kourdistoportocali.comNews DeskΠάγωσε τη Νέα Δημοκρατία το άρθρο-βόμβα του Κώστα Στούπα για τη ΔΕΗ

Γράφει ο Βασίλης Μπόνιος

Πάγωσε τη Νέα Δημοκρατία το άρθρο-βόμβα του Κώστα Στούπα για τη ΔΕΗ

Ο Κυριάκος στέλνει Εισαγγελείς στον Οργανισμό και τον Χατζηδάκη σπίτι του;

Πάγωσαν, μέσα στο κατακαλόκαιρο, οι ψηφοφόροι της ΝΔ από το αποκαλυπτικό άρθρο του Κώστα Στούπα στο Capital.gr για  το ανύπαρκτο στην ουσία σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ από τον Χατζηδάκη. Ο εξαίρετος δημοσιογράφος αποδόμησε με στοιχεία το σχέδιο-σχεδία του Κωστή Χατζηδάκη ενώ απεκάλυψε τις απειλές που δέχτηκε από το βαθύ παρακράτος των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ οι οποίοι συνεχίζουν στο δρόμο που χάραξαν οι Ρίζοι Ρίζοι και οι Φωτόπουλοι.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Οι Ελληνες πολίτες έχοντας μπουχτίσει στα χρόνια του Σύριζα από τους καφενόβιους μανατζαρέους της προηγούμενης κυβέρνησης περιμέναμε ότι για την διάσωση της ΔΕΗ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τηρούσε με ευλάβεια τους κανόνες της αγοράς. Θα προσλάμβανε (όχι με 4.500 ευρουλάκια αλλά με 500-600.000 ευρώ ετησίως) έναν εγνωσμένης αξίας μάνατζερ ο οποίος πλαισιωμένος από 20 με 30 επιτελικά στελέχη θα αναλάμβαναν να μετατρέψουν το σκοτεινό παρακράτος της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη εταιρία. Οτι δηλαδή πέτυχε ο Μιχάλης Τσαμάζ στον ΟΤΕ για τον Αθλο του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δεν περιμέναμε από τον Χατζηδάκη να ακολουθήσει τη συνταγή Σταθάκη. Η ΔΕΗ θέλει μάνατζμεντ σιδερένιας γροθιάς-τίποτε λιγότερο. Ασε που πιο αποτελεσματικό θα ήταν πριν τον μάνατζερ να στρατοπεδεύουν στον Οργανισμό 30 Εισαγγελείς και να ξεψαχνίσουν όλα τα κορυφαία στελέχη της ΓΕΝΟΠ στην διάρκεια της μεταπολίτευσης. Ακόμη και τα δισέγγονά τους. Από την εποχή του Ανδρέα έως σήμερα. Εδώ και τώρα πρέπει να μπουν 30 Εισαγγελείς στη ΔΕΗ και να ελέγξουν τα πεπραγμένα όλων των διοικήσεων καθώς και των οικονομικών διεθυντών του σκοτεινού οργανισμού. Να ξεψαχνίσουν όλες τις αναθέσεις, όλες τις υπεργολαβίες και πάει λέγοντας. Να ξεψαχνίσουν τα κόστη όλων των έργων που έκανε ή ανέθεσε η ΔΕΗ στην διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Η ΔΕΗ μαζί με την ΕΡΤ δεν είναι απλά δημόσιοι οργανισμοί είναι τα άνδρα της εγχώριας πελατειακής μαφίας. Τα κάστρα των διεφθαρμένων εργατοπατέρων της μεταπολίτευσης. Η ΔΕΗ και η ΕΡΤ είναι Ζωνιανά του πελατειακού κράτους.

Το να ακούς τον Χατζηδάκη να λέει ότι θα σώσει τη ΔΕΗ στα πρότυπα της ΔΕΔΗΕ είναι σκαμπρόζικο αστείο. Πάμε τώρα στο άρθρο του Κώστα Στούπα η αναδημοσίευση του οποίου στο Κουρδιστό Πορτοκάλι ξεπέρασε τις 50 χιλιάδες αναγνώσεις και προκαλεί ήδη αναταράξεις στη ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν λόγο να μην σπάσει αυγά, δεν έχει κανέναν λόγο να συμβιβασθεί με το οδυνηρό πελατειακό κράτος. Και κυρίως δεν έχει κανένα λόγο να χαρισθεί σε απροετοίμαστους υπουργούς-ενώ ακόμη δεν μπήκε το φθινόπωρο που επιστρέφουν τα θηρία για να κατασπαράξουν όσους αποδειχθούν ολίγιστοι. Αρκετά με το άθλιο παρακράτος της ΔΕΗ λοιπόν. Και μια και μιλάμε για διάσωση της ΔΕΗ το πρώτο που οφείλει να κάνει ο Μητσοτάκης είναι να ζητήσει ραντεβού από τον κ. Μιχάλη Τσαμάζ ώστε ο άνθρωπος που διέσωσε τον ΟΤΕ να του προσφέρει την πολύτιμη εμπειρία και γνώση του από τον Αθλο του.

Στο μεταξύ πριν το ραντεβού με τον κ. Τσαμάζ ας στείλει, σήμερα κιόλας, 30 καλοχτενισμένους εισαγγελείς στη ΔΕΗ και ελπίζουμε να μην χρειασθεί να στείλει και τον Χατζηδάκη πρόωρα στο σπίτι του…

Δείτε τώρα τι έγραψε ο Κώστας Στούπας και τις απειλές που δέχθηκε από τους εργατοπατέρες της ΓΕΝΟΠ>

1) Παράταση του επιθανάτιου ρόγχου… και απειλές

Τις μαγικές συνταγές της “παλαβής” αριστεράς που εδράζονται στο βασικό αξίωμα του “λεφτόδενδρου” όπου ο σκύλος είναι πάντα χορτάτος και η πίτα ολάκερη φαίνεται να εζήλωσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Το άλλοτε κραταιό μονοπώλιο βγάζει ζημιές περί το 1 δισ. το χρόνο και η αγορά διόλου τυχαία αποτιμά την αξία στα 600 εκατ. ευρώ, όσο κοστίζουν ενδεχομένως οι καρέκλες και τα τραπέζια πάνω στα οποία εργάζεται το προσωπικό.

Η ΔΕΗ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσίασε ζημιές 205 εκατ. (με αρνητικό EBITDA 51 εκατ.) έναντι 34 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Στο σύνολο του 2018 είχε παρουσιάσει ζημιές ύψους 542 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 127,6 εκατ. ευρώ το 2017. Αν μάλιστα στα αποτελέσματα αυτά συμπεριληφθούν και οι διακοπτόμενες δραστηριότητες τότε οι συνολικές ζημίες του 2018 εκτοξεύονται στα 903,7 εκατ. ευρώ…

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομικός αναλυτής για να καταλάβει τι σημαίνουν οι αριθμοί αυτοί για μια εταιρεία με τις πωλήσεις, τις υποχρεώσεις και τη διάρθρωση της ΔΕΗ.

Μια από τα ίδια…

Το ένα σκέλος της σωτηρίας αφορά την πώληση ενός μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ στα πρότυπα που γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών μονοπωλίων κατά την περίοδο της ύστερης μεταπολίτευσης.

Το μοντέλο αυτό στηρίζεται στην αναζήτηση επενδυτών που θα βάλουν τα κεφάλαια σε μια επιχείρηση που θα διοικεί επί της ουσίας το κράτος και το μακρύ χέρι των συνδικαλιστών.

Η ίδια η ΔΕΗ αποτελεί ένα κλασσικό παράδειγμα ιδιωτικοποίησης (μετοχοποίησης) όπου όσοι έχουν επενδύσει τα λεφτά τους τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια τα έχουν χάσει, καθώς η μετοχή όπως και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει καταρρεύσει.

Στρατηγικοί επενδυτές σε τέτοιες περιπτώσεις βρίσκονται μόνο αν εξασφαλίσουν πρόσβαση στις προμήθειες όπου επί της ουσίας ό,τι χάνουν από την κακή διοίκηση το αναπληρώνουν από αλλού ή όταν αποσκοπούν στην απόκτηση γεωπολιτικής επιρροής οπότε το όποιο οικονομικό κόστος τους είναι αδιάφορο…

Ένα δεύτερο σκέλος του σχεδίου σωτηρίας αφορά την ενίσχυση των εσόδων της εταιρείας με ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 200 εκατ. από αυξήσεις τιμολογίων χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Η μαγική αυτή λύση έχει ως εξής:

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr “Η αύξηση στα τιμολόγια ωστόσο δε θα συνδυάζεται με αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος αφού θα αξιοποιηθούν ως “ισοδύναμα” που θα ισοσκελίσουν το επιπλέον κόστος, η μείωση του ΦΠΑ που έχει εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς ακόμη να έχει εφαρμοστεί αλλά και η “κάβα” των 200 εκατ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, όπου καταλήγει το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος μείωσης αερίων ρύπων) και πληρώνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας…”

Φαίνεται πως στην κυβέρνηση αντιγράφουν τη γλώσσα της “αλήθειας” με την οποία κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια όταν στελέχη του τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από την εφορία δεν τις χαρακτήριζαν κατασχέσεις αλλά “αφαιρέσεις”…

Οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια πλήρωναν εξωφρενικούς λογαριασμούς ρεύματος γιατί προηγούμενες κυβερνήσεις τους υποχρέωναν να επιδοτούν επιχειρηματίες του “γλυκού νερού”.

Επιχειρηματίας του “γλυκού νερού” είναι αυτός που απολαμβάνει εγγυημένα κέρδη χωρίς να αναλαμβάνει ρίσκο. Το κράτος φροντίζει γι’ αυτό, ενίοτε με αζημίωτο. Στην προκειμένη περίπτωση το κλειδί της διαπλοκής ήταν η εξασφάλιση μιας σχετικής άδειας…

Υποτίθεται λοιπόν πως το ΕΤΜΕΑΡ ήταν βαρύ φορτίο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και έπρεπε να μειωθεί. Αντί να μειωθεί θα πάει στην κάλυψη των ζημιών που παράγει το παρακράτος των πελατών της κομματοκρατίας της μεταπολίτευσης στη ΔΕΗ.

Αυτό δεν είναι μια δίκαιη λύση για την κοινωνία και την οικονομία.

Ακόμη και έτσι όμως ο “τιτανικός” που λέγεται ΔΕΗ δύσκολα μπορεί να διασωθεί χωρίς ριζικές τομές.

Το σχέδιο

Σε γενικές γραμμές το σχέδιο Χατζηδάκη περιλαμβάνει την πώληση ενός μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ, την τιτλοποίηση μέρους των ύψους 2,5 δισ. Ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, την αύξηση των τιμολογίων η οποία θα εξισορροπηθεί από την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και τη μείωση του προσωπικού με εθελουσίες εξόδους.

Από την υλοποίηση του σχεδίου αυτού υπολογίζεται πως η εταιρεία θα επωφεληθεί κατά 1,5 δισ. Ευρώ περίπου.

Αυτό το σχέδιο σωτηρίας μιας εταιρείας που πρέπει να μειώσει το μερίδιο που κατέχει στην αγορά στο μισό, είναι ήδη υπερβολικά ζημιογόνο, έχει υποχρεώσεις πάνω από 4,2 δισ. Ευρώ, δεν έχει κάνει επενδύσεις σε νέες “καθαρές” και ανταγωνιστικές μονάδες, έχει πλεόνασμα και κακή διάρθρωση προσωπικού, μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.

Αν η κυβέρνηση καταφέρει να παρατείνει τον έλεγχο της αγοράς από το κρατικό μονοπώλιο το κόστος θα πληρώσουν οι καταναλωτές και η οικονομία. Όταν μια επιχείρηση πουλάει ό,τι μπορεί να πουληθεί, δηλ. τα αποδοτικά κομμάτια, μένει με τα “σαπάκια”… Αυτό έγινε με τον ΑΔΜΗΕ και σχεδιάζεται να γίνει με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Το σχέδιο αυτό στην καλύτερη περίπτωση θα παρατείνει τον επιθανάτιο ρόγχο του μεγαλύτερου των δεινοσαύρων των κρατικών μονοπωλίων που ρήμαξαν τη χώρα…

Μέχρι τότε θα προσφέρετε για κερδοσκοπικά παιγνίδια στο χρηματιστήριο, όπως ακριβώς προσφερόταν και η μετοχή της Αγροτικής την περασμένη δεκαετία.

2) Και απειλές σε όποιον μιλάει για το παρακράτος…

Εν τω μεταξύ έχουν κινητοποιηθεί οι μηχανισμοί που δεν θέλουν κριτική στη συμφωνία κυβέρνησης – συνδικαλιστών και απειλούν όσους αναφέρονται στα αυτονόητα.

Προχθές και όχι όταν δημοσιεύτηκε το άρθρο στις 25 Ιουνίου έλαβα από πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ το παρακάτω μήνυμα:
“nikos exarchos <exarchos.nikos@gmail.com>

Τρί, 23 Ιουλ, 3:35 μ.μ. (πριν από 18 ώρες)

50 Στελέχη των ΔΣ της ΔΕΗ (1999-2010) και 13 συνδικαλιστικά στελέχη (πρόεδροι και Γ.Γ. της ΓΕΝΟΠ) δικάστηκαν και αθωώθηκαν ομόφωνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφηκαν το χρονικό διάστημα 1999 έως 2010. Προφανώς δεν γνωρίζεις τι σημαίνει για το προσωπικό μιας εταιρείας ΔΕΚΟ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και πόσο σημαντικό είναι.

Αν ήσουν κάποιος επώνυμος Δημοσιογράφος θα σε πήγαινα κατηγορούμενο στα δικαστήρια γι’ αυτά που γράφεις και σου χω σημειώσει. Δεν θα σε κάνω διάσημο. Δεν ντρέπεσαι όμως γι` αυτή σου την συμπεριφορά;”

Η αθώωση για την οποία μιλάει ο κ. Έξαρχος περιλαμβάνει και καταδίκη με ποινές φυλάκισης για αρκετούς συνδικαλιστές και έχει ως εξής:

Tην 31η Μαΐου τελείωσε η δίκη 58 κατηγορουμένων, στην πλειονότητά τους πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ, αλλά και ορισμένων συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Οι κατηγορίες για τα μέλη του Δ.Σ. αφορούσαν κυρίως την κακή εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων και για τους συνδικαλιστές τη διαχείριση κονδυλίων που είχε δώσει η Εταιρεία στη ΓΕΝΟΠ για συγκεκριμένους σκοπούς. Παρά την εισαγγελική πρόταση να κριθούν ένοχοι οι 55 από τους 58, όλα τα πρώην μέλη του Δ.Σ. αθωώθηκαν. Σε πέντε συνδικαλιστές επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης…

Το πλέον ενδιαφέρον είναι η υπερασπιστική γραμμή που κράτησαν οι κατηγορούμενοι και έκανε αποδεκτή το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποδέχτηκε πως η ΔΕΗ είναι μια ιδιωτική εταιρεία άρα οι κατηγορίες για διαχειριστικές ανωμαλίες δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της απιστίας καταχραστή δημόσιας περιουσίας που επισύρουν βαριές ποινές ακόμη και για μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. με μέγιστη τα ισόβια. Για διαχειριστικές ανωμαλίες σε ιδιωτικές εταιρείες οι ποινές είναι μικρότερες…

Μέχρι την απόφαση αυτή ακόμη και μια μετοχή να κατείχε το δημόσιο οι ποινές ήταν αυστηρές.

“Το δικαστήριο δέχθηκε την άποψη ότι η ΔΕΗ δεν είναι δημόσια περιουσία, άρα ισχύει η απλή απιστία. Στη συνέχεια απάλλαξε και από την κατηγορία αυτή τα πρώην μέλη του Δ.Σ., συμπεριλαμβανομένων και δύο συνδικαλιστών…”

Για μια ενδιαφέρουσα άποψη Βλέπε: Η ευρύτερη σημασία της δίκης της ΔΕΗ

Ερωτήματα…

Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με την αξιοπιστία των προσώπων που όλη τους της ζωή υποστήριζαν πως ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ αφορά το δημόσιο συμφέρον και όχι το δικό τους. Όταν κατηγορούνται για διαχειριστικές ανωμαλίες επί του δημόσιου συμφέροντος στηρίζουν την αθώωση στη σκανδαλώδη παραδοχή πως η εταιρεία είναι ιδιωτική.

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τα ερώτηματα που προκύπτουν από τις καταγγελίες ανώτατων δικαστικών για τη λειτουργία παραδικαστικού κυκλώματος στη δικαιοσύνη κατά την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με το αν ασχέτως με ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία το παρακράτος που νέμεται το δημόσιο ορίζει τους κανόνες της διακυβέρνησης.

Το άρθρο για το οποίο ο κ. Έξαρχος δεν κάνει μήνυση για να μην κάνει έναν άσημο διάσημο, δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου του 2019 με τίτλο “Υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για τη ΔΕΗ…”

Στον βαθμό που έχουν τιμωρηθεί κατηγορούμενοι με ποινές φυλάκισης οι κατηγορίες του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κρίνονται βάσιμες. Αν εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδόθηκε ορθά δικαιοσύνη η νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη θα έχει την ευκαιρία να κρίνει.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Κυριάκος δεν είχε άλλη επιλογή. Ο Παναγιώτης Κελεσίδης δεν θα χρειαστεί να πληρώσει πρόστιμο 200 ευρώ. Ίσως κάτι παραπάνω…
Η μετάλλαξη Οmicron της COVID-19 και η προσπάθεια του George Soros να διασώσει τη τιμή του Δυτικού Κόσμου
-Αγαπητέ Αλέξη, μήπως γνωρίζεις κάτι παραπάνω για όλα αυτά;
Κι ενώ ο δημαγωγός Τσίπρας ζητεί υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ μπλοκάρει τους αντίστοιχους του Biden και ένας ακόμη αθλητής καταρρέει [LIVE]
Παιγνίδι με τη φωτιά και ανασφάλεια στους επενδυτές των Χρηματιστηρίων προκαλούν πλέον οι ανακολουθίες των επικεφαλής των εταιριών που παράγουν τα εμβόλια κατά της COVID-19
ΒΟΜΒΑ από το επιστημονικό TΗΕ LANCET> Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν περισσότερο τον ιό και ασθενούν πιο βαριά από τους ανεμβολίαστους!
ΑΠΕ-ΜΠΕ> Όσοι είστε κάτω από 65 ετών και περάσατε βαριά COVID-19 θα πεθάνετε μέσα στους επόμενους 12 μήνες!
Δικαστική απόφαση-κόλαφος για τον Aμερικανό Πρόεδρο ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Βill Gates και Yuval Harari διαψεύδουν τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Η καλύτερη επένδυση και οι ψεκασμένοι
THE TIMES OF ISRAEL> Η παρουσιάστρια του Fox Nation, Lara Logan, συνέκρινε τον Anthony Fauci με τον Ναζί γιατρό Josef Mengele
Ξαφνικά ο Ιndependent και το Νewsweek δίνουν βήμα σε μία δυστοπική θεωρία συνωμοσίας για τον Covid-19 και έναν νέο ιό που ετοιμάζεται!
Νέο ΣΟΚ> Θετικός στο κορονοϊό παρότι εμβολιασμένος ο Aμερικανός θρύλος του NBA LeBron James