kourdistoportocali.comNews DeskΠήραμε 241 δις ευρώ δάνεια αλλά δεν αντιμετωπίσαμε την πυρηνική βόμβα των 80 δις κόκκινων δανείων!

Θανάσιμες ευθύνες

Πήραμε 241 δις ευρώ δάνεια αλλά δεν αντιμετωπίσαμε την πυρηνική βόμβα των 80 δις κόκκινων δανείων!

Φτου και από την αρχή μετά από 3 ολέθρια μνημόνια;

Το ανολοκλήρωτο της διαδικασίας τραπεζικής ενοποίησης, μία στρατηγική που είχε πάρει πάνω του ο Μάριο Ντράγκι, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι και το τρίτο σκέλος της (την ενοποίηση της εγγύησης καταθέσεων) αποτελεί “κερκόπορτα” ανησυχίας για το τραπεζικό ευρωσύστημα καθώς η οικονομική επιβράδυνση πυροδοτεί απειλές μέσα από το ιδιωτικό χρέος. Οι πιέσεις αυτές “χτυπάνε” πλέον την πόρτα των μεγάλων τραπεζών και της Γερμανίας καθώς η κεφαλαιοποίησή τους έχει βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά που ανησυχούν πλέον και την κυβέρνηση.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να παρέμβει και πάλι παρά το γεγονός ότι θα χρειασθεί να ενεργήσει ξεκινώντας από επιτόκια που είναι ήδη σε αρνητικά επίπεδα.

Κάτι συμβαίνει εδώ. Και σ΄αυτή την περίπτωση υπάρχουν τεράστιες ευθύνες όλων των μνημονιακών πρωθυπουργών. Ευθύνες που όπως όλα δείχνουν θα βαρύνουν τους ώμους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκτός όμως από τους εγχώριους πολιτικούς τεράστιες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας της Ευρωπαικής Ενωσης.

Που αναφερόμαστε;

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Στα 80 δις κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών οι οποίες βλέπουν τις μετοχές τους να στροβιλίζονται στον ίλιγγο της απαξίωσης. Και μια και μιλάμε για την ηγεσία της Ε.Ε. καλά θα είναι να μας πει ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς γιατί ο πρώην προιστάμενός του Γιουνκέρ αλλά και η Μέρκελ ανέχθηκαν 10 χρόνια τώρα την μη αντιμετώπιση του πυρηνικού προβλήματος των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες;

Πως είναι δυνατόν οι δανειστές, τα κλιμάκια των οποίων είχαν στρατοπεδεύσει στη χώρα μας, να αγνοούσαν την επικινδυνότητα των 80 δις κόκκινων δανείων όταν ενέκριναν τις διαβόητες δόσεις;

Οταν στο μεταξύ τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα από τα τρία μνημονιακά προγράμματα φτάνουν τα 241,6 δισ. ευρώ! Κι όμως παρότι έχουμε βυθισθεί σε ένα θανάσιμο εθνικό χρέος, τα 80 δις ευρώ κόκκινα δάνεια παραμένουν απειλή ακόμη και για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί.

Δεν υπάρχουν (ποινικές) ευθύνες για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο;

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα τα ποσά που εγκρίθηκαν για κάθε ένα από τα τρία προγράμματα, ήταν 80 δισ. ευρώ, 144,7 δισ. και 86 δισ.Δηλαδή, συνολικά εγκρίθηκαν δανειακά προγράμματα ύψους 310,7 δισ. ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά, στο πρώτο πρόγραμμα εκταμιεύτηκαν τα 52,9 δισ. ευρώ, στο δεύτερο τα 141,8 δισ. και στο τρίτο -ως τις 21 Ιουνίου 2018- τα 46,9 δισ. ευρώ.

Συνολικά, τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα από τα τρία μνημονιακά προγράμματα φτάνουν τα 241,6 δισ. ευρώ.

Το προφίλ κάθε δανείου από τα αυτά που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα, ήταν διαφορετικό. Στο πρώτο πρόγραμμα, τα χρήματα προήλθαν από διακρατικές δανειακές συμβάσεις της Ελλάδας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το δεύτερο πρόγραμμα αποτέλεσε ένα τεράστιο κεφάλαιο που εκταμιεύτηκε από τον EFSF, ενώ το Μνημόνιο Σύριζα αποτελεί αποτέλεσμα της συμφωνίας με τον ESM.

Από το 2010 ως το 2018 εγκρίθηκαν από την ελληνική βουλή 15 μεγάλα μεταρυμιστικά πακέτα, για όλους του οικονομικούς τομείς: την υγεία, την αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φορολογική πολιτική, τη δημόσια διοίκηση, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις.

Κι όμως μετά από 10 χρόνια θυσιών και αίματος του ελληνικού λαού το μείζον θέμα των 80 δις κόκκινων δανείων δεν αντιμετωπίστηκε ούτε από τους δανειστές, ούτε από τους Ελληνες πολιτικούς, ούτε από την ΕΚΤ, ούτε από τους τραπεζίτες.

Τι συμβαίνει εδώ;

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK