kourdistoportocali.comNews DeskPaul Krugman> Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων έχει ξανασυμβεί. Αλλά σήμερα είναι διαφορετικά

New York Times

Paul Krugman> Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων έχει ξανασυμβεί. Αλλά σήμερα είναι διαφορετικά

- Η τεράστια κλίμακα του κλάδου, στο αποκορύφωμά της, είχε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Την περασμένη εβδομάδα το TerraUSD, ένα stablecoin (ένα σύστημα που υποτίθεται ότι έως πρόσφατα είχε πολύ καλή απόδοση, όπως ένας συμβατικός τραπεζικός λογαριασμός, αλλά υποστηριζόταν μόνο από ένα κρυπτονόμισμα που ονομάζεται Luna) κατέρρευσε. Το Luna έχασε το 97% της αξίας του μέσα σε μόλις 24 ώρες, καταστρέφοντας προφανώς τις οικονομίες μίας ολόκληρης ζωής κάποιων επενδυτών.

Από τον Paul Krugman/New York Times

Το γεγονός συγκλόνισε τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων γενικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτός ο κόσμος φαινόταν αρκετά ασταθής ακόμη και πριν από την καταστροφή του Terra. Το Bitcoin, το αρχικό κρυπτονόμισμα, κορυφώθηκε σε αξία τον περασμένο Νοέμβριο και έκτοτε έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50%.

Ας δούμε όπως πως συνέβη όλο αυτό: Σχεδόν όλοι ανησυχούν, και δικαιολογημένα, για το αυξανόμενο κόστος ζωής. ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ (το κόστος ενός αντιπροσωπευτικού καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών) έχει αυξηθεί περίπου 4% τους τελευταίους έξι μήνες. Αλλά το κόστος του ίδιου καλαθιού σε Bitcoin έχει αυξηθεί περίπου κατά 120%, κάτι που σημαίνει πληθωρισμός με ετήσιο ρυθμό περίπου 380%.

Και άλλα όμως κρυπτονομίσματα έχουν πολύ χειρότερη απόδοση. Δύο πόλεις -το Μαϊάμι και η Νέα Υόρκη- έχουν παρουσιάσει τα δικά τους κρυπτονομίσματα, με ενθουσιώδη υποστήριξη από τους δημάρχους τους. Το MiamiCoin έχει υποχωρήσει περισσότερο από 90% από την κορύφωσή του και το NewYorkCityCoin έχει πέσει περισσότερο από 80%.

Μέχρι τώρα, όλοι τα έχουμε ακούσει, αλλά τι ακριβώς είναι τα κρυπτονομίσματα; Πολλοί άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων, φοβάμαι, πολλών που έχουν επενδύσει σε αυτά- πιθανότατα δεν τα καταλαβαίνουν πλήρως. Το να λέμε ότι είναι ψηφιακά στοιχεία δεν το αντιλαμβάνονται πραγματικά. Ο τραπεζικός μου λογαριασμός, με τον οποίο έχω επαφή κυρίως μέσω Διαδικτύου και τον χρησιμοποιώ σε κάθε μου συναλλαγή, είναι επίσης ένα ψηφιακό στοιχείο.

Αυτό που είναι χαρακτηριστικό στα κρυπτονομίσματα είναι ο τρόπος με τον οποίο καθιερώνεται η ιδιοκτησία τους. Είμαι κάτοχος των χρημάτων στον τραπεζικό μου λογαριασμό σύμφωνα με το νόμο και η τράπεζα επιβάλλει νομικές αξιώσεις απαιτώντας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να αποδείξω ότι στην πραγματικότητα είμαι εγώ.

Η ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου κρυπτογράφησης εδραιώνεται μέσω αυτού που είναι γνωστό ως blockchain, ένα κρυπτογραφημένο (εξ ου και το όνομα) ψηφιακό αρχείο όλων των προηγούμενων μεταβιβάσεων ιδιοκτησίας που υποτίθεται ότι εξαλείφει την ανάγκη για επικύρωση μιας αξίωσης από ένα εξωτερικό μέρος, όπως μια τράπεζα.

Ποιο είναι το νόημα αυτού του είδους αποκεντρωμένης χρηματοδότησης και ποιον σκοπό εξυπηρετεί όμως; Λοιπόν, θα φτάσω σε  αυτό…

Αν και τα κρυπτονομίσματα το τελευταίο διάστημα έχουν καταρρεύσει σε αξία, οι υποστηρικτές τους —και όπως μπορεί να σας πει όποιος έχει παίξει σε αυτόν τον χώρο, υπάρχουν λίγοι υποστηρικτές αρκετά υποστηρικτικοί— θα σας καθησυχάσουν ότι αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Το Bitcoin, ειδικότερα, ανέκαθεν ανακάμπτει από προηγούμενες πτώσεις του και οι επενδυτές που συνεχίζουν να τα διατηρούν, παρά την πτώση των τιμών, κατέληξαν με τεράστια κέρδη κεφαλαίου. Υπάρχουν όμως λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά.

Στο παρελθόν, τα κρυπτονομίσματα συνέχισαν να ενισχύονται προσελκύοντας ένα διαρκώς αυξανόμενο φάσμα επενδυτών. Το Crypto συντηρήθηκε κάποτε από μια μικρή κλίκα που είχε συχνά την αίσθηση λατρείας προς αυτό, εν μέρει υποκινούμενη από έναν συνδυασμό ελευθεριακής ιδεολογίας και γοητείας με την έξυπνη χρήση της τεχνολογίας. Με την πάροδο του χρόνου, οι αυξανόμενες τιμές των κρυπτονομισμάτων προσέλκυσαν μεγάλους αριθμούς επιπλέον επενδυτών και μερικά μεγάλα κεφάλαια από τη Wall Street.

Και τον περασμένο χρόνο, το μάρκετινγκ κρυπτογράφησης έγινε πραγματικά mainstream, με επιδοκιμασίες από πολλές διασημότητες- συμπεριλαμβανομένων των Matt Damon, Kim Kardashian και Mike Tyson, για να μην αναφέρουμε πολιτικές προσωπικότητες όπως ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Eric Adams και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τη Γερουσία Josh Mandel, ο οποίος δήλωσε την πρόθεσή του να κάνει το Οχάιο «υπέρ του Θεού, υπέρ της οικογένειας, υπέρ του Bitcoin».

Μια ανησυχητική πτυχή αυτής της ώθησης μάρκετινγκ, παρεμπιπτόντως, είναι ότι όσοι αγόρασαν κρυπτονομίσματα σχετικά πρόσφατα, και ως εκ τούτου έχασαν πολλά χρήματα πρόσφατα, πιθανότατα αποτελούνται δυσανάλογα από το είδος των ανθρώπων που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τις διασημότητες. Δηλαδή, είναι πιθανώς φτωχότεροι και λιγότερο εξελιγμένοι από τον μέσο επενδυτή και σε κακή θέση για να χειριστούν τις ζημίες που υπέστησαν τους τελευταίους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, η αξία των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να βασίζεται στις υποκείμενες οικονομικές τους χρήσεις, οι οποίες είναι… Λοιπόν, αυτό είναι ακριβώς το θέμα. Έχω ακούσει πολλές συζητήσεις στις οποίες οι υποστηρικτές της κρυπτογράφησης ρωτήθηκαν ακριβώς για τον οικονομικό ρόλο που μπορεί να παίξει η κρυπτογράφηση και η οποία δεν επιτυγχάνεται πιο εύκολα και φθηνά με άλλα μέσα, όπως οι χρεωστικές κάρτες, τα Venmo κ.λπ. Εκτός από τη χρήση σε παράνομες συναλλαγές, καθώς παρέχουν το πλεονέκτημα της ανωνυμίας, δεν έχω ακούσει ακόμη μια ικανοποιητική απάντηση.

Ως έχουν, τα κρυπτονομίσματα δεν παίζουν σχεδόν κανέναν ρόλο στις οικονομικές συναλλαγές εκτός από την κερδοσκοπία στις ίδιες τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Και αν η απάντησή είναι «δώστε τους χρόνο», θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το Bitcoin υπάρχει από το 2009, γεγονός που το καθιστά «αρχαίο» για τα τεχνολογικά πρότυπα. Άλλωστε, η Apple παρουσίασε το iPad το 2010 και μόλις το κατάργησε.

Αν η κρυπτογράφηση επρόκειτο να αντικαταστήσει το συμβατικό χρήμα ως μέσο συναλλαγής -μέσο πληρωμής- σίγουρα θα έπρεπε να είχαμε δει κάποια σημάδια που να συνέβαιναν μέχρι τώρα. Απλά, δοκιμάστε να πληρώσετε για το παντοπωλείο ή για άλλα καθημερινά αγαθά με Bitcoin. Είναι σχεδόν αδύνατο.

Και μετά υπάρχει το Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο προσπάθησε να επιβάλει τη διαδικασία καθιστώντας το Bitcoin νόμιμο χρήμα και προωθώντας και επιδοτώντας σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του, σε μια προσπάθεια να το καταστήσει πραγματικό μέσο ανταλλαγής. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το πείραμα ήταν μια παταγώδης αποτυχία.

Μπορεί, όμως, η κρυπτογράφηση να έχει γίνει πραγματικά τόσο μεγάλη υπόθεση χωρίς καμία σαφή οικονομική λογική, εκτός από την καθαρή κερδοσκοπία; Μπορεί όντως να είναι απλώς μια φούσκα που φουσκώνει και που κάποια στιγμή θα σκάσει;

Όσοι αμφισβητούν τον σκοπό της κρυπτογράφησης έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με το επιχείρημα ότι η τεράστια κλίμακα του κλάδου, στο αποκορύφωμά της, είχε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και ότι το ποσό των χρημάτων που έχουν κερδίσει οι αληθινοί υποστηρικτές του στην πορεία αποδεικνύει ότι οι σκεπτικιστές κάνουν λάθος. Μπορούμε όμως εμείς, οι άλλοι, το κοινό, να είμαστε πραγματικά τόσο ανόητοι και ευκολόπιστοι;

Λοιπόν, ίσως οι επικριτές της κρυπτογράφησης να κάνουν λάθος. Αλλά στο ερώτημα της ανοησίας και της αφέλειας, η απάντηση είναι ναι, μπορούμε…

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
New York Times> Γιατί οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι εγκαταλείπουν την παγκόσμια πρωτεύουσα του πλανήτη
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Ακόμα μία ηχηρή παραίτηση στη Silicon Valley> Αποχωρεί ο CEO του Pinterest, Ben Silbermann
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004