kourdistoportocali.comNews DeskΠάνω από 1.750.000 ανεμβολίαστοι Ισραηλινοί βρίσκονται στο επίκεντρο της επικοινωνίας. Γιατί ο Joshua Kimmich της Bayern Μονάχου ανάβει φωτιές

Ξεχνάς την ανοσία της αγέλης

Πάνω από 1.750.000 ανεμβολίαστοι Ισραηλινοί βρίσκονται στο επίκεντρο της επικοινωνίας. Γιατί ο Joshua Kimmich της Bayern Μονάχου ανάβει φωτιές

-Το Ισραήλ κινδυνεύει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και να αποτύχει να προστατευτεί από το επόμενο κύμα

Συναρπάζουν και ταυτόχρονα οι εξελίξεις στο παγκόσμιο μέτωπο της πανδημίας.

Ας ξεκινήσουμε από το Ισραήλ.

«Δεν τελειώσαμε τη δουλειά», θρηνεί ο καθηγητής Eran Segal. Το Ισραήλ έχει 650.000 επιλέξιμους για εμβόλια κατά του κορωνοϊού που δεν έχουν λάβει κανένα, και 1,1 εκατομμύρια επιλέξιμους για ενισχυτικές δόσεις οι οποίοι αρνούνται να τις κάνουν για την ώρα. Συνολικά 1.750.000 άνθρωποι είναι ανεμβολίαστοι…”

Επιμέλεια>By The Clockwork Orange Times Team

-Το Ισραήλ κινδυνεύει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και να αποτύχει να προστατευτεί από το επόμενο κύμα COVID, προειδοποίησε ο κορυφαίος ειδικός, καθώς η τρέχουσα φάση της μόλυνσης φθίνει…, λέει στους Times of Israel.

Ο καθηγητής Eran Segal είπε ότι ενώ το Ισραήλ φαίνεται να έχει νικήσει την παραλλαγή Delta με τα εμβόλια, δεν πρέπει να συμπεράνει κανείς ότι το τρέχον επίπεδο εμβολιασμού είναι αρκετά υψηλό ώστε να προστατεύσει το έθνος στο μέλλον.

«Είμαι χαρούμενος που νικήσαμε το τέταρτο κύμα χωρίς lockdown, και αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό, αλλά ανησυχώ ότι αφήνουμε πάρα πολλούς ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι ή που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση», είπε ο Segal ο οποίος είναι στατιστικολόγος και υπολογιστικός βιολόγος στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann.

«Ήταν λάθος στο τέλος του τρίτου κύματος και θα είναι λάθος αν κάνουμε κάτι παρόμοιο στο τέλος αυτού του κύματος».

Από έναν πληθυσμό περίπου 9,3 εκατομμυρίων, το Ισραήλ έχει περίπου 7 εκατομμύρια άτομα που είναι επιλέξιμα για εμβόλια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένας μεγάλος πληθυσμός ηλικίας κάτω των 12 ετών, οι οποίοι δεν μπορούν επί του παρόντος να λάβουν εμβόλια (αν και αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα για την ηλικιακή ομάδα άνω των 5 ετών).

Περίπου 650.000 άτομα που είναι επιλέξιμα για εμβόλια δεν έχουν λάβει κανένα από τα εμβόλια. Αυτό είναι σύμφωνα με τον Segal μια πηγή μεγάλης ανησυχίας για την ιατρική κοινότητα.

Και ενώ το Ισραήλ ηγήθηκε του κόσμου στην υιοθέτηση ενισχυτικών βολών, για κάθε τέσσερις Ισραηλινούς που σηκώνουν τα μανίκια για την ενισχυτική 3η δόση, ένας αρνείται να τη κάνει. Κάτι λιγότερο από 4 εκατομμύρια δικαιούχοι Ισραηλινοί έχουν λάβει ενισχυτικές δόσεις αλλά 1,1 εκατομμύρια δεν το έχουν κάνει.

Αυτό σημαίνει ότι συνολικά, 1.750.000 επιλέξιμοι Ισραηλινοί είτε δεν έχουν κάνει εμβόλιο είτε δεν έχουν αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί τη βέλτιστη προστασία από τα εμβόλια-την οποία παρέχουν μόνο οι 3 δόσεις.

Ο Nadav Katz, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μεγάλο μέρος της στατιστικής μοντελοποίησης για τον COVID-19 στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, είπε: «Νομίζω ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Μια τέτοια δυναμική, δηλαδή μερική συμμόρφωση, ήταν αναμενόμενη και η ενισχυτική δόση πήγε στην πραγματικότητα καλύτερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι περισσότεροι».

Αλλά τώρα που το Ισραήλ βρίσκεται εκτός της επικίνδυνης ζώνης ενός έντονου κύματος COVID, θα εδραιώσει την επιτυχία του;

Ο Segal ανησυχεί.

Είπε ότι αυτή η ομάδα ανθρώπων που δεν έχει λάβει ενισχυτική δόση θέτει το Ισραήλ σε κίνδυνο μια και μπορεί να εκτοξευθεί το στατιστικό R, η μέτρηση που παρακολουθεί τα ποσοστά μόλυνσης. «Κάποια στιγμή η ασυλία τους θα εξασθενίσει και αυτό θα μπορούσε να μας θέσει σε κίνδυνο αύξησης των στατιστικών R», σχολίασε ο Segal.

Ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν ανεμβολίαστοι διηγείται μια ιστορία τόσο επιτυχίας όσο και αποτυχίας, πιστεύει.

«Είχαμε 1,4 εκατομμύρια μη εμβολιασμένους στην αρχή του τέταρτου κύματος. Στη συνέχεια εμβολιάσαμε 750.000 και το γεγονός ότι μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό αποδεικνύει ότι πρέπει να είχαμε κάνει καλύτερη δουλειά στην επικοινωνία της σημασίας του εμβολιασμού, ώστε να είχαν εμβολιαστεί νωρίτερα. Αυτό ακριβώς πρέπει να επικοινωνήσουμε τώρα».

Στη Γερμανία τώρα ο αστέρας της Bayern Joshua Kimmich, πυροδότησε έντονη συζήτηση με τη δήλωσή του ότι δεν έχει εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Οι ειδικοί λένε ότι οι ανησυχίες του για την έλλειψη μακροχρόνιων μελετών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι αβάσιμες.

Εν μέσω αυτής της συζήτησης για τον εμβολιασμό και των αυξανόμενων περιστατικών, το καθεστώς εμβολιασμού ενός επαγγελματία του ποδοσφαίρου και μέλος της Εθνικής Γερμανίας προκαλεί εκνευρισμό: Ο Joshua Kimmich δεν έχει εμβολιαστεί. Το επιβεβαίωσε όταν ρωτήθηκε για τον αγώνα της Μπουντεσλίγκα το Σάββατο. Είχε «μερικές προσωπικές ανησυχίες, ειδικά όταν πρόκειται για την έλλειψη μελετών για τις μακροχρόνιες παρενέργειες των εμβολίων»

Είναι όμως δικαιολογημένες αυτές οι ανησυχίες;

Όχι, λένε ειδικοί όπως ο Florian Klein, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Κολωνίας, σε μια συνέντευξη στο BR. “Εν τω μεταξύ, εννοώ, εμβολιάσαμε περισσότερες από επτά δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων παγκοσμίως. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα φάρμακο που να έχει ερευνηθεί καλύτερα. Οι παρενέργειες του εμβολίου δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να εμφανιστούν”, δηλώνει ο Klein.

Άλλοι ειδικοί είχαν προηγουμένως απορρίψει τις ανησυχίες του Kimmich σχετικά με την έλλειψη μακροπρόθεσμων μελετών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ο Thomas Mertens, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (STIKO), δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου: Εάν ένα εμβόλιο κυκλοφορήσει για χρήση σε ανθρώπους, υπάρχουν συνοδευτικές μελέτες που διερεύνησαν προσεκτικά εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες κατά τη χρήση.

«Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δεκαετείς μελέτες παρατήρησης όταν ένα εμβόλιο χρησιμοποιείται για σχεδόν ένα χρόνο», εξηγεί ο Mertens. Αυτό δεν ισχύει μόνο για κάθε εμβόλιο που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, αλλά και για κάθε νέο φάρμακο.

«Εκτός από τις μελέτες έγκρισης, γνωρίζουμε από τις συνοδευτικές μελέτες ότι υπήρχαν μόνο λίγες παρενέργειες, οι οποίες εμφανίστηκαν πολύ λίγο μετά τον εμβολιασμό», είπε το αφεντικό της STIKO.
“Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν ήδη ερευνηθεί καλύτερα από άλλα εμβόλια”

Ο Carsten Watzl, Γενικός Γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, έκανε παρόμοια δήλωση. «Το μεγάλο πλεονέκτημα των εμβολιασμών για τον Covid-19 είναι ότι έχουμε χρησιμοποιήσει αυτό το εμβόλιο σε πολλούς ανθρώπους σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε μεταξύ άλλων ο Watzl στο πρωινό περιοδικό της ARD. «Έτσι, γνωρίζουμε ήδη για τις σπάνιες παρενέργειες όπως η φλεβική θρόμβωση, η μυοκαρδίτιδα και άλλες».

Και ο Martin Stürmer, ιολόγος στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Mainz, δήλωσε στο ZDF: «Έχουμε πολύ, πολύ καλά δεδομένα και δεν έχει βγει τίποτα ασυνήθιστο μέχρι στιγμής που θα έπρεπε να μας τρομάζει και τίποτα άλλο δεν θα συμβεί, οπότε δεν πρέπει να περιμένετε μακροχρόνιες μελέτες».

«Οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τις λοιμώξεις από τον Covid είναι πολύ, πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι με τους εμβολιασμούς», προειδοποιεί ο Dirk Brockmann, φυσικός στο Ινστιτούτο Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Humboldt στο Βερολίνο. Και: «Ο κορωνοϊός θα παραμείνει στον κόσμο, σίγουρα θα σχηματίσει νέες παραλλαγές, αλλά δεν θα φύγει», συμπληρώνει ο ίδιος.

Επομένως, η μόλυνση από κορωνοϊό σε μη εμβολιασμένα άτομα είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Επιπλέον, το τι συμβαίνει μετά από έναν εμβολιασμό είναι σχετικά καλά μελετημένο. Στην περίπτωση των μακροχρόνιων επιπτώσεων μετά από μια μόλυνση, ωστόσο, πολλά ακόμη δεν είναι κατανοητά, προειδοποιεί ο Βερολινέζος ερευνητής.
Τι συνηγορεί επίσης υπέρ του εμβολιασμού: Δεδομένων των παραλλαγών του ιού που εμφανίζονται, η ανοσία της αγέλης φαίνεται ανέφικτη – σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν στην αρχή της πανδημίας. Σε απλή γλώσσα, αυτό σημαίνει: Κανείς δεν μπορεί να βασιστεί στο ότι προστατεύεται από ένα σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένο περιβάλλον και επομένως δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί.

Χωρίς τις εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές, οι ερευνητές είχαν υποθέσει ότι η ανοσία της αγέλης υπήρχε όταν περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού είχαν αποκτήσει ανοσία μέσω εμβολιασμού ή μόλυνσης.

Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο στη πραγματικότητα.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Elon Musk [VIDEO]> O πραγματικός Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που κοντρολάρει τον τηλεϋποβολέα του Biden…O Biden μετατρέπει τις ΗΠΑ σε Βενεζουέλα
-Act greedy when others are fearful
Ο νέος “μαύρος χρυσός” του Κατάρ> Πως μια κατάξερη χερσόνησος μετατρέπεται σε επίκεντρο του ενεργειακού κόσμου
Έφυγε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο που αντιμετώπισε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης
Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σταθεί διπλά τυχερός ώστε σε βαθύ γήρας να μεταβιβάσει την εξουσία στα παιδιά του. Γιατί ο Κυριάκος…
New York Times> Οι πραγματικά πλούσιοι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε- Η κάστα του 0,1%
Bloomberg > Εφόσον το κόστος στέγασης εκτοξεύεται γιατί δεν χτίζουμε νέες πόλεις;
Χειροποίητα σαπούνια VALANIA από τις αδελφές Μαρία και Ιωάννα Μπακογιαννάκη
Dead Sea_Israel> Road trip to the lowest point on earth
Πρωθυπουργικό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας
Στις βίλες-αριστουργήματα των €1.200.000 του Ρεθύμνου
Aποστολή στο Tel Aviv> Bόλτα στη γειτονιά του Roman Abramovich και της Gal Gabot