kourdistoportocali.comNews DeskΠάμε ολοταχώς για νέο Μνημόνιο. Aπειλούν την Ε.Ε. τα ελληνικά κόκκινα δάνεια

ΣΟΚ από τον Moody’s

Πάμε ολοταχώς για νέο Μνημόνιο. Aπειλούν την Ε.Ε. τα ελληνικά κόκκινα δάνεια

Το τεράστιο σκάνδαλο της συγκάλυψης του προβλήματος με εμπλοκή της Μέρκελ

Πάμε ολοταχώς για νέο καλοχτενισμένο Μνημόνιο την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι σφίγγουν απειλητικά τον κλοιό γύρω από Ελλάδα και Κύπρο με την σύλληψη των 5 μελών του πληρώματος κυπριακού αλιευτικού. Το πόσο άθλια είναι η κατάσταση της Οικονομίας αντικατοπτρίζεται στις περιπέτειες των ελληνικών τραπεζών οι οποίες είναι δέσμιες των 200 δις ευρώ κόκκινων δανείων.

Από τον Ian Ford

Τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών αποτελούν κρύβουν και ένα τεράστιο σκάνδαλο που θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη και την διάλυση της Ευρωπαικής Ενωσης. Κι αυτό γιατί επί 8 χρόνια η καιροσκόπος Μέρκελ με την ανοχή της Λαγκάρντ, του Ντράγκι και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών έσπρωχνε το πρόβλημα στο μέλλον. Και τώρα σκάει η πυρηνική βόμβα. Στο μεταξύ τα fund  που αγοράζουν τα ελληνικά κόκκινα δάνεια θα βρεθούν μπροστά σε τεράστιες εκπλήξεις. Κι αυτό γιατί οι Ελληνες είναι δεμένοι με τα σπίτια και απειλούν με αιματοκύλισμα. Γύρευε πόσα νέα μέλη θα στρατολογηθούν στον επιδέξιο Ρουβίκωνα. Γι΄αυτό ακριβώς και ο καλλιτεχνικός οίκος Moody’s χωρίς να εξηγήσει τους λόγους προχώρησε σε αναβολή της, προγραμματισμένης για το βράδυ της Παρασκευής, αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Η απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης προκαλεί έκπληξη, καθώς επενδυτές και αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, σε Β2. Ο οίκος Moody’s δεν προέβη σε καμία εξήγηση, ως προς τους λόγους αναβολής της επικαιροποίησης.

Πάντως, στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, στις 24 Αυγούστου, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να χάσει η  ελληνική οικονομία το έδαφος που έχει κερδίσει από τυχόν εφησυχασμούς, πέφτοντας παγίδα του Σισύφου επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση και να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι μεταρρυθμίσεις. “Oι ελληνικές αρχές θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στους πιστωτές, εφαρμόζοντας όσα έχουν συμφωνηθεί, ώστε η χώρα να μη χάσει την αξιοπιστία που δημιούργησε η ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας” προειδοποιούσε στις 24 Αυγούστου ο Moody’s.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Το περί ανάπτυξης αισιόδοξο αφήγημα της κυβέρνησης πάει περίπατο μπροστά στους αριθμούς και την πραγματικότητα που εκφράζουν σημειώνει ο έμπειρος δημοσιογράφος Γιάννης Μαρίνος στο άρθρο που ακολουθεί

του Γιάννη Μαρίνου *

Οι αριθμοί κουράζουν και τους αποφεύγουμε. Όμως, είναι ο αψευδέστερος καθρέφτης της πραγματικότητας, που οφείλουμε να παρακολουθούμε αν θέλουμε να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε, πού βαδίζουμε, τί πρέπει να επιδιώκουμε και τί να αποφεύγουμε. Κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών, διαβάζοντας τον σοβαρό Τύπο, εντόπισα μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αριθμητικά μεγέθη που ίσως δεν γνωρίζετε και πιθανότατα θα σάς είναι χρήσιμα, καθώς κατά τον Άγγλο σοφό Φράνσις Μπέικον η γνώση είναι δύναμη:

*Η Ελλάδα είναι η βαρύτερα φορολογούμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωση (ΕΕ). Οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι αντιστοιχούν στο 26,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ στο 13,8% στην Ισπανία και μόλις στο 11,2% στην Γερμανία. Ας σημειωθεί ότι το 2008 τα φορολογικά έσοδα αντιστοιχούσαν μόνον στο 20,2% του ΑΕΠ της χώρας και τότε βρισκόμασταν από πλευράς φορολογικής επιβάρυνσης στην 13η θέση έναντι της 1ης σήμερα. Η έκτοτε φορολογική καταιγίδα την οποία μάς επεφύλαξαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με πρωτοστατήσαντα τον ΣΥΡΙΖΑ, μάς κατέστησε την βαρύτερα φορολογούμενη χώρα της ΕΕ και, ταυτόχρονα, με ένα από τα πιο κοινωνικώς άδικα φορολογικά συστήματα, αφού οι άμεσοι φόροι που πληρώνουν μόνον οι έχοντες αποδίδουν 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2017), ενώ οι έμμεσοι φόροι που τούς πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, πλούσιοι και φτωχοί, υψηλόμισθοι ή άνεργοι, τροφοδότησαν τα κρατικά ταμεία με 30,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή η φορολογική αδικία σε βάρος των φτωχότερων χτύπησε ταβάνι επί κυβερνήσεως Τσίπρα–Καμμένου («Καθημερινή» 26/8).

*Σύμφωνα με μελέτες, για να στηριχθεί πραγματική οικονομική μεγέθυνση 3%-4% ετησίως, χρειάζονται επενδύσεις 210 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2018-2022. Ωστόσο, οι προβλεπόμενες ροές για την ίδια περίοδο περιορίζονται στα 100 δισεκατομμύρια, αποκαλύπτοντας κενό 110 δισεκατομμυρίων ευρώ («Το Βήμα» 26/8). Δραματική, συνεπώς, η ανάγκη ξένων κυρίως παραγωγικών επενδύσεων αλλά και των κρατικών σε έργα υποδομής, που έχουν τραγικά παραμεληθεί χάριν του πλεονάσματος.

*Οι κατώτατοι μισθοί σε όλα τα κράτη της ΕΕ κατά την περίοδο 2008-2018 σημείωσαν αύξηση, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα, όπου οι κατώτατες αμοιβές υπέστησαν μείωση κατά 14%. Ο χαμηλότερος μισθός στην ΕΕ ισχύει στην Βουλγαρία και ανέρχεται σε 261 ευρώ, ο δε υψηλότερος στο Λουξεμβούργο που είναι 1.999 ευρώ. Στην Ελλάδα ο κατώτατος είναι 684 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ιρλανδία, που και εκείνη βρέθηκε υπό την κηδεμονία των δανειστών, ο κατώτατος ανέρχεται σε 1.614 ευρώ («Το Βήμα», 26/8).

*Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 2005 και 2016 αυξήθηκαν στην χώρα μας κατά 150% για τα νοικοκυριά και κατά 44% για την βιομηχανία. Κύριος λόγος, το υψηλό κόστος παραγωγής και λειτουργίας της ΔΕΗ, η οποία παρά ταύτα παρουσιάζει τεράστια ελλείμματα και είναι υπερχρεωμένη –μεταξύ άλλων, και εξ αιτίας τού αριστερής έμπνευσης σλόγκαν «Δεν πληρώνω», που απεδείχθη μπούμερανγκ για την σημερινή κυβέρνηση. Ας σημειωθεί ότι, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, συνιστά αντικίνητρο για τους επενδυτές.

Τίποτα απ’ αυτά δεν αναφέρθηκε στην πλήρη υποσχέσεων ομιλία του Πρωθυπουργού, η αξιοπιστία της οποίας ανατρέχει στις διαβόητες επαγγελίες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης πριν από τέσσερα χρόνια.

* Πρώην διευθυντής του Οικονομικού Ταχυδρόμου, αρθρογράφος στο Βήμα της Κυριακής

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK