kourdistoportocali.comNews DeskΟι New York Times εξηγούν> Πως η Wall Street "απέδρασε" από την κατάρρευση των Κρυπτονομισμάτων

Γράφει η Emily Flitter

Οι New York Times εξηγούν> Πως η Wall Street “απέδρασε” από την κατάρρευση των Κρυπτονομισμάτων

Στο μεγάλο λουτρό αίματος των κρυπτονομισμάτων του 2022, η Wall Street κερδίζει. Και αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι οικονομικοί κολοσσοί δεν ήθελαν να είναι μέρος του πάρτυ

Τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω μίας εξαιρετικά πληθωρικής αγοράς κρυπτονομισμάτων, αναλυτές της BNP Paribas, μιας γαλλικής τράπεζας με ισχυρή παρουσία στη Wall Street, συγκέντρωσαν μια λίστα με 50 μετοχές που πίστευαν ότι ήταν υπερτιμημένες, συμπεριλαμβανομένων πολλών με ισχυρούς δεσμούς με υπερμεγέθη ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Από την Emily Flitter/New York Times

Ονόμασαν αυτή τη λίστα «cappuccino basket» («καλάθι καπουτσίνο»), παρομοιάζοντας την δηλαδή με την «αφρόκρεμα» των μετοχών. Στη συνέχεια, η τράπεζα μετέτρεψε αυτές τις μετοχές σε προϊόν της, το οποίο ουσιαστικά έδωσε στους μεγαλύτερους πελάτες της -συνταξιοδοτικά ταμεία, hedge funds, διαχειριστές οικογενειακών περιουσιών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και άλλους εξελιγμένους επενδυτές- την ευκαιρία να στοιχηματίσουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία τους θα καταρρεύσουν τελικά.

Τον περασμένο μήνα, καθώς ο αφρός γύρω από το Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα διαλύθηκε, καταστρέφοντας κάποιες εταιρείες κρυπτονομισμάτων που είχαν εμφανιστεί για να βοηθήσουν στις συναλλαγές τους, η αξία του «cappuccino basket» συρρικνώθηκε στο μισό. Οι πελάτες της BNP στη Wall Street που στοιχημάτισαν ότι θα συμβεί αυτό αισθάνονται πλέον, χωρίς αμφιβολία, υπέροχα. Ωστόσο, εκείνοι από την άλλη πλευρά, οι μικροί επενδυτές που φόρτωσαν υπερτιμημένα περιουσιακά στοιχεία και μετοχές κρυπτογράφησης κατά τη διάρκεια της έκρηξης των λιανικών συναλλαγών- είναι δυστυχισμένοι.

«Όλα όσα συνέβησαν στην αγορά κρυπτονομισμάτων συνέπεσε με τη μεγάλη ροή χρήματος λιανικής που πλημμύρισε σε μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης μετοχών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Greg Boutle, επικεφαλής της ομάδας στρατηγικής μετοχών και παραγώγων στις ΗΠΑ της BNP, η οποία δημιούργησε αυτές τις συναλλαγές. «Υπάρχει μεγάλος διαχωρισμός μεταξύ της τοποθέτησης λιανικής και της θεσμικής τοποθέτησης» τόνισε. Ωστόσο, αρνήθηκε να κατονομάσει τις συγκεκριμένες μετοχές στις οποίες έπρεπε να στοιχηματίσουν οι πελάτες της BNP.

Στο μεγάλο λουτρό αίματος των κρυπτονομισμάτων του 2022, η Wall Street κερδίζει. Και αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι οικονομικοί κολοσσοί δεν ήθελαν να είναι μέρος του πάρτυ. Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες της Wall Street αναγκάστηκαν να αποφύγουν -ή, όπως η BNP, να προσεγγίσουν την κρυπτογράφηση με ευρηματικότητα- εν μέρει, λόγω των ρυθμιστικών προστατευτικών κιγκλιδωμάτων που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την οικονομική κρίση του 2008. Την ίδια στιγμή, οι διαχειριστές μεγάλων κεφαλαίων εφάρμοσαν εξελιγμένες στρατηγικές για να περιορίσουν την άμεση έκθεσή τους σε κρυπτονομίσματα, επειδή αναγνώρισαν τους κινδύνους γρήγορα. Έτσι, όταν η αγορά κατέρρευσε, κατάφεραν να συγκρατήσουν τις απώλειές τους.

«Ακούτε για ιστορίες θεσμικών επενδυτών που βύθισαν στο μέλι τα δάχτυλά τους, αλλά οι όποιες κινήσεις τους αποτέλεσαν ένα πολύ μικρό μέρος των χαρτοφυλακίων τους», είπε η Reena Aggarwal, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Georgetown και διευθύντρια του Psaros Center for Financial Markets and Policy.

Σε αντίθεση με τη μοίρα τους στη χρηματοπιστωτική κρίση, όταν η άνοδος των ενυπόθηκων δανείων subprime που υποστηρίζονταν από σύνθετους τίτλους κατέστρεψε τόσο τις τράπεζες όσο και τους απλούς επενδυτές, οδηγώντας σε ύφεση, οι τύχες της Wall Street και της Main Street έχουν αποκλίνει περισσότερο αυτή τη φορά (τα προγράμματα διάσωσης έσωσαν τελικά τις τράπεζες την τελευταία φορά). Η κατάρρευση των τιμών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις κρυπτογράφησης δεν συνέβαλαν υπερβολικά στους πρόσφατους κλυδωνισμούς των χρηματοπιστωτικών αγορών και έτσι ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει χαμηλός.

Αλλά αν η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων ήταν μια υποσημείωση στη Wall Street, είναι ένα τεράστιο χτύπημα σε πολλούς μεμονωμένους επενδυτές που διοχέτευσαν τα μετρητά τους στη συγκεκριμένη αγορά. «Ανησυχώ πραγματικά για τους ιδιώτες επενδυτές που είχαν πολύ λίγα κεφάλαια να επενδύσουν», τόνισε η Aggarwal. «Χτυπήθκαν άσχημα» πρόσθεσε.

Δελεασμένοι από την υπόσχεση για γρήγορες αποδόσεις, τον αστρονομικό πλούτο και έναν κλάδο που δεν ελέγχεται από το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο, πολλοί μικροεπενδυτές αγόρασαν νεοδημιουργημένα ψηφιακά νομίσματα ή απέκτησαν μερίδια σε ταμεία που κατείχαν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Πολλοί ήταν συναλασσόμενοι της πρώτης φοράς που, καθηλωμένοι στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όρμηξαν σε μετοχές με meme, όπως το GameStop και η AMC Entertainment. Βομβαρδίστηκαν επίσης από διαφημίσεις νεοφυών επιχειρήσεων κρυπτονομισμάτων και από εφαρμογές που υπόσχονταν στους επενδυτές μεγαλύτερες αποδόσεις από τα κρυπτονομίσματα τους ή κεφάλαια που τους έδιναν μεγάλη έκθεση στο Bitcoin. Κάποιες φορές, αυτοί οι μικροεπενδυτές έπαιρναν επενδυτικές αποφάσεις που δεν ήταν συνδεδεμένες με την πραγματική αξία, επιστρατεύοντας ο ένας τον άλλον και χρησιμοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες συζήτησης όπως το Reddit.

Υποκινούμενη εν μέρει από τη φρενίτιδα, η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων άνθισε γρήγορα. Στο απόγειό της, η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε έναν τεράστιοαριθμό, αν και δεν είναι μεγαλύτερος από τον ισολογισμό της JPMorgan Chase. Και αυτή η αγορά είναι έξω από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ένας εναλλακτικός χώρος με ελάχιστη επίβλεψη και μια νοοτροπία του «όπου πάει».

Η κατάρρευση ξεκίνησε τον Μάιο όταν το TerraUSD, ένα κρυπτονόμισμα που υποτίθεται ότι ήταν συνδεδεμένο με το δολάριο, άρχισε να βυθίζεται, παρασυρόμενο από την κατάρρευση ενός άλλου νομίσματος, του Luna, με το οποίο ήταν αλγοριθμικά συνδεδεμένο. Η «σπείρα θανάτου» των δύο νομισμάτων έπληξε την ευρύτερη αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Το Bitcoin, αξίας άνω των 47.000 δολαρίων τον Μάρτιο, έπεσε στα 19.000 δολάρια στις 18 Ιουνίου. Πέντε ημέρες νωρίτερα, ένας δανειστής κρυπτονομισμάτων με το όνομα Celsius Networks που πρόσφερε λογαριασμούς ταμιευτηρίου κρυπτονομισμάτων υψηλής απόδοσης, σταμάτησε τις αναλήψεις.

Τα κεφάλαια πολλών μικροεπενδυτών άρχισαν επίσης να πέφτουν. Την ημέρα που η Celsius Networks πάγωσε τις αναλήψεις, ο Martin Robert, ένας μικροεπενδυτής με καθημερινές συναλλαγές από το Henderson της Νεβάδα, ετοιμαζόταν να γιορτάσει τα 31α γενέθλιά του. Είχε υποσχεθεί στη γυναίκα του ότι εκείνη την ημέρα θα έπαιρνε λίγο χρόνο από το να παρακολουθεί τις αγορές. Μετά είδε τα νέα. «Δεν μπορούσα να βγάλω τα νομίσματά μου από την αγορά τόσο γρήγορα», είπε ο Robert. «Μας έχουν ομήρους».

Ο Robert έχει δύο Bitcoin βαλτωμένα στο Celsius Networks και φοβάται ότι δεν θα τα ξαναδεί ποτέ. Πριν πέσει η τιμή τους, σκόπευε να εξαργυρώσει το ένα Bitcoin για να πληρώσει περίπου 30.000 $ σε χρέος πιστωτικής κάρτας. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι το μέλλον, αλλά τόνισε ότι απαιτείται κάποια ρύθμιση για την προστασία των επενδυτών. «Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε και δεν μπορείς να το κλείσεις μόνος σου», τόνισε ο Robert.

Η Beth Wheatcraft, μια 35χρονη μητέρα τριών παιδιών από το Saginaw του Michigan, η οποία χρησιμοποιεί την αστρολογία για να καθοδηγεί τις επενδυτικές της αποφάσεις, είπε ότι η διαπραγμάτευση σε κρυπτονομίσματα απαιτεί ένα «στομάχι από ατσάλι». Τα ψηφιακά της περιουσιακά στοιχεία είναι κυρίως σε Bitcoin, Ether και Litecoin, καθώς και σε ορισμένα Dogecoins που δεν μπορεί να ανακτήσει επειδή είναι αποθηκευμένα σε έναν υπολογιστή με κατεστραμμένο σκληρό δίσκο. Η Wheatcraft έμεινε μακριά από το Celsius και άλλες εταιρείες που προσφέρουν παρόμοιους έντοκους λογαριασμούς, λέγοντας ότι είδε γρήγορα τις «κόκκινες σημαίες συναγερμού».

Το Bitcoin Trust, ένα ταμείο δημοφιλές στους μικρούς επενδυτές, βιώνει επίσης μία τεράστια αναταραχή. Η Grayscale, η επενδυτική εταιρεία κρυπτονομισμάτων που βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο, το παρουσίασε ως έναν τρόπο επένδυσης σε κρυπτονομίσματα χωρίς κινδύνους, επειδή μείωσε την ανάγκη των επενδυτών να αγοράσουν οι ίδιοι το Bitcoin. Ωστόσο, η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου δεν επιτρέπει τη δημιουργία ή την εξάλειψη νέων μετοχών αρκετά γρήγορα ώστε να συμβαδίζει με τις αλλαγές στη ζήτηση των επενδυτών. Αυτό έγινε πρόβλημα όταν η τιμή του Bitcoin άρχισε να βυθίζεται γρήγορα. Οι επενδυτές που αγωνίζονταν να ξεφύγουν οδήγησαν την τιμή της μετοχής του αμοιβαίου κεφαλαίου πολύ κάτω από την τιμή του Bitcoin.

Τον Οκτώβριο, η Grayscale ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές την άδεια να μετατρέψει το αμοιβαίο κεφάλαιο σε ένα διαπραγματεύσιμο -στο χρηματιστήριο- αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο θα διευκόλυνε τις συναλλαγές και έτσι θα ευθυγράμμιζε τις μετοχές του πιο στενά με την τιμή του Bitcoin. Την περασμένη Τετάρτη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέρριψε το αίτημα. Η Grayscale υπέβαλε γρήγορα μια αναφορά αμφισβητώντας την απόφαση.

Όταν η αγορά κρυπτογράφησης κυλούσε ομαλά, οι τράπεζες της Wall Street αναζήτησαν τρόπους συμμετοχής, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές δεν το επέτρεψαν. Πέρυσι, η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος (Basel Committee), η οποία βοηθά στον καθορισμό κεφαλαιακών απαιτήσεων για μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο, πρότεινε να δοθεί σε ψηφιακά μάρκες όπως το Bitcoin και το Ether η υψηλότερη δυνατή στάθμιση κινδύνου. Έτσι, εάν οι τράπεζες ήθελαν να βάλουν αυτά τα νομίσματα στους ισολογισμούς τους, θα έπρεπε να διατηρούν τουλάχιστον την ισοδύναμη αξία τους σε μετρητά για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο.

Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών των ΗΠΑ έχουν επίσης προειδοποιήσει τις τράπεζες να μείνουν μακριά από δραστηριότητες που θα οδηγούσαν τα κρυπτονομίσματα στους ισολογισμούς τους. Έτσι, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέληξαν να προσφέρουν στους πελάτες τους περιορισμένα προϊόντα που να σχετίζονται με την κρυπτογράφηση, επιτρέποντάς τους να εισέλθουν σε αυτόν τον αναδυόμενο κόσμο χωρίς να προσκρούουν σε ρυθμιστικές αρχές.

Η Goldman Sachs τοποθέτησε τις τιμές Bitcoin στις διαδικτυακές πύλες των πελατών της, ώστε να μπορούν να βλέπουν καθημερινά τις τιμές στις οποίες κινείται, παρόλο που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της τράπεζας για να τα ανταλλάξουν. Τόσο η Goldman όσο και η Morgan Stanley άρχισαν να προσφέρουν σε μερικούς από τους πλουσιότερους μεμονωμένους πελάτες τους την ευκαιρία να αγοράζουν μερίδια κεφαλαίων που συνδέονται με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αντί να τους προσφέρουν βοήθεια στις διαδικασίες στο να αγοράζουν ψηφιακά νομίσματα απευθείας.

Μόνο ένα μικρό υποσύνολο πελατών της Goldman ήταν κατάλληλο να αγοράσει επενδύσεις που συνδέονται με την κρυπτογράφηση μέσω της τράπεζας, δήλωσε η Mary Athridge, εκπρόσωπος της Goldman Sachs. Οι πελάτες έπρεπε να περάσουν από μια συνεδρία «εκπαίδευσης σε πραγματικό χρόνο» και να πιστοποιηθεί ότι είχαν λάβει προειδοποιήσεις από την Goldman σχετικά με την επικινδυνότητα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Μόνο τότε τους επιτρέπονταν να τοποθετήσουν χρήματα σε «ταμεία τρίτων», που όμως η τράπεζα είχε ελ΄λεγξει εξονυχιστικά πρώτα.

Οι πελάτες της Morgan Stanley δεν μπορούσαν να διαθέσουν περισσότερο από το 2,5% της συνολικής καθαρής τους αξίας σε τέτοιες επενδύσεις και οι επενδυτές μπορούσαν να επενδύσουν μόνο σε δύο κεφάλαια κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένου του Galaxy Bitcoin Fund, που όμως θα πρέπει να διευθύνονταν από εξωτερικούς διαχειριστές με παραδοσιακό τραπεζικό υπόβαθρο.

Ωστόσο, αυτοί οι διαχειριστές μπορεί να μην έχουν γλιτώσει τελικά από την κατάρρευση της κρυπτογράφησης. Ο Mike Novogratz, διευθύνων σύμβουλος της Galaxy Digital και πρώην τραπεζίτης και επενδυτής της Goldman, είπε στο περιοδικό New York τον περασμένο μήνα ότι είχε αναλάβει μεγάλο ρίσκο. Το σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της Galaxy Digital Asset Management, που κορυφώθηκε σε σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο, μειώθηκε σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με πρόσφατη αποκάλυψη της εταιρείας. Αν η Galaxy δεν είχε πουλήσει ένα μεγάλο κομμάτι του Luna τρεις μήνες πριν την κατάρρευσή του, ο Novogratz θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση.

Όμως, ενώ ο Novogratz, ο ίδιος δισεκατομμυριούχος, και οι πλούσιοι πελάτες τραπεζών μπορούν εύκολα να επιβιώσουν από τις απώλειές τους ή σώθηκαν εξαιτίας των αυστηρών κανονισμών, οι μικροεπενδυτές δεν είχαν τέτοιες διασφαλίσεις.

Ο Jacob Willette, ένας 40χρονος από τη Mesa της Αριζόνας, ο οποίος εργάζεται ως οδηγός στην DoorDash, αποθήκευσε όλες τις οικονομίες της ζωής του σε έναν λογαριασμό με Celsius που υποσχόταν υψηλές αποδόσεις. Στο αποκορύφωμά της, η αποθηκευμένη αξία ήταν 120.000 $, είπε ο Willette. Σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να αγοράσει ένα σπίτι. Όταν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων άρχισαν να πέφτουν, ο Willette αναζήτησε τη διαβεβαίωση από τα στελέχη της Celsius ότι τα χρήματά του ήταν ασφαλή. Αλλά το μόνο που βρήκε στο Διαδίκτυο ήταν αποκρουστικές απαντήσεις από στελέχη της εταιρείας καθώς η πλατφόρμα δυσκολευόταν, παγώνοντας τελικά καταθέσεις άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εκπρόσωποι του Celsius δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

«Εμπιστεύτηκα αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Willette. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτό που έκαναν δεν είναι παράνομο…».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Donald Trump> Στην επιδρομή του FBI του Mar-a-Lago μου έκλεψαν τα τρία διαβατήρια (το ένα είχε λήξει). Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη θέση. Υπάρχει τρομερός θυμός
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Politico> Γιατί το Βερολίνο τρέμει πολύ περισσότερο και από τους ίδιους τους Ταϊβανέζους μια κινεζική εισβολή στο Νησί
Αποκάλυψη CBS News> Μemo του FBI προειδοποιεί για τοποθέτηση “βρώμικης βόμβας” και “ένοπλες εξεγέρσεις”