσπαθεί ο καθένας να κερδίσει τις εκλογές. Είναι απαράδεκτο, όμως, να λέει «δεν θα είναι ο τάδε», αλλά δεν σας λέω ποιος θέλω να είναι. Αν ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι δεν θέλει τον Χ ή τον Ψ, πρέπει να μας πει ποιον θέλει. Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει χωρίς να γνωρίζει».

Σε ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών, απάντησε: «Δεν είμαι μάντης για να μαντέψω πότε θα γίνουν εκλογές. Αίσθησή μου είναι ότι αδειάζει η κλεψύδρα για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη. Οσο η κοινωνική ένταση επιτείνεται, θα δυσκολεύουν τα πράγματα. Εμείς θεωρούμε ότι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Να υπάρξει κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, να προστατεύσει τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Η δυσκολία αυτή δεν θα φύγει από τη μια ημέρα στην άλλη. Για το πότε θα είναι ο χρόνος των εκλογών δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά μπορώ να σας πω την αξία του να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κάλπη του αύριο. Μια σειρά δημοσκοπήσεων λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει. Αύριο πρέπει να δοθεί η απάντηση».

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Έχετε πάει το τελευταίο διάστημα σε ένα καφενείο; Έχετε περπατήσει σε έναν εμπορικό δρόμο; Εκεί είναι οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις κατά τη γνώμη μου. Το κλίμα έχει αλλάξει, έχει γυρίσει. Ο κόσμος είναι σε βαθιά απογοήτευση. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Αυτή είναι η εικόνα από τις πραγματικές σφυγμομετρήσεις στην κοινωνία. Αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η μεγάλη συζήτηση θα είναι η μεγάλη αποτυχία των σφυγμομετρήσεων. Μπορεί να μην είναι εσκεμμένη. Πέρα από τις μετρήσεις και τις δημοσκοπήσεις, το πρόβλημα των πολιτών είναι πώς θα πληρώσουν τον λογαριασμό με τη ρήτρα αναπροσαρμογής τρεις και τέσσερις φορές επάνω; Πώς θα ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις με πληθωρισμό στο 10%. Κάνω περιοδεία σε λαϊκές περιοχές και βλέπω ανθρώπους σε απόγνωση. Ανθρώπους που λένε δεν έχουμε γάλα για τα παιδιά μας, όχι για πολυτελείς αγορές».

Για τις αυξήσεις στην ενέργεια, εξήγησε πως: «Όταν μεσοσταθμικά σε όλη την Ευρώπη οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι 20-25% και στην Ελλάδα είναι 80%, υπάρχει τεράστια διαφορά. Που οφείλεται αυτό; Όταν η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, όταν έχουν εμπνευστεί την πατέντα της ρήτρας αναπροσαρμογής που μετακυλίει το 99% της αύξησης στην χονδρεμπορική τιμή στον καταναλωτή, ποιος ευθύνεται; Αυτή τη ρήτρα πρέπει να ξέρεις ιερογλυφικά για να καταλάβεις πως βγαίνεις, εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2021. Επί των ημερών μας, δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Από το 2015 ως το 2019 μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 19%. Δεν υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής όταν έπεφτε η τιμή».

Ενώ πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει μια αγωνία μην τυχόν και συσσωρευτούν χρέη στο μέλλον, αλλά δεν έχετε αγωνία για το πώς θα πληρώσει σήμερα ο πολίτης. Όταν ένας άνθρωπος έχει 1.000 ευρώ εισόδημα και έχει λογαριασμό 1.600, πώς θα πληρώσει; Θα τους πούμε μπαταχτσήδες; Που βγήκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος με τα εκατομμύρια δάνεια απλήρωτα, να μας πει μπαταχτσήδες; Τι μέτρα πήρε η κυβέρνηση; Τα μέτρα μας πήρε…»

«Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανέγγιχτη και ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια εδώ και εννέα μήνες. Από τη ΔΕΘ μίλησα για το κύμα της ακρίβειας και ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως θα είναι παροδικό. Ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και είναι πρωταγωνίστρια στο ράλι αισχροκέρδειας. Στόχος της ΔΕΗ είναι να έχει υψηλή τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, για να μοιράζει κέρδη στους μετόχους. Σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν, οι λογαριασμοί ήταν τριπλάσιοι. Ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας, έχει να κάνει με το χρηματιστήριο της ενέργειας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο κ. Ιωάννης Βαληνάκης αμφισβήτησε αποφασιστικά τα αποτελέσματα του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη. Μένει να φανεί εάν το έπραξε για λογαριασμό τρίτου
Kevin Barry> Πρώην ομοσπονδιακός δικηγόρος στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αποδίδει την Ισπανική Γρίπη σε Πείραμα ενός εμβολίου σε Αμερικανούς στρατιώτες το 1918-1919
Karel Komarek> Τεράστια προσφορά στη δημόσια υγεία και τα παιδιά μας
Paul Krugman> Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων έχει ξανασυμβεί. Αλλά σήμερα είναι διαφορετικά
Jeffrey David Sachs> Ο Αμερικανός οικονομολόγος και ακαδημαϊκός παρουσιάζει αποδεικτικά στοιχεία για την εργαστηριακή προέλευση του Covid-19
Η Κατερίνα Βελλίδη δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από τους λοιπούς Έλληνες εκδότες που διάγουν βίο νεόπλουτων με τα λεφτά των τραπεζών
Το Politico αναλύει τα ανταλλάγματα που ζητά ο Erdogan από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
[EVENT 201] ΝEW YORK, OCTOBER 18, 2019> Oι διαβολικές συμπτώσεις μίας Άσκησης Πανδημίας με τη Πραγματική Πανδημία!
SiC> Πως ένα “μαγικό υλικό” από εργαστήριο της Tesla θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία
H Ιστορία επαναλαμβάνεται είτε σαν φάρσα, είτε σαν τραγωδία ενώ εσύ ανεβάζεις insta stories
Σ’ αυτή τη φωτογραφία δεν υπάρχει καμία λογική, καμία αισθητική, απουσιάζουν ο αυτοσεβασμός και η αξιοπρέπεια. Πως μπορούν οι 3 πρώην να το κάνουν στον εαυτό τους όλο αυτό;
Όταν  η Βίβλος του Συντηρητικού Κόσμου, ο The Spectator και η Βίβλος του Ιατρικού Κόσμου, το The British Medical Journal, σημαίνουν συναγερμό κάτι συμβαίνει εκεί έξω…