kourdistoportocali.comNews DeskΠαραίτηση Μουρμούρα από την Τράπεζα Ελλάδας;

Απέτυχε να γίνει χαλίφης

Παραίτηση Μουρμούρα από την Τράπεζα Ελλάδας;

Η δικαίωση του κεντρικού τραπεζίτη οδηγεί σε αδιέξοδο τον υποδιοικητή

18 Aπριλίου 2018. Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics εκφράζει για μια ακόμη φορά την επιθυμία του να υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή για τη χώρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα υποστηρίξει ότι η προληπτική γραμμή δεν ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο.

Ο  κεντρικός τραπεζίτης έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος μετά την απόφαση της ΕΚΤ να βάλει τέρμα στο φθηνό χρήμα για τις ελληνικές τράπεζες, αίροντας στις 21 Αυγούστου την κατά παρέκκλιση αποδοχή ελληνικών τίτλων χωρίς επενδυτική βαθμίδα-το περίφημο waiver. Αυτό στη πράξη σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού θα απογειωθεί για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, κλπ. Την ίδια στιγμή η πιθανή κατάρρευση της οικονομίας της Τουρκίας θα βάλει σε νέες περιπέτειες την Ε.Ε. και την Ψωροκώσταινα που διάλεξε να κάνει δήθεν καθαρή έξοδο στις αγορές.  Η άρση του waiver είναι απόρροια της λήξης του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, στις 20 Αυγούστου.

Η απόφαση της ΕΚΤ δικαιώνει γενικότερα τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος πολύ έγκαιρα είχε παρουσιάσει τους κινδύνους της “καθαρής” εξόδου.

Πληροφορίες μάλιστα της τελευταίας στιγμής θέλουν τον υποδιοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Μουρμούρα, ο οποίος λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι του Σύριζα στην Τράπεζα, να έχει υποβάλλει την  παραίτησή του.

Ο Μουρμούρας αλλά και το Μαξίμου διαπιστώνουν πλέον πως ο κεντρικός τραπεζίτης είχε το δίκιο με το μέρος του και έπραξε το καθήκον του: Προειδοποίησε νωρίς μια κυβέρνηση τα μέλη της οποίας είχε ψωνισθεί άγρια με την εξουσία- πριν τους κάψει τα φτερά η φωτιά στο Μάτι αλλά και η νέα οικονομική καταιγίδα που απειλεί την Ελλάδα. Ο Μουρμούρας απέτυχε στην αποστολή του που όπως έγραψε και ο Κωνσταντίνος Μαριόλης στον Φιλελεύθερο δεν ήταν άλλη από το να γίνει χαλίφης στη θέση τoυ χαλίφη:

Στη σφαίρα της αχαλίνωτης φαντασίας ενός ανθρώπου που σαν άλλος Ιζνογκούντ θα ήθελε να γίνει χαλίφης οτη θέση του χαλίφη, έχει περάσει ο αέναος πόλεμος της κυβέρνησης κατά του Γιάννη Στουρνάρα, αν και οι πιο ψύχραιμοι σύντροφοι του Αλέξη Τσίπρα έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι είναι ακατόρθωτο να υποχρεώσουν σε παραίτηση τον κεντρικό
τραπεζίτη.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Μουρμούρας λειτούργησε από την πρώτη στιγμή που ανήλθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιορκητικός κριός για την αλλαγή των ισορροπιών στην κεντρική τράπεζα.

Μπορεί να αποτέλεσε σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι σήμερα έξω φρενών μαζί του και να συνεργάστηκε με τον Γ. Στουρνάρα τα προηγούμενα χρόνια, όμως από τη στιγμή που κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά αποτέλεσαν παρελθόν.

Στους διαδρόμους της ΤτΕ ήταν κοινό μυστικό ότι ο Γ. Μουρμούρας λειτουργούσε περισσότερο ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Τράπεζα, καθώς ήταν εμφανέστατη η μεταστροφή στη στάση του.

Ο Γ. Μουρμούρας άφησε πίσω τη σχέση του με τον Αν. Σαμαρά και αγνοώντας τον θεσμικό του ρόλο, επέλεξε στην πλειονότητα των περιπτώσεων την αγαστή συνεργασία με το κυβερνών κόμμα και όχι με τον διοικητή.

Μάλιστα ήταν ο μοναδικός από την ΤτΕ που κλήθηκε να καταθέσει στη “θρυλική” Επιτροπή Χρέους της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αν και οι προσπάθειες αλλαγής των ισορροπιών έπεσαν στο κενό την περασμένη τριετία, ο πολυπόθητος για τον Γιάννη Δραγασάκη έλεγχος του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ επιτεύχθηκε μετά την αποχώρηση του Ηλία
Πλασκοβίτη, λόγω λήξης της θητείας του.

Αρκούσε μία ψήφος για να κάνουν δύσκολη τη ζωή του διοικητή, μπλοκάροντας αποφάσεις που αφορούν κυρίως λειτουργικά και διοικητικά ζητήματα, αλλά όχι θέματα νομισματικής πολιτικής όπως για παράδειγμα ο
ELA.

Ετσι δημιουργούνται προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία της κεντρικής τράπεζας, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στην τελευταία συνεδρίαση κατά την οποία η νέα τάση κατάφερε να μπλοκάρει τρεις αποφάσεις.

Ο κ. Μουρμούρας δεν είναι μόνο ο επικεφαλής της “αντιπολιτευτικής τάσης” στο Γενικό Συμβούλιο αλλά στον ίδιο αποδίδονται συχνές διαρροές στον Τύπο κατά του Γ. Στουρνάρα.

Ομως με τέτοιες τακτικές το μόνο που καταφέρνουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υποδιοικητής της ΤτΕ είναι να προσθέτουν ένα ακόμη πρόβλημα στην ευρύτερη αναποτελεσματικότητα των θεσμών στη χώρα.

Διότι ο μοναδικός τρόπος για να εκδιωχθεί ο κεντρικός τραπεζίτης είναι να υπάρξει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για ζητήματα που σχετίζονται με τα καθήκοντά του.

Τα όσα έχουν ακουστεί για πρόταση μομφής κατά του διοικητή από το Γενικό Συμβούλιο και ότι έτσι θα καταφέρουν να “ρίξουν” τον Γιάννη Στουρνάρα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Προφανώς στην κυβέρνηση δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και αναζητούν τρόπους εκδίωξης του διοικητή, παρά το γεγονός ότι οι νομικές υποθέσεις που έχουν “σηκώσει” έχουν καταλήξει σε φιάσκο.

Από τον Ιανουάριο του 2015 ο διοικητής της ΤτΕ “ανακηρύχθηκε” μεγάλος εχθρός της νέας τάξης πραγμάτων και μέχρι σήμερα έχουν γίνει αναρίθμητες προσπάθειες για την απομάκρυνσή του.

Προσπάθειες οι οποίες ξεπέρασαν κάθε όριο, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που δεν σέβονται ούτε θεσμούς ούτε πρόσωπα με αποτέλεσμα η κόντρα με τον κ Στουρνάρα να έχει λάβει διαστάσεις
προσωπικής εξόντωσης.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρούσαν ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την υλοποίηση του αδιανόητου σχεδίου μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρώπη και “κατάληψης” του κράτους.

Ακόμα και όταν ο Αλ. Τσίπρας έγινε πιο μνημονιακός από τους μνημονιακούς, δεν σταμάτησαν οι επιθέσεις κατά του Γ. Στουρνάρα αφού ο κεντρικός τραπεζίτης είχε εξελιχθεί σε κάτι σαν σύμβολο αντιπαράθεσης.

Ηταν ο υπουργός Οικονομικών της “κακής” κυβέρνησης Σαμαρά ενώ εξαιτίας του γεγονότος ότι αφενός επεσήμανε τα κακώς κείμενα και αφετέρου είχε ταχθεί υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης έπρεπε με κάθε τρόπο να “σιγήσει”.

Η μοναδική σχέση που έχει διατηρηθεί σε θεσμικό επίπεδο είναι αυτή μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, παρά τις όποιες δημόσιες διαφωνίες των δύο ανδρών.

The greek Prime Minister Alexis Tsipras delivers a speech at the opening day of the 24th Conference of the Greek Tourism Federation (SETE), in Athens, on May 12, 2016 / Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την πρώτη μέρα του 24ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ, στην Αθήνα, στις 12 Μαϊου 2016.

Δεν ήταν μόνο ο Γιάννης Στουρνάρας επιφυλακτικός για το “ανδραγάθημα” της καθαρής εξόδου που είχε ανάγκη ο Σύριζα-οπότε ας καεί και το παλιάμπελο Ελλάς!

Μπαράζ εκθέσεων από ξένους οίκους διέψευδε τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας θα γράψει η συνεργάτριά μας Gillian Rothchild:

Όπως επισημαίνει η Citigroup, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αναβαθμιστεί η οικονομία καθώς δεν αναμένει αλλαγή στην αξιολόγηση της πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας όσο αφορά τα ratings της S&P, αφού εκτιμά ότι το Β+ με σταθερές προοπτικές στο οποίο αναβάθμισε ο οίκος τη χώρα μας τον περασμένο μήνα, θα παραμείνει αμετάβλητο τόσο στους επόμενους εννέα μήνες όσο και στα επόμενα 2-4 χρόνια.

Ούτε όμως η Moody’s, μέσα στους επόμενους εννέα μήνες προβλέπεται να πραγματοποιήσει κάποια αλλαγή των αξιολογήσεων της. Ωστόσο, θα προχωρήσει σε «συντηρητική» αναβάθμιση στο Β2 από Β3 που αξιολογεί την Ελλάδα σήμερα, στο διάστημα των επόμενων 2-4 ετών.

Με αυτόν τον τρόπο διαψεύδονται όσοι αναμένουν αναβαθμίσεις της Ελλάδας ειδικά μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, αφού η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει ότι η χώρα μέσα στην επόμενη τετραετία θα συνεχίσει να παραμένει εκτός της  κατηγορίας «επενδυτικού βαθμού».

Όπως επισημαίνει η Citi, η S&P έχει δηλώσει ότι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση περιλαμβάνουν την ενίσχυση της προβλεψιμότητας των πολιτικών, την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων και ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών και/ή την αύξηση των καθαρών άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η Citi επισημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα παραμείνει στο 1,5% -2% τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά το τέλος της διάσωσης θα αντισταθμιστεί πιθανότατα από τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα η οποία είναι και απαραίτητη στην πρώτη φάση μετά τη διάσωση.

Οι μάλλον θαμπές προοπτικές της ανάπτυξης είναι αυτό που εξακολουθεί να καθιστά αμφίβολη την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, ακόμα και μετά την τελευταία συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους. Η προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα – ενδεχομένως επιτρέποντας έναν λιγότερο επιθετικό / φιλόδοξο στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων αν ο σημερινός αποδειχθεί ανέφικτος – θα παραμείνει κρίσιμο για την αξιολόγηση της ικανότητας της Ελλάδας να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Και η Credit Suisse κινείται στο ίδιο μήκος κύματος: το Grexit (από το πρόγραμμα διάσωσης) δεν θα φέρει και το Grexin στο QE. Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου, κάτι που είναι θετική εξέλιξη, αλλά έχει κάποια μειονεκτήματα, όπως τονίζει, καθώς θεωρητικά σημαίνει επίσης ότι η χώρα θα χάσει το waiver της ΕΚΤ, που αποτελεί και την προϋπόθεση για πρόσβαση στην φθηνότερη ρευστότητα της ΕΚΤ και της συμμετοχή στο πρόγραμμα QE.

SHARE
MORE NEWS DESK